Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj, poraďte mi prosím, kde koupit kvalitní dámský kašmírový/merino/alpaka svetr. Hledám béžový, klasický střih na tělo s normálně dlouhými rukávy a délkou (nic aktuálně trendového). Velikost L, kruhový výstřih. Ráda si za svetr zaplatím i 5000, ale chtěla bych aby vydržel třeba deset let. Všechny běžně koupené svetry mi žmolkují, srazí se i při šetrném praní, potrhají se brzy ve švech apod. (přijde mi, že jsou navrženy tak, aby vydržely jednu sezónu
) Kvalitou se mi líbil pánský svetr z Kamy, ale tam nemají hezké dámské, vždy jen se vzorem nebo profilováním a je volného střihu. Klidně mi doporučte i u vás ve městě nějaký obchod, ráda tam zajedu. Radši si koupím jeden kvalitní než tři co za pár měsíců po nákupu vyhodím. Moc děkuji za rady, hezký večer. ![]()
@Simoa93 najdi si na FB skupinku žen, které pletou a nech si ho z kvalitní vlny uplést. Jinak, na vlnu šetrné praní neznamená, že to pračka zvládne. Vlna nesnáší prudké změny teplot, takže když ji vypereš na 30 a pak tam napustí ledová voda na máchání, srazí se. Je to pro ni moc velký teplotní skok
Rada kupuji svetry v Massimo Dutti. Koukala jsem kvuli tobe ted do apky a bezove 100% kasmir maji.
Ja jich mam par uz nekolik let a jsou skvele. Kasmirovy svetr ze zacatku zmolkuje, prodavaji na to i hrebinek.
Hlasuju za kasmir, neskutečně příjemný a teplý. Utrácet není potřeba - na Vinted prodává x druhu uživatelka Lelvice, v CA prodávají 100% kasmirove svetry za 1990 Kč. Jasne, je nejolik variant kvality kasmiru i cena se odvíjí podle “ply”, ale pořad je to spotřební zboží a mě teda už i několik svetru odešlo - něco jsem omylem vyprala, jiný zapomněla na letisti, takže pořizovací cena kolem litru je adekvatni, protože pak jich mužu mít deset. Většinu mám teda z druhé ruky, par z Peek And Clopenburg (tam stojí 2,5-3tis), ale Lelvice nebo Kasmirovysvet.cz to jisti.
@Simoa93 píše:
Ahoj, poraďte mi prosím, kde koupit kvalitní dámský kašmírový/merino/alpaka svetr. Hledám béžový, klasický střih na tělo s normálně dlouhými rukávy a délkou (nic aktuálně trendového). Velikost L, kruhový výstřih. Ráda si za svetr zaplatím i 5000, ale chtěla bych aby vydržel třeba deset let. Všechny běžně koupené svetry mi žmolkují, srazí se i při šetrném praní, potrhají se brzy ve švech apod. (přijde mi, že jsou navrženy tak, aby vydržely jednu sezónu) Kvalitou se mi líbil pánský svetr z Kamy, ale tam nemají hezké dámské, vždy jen se vzorem nebo profilováním a je volného střihu. Klidně mi doporučte i u vás ve městě nějaký obchod, ráda tam zajedu. Radši si koupím jeden kvalitní než tři co za pár měsíců po nákupu vyhodím. Moc děkuji za rady, hezký večer.
Moznosti je vice.
Zasada cislo 1 je, ze se vlneny svetr pere rucne. Predpokladam, ze pod setrnym pranim mas na mysli prani v pracce na program vlna, ze? Tak ne-e, pokud si poridis svetr z vlny, musis prilozit ruku k dilu. Mam svetry i starsi nez 10 let, stale drzi, peru ve vane s jemnym pracim praskem na vlnu, jenom jemne mnu v ruce, vanu vypustim, ze svetru z lehynka vymackam vodu, napustim znova vanu a svetr pohonim ve vane, jemne ho promackavam ve vode, aby se z nej uvolnil saponat. Vodu vypustim a napustim do vany po treti vodu a pridam avivaz. Necham svetr alespon 20min v avivazi pohovet. Teprve tak svetr vytahnu, velmi opatrne z nej vymacknu vodu a dam do pracky na vemi setrne zdimani.
Po vyzdimani v pracce pokladam svetr na rucnik a susim na posteli nebo nekde jinde. Pokud je svetr JOOOOO jemny, ani nezdimam v pracce, ale sroluju do osusky a vymackavam vodu z nej pomoci osusky.
Velmi pekne svetry maji v sezane.com, www.wooloverslondon.com anebo kdysi jsem si nejake kupovala v Zara, ale ted fakt netusim, zda nejake dobre maji.
Pridala jsem ti par ukazek ze Sezane a woolovers, pridala jsem i jine barvy, treba te neco oslovi.
Super, díky za zprávy. Typově ten poslední růžový je můj favorit, něco takového bych si představovala. ![]()
@warita Ti nevim, takového sra… s kusem oblečení, to by me ani nehlo. Co neprezije pracku, nema doma co pohledavat.
https://www.vinted.cz/…2555-lelvice
Stačí to sledovat, podle mě každý týden doplňuje nove kusy, nevím, kde na to chodí, ale často ma prémiové kasmirove značky, takže top kvality. Ono není od veci pak i doma vypadat dobre (a byt v teple), protože normálně bys doma v kasmiru s původní PC několik tisic nechodila, zato ve svetru od ni, když vyjde třeba na 600, klidně.
@warita já bych se vetřela s dotazem - jak velikost? Drží hezky tvar nebo je třeba koupit větší/menší, protoze se po prani vytáhne/srazí? Když peres v ruce? Mne by se fakt líbil ten z te fotky se žlutým hrnkem ![]()
@Simoa93 píše:
Super, díky za zprávy. Typově ten poslední růžový je můj favorit, něco takového bych si představovala.
woolovers, mrkni na to. 5000 ani nepotrebujes.
@Tichošlápek píše:
@warita já bych se vetřela s dotazem - jak velikost? Drží hezky tvar nebo je třeba koupit větší/menší, protoze se po prani vytáhne/srazí? Když peres v ruce? Mne by se fakt líbil ten z te fotky se žlutým hrnkem
Za mne drzi tvar, ale jak rikam, prat v ruce a nesusit na topeni, ktere bezi na max. Celkove je vlna lepsi susit v leze na osusce, aby se nic nevytahalo. A proboha nestrcit do susicky, jinak budete mit svetrik pro panenku. Ten s hrnkem je taky woolovers.
@j.a.n.i1 píše:
@warita Ti nevim, takového sra… s kusem oblečení, to by me ani nehlo. Co neprezije pracku, nema doma co pohledavat.
Já jsem v životě svetry v ruce taky neprala, peru i vlnu a kasmir - ovšem už jsem určitě tak čtyři svetry zničila
na druhou stranu dalších minimálně 15 je bez úhony. Já jsem ale strasnej střelec, ja klidně hodim do pracky i sako za 6 tisíc
Ani me nehne to nosit do čistírny ![]()
@Tichošlápek píše:
@warita já bych se vetřela s dotazem - jak velikost? Drží hezky tvar nebo je třeba koupit větší/menší, protoze se po prani vytáhne/srazí? Když peres v ruce? Mne by se fakt líbil ten z te fotky se žlutým hrnkem
Copánkový kasmir (jak je na te fotce s hrnkem) mívá i Ralph Lauren
@j.a.n.i1 píše:
vsak vlnene svetry nejsou pro kazdeho. Ja uz jedine 100% vlnu. Ale ja jsem zmlsana.
@Prosimklid Jo, to jsme na tom podobně, i když tedy ja bych si asi sako za 6 tisic nekoupila, ale do cistirny taky odmitam nosit veci. Max do pradelny to, co fakt do sve 10 kilove pracky nenarvu = potah ze sedacky.