Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@siamka7 píše:
@habaďúra chudák dítěprostě to jméno není hezký a nezní dobře
„chudák dítě“ si říkám, když slyším, že někdo pojmenuje dítko podle nějaké postavy z telenovely… to mi Gustav přijde jako lepší varianta
Dítě je chudák, když nemá nohu nebo ho doma týrají. Dítě se jménem, které se někomu nelíbí fakt není chudák ![]()
No co, Gustav Andel - pan Marvan v Andelovi na dovolene a na horach.
Vyberte jmeno dle sebe a na lidi se vy*erte, stejne budou mit kecy na vsechno.
@habaďúra píše:
Moc díky, za tuhle reakci jsem vděčná, zajímá mě, proč lidi to jméno vnímají špatně. Jinak máš asi pravdu, dítko s neobvyklým jménem má pravděpodobnější, že se mu budou smát a že bude se jménem nespokojené. Ale jak jsem psala, znám pár lidí s „normálním“ jménem a jsou velice nespokojeni.
Malé děti nebudou chápat, že Gustav je neobvyklé jméno. Protože s Gustavem přijdou do styku. A pokud se někdo bude chtít posmívat, tak se posmívat bude. Můj syn má velmi obvyklé jméno Marek, a co myslíš? Marek párek kašpárek. Tak doma vysvětlujeme, ať si toho nevšímá. Děti takové v určitém věku jsou, a i když se posmívají, věř, že je to pro všechny životní zkušenost, a učí se tím rozeznávat, co je dobré a co zlé.
A Gustava máme v rodině, stejně jako Adolfa (vztah - zeť a tchán
). Takže je to vše o zvyku, nepřijde mi to vůbec divné.
@St. Estephe píše:
A Husak to mel s dlouhym.
A podle wikipedie Husák vlastně nebyl vůbec žádný Gustav, ale Augustín ![]()
@habaďúra Obecne vsude pisou Gustáv nebo blbnu? Mne to prijde jako „poctive“ jmeno, ne rychlokvaska. My mame devcatko Bělu a casto lidi nechapou. ![]()
@marcela74 píše:
Malé děti nebudou chápat, že Gustav je neobvyklé jméno. Protože s Gustavem přijdou do styku. A pokud se někdo bude chtít posmívat, tak se posmívat bude. Můj syn má velmi obvyklé jméno Marek, a co myslíš? Marek párek kašpárek. Tak doma vysvětlujeme, ať si toho nevšímá. Děti takové v určitém věku jsou, a i když se posmívají, věř, že je to pro všechny životní zkušenost, a učí se tím rozeznávat, co je dobré a co zlé.
A Gustava máme v rodině, stejně jako Adolfa (vztah - zeť a tchán). Takže je to vše o zvyku, nepřijde mi to vůbec divné.
Malé děti ne, stejně tak mladší generace. Ale bude přicházet do styku i s rodiči těch dětí, resp. rodiče těch dětí se třeba budou mít potřebu k tomu jménu před dětmi nelichotivě vyjadřovat… z toho mám spíš obavu. A souhlasím, taky si myslím, že to je hodně o zvyku, sestra dala synovci velmi neobvyklé jméno a velice brzy jsem si na něj tak zvykla, že už mi vůbec nepřijde zvláštní - jen okolí se zarazí, když ho slyší poprvé ![]()
Nelibi se mi.. Precist si, ze nejaly rodice dali jmenp Gustav, reknu si chudak kluk az se mu deti budou smat.. Vime hak deti dokazi byt zly.. Ale pokud se vam libi, je to vase vec ![]()
@St. Estephe píše:
@habaďúra Obecne vsude pisou Gustáv nebo blbnu? Mne to prijde jako „poctive“ jmeno, ne rychlokvaska. My mame devcatko Bělu a casto lidi nechapou.
To se mi líbí, to rozdělení na „poctivé“ - rozumím tomu jako tradiční jméno - a rychlokvaska - co je zrovna prostě IN, ale tradici to u nás nemá. A s přijetím jména Běla bych vůbec problém neměla, taky bych ho řadila do první skupiny ![]()
@murkyf píše:
Nelibi se mi.. Precist si, ze nejaly rodice dali jmenp Gustav, reknu si chudak kluk az se mu deti budou smat.. Vime hak deti dokazi byt zly.. Ale pokud se vam libi, je to vase vec
No já si myslím, že děti samy od sebe se smát ani nezačnou (ono jak tak sleduju, jaká jména se dávají, tak Gustav mezi nimi zanikne), jedině, že by tu averzi měly děti od rodičů. Já si aspoň myslím.
@habaďúra píše:
No já si myslím, že děti samy od sebe se smát ani nezačnou (ono jak tak sleduju, jaká jména se dávají, tak Gustav mezi nimi zanikne), jedině, že by tu averzi měly děti od rodičů. Já si aspoň myslím.
To v každým případě! Taky si nemyslím, že dítěti by jméno přišlo samo od sebe divné. Pokud se posmívá, je naočkované od rodičů ![]()
@habaďúra
Jak jsem psala, syn je Marek, a děti se posmívají, není to neobvyklé jméno, a nepředpokládám, že by to měly od svých rodičů. Prostě k určité fázi jejich vývoje to posmívání asi patří.
@habaďúra píše:
No ono je vcelku jedno jak ten posmech zavne.. ![]()