Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Co rok jsem si kupovala Lenovo, ale po tom roce už byla jasná jakoby nějaká únava notebooku. Pak mi partner z druhé ruky od známého pořidil Mac 2013 a ten funguje stále stejně
takže až budu kupovat jednou nový notebook, jedině macbook
@SAJ no já jsem si iPad jednou půjčila na přednášku fyzikální chemie, coz je vlastně přednáška nechutné matematiky a teda nic moc ![]()
@damaaja
Přesně. Otevru a pracuju, manžel otevře cenově srovnatelné 2 roky staré Lenovo a čeká
A taky jsem byla velký odpůrce. ![]()
@Mista1 píše:
@Skaiqy ThinkPad měla kamarádka a vyletěl oknem, jak byl poruchovy, sto lidí, sto chutí a sto technických problémů
Záleží jak který ThinkPad a z jakého roku. Původně byl ThinkPak značka pod IBM, před pár lety ji prodali Číňanům.
@Mista1 píše:
@SAJ no já jsem si iPad jednou půjčila na přednášku fyzikální chemie, coz je vlastně přednáška nechutné matematiky a teda nic moc
A jak jsi zapisovala? Perem nebo klasicky klávesnicí?
@Prof. Farnsworth ani nesrovnávám nesrovnatelné, ani se nedohaduju o nastavení usínání či vypínání při zavírání víka. Jen jsem napsala osobní zkušenost s MacBookem, neboť předpokládám, že na to se tazatelka ptala. Vždycky budou dva tábory odpůrců a zastánců konkrétního výrobku či systému, já jsem zkrátka zastánce Applu, přestože pracuji jako IT správce pro cca 200 PC s Windows.
@SAJ Neříkám že se pérem nepíše hezky, ale zrovna předměty jako matiku, fyziku a jejich modifikace mám radši na papíře, taky asi spíš osobní dojem ![]()
@damaaja Samozřejmě se nesnažím porovnat počítat za 15 tisíc a Mac. Ale už tu padlo několikrát, že i cenově stejná hladina je ne vždy výkonem a spolehlivosti porovnatelna. Ptám se jako člověk, který v tomhle není zdatný a nemá schopnosti ani nervy řešit, neustále problémy.
@Mista1 píše:
@SAJ Neříkám že se pérem nepíše hezky, ale zrovna předměty jako matiku, fyziku a jejich modifikace mám radši na papíře, taky asi spíš osobní dojem
No, na kávesnici si to taky nedovedu představit, ale já právě mám iPad kvůli matice a musím říct, že za mě hodně dobrý. Domů bych si ale asi nekoupila, mimo práci ho nevezmu do ruky.
@Mista1 píše:
Zdravím. Nastupuji příští rok na VŠ, dálkově budu studovat chemii a technologii. Potřebuji ke studiu nový počítač. Zvažuji koupi MacBooku Air (vyšší level už je pro mě finančně vzdálenější) nebo iPadu. Moje volba se uchýlila k Apple, jelikož už jsem si v minulosti 2× kupovala notebook s Windows v cenové hladině okolo 17 tisíc. Počítač vydržel většinou kolem 3 let, zlobit začal už dříve, pro psaní protokolů, ročníkovek, seminárek a dá li Bůh. bakalářky a diplomky, už je to naprosto nevyhovující a k vzteku. Původně jsem se zamýšlela nad koupí iPadu i s perem a klávesnicí (investice cca 25 tisíc) s tím, že mi nahradí klasický počítač, budu si moct nahrávat a vpisovat do skript apod. Jenže chemická škola, kde pracujete s náročnými výpočty v excelu…No neumím si to úplně na „tabletu“ představit. Tak se můj zrak upřel na MacBook Air. Obojí si tedy dovolit nemůžuMoje otázka zní, vyplatí se investovat do Macu? Moje okolí vesměs říká, že sice investice do Apple produktů je jednorázově vysoká, ale zase dlouho vydrží stabilní a plně funkční (narozdíl od mých předchozích notebooků) nechci vyhodit dalších 20 tisíc za počítač, na kterém ani neodstuduju, protože ho za 3 roky vyhodím
Na druhou stranu, jaká úskalí může MacBook mít? Funguje na něm klasicky Office, abych mohla psát bez problémů prezentace a dokumenty a šly spustit ve škole na Windows počítačích? Opravdu je systém tak stabilní? Jak je to s pamětí? Např. na Windows 10 už nešla zakázat automatická aktualizace. Časem jsem bojovala s pamětí, protože se tam ta aktualizace prostě nevešla. Má Mac něco podobného, nebo už neustálou aktualizací „netrpí“ jako Windows? A jakou interní paměť pro studijní účely zvolit? Krom práce a studia plánuji mít v počítači třeba pár filmů a fotky, rozhodně neplánuji nějaké velké a pro OS náročné hry. Kolega mi poradil koupit kvalitní stolní počítač. Jenže pro dálkové studium…no, potřebuju si materiály sbalit do batohu, počítač sebou asi tahat nebudu a notebook sebou potřebuji mít, chci, aby nahradil klasický výkonný počítač. Uf, omlouvám se za dlouhý dotaz, prosím někoho, aby mi to jako Mac neznalci trochu shrnul
Netusim co jsi s tim delala ze ti na beznou kancelarinu prisel notas po par letech na odpis, ale OSem to fakt nebude. Mac si samozřejmě koupit můžeš, ale musíš počítat s omezenou kompatibilitou. Je taky otazka co od toho vlastne chces, jednou resis tablet, pak notas…
@NinaU. píše:
@Leenvecka
Manžel má na hry Lenovo, stroj skoro za 30 tisíc a po necelých dvou letech už je k vzteku akorát. Aktualizace trvají silenost, kolikrát se úplně bezdůvodně zasekava, nejlíp samozřejmě když se to nejmíň hodí.
Dříve byl proti Applu, po zkušenostech ale předminulý týden koupil pro mě MacBook. To samé s telefony, pomalu presedlavame a to jsme oba byli velcí odpůrci.
No jestli si porizoval notas na hry, tak s Macem to fakt vyresj nob
co v tom ma? V jakem stavu je OS? Co na tom pouziva? Dojem ze se Appli veci nikdy nesekaji a neblbnou je dost zkresleny. Pokud si od začátku koupil nepouzitelny notas nebo zdecimoval OS, tak se neni cemu divit. Jenze stejny problem bude mit u cehokoliv, to neni problem Windowsu…
Jinak vzhledem k tomu ze to chces na to na co to chces, tak bych se na ultra skvelej bombozni notas zvysoka vykaslala, natoz na Mac, a poridila bych jakykoliv digitalizacni tablet - bud pises jako na papir ale mas to rovnou v digitální podobě a nebo pises na papir a mas to i v digitalni podobe. Na matematiku a veskere podobne predmety bezkonkurencni. ahlavne to realne resi problem.
@Mista1 píše:
@damaaja Samozřejmě se nesnažím porovnat počítat za 15 tisíc a Mac. Ale už tu padlo několikrát, že i cenově stejná hladina je ne vždy výkonem a spolehlivosti porovnatelna. Ptám se jako člověk, který v tomhle není zdatný a nemá schopnosti ani nervy řešit, neustále problémy.
Jenze ty nepotrebujes vykon, tys psala ze to chces na kancelarinu a zapisky. Na zapisky je to nepohodlne v tvem oboru a na kancelarinu se akorat u Maca budes vecne stvat s kompatibilitou.
@NinaU. píše:
@damaaja
Přesně. Otevru a pracuju, manžel otevře cenově srovnatelné 2 roky staré Lenovo a čekáA taky jsem byla velký odpůrce.
Tak si ho ma dat do kupy
to fakt neni problem Winu. Mame v praci i Winy i Macy, muj notas bude mit neco kolem 7 - 8 let. Otevru a pracuju
a to ten notas casto jede x mesicu bez vyonuti ![]()