Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@2468 píše:
Určitě není třeba jít do vlastního. Překvapilo mě tvrzení, že by to neutáhl. Stejně jako mě překvapuje, že nepřijde sám a neřekne, hele mamko chodím do prace, měl bych vám něco přispívat, dohodneme se kolik? Je dospelej a ví, že všechno něco stojí. Když už ho teda nenápadne přispívat na domácnost, tak aspoň že jim neřekne, že si bude platit ten telefon
. Přece nemůže očekávat, že ho budou život do 40 let
. Ano, 5-7 tisíc není nic za co by měli rodiče mít černé svědomí a ještě bych ho zapojila do fungování domácnosti, aby viděl o čem je život, protože jak tu bylo milionkrát napsáno, pak čumí, když začnou žít w nějakou ženou a ona sem tak něco chce.
Tak doba je pitomá
tos četla, ne? Touto hláškou budu ještě dlouho živá…
@Jarka K píše:
u nás třeba nastala tahle situace s táborem u jedenáctiletého syna. Jezdí na 14 dní na tábor cca za 7 tisíc. Normální klasický tábor. Ale letos chtěl na týdenní koloběžkový tábor, který stojí 9 tisíc a ještě ho budeme muset odvézt a zase přivézt (cca 150 km). Takže jsem řekla, že si 3 tisíce zaplatí z peněz, co různě dostává od babiček k narozeninám, svátku, za vysvědčení apod.
A přijde mi to tedy v pohodě.
No vidíš, mě to přijde úplně mimo a vyděláváš na dítěti. Normálně bys za tábor dala 7 tisíc, on si vybere tábor za 9, ale ty ho obereš o 3 tisíce místo o dva. Nechápu. A přijde mi od rodičů ubohý, když chtějí po dítěti peníze za takovou věc.
@2468 píše:
Určitě není třeba jít do vlastního. Překvapilo mě tvrzení, že by to neutáhl. Stejně jako mě překvapuje, že nepřijde sám a neřekne, hele mamko chodím do prace, měl bych vám něco přispívat, dohodneme se kolik? Je dospelej a ví, že všechno něco stojí. Když už ho teda nenápadne přispívat na domácnost, tak aspoň že jim neřekne, že si bude platit ten telefon
. Přece nemůže očekávat, že ho budou život do 40 let
. Ano, 5-7 tisíc není nic za co by měli rodiče mít černé svědomí a ještě bych ho zapojila do fungování domácnosti, aby viděl o čem je život, protože jak tu bylo milionkrát napsáno, pak čumí, když začnou žít w nějakou ženou a ona sem tak něco chce.
Asi tak. On si to asi predstavuje tak, ze bude v mamahotelu, kupovat si co chce a nemit zadny starosti. Holky jsou fuj, protoze porad neco potrebujou
to bych opravdu netrpela, jsi dospely, vydelavas? Tak prvni povinnosti, pak zabava. Jinak to nejde.
@Cuddy píše:
Z ceho si to plati? No asi u penez, ktere od rodicu/pribuznych dostane, ne? Asi jich dostava vic a o to vetsi rozhodovaci pravomoc ma, za co je utrati. Asi neni treba predpokladat, ze 11 lete dite jde nekam sbirat lahve, aby mohlo na tabor.
Takže když dítě řekne, že si na tábor nedá ani korunu, tak ho rodiče nechají celé prázdniny doma bez dozoru? Naštěstí snad takových škrtů, co chtějí po dítěti na prvním stupni příspěvek na tábor, moc nebude.
Dle vyjadřování zakladatelky je ten problém hlubší.
Tam vubec nejde o pět tisíc z 25 000, ani by nešlo o 2000 z 20 000 čistého.
Tam jde o to, že najednou se po chlapci vyžaduje nějaká spoluúčast, kterou on dosud neznal.
Ono to vlastně není jeho chyba, že ho maminka s tatínkem nezasvětili do života dospělých. On nemůže za to, že neví, jak na vztah mezi mužem a ženou ohledně financí.
Budiž na jeho rodičích, jak dál bude pro další život použitelný.
No, že doma s ničím nepomůže? Však to jen celou tu situaci dokresluje.
Včetně vzdát se hned zpočátku VŠ aniž by se vyzkoušel jiný přístup, nebo jiná škola, s případně lehkou medikaci.
I na tuhle odolnost je třeba některé děti pripravit. Já to kupříkladu dělám tak, že dceru v rámci školy posilam na jazykové zkoušky, kdy ve své podstatě o nic nejde, nebo onehdá si zkoušela dělat přijímací zkoušky na víceleté gymnázium, aby věděla co si pod tím představit za pár let a uměla se v té situaci orientovat, když už o něco půjde. Když jsou matematické nebo recitacni olympiády, tak ji v účasti a přípravě podporuji.
Pokud si sama chce přispět na příměstský tábor je pro mě už vlastně odměna za to, že ji do fungování běžného světa zapojujeme v rámci možností správně. Že si s naší pomocí tábor online zaplatí je pro ni další ukázka toho, jak se mohou finance posouvat. A tak bych mohla pokračovat…
@Snorlaxik píše:
Takže když dítě řekne, že si na tábor nedá ani korunu, tak ho rodiče nechají celé prázdniny doma bez dozoru? Naštěstí snad takových škrtů, co chtějí po dítěti na prvním stupni příspěvek na tábor, moc nebude.
Ne, tak by to nebylo. Je tvůj problém, že tohle doma nedokážete, pokud to lze a podmínky existují.
@Snorlaxik píše:
No vidíš, mě to přijde úplně mimo a vyděláváš na dítěti. Normálně bys za tábor dala 7 tisíc, on si vybere tábor za 9, ale ty ho obereš o 3 tisíce místo o dva. Nechápu. A přijde mi od rodičů ubohý, když chtějí po dítěti peníze za takovou věc.
no tak 7 tisíc za dva týdny proti 9 tisícům za jeden týden je dost rozdíl. Rozhodně ne 2 tisíce.
A já bych za týdenní tábor 9 litrů nedala. Pokud to tak hrozně chce, nebude si kupovat „kraviny“ za ty peníze od babiček a přispěje si. Je to vlastně pořád stejný princip. Dostane peníze a rozhodne se, co si za ně koupí. ![]()
@Zeoli píše:
No já teda taky nechápu. Matky roku.
A já jsem taky pro. Po svém dítěti bych žádné penize nechtela a pokud by mi něco odevzdavalo, setrila bych mu je.
@Trojlístek píše:
Ne, tak by to nebylo. Je tvůj problém, že tohle doma nedokážete, pokud to lze a podmínky existují.
Proč bych měla něco takového dokazovat? Dokážeme naše dítě zabezpečit tak, aby si nemuselo na prvním stupni přispívat několik tisíc na tábor. Beru jako samozřejmost, že to v tomhle věku celé zaplatí rodiče.
Znám poměrně dost dětí, které mají v pokladnicce téměř šesti ciferne částky a ještě se s tím chlubi před spolužáky. Nejen, ze finanční gramotnost 0, ale je to i nebezpečné tyhle informace sdělovat.
No a když pak přijde dítě s tím, že si do pokojíčku za ty své peníze koupi TV, za to rodiče mají představu kola do 10 000 Kč, tak je 1500 Kč příspěvek na tábor naprosto v pořádku.
@Snorlaxik píše:
Proč bych měla něco takového dokazovat? Dokážeme naše dítě zabezpečit tak, aby si nemuselo na prvním stupni přispívat několik tisíc na tábor. Beru jako samozřejmost, že to v tomhle věku celé zaplatí rodiče.
Říká ti něco finanční gramotnost? Spousta lidí ji nemá. Víš proč?
@Trojlístek píše: Říká ti něco finanční gramotnost? Spousta lidí ji nemá. Víš proč?Říká a proto nemusím chtít od dítěte na základní škole příspěvek na tábor.
@Snorlaxik píše:
Moc to hrotíš. Pokud má rodina nějaký rozpočet, kde není na pořadu dne vyhazovat peníze oknem, tak proč by si dítě nemohlo přidat peníze na lepší vymoženost?
Nebo když ti dítě řekne, že od tebe nechce Samsung za 10tis, ale iPhone za 30, na který ty nemáš (nebo máš, ale jsou důležitější věci v rozpočtu) a že si vezme od tebe těch 10 a 20 si vezme ze svého, tak mu řekneš co? Jsi děcko, samozřejmostí je, že ti budu platit vše? Nebo nezájem, budeš mít Samsung?
Tady jsou extrémy. Dospělý, vydělávající člověk, který žije u rodičů, tak ten by přispívat měl. Přece nežije za hezký úsměv a mrkací oči. A měl by se naučit, že dost ušetří, když nikde nájem velký neplatí. To ušetřené, když si odloží na spoření, tak má slušný základ pro sebe do budoucna. Ale nutit dítě, aby si samo platilo tábor. Tak to se mi úplně nezdá
. Že si dítě třeba šetří kapesným, brigádou atd. na lepší noťas nebo mobil, protože starý se mu nelíbí. Tak to je zas něco jiného. To je rozmar. Noťas má, ale nelíbí se, tak si šetři na lepší.
Odlišovala bych to podle situace.
@Snorlaxik píše: Říká a proto nemusím chtít od dítěte na základní škole příspěvek na tábor.
Ale já to po ní nechci, už je natolik finančně gramotna, že s tou nabídkou přijde sama. Má v létě cca 5 příměstských táborů, z toho si jeden částečně sama zaplatí. Naprosto v pořádku.
Příspěvek upraven 15.03.22 v 14:18