Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Janasas Já jsem to napsala jen jako příklad, taky nejsem úplně zastáncem nechat to celé na dětech. Nicméně si to pro sebe zařídila dobře ![]()
@Jana206 Bohužel v současné společnosti ale hodnoceny jako protiproudní jsou. Je to současný trend, který hlásá, že žena musí být soběstačná, tedy i finančně nezávislá na manželovi. Což bohužel ty ženy, které zůstanou doma, nesplňují. Je to tak. Kdyby si stát laskavě uvědomil, jak jsou tyto ženy pro něj důležité, protože vychovávají dobré a kvalitní občany pro něj, tak by tento postoj nebyl a ty ženy by se tím naopak pyšnily. Bohužel převládá materiální posuzování - ona je doma a děcka nemůžou každý rok tam nebo tam a nemají ani na značkové hadry. Škoda slov.
@LenkaN26 Jistěže je to těžké a většinou jde žena s příjmy dolů. Pokud tedy nemá práci, která se dá dělat z domu. Já tak dělám už 25 let. A řeknu jedno - jsem strašně ráda, že moje děcka nikdy nechodily s klíčem na krku, nikdy neviděly družinu, nikdy nejedly ve školní jídelně. Vždycky jsem věděla kdy přišly ze školy, v jakém stavu, vždycky jsme měli čas. A vlastně jsem je takhle měla až do doby, než oděšly na VŠ. Bylo to bezva, nebyl fofr a žádné stresy. Jsem za to vděčná, i když je pravda, že mi kolektiv občas chyběl. Ale na druhou stranu to stálo za to.
Takže bych na tvém místě hodně zvažovala. A když bys šla i dolů, copak by bylo tak těžké zkusit nějaký přivýdělek po večerech? nakonec tuhle jsem narazila na matku samoživitelku, dvě malé děti a přivydělává si velmi slušně výrobou filcových dekorací. Třeba.
@inkakřivák Víš, moje starší dcera družinu miluje, dělají tam spoustu aktivit, mají v rámci družiny kroužky, je s kamarády. Tudíž družinu beru spíše pozitivně. To, že chodí s klíčem kolem krku vidím taky pozitivně, musí se naučit samostatnosti. V jídle se nimrá tak jako tak takže je celkem fuk zda jí doma nebo ve škole naopak ve škole sní víc aby se jí nesmály děti. Pokud bych si vzala zkrácený úvazek tak sice budu odpoledne doma a večer tedy budu pracovat, ale co můj partnerský život. Já jsem si asi 4 klienty na tuhle večerní, víkendevou práci mohla nechat, ale chlap byl vcelku zpruzený, že po večerech sedím u práce. Navíc byť mě účetnictví baví a chodím do práce ráda tk to není nic co by mě naplňovalo takže si raděj vezmu drát a dělám dekorace nebo šperky případně což bych stíhala s nějakou prací na vedlejšák těžko… Všechno má svá pro a proti a krom toho myšlení na nějaký komfort dětí tak musím myslet i na sebe. V práci to mám dost náročné a chci večer relaxovat, být s mým chlapem. Všechno má svá pro a proti, já za mě můžu říct, že nám to takto funguje skvěle a nemyslím, že by tím kdokoli trpěl.