Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Sany80s píše:
Já jezdím, ale třeba jedné bývalé kamarádky dcera s námi byla na Bílé Opavě poprvé na procházce.
Měla z toho druhé Vánoce, protože v životě nebyla v přírodě.
Z hlediska její maminky je to pro dítě příliš nudné a přípustné jsou pouze ty výlety, které jsou pro dítě přímo uzpůsobené.
Takže jen herny, akvaparky, zoo jen s atrakcemi, protože tam se dost chodí a jen zvířata nejsou dostatečná motivace…
už mě to ani nepřekvapuje…
@neumisa píše:
notykoky, to čumím…
no jooo, a pak z dětí vyrostou konzumní lidi, kteří se bez peněz neumí zabavit. Taky jsme byli v aquaparku… v zábavném centru… atd., ale jezdíme i na hory, turistické stezky (zatím kratší verze) a nebo jdeme jen tak do lesa nebo kolem rybníků na procházku.
@Regina Hero já se přiznám, že bych se ti možná vymluvila podobně. Ale to jen z toho důvodu, že nemám problém jet s dětmi sama, ale ráda s nima jedu opravdu sama. Jen já a děti.
Jela jsem teď třeba s dětma nočním vlakem na Slovensko. Vyjeli jsme ráno do Prahy. V Praze výletili a večer nám jel noční vlak na Slovensko. Ráno na Slovensku jsme museli jet ještě dalším vlakem i autobusem. Týden tam a pak stejná cesta zpátky. Takže marná asi nebudu, ale představa, že sebou tahám další kamarádky a těm fňukají děti, tak prostě raději jedu jen já sama s dětmi.
A taky odmítám sedět doma, když manžel musí sedět v práci. Děti mají léto a prázdniny a chci, aby něco zažily. A manžel je taky samozřejmě rád, že nesedíme doma a nestěžujeme si jak se nudíme a čekáme, že on nás začne bavit ![]()
Příspěvek upraven 11.08.16 v 15:07
@neumisa Já taky občas čumím. Jsem z Brna a když jsem nedávno jedné kamarádce navrhla, že pojedeme několik zastávek parníkem po přehradě, a pak bychom se tedy mohly s dětmi vykoupat, tak mi bylo řečeno, že jízda parníkem je pro děti nudná a že to nevydrží relativně v klidu.
Já už sice nejsem dítě, ale ve věku tří let mě jízda parníkem bavila, nejde o hodinu, jen o pár zastávek.
Fakt si říkám, jestli neděláme chybu a nezahlcujeme ty děti aktivitami.
Navíc jsem před týdnem byla na dovolené a pro kluka tak cca 9 let byla nuda jízda v takových mírných peřejích, celou cestu vyžadoval tablet.
Já mám manžela, který s náma na výlety jezdí- o víkendech.. takže nejezdím, ale zase to neni tak, že bysme seděli doma a nebo na zahradě.. Teď o prázdninách jdeme o půl 9 ven a přijdeme o půl 12.. Klasika, hřiště, příroda, chodíme do mini domácí zoo, krmení kachen, koníci, ovečky, husy, krávy,, nebo jedem autobusem, -10 min k babičce atd..
Na klasické výlety ne.. Jako asi bych ani nejela.. Mám pomalu 8 letého a 3letého a teď má každý jiný pohled na výlet, takže bych to nějak asi dohromady sama nedala.. Takže buď jdu se starším do kina, nebo s mladším na kachny, dohromady jezdíme na rodinné výlety
Příspěvek upraven 11.08.16 v 15:08
@neumisa píše:takhle jsme jezdili metrem
hahaha… my taky… když jsme byly na školním výletě v Praze, tak jsme s třídní jezdily metrem po všech trasách, dokud nám platila jízdenka… joj, to už je ale dávno (ve druháku na ekonomce) ![]()
Příspěvek upraven 11.08.16 v 15:07
Jasně že jezdím i sama. První větší výlet jsem s klukem absolvovala kolem 16 měsíců vlakem a pak po dobu rodičáku alespoň jeden měsíčně. Letos jsem s pětiletým byla sama na poznávacím zájezdu v Německu, na dovolené v jižních Čechách, na Šumavě. Být celou dobu v okolí bydliště, tak bych se brzy ukousala nudou.
@Kelsey tak to joo, to naprosto chápu, vlastně já bych taky neobjednala dort u někoho neověřeného… není nad to si upéct sama - já peču taky sama… ale vlakem bych ho asi nevezla
ale jak tě znám, ty to zvládneš upéct i převézt v pohodě ![]()
Syn měl slíbeno, že pojedeme na celý den do Prahy budeme jezdit tramvajemi. Bohužel byl od května téměř pořád nemocný. A nepřijde mi to jako ztráta, když to dítě baví a je spokojené.
Asi začínám chápat, proč byly některé děti vyplesknuté, když byly ve škole v přírodě a spaly VE SRUBU… celý týden bez elektroniky, zato v lese… a jak se vracely nabité zážitky, rodiče těchto dětí nechápali ![]()
Příspěvek upraven 11.08.16 v 15:13
@Regina Hero Vzhledem k tomu, že nebyla zvyklá, tak se více než půl cesty nesla, ono to je náročné pro dítě, které není zvyklé chodit, takže jsme byli dost kaput, je to dost náročný terén na to, aby měl člověk půl cesty 20 kilo za krkem.
Ona ale naštěstí byla kaput taky, protože není zvyklá na výlety po svých, takže spala 12 hodin
.
@Janasas píše:
Já mám manžela, který s náma na výlety jezdí- o víkendech.. takže nejezdím, ale zase to neni tak, že bysme seděli doma a nebo na zahradě.. Teď o prázdninách jdeme o půl 9 ven a přijdeme o půl 12.. Klasika, hřiště, příroda, chodíme do mini domácí zoo, krmení kachen, koníci, ovečky, husy, krávy,, nebo jedem autobusem, -10 min k babičce atd..
Na klasické výlety ne.. Jako asi bych ani nejela.. Mám pomalu 8 letého a 3letého a teď má každý jiný pohled na výlet, takže bych to nějak asi dohromady sama nedala.. Takže buď jdu se starším do kina, nebo s mladším na kachny, dohromady jezdíme na rodinné výletyPříspěvek upraven 11.08.16 v 15:08
jo, většinu víkendů s námi jezdí manžel, ale týden má ještě pět dní… bydlíme ve městě, muzea a jiné aktivity tady už máme prochozené…
@neumisa my jsme volali známé s dětmi na houby- kluk půjde do druhé a rád hledá, a teda tvářili se. Divili se co by jako v lese dělali
i když tam máme teda chatku s posezením
A když už jsme u toho, tak kdo máte cestu do Olomouce, tak ve Vlastivědném muzeu je prodejní výstava exotických i tuzemských mazlíčků… jsou tam opičky, burunduci, sysli, zakrslí králíčci, morčata, hadi, pavouci, agamy, chameleoni… a většina se dá pohladit, s morčaty a králíky se můžou děti pomazlit, pochovat si je, ostatní ukážou, dají podržet, pohladit…
Příspěvek upraven 11.08.16 v 15:14
@tamata to se mi stalo… jeli jsme tři auta na výlet… a ta jedna rodinka se tam nějak šprajcla, že se jim tam nelíbí atd. a my jsme si to ani pořádně neužili, protože oni se celý výlet šklebili, že by to bylo lepší na koupališti. Přitom jsme to koupaliště ještě den předem navrhovali a oni sami tvrdili, že chtějí jet na výlet (příroda, kopec, zřícenina). Typičtí líní měšťáci to byli
No, s nimi už nikam nepojedu.