Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@jahuhudka Ano, peru mu a vařím. Ale on si občas jede něco koupit, protože nemá chuť zrovna na to, co máme.
@impossible mně je jeho budoucí přítelkyně docela líto. Sám za sebe rozfofruje výplatu, doma nic neudělá, ale prispivat 5000 Kč je pro tebe moc.
Finanční gramotnost 0. Má holý zadek, zato má drahou motorku. Auto levné
co na tom, že do oprav poté vrazí vice.
Auto si v současné době, s ohledem na cenu paliva může dovolit opravdu velmi málo lidí. A auto má jezdit, pokud stojí, ničí se. A kdo bude platit pojištění, opravy ![]()
@impossible Doba není pitomá, vždycky to tak bylo že chlapi platili za ženský. Když chce ženu a zábavu musí na to mít. Každý ať si určí priority. Teprve až za nějaký čas bude mít s ní dítě to teprve bude platit. Ale to víme všechny. Teď je to ještě sranda.
@Trojlístek píše:
@impossible mně je jeho budoucí přítelkyně docela líto. Sám za sebe rozfofruje výplatu, doma nic neudělá, ale prispivat 5000 Kč je pro tebe moc.
Finanční gramotnost 0. Má holý zadek, zato má drahou motorku. Auto levnéco na tom, že do oprav poté vrazí vice.
Auto si v současné době, s ohledem na cenu paliva může dovolit opravdu velmi málo lidí. A auto má jezdit, pokud stojí, ničí se. A kdo bude platit pojištění, opravy
Přesně tak.
@impossible píše:
@jahuhudka Ano, peru mu a vařím. Ale on si občas jede něco koupit, protože nemá chuť zrovna na to, co máme.
Určitě by se měl na hrazení poplatků (energie, jídlo, pohon. hmoty, net, tel, atd.) podílet, pokud je již plnoletý a vydělává, aby znal hodnotu peněz a ovládal finanční gramotnost ![]()
Na druhou stranu, bych ho jako rodič, hned neoškubávala skoro o třetinu jeho výplaty, když je to jeho první práce.
Měla by tu fungovat i motivace si na něco zajímavého našetřit atd, ale zároveň nezneužívat rodičů a jejich zázemí, popř. služeb, aby přispíval almužnou a doma nehnul prstem ![]()
Takže záleží na vícero faktorech, i vztah k Vám hraje roli.. ![]()
Příspěvek upraven 14.03.22 v 22:08
@Sisika9 píše:
Za mě zadarmo. Několik měsíců bych ho nechala se v klidu rozkoukat a pokud v říjnu zase na vysokou nenastoupí, tak 1000-2000 spíš symbolicky. Ty částky co tady lítají jsou šílený, to už může jít bydlet sám do sdíleného bytu. Takže ano, pokud se ho chceš zbavit…
Chudák kluk, tou medvědí láskou mu strašně škodíš. ![]()
Naše potomstvo studuje, pokud přestanou, začínají okamžitě platit. Děti to ví a považují to za normální. Částku aktuálně vidím tak 5-7k, dle příjmů. Benzín zvlášť.
@Švédka87 píše:
@impossible Doba není pitomá, vždycky to tak bylo že chlapi platili za ženský. Když chce ženu a zábavu musí na to mít. Každý ať si určí priority. Teprve až za nějaký čas bude mít s ní dítě to teprve bude platit. Ale to víme všechny. Teď je to ještě sranda.
No, jeho první práce, nevíme oč jde, zda je možno postupu a polepšit si. Možná se na VŠ ještě rád vrátí.
@Stevia bratr s přítelkyni staví sami rd a platí hypotéku. ale své náklady si platí sami, telefon, benzín atd..
Nedopřávej takový mamahotel. Jinak nebude nikdy ochotný, že se osamostatní.
@impossible píše:
Když má na tyhle požitky a nic neudělá, tak jsem to přehodnotila 7000 Kč, co myslíš?
Příspěvek upraven 14.03.22 v 22:11
@Trojlístek píše:
Finanční gramotnost 0. Má holý zadek, zato má drahou motorku. Auto levnéco na tom, že do oprav poté vrazí vice.
Auto si v současné době, s ohledem na cenu paliva může dovolit opravdu velmi málo lidí. A auto má jezdit, pokud stojí, ničí se. A kdo bude platit pojištění, opravy
Tak zas nebuďme tak přísní. Je to ještě mladé ucho, on ho život naučí. Ale k tomu je potřeba, aby i u rodičů už trochu věděl, kolik co stojí a že se nic neudělá samo od sebe. Klidně bych mu předložila vyúčtování provozu domu/bytu + hrubý odhad měsíčního rozpočtu na jídlo, drogérii atd. s tím, že po něm zatím budeme chtít jen malou část a pak se uvidí. Ale že si musí začít šetřit a hradit své vlastní výdaje.
@Zwetta píše:
Určitě by se měl na hrazení poplatků (energie, jídlo, pohon. hmoty, net, tel, atd.) podílet, pokud je již plnoletý a vydělává, aby znal hodnotu peněz a ovládal finanční gramotnost
Na druhou stranu, bych ho jako rodič, hned neoškubávala skoro o třetinu jeho výplaty, když je to jeho první práce.
Měla by tu fungovat i motivace si na něco zajímavého našetřit atd, ale zároveň nezneužívat rodičů a jejich zázemí, popř. služeb, aby přispíval almužnou a doma nehnul prstem
Takže záleží na vícero faktorech, i vztah k Vám hraje roli..Příspěvek upraven 14.03.22 v 22:08
Kdyby dával těch pět, tak je to pětina jeho příjmu.
Dvacet tisíc by mu na měsíc zbývalo. To mi v nějakých cca 20-23 letech (jestli je teda nějak po škole, teda částečně po škole) přijde krásný…
@impossible píše:
@Sisika9 Ne, nechci se ho zbavit. 5 tis je už moc. Vydělává 25 čistého zatím. Je to jeho první práce. Prostě vysokou nedával. Stane se. Asi začneme na 2tis.
Pokud vydělává 25k, je 2k zcela mimo mísu. S plným jídlem bych chtěla při tomhle příjmu 7k, část bych děcku odkládala na příspěvek při stěhování.
Já vychovala a živila, dokud dítě nevydělávalo, nevím, proč bych v tom měla pokračovat i u plně samostatného dospělého člověka.