Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravím, nějaké rady, jak zmírnit lupénku? Žádné mastičky mi nepomáhají a že jsem jich už vyzkoušela. Jsem už zoufalá. Teď jsem si našla přítele, ale nemám odvahu mu říct, že mám lupenku, i když je moc fajn a hodný, i tak se bojím, že mě opustí. Moc mi na něm záleží a pořád to odkládám. Ani na gyndu kvůli lupence nechodím, stydím se. Taky by jsme chtěli miminko, těhotenství obnáší spoustu vyšetření a vyslékání se, strašně mě to trápí, moc bych miminko chtěla, ale představa, že bych se měla někde vysléct je pro mě hrozná ![]()
Já myslím, že by jsi spíš potřebovala psychologa nebo jinou terapii, třeba kineziologii. Lupenka je hodně závislá na stresu a ty si ho vyloženě pěstuješ. Nejdřív si dej do pořádku hlavu a pak sama uvidíš, že se projevy hodně zlepší. Za lupenku se není potřeba stydět. Není to onemocnění, které by sis způsobila sama, není nakažlivá. Nesháněj další mastičky, ale začni hledat způsob, jak mít ráda sama sebe i tu svou lupenku. Já vím, že to je těžké, ale tvoje problémy jsou ve tvé hlavě, ne v tom jak tě vidí ostatní. Ono totiž platí, že co vyzařuješ, to přitahuješ. Pokud nebudeš svoji lupenku řešit ty, nebudou ji řešit ani ostatní. A co se týká léčby, pokud máš opravdu výrazné projevy, zkus si sehnat informace o biologické léčbě.
Neblbni, za lupénku nemůžeš, tak proč si kvůli ní ničíš život?
Partner tě buď přijme takovou jaká jsi, nebo by to stejně nefungovalo.
A k lupénce - hodně lidí říká, že příznaky dost zmírní změna stravy. Držíš nějakou protilupénkovou dietu?
@Janli píše:
Já myslím, že by jsi spíš potřebovala psychologa nebo jinou terapii, třeba kineziologii. Lupenka je hodně závislá na stresu a ty si ho vyloženě pěstuješ. Nejdřív si dej do pořádku hlavu a pak sama uvidíš, že se projevy hodně zlepší. Za lupenku se není potřeba stydět. Není to onemocnění, které by sis způsobila sama, není nakažlivá. Nesháněj další mastičky, ale začni hledat způsob, jak mít ráda sama sebe i tu svou lupenku. Já vím, že to je těžké, ale tvoje problémy jsou ve tvé hlavě, ne v tom jak tě vidí ostatní. Ono totiž platí, že co vyzařuješ, to přitahuješ. Pokud nebudeš svoji lupenku řešit ty, nebudou ji řešit ani ostatní. A co se týká léčby, pokud máš opravdu výrazné projevy, zkus si sehnat informace o biologické léčbě.
Ono se to lehko říká všem, kteří ji nemají. Léto už sice končí, ale za celý léto jsem nevyšla ven bez dlouhýho rukávu, stydím se za to, ostatní by se na mě dívali skrze prsty. Že bych to řešila jen já? Nevím, ale asi by to řešila každá ženská s lupenkou, když by chtěla otěhotnět, pak se tam někde v porodnici „rozvalit“ celá olezlá není moc pěkný. Teda nejsem celá, mám to nejvíc na stehnech a na zádech.
@Premek_Orac píše:
Neblbni, za lupénku nemůžeš, tak proč si kvůli ní ničíš život?
Partner tě buď přijme takovou jaká jsi, nebo by to stejně nefungovalo.
A k lupénce - hodně lidí říká, že příznaky dost zmírní změna stravy. Držíš nějakou protilupénkovou dietu?
Asi je to ve mě. Neumím si představit, že bych si vyšla ven v tričku s krátkým rukávem, trochu to mám i na rukou. Protilupénková dieta? Budu muset zagooglovat. Děkuji.
@Anonymní píše:
Asi je to ve mě. Neumím si představit, že bych si vyšla ven v tričku s krátkým rukávem, trochu to mám i na rukou. Protilupénková dieta? Budu muset zagooglovat. Děkuji.
Důležité je smířit se s tím, jaká jsi, co tě v životě potkalo. Není to někdy lehký, ale když to člověk dokáže, cca polovina starostí z hlavy je pak pryč.
Hlavně se netrap kvůli věcem, kvůli kterým vůbec nevíš, jestli se trápit máš. Jak se trápíš dopředu, tak je to fakt hroznej nápor na tvou vlastní hlavu.
Zkus aloe vera - mě to teď normálně zabralo, přímo tím mazat. Jinak žít zdravě, vynechat alkohol, kouření, pořád mazat a pokud toho máš víc po těle tak fototerapie! To platí i pojištovna…
PS: v těhotenství je dost možný, že to uplně zmizí (u mě to tak bylo!). Takže hlavu vzhůru a zkoušej co můžeš a nevzdávat to!
Tak to jsi udělala blbost, schovávat se před sluncem, to je na lupenku to nejlepší. Potom musíš promazat každý večer. Zajdi si na kožní a nech si napsat fototerapii. A hlavně by se měla najít příčina vzniku, ale jestli ji máš dlouho, tak to asi už víš. A jak tu bylo už psáno chtělo by to dát si do pořádku hlavu.
@Anonymní píše:
Zkus aloe vera - mě to teď normálně zabralo, přímo tím mazat. Jinak žít zdravě, vynechat alkohol, kouření, pořád mazat a pokud toho máš víc po těle tak fototerapie! To platí i pojištovna…
Aloe Vera mám přímo tu rostlinu, jednou to zkoušela potírat přímo tou šťávou z listů, ale nevím, asi to chce zkusit víc dní, já to po jednom dnu vzdala ![]()
@Anonymní píše:
Ono se to lehko říká všem, kteří ji nemají. Léto už sice končí, ale za celý léto jsem nevyšla ven bez dlouhýho rukávu, stydím se za to, ostatní by se na mě dívali skrze prsty. Že bych to řešila jen já? Nevím, ale asi by to řešila každá ženská s lupenkou, když by chtěla otěhotnět, pak se tam někde v porodnici „rozvalit“ celá olezlá není moc pěkný. Teda nejsem celá, mám to nejvíc na stehnech a na zádech.
Ale já lupenku mám… A to, co jsem ti napsala, je moje vlastní zkušenost. Přečti si příspěvky zpětně. Já jsem svoji lupenku zvládla. To, že řešíš lékaře jen ukazuje, jak špatně na tom jsi. Lékaři přece nejlíp ví, co lupenka je a poznají ji na první pohled. Tak proč by jsi se měla před nimi cítit špatně. Opravdu si nejdřív najdi terapeuta. Mám kolem sebe spoustu lidí s lupenkou v různém stupni postižení, od lehkého výsevu až po těžké postižení vnitřních orgánů, a většina už dávno přestala řešit, jak je vnímá okolí. Je to opravdu jen a jen ve tvojí hlavě. Holka, nemáš lepru, jen blbou lupenku
!
@Janli píše:
Ale já lupenku mám… A to, co jsem ti napsala, je moje vlastní zkušenost. Přečti si příspěvky zpětně. Já jsem svoji lupenku zvládla. To, že řešíš lékaře jen ukazuje, jak špatně na tom jsi. Lékaři přece nejlíp ví, co lupenka je a poznají ji na první pohled. Tak proč by jsi se měla před nimi cítit špatně. Opravdu si nejdřív najdi terapeuta. Mám kolem sebe spoustu lidí s lupenkou v různém stupni postižení, od lehkého výsevu až po těžké postižení vnitřních orgánů, a většina už dávno přestala řešit, jak je vnímá okolí. Je to opravdu jen a jen ve tvojí hlavě. Holka, nemáš lepru, jen blbou lupenku!
Mě prostě přijde, že lupenka je nemoc, za kterou se člověk musí stydět. Že když někam dojdu k lékaři, tak si tam řeknou, co sem ta ženská leze, když má lupenku. A ještě u mojí dr. na gyndě to chodí tak, že se musí pacientky vysléknout hned u sestry v ordinaci, ne až u dr. a vždycky si sestra volá dvě naráz. Není to pro mě příjemné, tak tam radši nejdu, nevím, co budu dělat, až tam budu fakt muset. ![]()
@Anonymní píše:
Mě prostě přijde, že lupenka je nemoc, za kterou se člověk musí stydět. Že když někam dojdu k lékaři, tak si tam řeknou, co sem ta ženská leze, když má lupenku. A ještě u mojí dr. na gyndě to chodí tak, že se musí pacientky vysléknout hned u sestry v ordinaci, ne až u dr. a vždycky si sestra volá dvě naráz. Není to pro mě příjemné, tak tam radši nejdu, nevím, co budu dělat, až tam budu fakt muset.
Tak především změň gynekologa. Tohle by bylo silný kafe i na mě a to nejsem žádný stydlín. Normální je totiž svlékání až v ordinaci a to po tom, co se lékař seznámí s tím, proč tam přicházíš. Proboha, tohle se snad dělalo naposled za komančů
. Chodíš na kožní nebo si to léčíš jen sama?
@chiquittas Držím palce!