Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
Devcatka zjistia jsem ze total reset je faaaaaajjn
mam vás moooooc raaaaada ![]()
@Radka.Nov mne najviac chutí zn. goute. Jedna porcia vychádza na 1,50-1,70 eur. Môžeš si vybrať z každého výrobku po 1 ks a druhýkrát si objednaj príchuť, čo ti chutí. Výborné sú čokoládové sladké jedlá. Z firmy protissimo si kupujem chlieb a ráno si ho pečiem do práce. Zmes vyšľahám cca 2 minúty ponorným mixérom, natriem na pečiaci papier na cca 8×8 cm, posypem soľou, sezamom a pečiem 23 min. Prekrojenú natriem maslom, dám do trochu zeleniny, dám si ju do krabičky a vezmem si ju do práce. Výborne ma zasýti. Teraz majú na chlieb 50% zľavu.
No tohle
tak vcera jsem mela minus 4 kila, a dneska na vaze zase vic. a dneska jdeme na oslavu narozenin. a zejtra na druhou.budu tam jist jenom salat s kus masa si dam taky, nejsem zvedava na reci, proc nic nejim.jak odolam vinu, to bude tezky. chtela jsem zacit dneska s behanim ale chcije.Ja to vedela, ze ty posledni kila to bude boj!
@Danuda ahoooj tak co dnesni vazeni? Vsadim se že máš min než včera ![]()
Krásné dobré ráááno všem, doufám, že nevadí že sem stale přispívám i když jsem přesedlala na počítání kalorií, které, mimochodem miluju, dneska další pul kg dole, 97,8 ze 109!
mam takovu radost a to jsem včera měla margotku a kuře na paprice na obed, ketoze jsem zamavala, ale to nevadí, hlavně ze hubnu ![]()
@ksafnika bude to dobrý, mě se to v ketoze taky stavalo, prostě najednou skok nahoru a drželo se to jak klíště, mě pomohlo se fakt víc najíst, vice tuku, to víno mě z ketozy taky nevyhodilo - bílé suche
@nicolletta30 jsi dobra, takovych kilo dole…
jen prispivej me taky zajima jak ti to bude fungovat takhle dal
@ksafnika upřímně to co ted delam asi není ten nejideálnější zpusob, podle kterého by se měli řidit i ostatní, ale funguje mi, já se uklidnila a celé odpoledne mi pak bylo strašně dobře, i když už jsem pak nevečeřela. Takhle jsem to měla minule, na procházce s prvorozeným tenkrát v kočár jsem se zastavila v cukrárně na kafe se zmrzlinou a pak jsem si to v kalorických tabulkach dokompbinovala ten jidelníček zdravymi potravinami tak, aby mi to vycházelo do max denního příjmu. Snažím se opravdu každý den jíst zdravá lehká jídla denně pět krát denně, ale když mám dny, kdy nezvládám a mam žravky a ujedu na margotce nebo necem takovém, nedelám si vyčitky svědomi (to je pro mě cesta do pekla, v okamžiku, kdy bych si to začala vyčítat vím, že s dietou končím, protože druhý den už to bude takové to :A proč by ses ještě snažila, stejně už jsi selhala, tloustneš), takže když ujedu, tak si řeknu Dobrý, nevadí, zapíšu do kalorických tabulek vyrovnám dalaších jídlech, třeba nevečeřím… Není to uplně to, co doporučují odbornící a mladým holkám, co nemají děti bych tohle nedoporučovala vubec, ale mě to vyhovovalo porvé i ted podruhé
@nicolletta30 hlavni je ze Ti to funguje. a fungovalo i predtim, jak pises. Pokud chce nekdo zhubnout vetsi pocet kilo, neumim si ani predstavit byt v 1. fazi keto diety nejak strasne dlouho.je potreba trpelivost a jak pises, lepsi obcas zahresit a zaprasit a pokracovat dal, nez to vzdat uplne. ![]()
Ahojte baby…tak ja dnes 14ty den a -4.5 kg. takže celkom fajn.ale papierik iba slabulinko ružový ![]()
Holky 2 kila!!! Dole a ketoza jak prase
a Bolehlav taky
skoro 1/2 Litra rumu a sedmicka vina a krabka cigar fuuuuj ja sem čuně když to čtu, ale je mi supeeeer ![]()
@Danuda ja to vedela, ze to jen potrebuješ rozhybat
gratuluju
Tak som si vyskúšala staré nohavice, ktoré mám odložené v krabici a takmer všetky už zapnem. Obliecť si vel. 40 je úžasné. Teším sa ![]()
Pre tie baby, ktoré sa nedostanú na FB - Atkinsonova dieta. Popri svojich práškových jedlách môžete postupne pridávať tieto jedlá, ktoré vás nevyhodia z ketózy.
Atkinsonova dieta
Zde je stručný úvod do Atkinsovy diety.
Dieta je rozdělena do čtyř fází.
1. Fáze trvá minimálně 14 dní.
V první fázi by mělo být možné obejít se bez všech sacharidů.
Protože se všude skrývají skryté uhlovodany (UV) je akceptováno asi 15 -20 g sacharidů denně.
Tato fáze bude sloužit, aby se tělo dostalo do ketózy. To trvá, podle jedince, 2 - 3 dny.
To znamená, že tělo se učí spalování tuků (namísto sacharidů) a získat energii z nich. Kromě toho cílem první fáze je stabilizovat hladinu cukru v krvi, a tím eliminovat symptomy jako je únava, změny nálady a psychické vyčerpání. Jakmile si zvyknete na stravování bez cukru, což trvá jen pár dní, ztratíte také chutě na sladkosti.
Po přechodu do druhé fáze se rozšiřuje jídelníček o další potraviny a možnost si přidat cirka 5g UV (uhlovodanů). Úkolem této fáze je, zůstat v ketóze, a dál hubnout do té doby, než se dostanete skoro k vaší vysněné váze - asi tak 2,5 kg až 5kg (pokud vážíte hodně).
Zde je vhodný výběr potravin pro prvních 14 dní
Tyto potraviny můžete jíst bez omezení
MASO
Hovězí maso
Vepřové maso
Jehněčí
Slanina
Telecí Šunka
Steaky
Hovězí v konzervě
Jazyk
Mleté
POZOR: Jakýkoliv druh masa v jakémkoliv množství a jakékoliv jiné maso, s výjimkou:
klobás, karbanátků a uzenin, které obsahují nejen maso, nýbrž i náplně, mouku atd.!!!
RYBY
Tuňák
Losos
Pstruh
Platýs
Sardinky
Sleď
a jiné ryby
MOŘSKÉ PLODY Ústřice
Mušle
jiné jedlé měkkýše
chobotničky
Krevety
Humr
Krabi a další mořské plody
Všechny ryby, včetně konzervovaného lososa a tuňáka. Všechny mořské plody, uzené a konzervované v oleji, platýz, pstruh, sleď, losos, sardinky a jiné ryby.
NE: Kromě ústřic, mušlí a ryb se zeleninovými přísadami, jako jsou rajčata, nakládaná zelenina, atd., a omáčky. Takže produkty, které obsahují nejen ryby.
DRŮBEŽ
Kuře
Krůta
Kachna
Husa
Křepelka
Bažant
a jiná drůbež
SÝR
všechny z kravského nebo kozího mléka Švýcarský sýr Čedar
Mozzarella
a skoro všechny ostatní tvrdé sýry
Mascarpone
Lučina (pozor ale na přísady - UV) čtěte příbalový lístek jsou dost velké rozdíly v UV
NE: sýry tavené - mazací tzn. např. trojúhelníčky, a měkké sýry vůbec jako takové!
(sýra jen 110g na den a to nejen ve fázi I. Protože sýr obsahuje laktózu a laktóza = mléčný cukr!!!)
VEJCE
Míchaná vejce
Sázená vejce - volská oka
Ztracená vejce
Vejce vařená na měkko
Vejce uvařené natvrdo
plněná vejce
Omelety
a jiná vaječná jídla BEZ OMEZENÍ
POZOR: Těchto potravin byste měli jíst ve fázi I. maximálně tři šálky denně:
Uvádí se cirka 200g salátu + 100g zeleniny na den. Rozděleno optimálně do 2 porcí/den.
Alfa - Vojtěška klíčky
Bambusové výhonky
Fazolové klíčky
Cikorka
Endivie
Polníček
Fenykl
Okurky
Celer
Zelí (zelené, červené, bílé)
Kedluben
Salát
Pórek
Pampeliška
Mangold
Smrže
Okra
Olivy
Palm. srdce
Paprika
Petržel
Houby
Radicchio Ředkvičky
Rebarbora
Romanesco Řepa
Rucola Šťovík
Kyselé zelí
Pažitka
Celerová nať Špenát
Fazolky zelené nebo voskové
Cuketa
Hrášek lusky ❤
Z čeho si můžete vytvořit svůj salát v I. fázi:
Saláty: vojtěška klíčky, bok choy, řeřicha, čekanka, čínské zelí, endivie salát, polníček, ledový salát, fenykl, okurky, hlávkový salát, houby, olivy (zelené a černé), paprika (zelená!!!), petržel, houby, Radicchio, ředkvičky, Romanesco, Rukola, šťovík, kyselá okurka, šalotka, pažitka, celer řepíkatý, španělský salát, cibule- minimálně. ❤
až do velmi pozdní I., spíš do II. fáze patří
Lilek
Avokádo
Dýně
Cibule (pozor hodně UV) Šalotka
Růžičková kapusta
Květák
Brokolice
Rajčata
Chcete-li ochutnat jídlo, můžete použít následující byliny:
Kopr
Tymián
Bazalka
Koriandr
Rozmarýn
Oregano
Tymián
Koření je povoleno bez omezení
Nápoje můžete konzumovat v průběhu první fáze:
Voda
Minerálka
Káva /někdo po ní má hlad!!!/
Ledový čaj (bez cukru) Čaj (bez cukru)
Vývar
Oleje jakéhokoliv druhu.
POZOR: Majonéza a smetana je povolena, zakázáno je mléko!
Majonéza nusí být bez cukru a smetana jen omezeně.
Smetana ke šlehání 4 čajové lžičky denně (šlehačka obsahuje méně sacharidů než mléko.
Nepijte žádné mléko!!!
Sýr 110 g na den tvrdé sýry starší (vyzrálejší) i mladší.
TAVENÉ měkké sýry NE!!! Žádné dietní sýry, mazací sýry nebo syrovátku. Navíc, lidé s plísňovými infekcemi, alergií na mléčné výrobky obecně nebo zvláště sýry se musí bez nich obejít.
Jakékoliv imitace sýrů nejsou povoleny, s výjimkou tofu (sojové sýry) - ale znovu kontrolujte obsah sacharidů!
Sladidla mohou být použita:
Sacharin
Aspartam
Acesulfam-K
Všechna náhradní sladidla končící na OZA jsou zakázána.
např. maltóza, fruktóza, sacharóza
Nejčastější chyby, kterým byste se měli vyhnout:
1. Dodržujte, že během14-denní diety nesmíte ŽÁDNÝ chleba, ani obilniny, ani zeleninu obsahující škrob (to nesmíte ale ani později), žádné ovoce a žádné mléčné výrobky kromě sýra, smetany nebo másla.
2. Nejezte dietní výrobky, pokud nejsou výslovně označeny jako „bez sacharidů“. Většina dietních potravin je určených pro nízkotučnou dietu, ne pro nízkouhlovodanovou.
3. Slova „bez cukru“, nestačí. Výrobek musí prokázat obsah sacharidů, podle kterého se orientujete.
4. Mnoho produktů, které nepovažujete za potraviny, jako jsou žvýkačky, sirup proti kašli a kapky proti kašli obsahují hodně cukru nebo jiná kalorická sladidla, a proto by neměly být užívány. Mnoho kořenících směsí obsahuje cukr. ~~~ ❤
Trošku vysvětlení, protože to zdá se není úplně jasné – ketóza nastává v průměru po 2 – 3 dnech v I. fázi. V této době je opravdu nutné se omezit na velice strohý režim, a jíst opravdu jen „zelenou“ zeleninu.
Přísně zakázáno: To je pro vás jed! Nezapomeňte!!!:
banány, datle, fíky, sušené ovoce, rozinky, fazole a luštěniny jako takové (čočka, fazole, hrách), cukrovinky, čokoláda, pralinky, Kešu oříšky, suchary, zmrzlina, ovocné šťávy a ovocné sirupy s cukrem, obiloviny (všechny), med, jogurt ( s cukrem, ovocem nebo jinými přísadami), brambory, bramborová moučka, kukuřičná moučka, žvýkačky, veškeré pečivo, koláče, palačinky, sušenky, kečup (existuje bez cukru), kukuřice, makarony, džem, mouka (a všechny moučné výrobky), mléko, rýže, špagety a těstoviny jako takové, sladko-kyselé okurky (dají se sehnat bez cukru), hořčice (existuje bez cukru - Dijonská), majonézu používejte také bez cukru (např. Thommy)…
A další…
Jediná chyba, jako jsou žvýkačky nebo nějaké mléko do kávy, vás hodí zpět na úroveň I. fáze, protože navozená chemická rovnováha těla - ketóza - je porušena.
Potom potřebujete alespoň dva zcela bezuhlovodanové dny, dokud se nenapraví chyba, kterou jste tím způsobily a budete zpět v ketóze, aniž by byl hlad, cítily jste se dobře a věděly jste, že vaše tělo zase spaluje vlastní přebytečný tuk.
Jezte, pokud máte hlad, ale nepřejídejte se. Jídlo si nemusíte ani vážit, ani počítat kalorie. Jen musíte dodržet to, co je v pravidlech. A to jsou povolené potraviny…
Protože ty první dny… během prvního týdne, dochází k určitým změnám v organizmu, přestavuje se výměna látková a začínáme trávit vlastní tuky, projeví se také k několik věcí:
Tohle všechno však jako mávnutím kouzelného proutku zmizí, takže nepanikařit. Když doma malujete nebo provádíte nějaké změny, tak tam asi taky nejspíš máte trošku bordel, nebo ne? A stejně tak to musí probíhat ve vašem těle… začínáte si v něm „uklízet“ ten svinčík, který jste si tam za léta chaotického stravování nadělaly. Pak se naopak budete cítit daleko lépe. Nebudete nafouklé jak balony – což s sebou přináší právě převážně uhlovodanová strava. Budete mít neustále pocit jakoby splasklého břicha – žaludku, i když jste do sebe právě nacpaly ohromný steak, nebo dvě klobásy a tři sázená vejce… Zmizí odpolední únava, různé nálady a depky, budete celkově čilejší.
Jediné, co je nepříjemné, že z vašeho dechu bude cítit aceton. Ale pokud si ve fázi II. koupíte žvýkačky bez cukru, tak si myslím, že to není na závadu. Alespoň já s tím problém nemám.
Opět rada na začátek - zvažte se. Ale hlavně se změřte v pase… Budete se divit!!!
Atkins fáze II.~~~
Ve fázi 2, se začíná s pomalým přidáváním potravin se sacharidy! Nyní musíme zjistit, pro sebe to, co je osobní carb limit!
Nejlepší způsob, je zvyšovat podíl UV ve stravě vždy za 2 dny asi o 5 g tak dlouho, až se přestane hubnout!
Limit je individuální pro každého člověka, takže nemůžu dát žádná čísla! Jediným problémem je, že každý někdy zažívá stagnaci. Každý má období, kdy se hubnutí na chvíli zastaví.
Někdy přestanete hubnout, a nemusí to být vinou zvýšených UV a tím, že jste dosáhli té kritické hranice UV(sacharidů). Aby bylo možné s konečnou platností určit osobní hranici UV musí být zajištěno, že několik týdnů neubyla ani váha a ani centimetry. Trpělivost je tady prvořadá!
Zde je krátký seznam příkladů potravin, které mohou být přibrány ve fázi 2! Povolená je samozřejmě všechna zeleninu a saláty!
15 mandlí - 4 g UV
10 para ořechů - 4 g UV
11-12 kešu oříšků - 5g UV
12 Macadamia ořechů - 4 g UV
50 pistácií - 5g UV
30 g slunečnicových semen - 6 g UV
6 ks chřestu - 5g UV
6 kapustiček -5g UV
5 růžiček květáku - 5g UV
1 porce čekanky - 2 g UV
10 malých hub - 4g UV
20 ředkviček - 5 g UV
1 malá porce sojových bobů - 11 g UV
1 porce špenátu - 5 g UV
2 vařená rajčata - 5g UV
200 ml citrónové šťávy-8 g UV
200 ml rajčatové šťávy-5 g UV
21 ks borůvek - 5g UV
17 ks malin - 5 g UV
13 ks jahod - 5g UV
200ml citronové šťávy - 8g UV
Zelenina: artyčoky, lilek, avokádo, bambusové výhonky, květák, zelené fazolky, fazolové klíčky, brokolice, chayote, žampiony, čínské zelí, tykev láhvová, zelí (červené, bílé a zelené) kedlubny, celer, dýně, pórek, pampeliška, mangold, ibišek, palmová srdíčka, papriky - červené, reveň, růžičková kapusta, tuřín, zelí, jarní cibulky, sojové klíčky, dýně špagetová, chřest, špenát, rajčata, voskové fazolky, cuketa, hrachové lusky, cibule (pozor obsahuje dost UV, stejně jako i česnek)
Recepty:
~~~ Základní těsto na Minutový muffin ~~~ Fáze I.
1 porce ~~~
INGREDIENCE:
1/4 hrnku mletých lněných. semínek
1/2 čajové lžičky pr. do pečiva
1 lžička skořice
1 větší vejce
1 lžička másla
sladidlo ~~~
POSTUP:
Všechny suché ingredience dáme do hrníčku (klasický hrnek na čaj), zamícháme, přidáme vejce a rozpuštěné máslo a dáme na 1 minutu (případně i déle, je nutno vyzkoušet) do mikrovlnky… hotovo.
Místo skořice můžeme dát kakao, sirup bez cukru, různé příchutě (tresti), pro vláčnější chuť můžeme do těsta přidat lžíci zakysané smetany, nebo si vyrobit i slanou verzi vynecháním skořice i sladidla. Na místo toho pak přidáme např. parmezán, česnekový prášek, sůl nebo bylinky.
Místo hrnku použijeme misku a máme „housku“ na hamburgera, sendvič… ten rozkrojímne podélně a můžeme dát opéct do toustovače. ~~~°°°~~~
❤ - ❤❤ ~~~ RYCHLÝ ČOKOLÁDOVÝ DORTÍK podle Věrky Štěpánkové ~~~ pozdější fáze I.
~~~
INGREDIENCE:
1 vejce,
1/4 hrnku mletého lněného semínka
1 lžíce kakaa,
1 lžíce vody,
2 lžíce rozpuštěného másla,
1/4 lžičky kypřícího prášku,
sladidlo. ~~~
PŘÍPRAVA:
„Všechno důkladně promíchat, těsto rozetřít (gumovou stěrkou) rovnomerně do misky, přikrýt potravinovou folii, udělat pár otvorů vidličkou (aby mohla unikat pára), dát do mikrovlnky na 1 minutu na nejvysší stupeň, povrch má zůstat trošku vláčný (vlhký), podle potřeby přidat cca 20 sec., necháme mírně vychladnout a podáváme ještě teplé s trochou šlehačky, nebo necháme vychladit a podáváme studené, můžeme zamrazit. Můžeme vyzkoušet jinou variantu s různýma příchutěma (vanilková, rumová, ovocná tresť…).“
Zdroj: Věra Štěpánková
~~~ Lívance podle Věrky Š. ~~~ fáze I.
Potřebujeme:
2 vejce,
2 lžíce mletého lněného semínka,
1/4 lžíce prášku do pečiva,
Splenda u nás je to tekuté sladidlo ~~~
Příprava:…všechno smíchat dohromady a smažit na pánvi.
Výborné s máslem nebo s „Marmeládou s barvou a vůní pomeranče“.
~~~ Marcarpone buchta ~~~ I. Fáze
500 g mascarpone
6 vajec
6 lžic proteinového prášku s příchutí (cca 60-65g)
6 navršených lžic mletých mandlí (ca.70-75g)
2 lžičky prášku do pečiva
Sladidlo podle chuti (asi 4 lžíce)
Příprava:
Vejce v misce vyšleháme do pěny. V jiné misce smícháme ostatní ingredience.
Obojí promícháme a smíchané ingredience nalijeme do dortové formy na pečící papír.
Je možné přidat vanilkové, rumové nebo pomerančové aroma.
Dal by se připravit dort s kakaem, nebo udělat někdy stylem „mramorová bábovka“.
Pečeme cca. 45 minut při 180 ° C - horkovzdušná trouba
Mascarpone dodává dortu nadýchanou vlhkou konzistenci - vynikající!
Můžete také vzít jen polovinu ingrediencí, pak je to velmi plochý koláč.
~~~ Velmi chutné palačinky fáze I. ~~~
2 ks
1 lžíci másla rozpustit v mikro nebo 2,5 lžíce slunečnicového oleje
2 lžíce proteinového prášku, vanilkový (neutrální)
6 lžic vody
1 vejce
pár kapek sladidla (asi 5-6 kapek)
Vše dobře do hladka rozmixovat v elektrickém mixeru, aby tam nebyly pucky. Pak na pánvi s trochou másla upečeme dozlatova… báseň!
~~~ ❤
~~~ Čokoládové Muffins – a jejich varianty fáze I ~~~
PŘÍSADY:
3 lžíce másla (rozpuštěné ) UV 1g
3 polévkové lžíce mletého lněného semínka UV 0g
3 lžíce bílkovinného (proteinového ) prášku UV - záleží na tom, jaký seženete
3 vejce UV 1,5 g
1 polévková lžíce kakaa, UV 1 g
1 lžíce smetany UV 1 g Čokoládová příchuť -Da Vinci - nebo máslovo-vanilková příchuť UV 0g
1 lžička prášku do pečiva nebo sody UV 1 g / UV 0g
Tekuté sladidlo (spíš těsto udělejte sladší - při pečení se to ztratí) UV 0g
Dobře promíchejte - zůstane poněkud tekuté - nevadí.
Nalijte do silikonové formy na muffin do každé tak 2 lžíce -
a pečeme - na 180°C asi 20 minut - zkouška špejlí, jako když pečete buchtu
Velmi měkké a chutné…
Podle většiny tabulek složení potravin nemají lněná semínka žádné UV
Proto jsou vhodné i pro Fázi I - a stimulují trávení.
Můj tyčový mixér má takový malý nástavec na sekání cibule nebo bylin.
Tak si vyrábím mouku z lněného semínka - jde to prý i v mlýnku na kávu.
Neutrální nebo vanilkový proteinový prášek (90% mívá minimálně UV)
Vypustíte- li kakao, můžete přidat skořici nebo např. citronové aroma.
Vypustíte-li sladidlo, a máte-li neutrální prášek, můžete si muffinky udělat naslano, třeba s bylinkami dle výběru.
Dokonce i když zbaštíte celou várku dostanete se tak na na 5- 6 g UV
Pečivo
~~~ Lněný chleba podle Ireny ~~~ I. fáze
potřebujeme:
2 hrnky mletého lněného semínka,
3 vajíčka
5 lžic oleje,
lžička prášku do pečiva,
lžička soli,
1/2 hrnku vody nebo šlehačky - dala jsem trochu méně, aby to nebylo řídké
Příprava:
Všechno jsem smíchala a mokrýma rukama vytvarovala chlebík, upekla jsem na 190 stupňů něco přes půl hodinky a bylo to…a trochu kmínu, příště přidám i česnek.
~~~ Recept na bleskový plátek chleba nebo „housku“ na hamburgera ~~~ I. fáze
INGREDIENCE:
1/4 hrníčku mletých ln. semínek,
1/2 čajové lžičky prášku do pečiva,
trochu sladidla,
1 vejce,
2 lžičky smetany (šlehačky),
1,5 lžičky rozpuštěného másla (můžeme přidat víc, pro silnější máslové aroma),
můžeme přidat česnek,
cibuli (asi mají na mysli v prášku, jako koření)
parmezán,
sůl ~~~
PŘÍPRAVA:
Vše důkladně promícháme a necháme 3 minuty odpočinout, dáme do mikrovlnky na cca 1:20 min.
(já to měla v mističce o průměru cirka 11cm a výšce těsta cca 3cm asi 3 - 3,5 minuty, při 750W; na talíři to možná potřebuje kratší dobu).
Pokud chceme chleba, dáme těsto na talíř, pokud chceme housku, dáme těsto do misky nebo hlubokého talíře.
Hotovou housku podélně rozpůlíme a můžeme dát do toastovacče/na gril, nebo můžeme opéct na pánvi na másle, přidat sýr, který se krásně rozteče. Fantazii se meze nekladou…
Křupavý chléb - téměř jako skutečný ~~~ - I. Fáze ~~~
Variace stokrát se opakujících receptů na Knäckebrot:
2 lžíce mletého lněného semínka
2 celého lněného semínka
1 vejce
Sůl
dobře promíchejte a natřete v 0,5 - 1 cm vrstvě na pečící papír
4 - 5 minut v mikrovlnné troubě ( 750 -1000 W)
Chutná téměř jako skutečný křupavý chléb - a je rychle udělaný.
~~~ Dietní „houstičky“ podle Atkinse fáze ~~~ I.
(Dr. Robert C. Atkins „Revoluční dieta“)
3 vejce
3 lžíce pokud možno suššího měkkého tvarohu
sůl
Troubu předehřejte na 150°C.
Opatrně oddělte žloutky od bílků (v bílcích nesmí být žádné stopy po žloutku!), vymažte si plech. Můžete použít i silikonovou podložku pro pečení.
Ušlehejte žloutek s tvarohem a sladidlem v mělké misce do pěny, a bílek zvlášť v misce, aby sníh byl hodně pevný. Pokud by v tvarohu bylo příliš tekutiny, nechte krátce okapat přes cedníček.
Vmíchejte pak rychle, ale opatrně, sníh do žloutkové masy, a okamžitě udělejte pomocí velké lžíce na plech 6 kopečků. Každý kopeček by měl být asi 5cm vysoký.
Tyto „houstičky“ pak pečete dokud nebudou zlatohnědé. Pak je necháte v troubě vychladnout, aby vám „nespadly“.
Dohromady UV 9,4g 1 houstička UV 1,6g
V horkovzdušné troubě, pokud nemáte mikrovlnku, při 150 do 160 stupňů víc sušit než péct
Občas zkuste prstem a otočte, ale asi tak 10 - 15 minut
sůl,
mletý pepř, špetka majoránky,
špetka tymiánu
~~~ Szegedínský guláš Fáze I. ~~~
4 porce ❤ ~~~
Ingredience:
1 kg vepřového na guláš
olej
500 g kysaného zelí
1 cibule
2 lžičky papriky
pepř a sůl
Příprava:
Maso a cibulku nakrájenou na drobno zprudka opečeme na oleji a okořeníme. Zalijeme troškou horké vody a asi 1 hodinu dusíme. Pak přidáme kysané zelí a necháme ještě 30 min. vařit. Nakonec vmícháme Créme fraîche nebo kysanou smetanu.
Porce má UV 7 g Údajně má čerstvé kysané zelí míň UV než balené…
~~~ Majonéza, omáčky, dipy ~~~ ❤
Blesková majonéza fáze I.
Ingredience:
1 lžička dijonské hořčice
Sůl a čerstvě mletý pepř
citrónová šťáva
1 vejce
250 ml neutrálního oleje
Příprava bleskové majonézy
Všechny ingredience dejte do vysoké nádoby vhodné na šlehání. Musí mít pokojovou teplotu, jinak se vám majoneza nepovede!
Tyčový mixér nasaďte až na dno šálku, nastavte mixér na nejvyšší rychlost a krátce mixujte u dna. Pak pomalu táhněte od zdola nahoru. Toto opakujte 2-3 krát. ~~~
Varianta I
Chcete-li udělat česnekovou majonézou (aioli), přidejte 3 stroužky drceného česneku.
50 ml množství oleje by mělo být nahrazeno olivovým olejem, aby byla chuť intenzivnější. Velmi důležité je nejdřív smíchat oba oleje. Chutná dobře i k fritované zelenině.