Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Jahru Rozpočet napjatý nemáme, ale žádní pracháči taky nejsme. Doma věčně není a v domácnosti nehne prstem. Dokopat ho uklidit si pokoj je umění.
@lasička1 píše:
Chápu, že někomu přijde zvláštní brát si od svého dítěte peníze.
Na druhou stranu - myslíte si, že je dobré dítě živit i přesto, že si vydělává? Nezaslouží si rodiče trochu si oddychnout a něco si dopřát?
Tchánovci mají doma syna, je mu přes 40 let. Svobodný, bezdětný. Nikdy rodinu nechtěl. Mají partu kluků, se kterou se nenudí. Domů nikdy nedával peníze. Tchánovci platí opravy domu. Jídlo drogerii. Tchyně vaří, peče, uklízí. On má plný servis. Oni dva důchodci. On si kupuje drahé věci na svoje koníčky a zábavu. Vydělává pěkné peníze. Ale po tolika letech je jim hloupý říct synovi o nějaký příspěvek.
Pokud bych viděla, že syn si chce koupit svoje bydlení, opravdu šetří co se dá na nějaký základ hypotéky, tak bych mu „nájem“ odpustila. Platil by si telefon, data, svoje oblečení, boty, zábavu, benzín do auta. Doma by měl bydlení a jídlo s drogerii. Kdyby žil takový ten volný život - bez myšlenky na osamostatnění - tak bych chtěla, aby se choval jako dospělý. Přispíval na domácnost a nenechal se živit od rodičů.
Jako čerstvě dospělé dítě bych měla radost, že si třeba maminka může koupit zlatý řetízek, po kterém toužila, ale nebyly peníze navíc, když jsem studovala.
No a to je přesně ten případ, jak by to dopadnout nemělo. Hanba by mě fackovala být taková pijavice. ![]()
Benzín jsem si platila sama, auto mi táta sehnal laciný vlastní, mobil jsem si platila, dávala jsem procenta z výplaty plus když přišli doplatky na vodu elektriku a uhlí to jsem přidávala navíc takže v průměru mě to kdysi dávno vyšlo vlastně jako kdybych bydlela ve spolubydlení
@impossible píše:
@Jahru Rozpočet napjatý nemáme, ale žádní pracháči taky nejsme. Doma věčně není a v domácnosti nehne prstem. Dokopat ho uklidit si pokoj je umění.
Tím spíš byste si ten jeho příspěvek stanovit měli. Zvlášť když se teď vše zdražuje, budou nedoplatky za plyn, elektriku, nemluvě o cenách za benzín. Co na to říká manžel?
@impossible píše:
Zdravím, dotaz pro ty, co mají dospělé dítě, které už má svůj plat. Kolik vám přispívá na domácnost? Syn odešel z vysoké školy a začal pracovat. Přemýšlíme, kolik mu říct, aby nám přispíval? Zatím mu ještě platíme mobil a data. Nájem neplatíme. Ale inkaso je téměř 7k, doplaceli jsme za vodu 3k, potom telefony a internet, Půjčuje si auto. Někdy natankuje, někdy ne…
Jaká částka je adekvátní? Díky za názory.
anonym peníze, u nás bylo vždy ve zvyku platit 3000-5000,– plus samozřejmě pomoc doma atd. Zadarmo rozhodně bydlet nemusí, to naprosto demotivující. Pokud nechcete brát peníze, tak si jeho peníze dávejte stranou, šetřete mu je a až si najde svoje opravdové první bydlení můžete mu je dát.
Měl by vědět že vše něco stojí. vydělává takže by se měl zapojit. Už jen kolik projí
Prostě rozpočítat a na jídlo + drogerii 5000 a pořád to bude mít super než samostatné bydlení a o vše se starat sám. Jinak jednou si najde přítelkyni a bude se strašně divit co co stojí. přece doma dal celé 2000 a nic jiného neřešil ![]()
@Hobitka No upřímně, první plat skoro celý rozfofroval, protože si koupil, na co do té doby neměl. Teď si chce šetřit na auto, aby si nepůjčoval naše. Jen nějaké levné, na tom mu zase tak nezáleží. Ale má motorku, celkem drahou. Manžel mu na ni polovinu půjčil, ještě mu to splácí. On má velké plány, ale zjišťuje, že realita je jinde. Jinak je hodný, nekonfliktní, nekouří, pije jen příležitostně. Ale doma ho moc nevidím. Buď je v práci nebo spí. Pak se nají a jde bůh ví kam.
@Markéta80 píše:
Měl by vědět že vše něco stojí. vydělává takže by se měl zapojit. Už jen kolik projíProstě rozpočítat a na jídlo + drogerii 5000 a pořád to bude mít super než samostatné bydlení a o vše se starat sám. Jinak jednou si najde přítelkyni a bude se strašně divit co co stojí. přece doma dal celé 2000 a nic jiného neřešil
Nehledě na to, aby přítelkyně měla vlastni bydlení a chtěla by přispět na její hypotéku a on ji to přece platit nebude a bude se cukat o dvojku na inkaso. Určitě přece neproji 4 tisíce když doma platil 2 atd atd ![]()
Bratr s přítelkyni žijí u našich rodičů v RD, chteji po nich 3000 dohromady měsíčně, jakoby za jídlo, elektrina, voda atd.. někdy nakoupí on, ale většinou vaří rodiče..
@impossible píše:
Děkuji za názory. Upřímně, 5k mi přijde moc. Na jednu stranu by si měl zvykat, na druhou mi říká, že holku nechce, protože jí nemá co nabídnout. Potřebuje šetřit, aby jednou mohl bydlet jinde, ale holky jsou náročné. Už vztah měl, ale skončil to z důvodu, že přítelkyně chtěla jezdit do kina, restaurací, občas koupit něco na sebe, takže prázdninovou brigádu utratil pomalu celou za holku. Je to pitomá doba.
přítelkyně jedna hamižná, co?
Žádala bych třetinu inkasa a něco na potraviny. Jestli jí společně. Nebo pravidelný nákup v nějaké hodnotě. Jinak bych chtěla, ať si maximálně spoří, ať má základ pro sebe do budoucna.
Znám rodinu, kdy dospělé dítě sice platí. Vydělává. Ale rodiče to dávají na spoření. Že to dostane, až si bude zařizovat své.
@impossible píše:
@Hobitka No upřímně, první plat skoro celý rozfofroval, protože si koupil, na co do té doby neměl. Teď si chce šetřit na auto, aby si nepůjčoval naše. Jen nějaké levné, na tom mu zase tak nezáleží. Ale má motorku, celkem drahou. Manžel mu na ni polovinu půjčil, ještě mu to splácí. On má velké plány, ale zjišťuje, že realita je jinde. Jinak je hodný, nekonfliktní, nekouří, pije jen příležitostně. Ale doma ho moc nevidím. Buď je v práci nebo spí. Pak se nají a jde bůh ví kam.
Sourozenec to měl stejne, akorát nakonec ty platy rozfofroval všechny za nekolik let. Doma nechal 2-3 tisíce a zbytek vyhazel za kraviny. Stěhoval se od rodičů po 30 a partnerku do dnešní doby neměl a nemá. Žádná není dost dobra. Všechny chtějí prachy a jen se na něm prizivit. Když se odstěhoval a začal brát velmi dobrý plat, tak mu stejne nic moc nezustavalo, protože neuměl setrit a počítat…. Já psala nechat mu svá měsíce na zotavení a adaptaci - at si vyhodí z kopýtka a rozfofruje klidně oba platy. Pak už by měl ale začít přemýšlet a zapojit se do chodu domacnosti.
@Sallema píše:
Bratr s přítelkyni žijí u našich rodičů v RD, chteji po nich 3000 dohromady měsíčně, jakoby za jídlo, elektrina, voda atd.. někdy nakoupí on, ale většinou vaří rodiče..
To je hrozně málo…
Inkasuju 6 tisíc. Za bydlení a jídlo. Uklízí, pere si a platí vše ostatní. A nepřijde mi to moc. I ve spolubydlení by to vyšlo dráž.