Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Cenarius píše:
Jo, tady jsou jen zlí lidi, co nevěří pravé moci kartářek a duchovna co?
Každý máme nějakou pravdu
@Milka22 píše:
Jaký máte názor na kartářky a vědmy? Jsou to jenom baby podvodné, nebo říkají pravdu a má cenu za nimi jít?
Je to celé na 99,9999% podvod na bázi chladného či horkého čtení (ten zbytek dávám na možnost, že žijeme v matrixu atd.). Cold reading se dá naučit.
Například ty kartářky kdysi na Primě (jako nespavec - resp. sova - si je pamatuju a dobře). Je jedno, jestli je někdo pomlouvá a říká, že ty dražší jsou lepší, je to stejná blbost, ať tomu sami ti lidé věří nebo ne. Ale jsou to šarlatáni.
Cold reading funguje tak: lidi žijí podle nějakých statistik, jsou nějaké typy lidí.
Takže zavolá nebo přijde paní a je jí 30 a ptá se, jestli bude mít dítě: takže se dá pravděpodobně odvodit: je nespokojená, už se nějaký čas snaží o dítě nebo hledá partnera, touží po dítěti a má na to věk, s tím se dá pracovat. Takže ti ona kartářka bude vykládát, jak někoho najdeš - klientka ale třeba řekne, že už někoho ale má: kartářka tedy otočí: "ale tady vidím, že to není ten pravý, čeká vás ten pravý s kterým budete mít dítě " (klientka to ráda uslyší, protože s tím nynějším se jí to evidentně nedaří, jinak by nepřišla za kartářou a neptala se na dítě atd…). Takže logika a statistika a lidi tím můžete krásně oblbnout, sám to někdy dělám, ale ne jako věštec, ale při balení a svádění holek.
Stačí si lidi dobře rozdělit podle typů, říkat obecný plky a tak. U těch chytřejších a protřelých žen pak funguje víc legrace. Takže když to na ní zkusíte, ona to pozná, vy poznáte, že ona to pozná a ona ví, že vy to předstíráte, na tom se dá stavět a udělat si z toho pr…del. Ona se chytne když chce a už to jede…
Pírko, prosím tě, ty na mě působíš jako chytrý muž. Poraď mi jak mám najít chlapa. Zkoušela jsem seznamky, ale tam jsou samí nýmandi.
Verim v intuici…v karty fakt ne…pokud preci jen neco vyjde, byva to jen nahoda, ci dobre psychologicke schopnosti one kartarky.
@Milka22 píše:
Pírko, prosím tě, ty na mě působíš jako chytrý muž. Poraď mi jak mám najít chlapa. Zkoušela jsem seznamky, ale tam jsou samí nýmandi.
Přestat se tituloval Milka.
@Sonarka píše:
Verim v intuici…v karty fakt ne…pokud preci jen neco vyjde, byva to jen nahoda, ci dobre psychologicke schopnosti one kartarky.
Ono nejde o to, že bych byl až tak vypočítavej, ve skutečnosti jsem to dělal už v pubertě, intuitivně jsem rozpoznal typy lidí, na základě nějaký zkušenosti. Ale nikdy jsem si nemyslel, že je to nadpřirozené.
A pak jsem zjistil, co je to chladné čtení a racionalizoval jsem to a vylepšil k dokonalosti ![]()
To je přesně případ, kdy intuitivní stereotyp může být ve skutečnosti pravdivá statistika. Samozřejmě jako skoro každá statistitka je to četný průměr a pak výjimky.
Ty kartářky asi zůstávají buď v té intuitivní fázi a myslí si o sobě, že mají zvláštní schopnosti (ve skutečnosti mají jen dobrý psychologický odhad, když jsou v tom dobré) - nebo jsou to podvodnice co se to naučily nebo prostě to taky racionalizovaly tu původní intuici. Intuice ale není nic nadpřirozeného - je to prostě nějaký druh odhadu, u někoho lepší (někdo je lepší pozorovatel), u někoho horší. U někoho je to víc vědomé, u někoho hodně podvědomé.
Důležitý je tu intuici nechat projít nějakou racionální analýzou, jinak to může být intuice úplně scestná.
Mám s tím nechtěnou zkušenost, když jsem chodila do školy vizážistiky. Učitelka se mimo jiné věnovala automatické kresbě, o které jsem do té doby neslyšela. Tak jsem z hecu řekla, že bych si přála výklad a že jí to klidně zaplatím. Ona jen zakroutila hlavou, že si nic nebere, vzala papír a tužku a začala čmárat se zavřenýma očima. Podotýkám, že ta baba mě viděla 1.den.😅 No shrnu to - řekla mi snad vše, co jsem si za poslední roky prožila a že jsem v hodně blbým vztahu, nad kterým v příštím roce zapláču. I řekla, že vidí jen mou matku a otce nikde, že s ní mám hodně pevný vztah. No prostě to byl masakr a já domu jela jak ve snu… 😅 Od té chvíle jsem se ve třídě necítila úplně komfortně, protože ta ženská podle mě věděla i to, co jsem jedla den předtím.
Od té doby z těhle věci mám strach a respekt.
@MermaidMotel píše:Řekla jen to, co prožívá hodně lidí
Mám s tím nechtěnou zkušenost, když jsem chodila do školy vizážistiky. Učitelka se mimo jiné věnovala automatické kresbě, o které jsem do té doby neslyšela. Tak jsem z hecu řekla, že bych si přála výklad a že jí to klidně zaplatím. Ona jen zakroutila hlavou, že si nic nebere, vzala papír a tužku a začala čmárat se zavřenýma očima. Podotýkám, že ta baba mě viděla 1.den.😅 No shrnu to - řekla mi snad vše, co jsem si za poslední roky prožila a že jsem v hodně blbým vztahu, nad kterým v příštím roce zapláču. I řekla, že vidí jen mou matku a otce nikde, že s ní mám hodně pevný vztah. No prostě to byl masakr a já domu jela jak ve snu… 😅 Od té chvíle jsem se ve třídě necítila úplně komfortně, protože ta ženská podle mě věděla i to, co jsem jedla den předtím.![]()
![]()
Od té doby z těhle věci mám strach a respekt.
@Russet Nechela jsem to rozvádět úplně do detailů, ale řekla opravdu specifické věci, které jsem si prožila…
Jsem hodně skeptický člověk, ale tohle mi leželo v hlavě dlouho.
@MermaidMotel píše:
@Russet Nechela jsem to rozvádět úplně do detailů, ale řekla opravdu specifické věci, které jsem si prožila…Jsem hodně skeptický člověk, ale tohle mi leželo v hlavě dlouho.
Možná si myslíš, jak jedinečný máš život. Ale podobné problémy prožívají všichni. Takže se paní leda strefila a ty ses chytla toho, co na tebe pasuje. Samozřejmě. Lidi nevidí minulost a nevidí do budoucna. Kdyby to tak bylo, chovali by se úplně jinak. Nekreslili by rádoby automatické kresby a podobné blbiny.
Nekdy vykladani karet funguje - Pokud jsou to karty Visa, Mastercard, American Express, Diners club apod.
Kdo chce věřit, něco v tom najde, kdo nechce, naopak hledá všecky nesmysly, aby si to potvrdil.
Je to o přístupu k tomu. Všecky tydle horoskopy a výklady sou tak šíleně obecne, že v tom dycky něco de najít a naopak lze najít něco, co je blbost.
Výsledkem to hodnotím jako úplný klam a zbytečnost.
@Fukitol píše:
Nekdy vykladani karet funguje - Pokud jsou to karty Visa, Mastercard, American Express, Diners club apod.
Takove bych si nechala klidně vykládat kazdy den
pokud bych je tedy i dostala do ruky
@Sonarka píše:Čeká tě něco fakt pěkného. Jednoho dne ti napise téměř neznámý muž, kterého budeš pokládat za neodolatelneho a nebudeš ho moct dostat z hlavy. Jo fakt se to stalo, dyt ti píšu…