Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Děti si můžou triskat sešity jak je libo, v ničem si nepomůžou, napsat to musí tak jako tak, nebo si nesou důsledky.
Ke svátku matek mi dneska taky nikdo nepopřál a jako újmu to fakt necítím.
Žije se nám fajn.
@Anonymní píše:
No dle jeho slov ji skutecne nareze.
a holky jsi se ptala? hele to že řekne že jí ohne přes koleno nemusí být pravda že to udělá
Možná je problém v tobě a ne v dceři.. Na tak triskla sesitem a co jako, co na tom vadí, nepřála ke dni matek, možná nevedela, že je. Příště až se bude vztekat nad úkolem, projev trochu pochopeni, že chápeš, že ji úkol nebaví. Ale, bohužel, všichni musíme dělat věci které nás nebaví. Z okolí mám vysledovano, že nejvíc drze děti, mají ty matky které pořád s něčím prudí.
@Anonymní píše:
Měla jsem podobnou výchovu, běžně pár výchovných, navenek sluníčková rodina, hodné, šikovné dětičky… a dodnes se na návštěvách přetvařuju. Z doteku otce se mi dělá fyzicky špatně dodnes, vyhýbám se pobytu v jedné místnosti a nikdy rodiče už snad přes 10 let nenavštěvuju bez manžela. Na uvítání se obejmu, usměju, ale to hra na jako, jenom proto, že dětem nechci brát prarodiče… holt ta výchova, že holky mají být hlavně HODNÉ. Na rozdíl od tebe tedy tátu autenticky nemám ráda a vůbec by mě netrápilo, kdybych ho více nepotkala
.
To je mi opravdu moc líto… U mě to není až tak vyhrocené, ale několik šrámů si v sobě nesu. Nejhorší je, že se to vynoří vždy v nějaké slabší chvilce a pak je to jak lavina…
No a skaces kolem ni jak ona chce a potrebuje?
Tak proste prestan. Na chvilku.
Ja to obcas pouziju. Jsem ta hrozna matka, takze neni vecere (neco si vemte), veci jim samy nenaskakaly do pracky a hruza hruz, neudelala jsem nakup.
A chapat co citi a rict to nahlas taky udela hrozne moc.
@Anonymní píše:
Ahoj,
Jsem bezradna, nevim, co mam delat s 9 dcerou.
Neumim vychovavat dite
Dcerka je drza, odmlouva, dneska u domaciho ukolu triskla se sesitem, ja uy fakt nevim jak na ni. Zakazy, domluvy nepomahaji.
Dceru mam s ex manzelem ve stridave peci a kdyz jsem s nim probirala dcery chovani, tak on mi trvdil, ze u neho funguje a posloucha, ale ze si ji obcas musi prehnout pres koleno a naseka ji na zadek.
Vubec jsem nevedela, ze ex takhle tresta dceru.. Ani dcera mi nikdy nesdelila, ze dostala vyprask. Vzdy mi jen povi, jak spolu byli na vylete a jak to bylo fajn a ukazuje mi fotky..A tesi se k nemu. Tak jsem z toho mimo..Mne ani nepoprala ke dni matek a kdyz jsem se zminila, co je za den. Tak mi rekla: hmm a co jakpJa ji bit nechci..Ale co funguje na vass deti?
Prosim anonym..nechci aby se vedelo, ze jsem neschopna na vychovu
Holky xo mate uz zkusenosti, jak doma tohle resitw.
A tak cíl je úkol napsat. Jestli třískne sešitem, tak ať třískne
. Přešla bych to. Třeba ze sebe potřebuje dostat emoce a jinak to neumí. Na tom se dá zapracovat.
@hani28 píše:
Za trisknuti se sesitem nebo za nepoprani ke dni matek?Nepoprani by mne mrzelo ale tak snad existuje nejaka komunikace ne? Dite nepopreje a matka jde vycist diteti, co je dnes za den. Neslo by to treba jinak, v patek uz se domluvit ‘v nedeli je den matek, nechces si udelat hezky vylet, zajit na zmrzku, at to oslavime?’
A domaci ukoly, ma cenu se stresovat? U nas spis plati ‘vis co, to je tvoje vec, neudelas ukoly, ty budes mit problem a spatnou znamku, ne ja’.
Ne, za to, že je drzá a otvírá si na matku hubu
@Anonymní píše:
Ahoj,
Jsem bezradna, nevim, co mam delat s 9 dcerou.
Neumim vychovavat dite
Dcerka je drza, odmlouva, dneska u domaciho ukolu triskla se sesitem, ja uy fakt nevim jak na ni. Zakazy, domluvy nepomahaji.
Dceru mam s ex manzelem ve stridave peci a kdyz jsem s nim probirala dcery chovani, tak on mi trvdil, ze u neho funguje a posloucha, ale ze si ji obcas musi prehnout pres koleno a naseka ji na zadek.
Vubec jsem nevedela, ze ex takhle tresta dceru.. Ani dcera mi nikdy nesdelila, ze dostala vyprask. Vzdy mi jen povi, jak spolu byli na vylete a jak to bylo fajn a ukazuje mi fotky..A tesi se k nemu. Tak jsem z toho mimo..Mne ani nepoprala ke dni matek a kdyz jsem se zminila, co je za den. Tak mi rekla: hmm a co jakpJa ji bit nechci..Ale co funguje na vass deti?
Prosim anonym..nechci aby se vedelo, ze jsem neschopna na vychovu
Holky xo mate uz zkusenosti, jak doma tohle resitw.
Ja teda na tom nevidím nic k trestání..
Otec to jeho výchovou dost přehání. To bych neakceptovala. Vsak to je šílení.
No a jelikož u otce dcera nemůže nic, jinak bude mit peklo, tak se musi „vyradit“ u tebe.. Je to dite na zlobeni ma nárok.
To ze triskla se sesitem bych neresila. Vsak ma pravo na své emoce. A s tim úkolem ji nabidni treba pomoc, at to mate rychleji..
To ze by mi dcera v 9 letech nepoprala a nedala Třeboň aspon pusu, tak to by me taky zamrzelo, ale trestem to fakt nevyresis.
Děcka jsou v určitém věku někdy drzé, u nás je mírná tolerance, většinou je to k smíchu než k nas. rání..když to přepísknou, stačí jim můj nas. raný výraz, kdyz ne, prostě zařvu, děcka netriskam, ale když už je něco fakt moc, lepanec dostanou.
Jinak úkoly… Syn 9 let, třetí třída, dcera 7 let, první třída a oběma úkoly pouze kontroluju. S dcerou jsem jen při čtení, ale už ani to není potřeba.
Jinak u nás teda je pravidlo, že telefon pouze do školy, kdyby bylo potřeba se domluvit na operativní změně při odchodu ze školy. Starší vyzvedne mladší ve družině a jdou spolu domů. Doma pak mobil nechávají na stole v kuchyni, pokud si chtějí zavolat někomu, aby se třeba domluvili, že půjdou ven, můžou, ale na kraviny s elektronikou - hry, deb.ilni videa na YouTube, PSko mají vyhraněný čas pouze pátek - neděle.. Televize je moc netankuje, mají to spíš jen jako kulisu.
Jo občas slyším z pokojíku vztekání při úkolech. Neřeším. Děcka ví, že když si fakt neví rady, můžou přijít. Nám to teda kladli na srdce od začátku, nedělat úkoly s dětma. Takže jakmile se naučily, základy psaní a počítání, už si jedou samy bez asistence.
Příspěvek upraven 08.05.22 v 20:24
@terien píše:
Ne, za to, že je drzá a otvírá si na matku hubu
Jenomze jediny priklad te drzosti uvedla v puvodnim prispevku ten sesit. To fakt na fackovani neni.
@hani28 píše:
Jenomze jediny priklad te drzosti uvedla v puvodnim prispevku ten sesit. To fakt na fackovani neni.
Což ani to se nedá považovat za drzost
@_.Emilyyy píše:
Ja teda na tom nevidím nic k trestání..
Otec to jeho výchovou dost přehání. To bych neakceptovala. Vsak to je šílení.
No a jelikož u otce dcera nemůže nic, jinak bude mit peklo, tak se musi „vyradit“ u tebe.. Je to dite na zlobeni ma nárok.To ze triskla se sesitem bych neresila. Vsak ma pravo na své emoce. A s tim úkolem ji nabidni treba pomoc, at to mate rychleji..
To ze by mi dcera v 9 letech nepoprala a nedala Třeboň aspon pusu, tak to by me taky zamrzelo, ale trestem to fakt nevyresis.
Otec to s výchovou přehání,…ale holka s ním ráda tráví čas a těší se k němu…
Tak to zakladatelka asi moc s výchovou nepřehání…
Nejsem pro fyzické tresty, ale dítě si dovolí, co dovolíš ty. Mě máma trestala psychicky, prostě za trest se semnou třeba i týden nebavila, nepomohla, neodvezla atd, jak kdyby neexistovala.
To byl jediný trest co na mě zabíral a jako starší už jsem si dobře promýšlela, jak se k ní chci chovat ![]()
@Anonymní píše:
Ona jr schopna mobil schovat a rict mi, at si ho koukam najit..
No tak mela k tomu pridaneho i zarachs
Na to, abych dětem zablokována telefon, jejich telefon nepotřebuji. Ne v tomto věku (9 let). Jinak syn se u úkolů vzteka taky (taky je mu 9 let), pokud by nebylo školy, tak se obavám, že nic mít nebude.
Problém je ta střídavka a úplně jiný směr výchovy. U táty funguje, protože přichází okamžitý trest. To ty nechceš, tak tě už vnímá jako slabou. Tady těžko budeš nasazovat výchovu domluvou. Což je strašně těžká situace. Taky je otázka, jestli o tobě nemluví bývalý nějak ne uplně hezky. Někdy stačí ton hlasu. Co myslíš, že by se stalo, kdyby tě třeba ted ta její reakce rozplakala? To jak ti řekla a co jako. To mi tedy zrovna přijde dost přes čáru u tak malé holky. čekala bych takovou reakci ve 14-15 letech