Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj Zakladatelko! ![]()
Nedá mi to nenapsat, i když budu opakovat asi jen to, co už je tady napsáno.
Každý den sem chodím a dívám co je u vás nového…
Mám stejně staré neteře a jak popisuješ různé situace, úplně vidím ty své neteře, jak je to bolí, jak se trápí. Je to hrozné, děláš pro holčičky maximum ty i tvůj manžel. A možná máš pocit, že to stále nestačí. Člověk by udělal cokoliv, aby sňal bolest a trápení z milovaného dítěte.
Je mi moc líto, že malá musela zažít takové trauma, vidět maminku v rakvi. Ale to jsi nemohla uhlídat. A babička zničená svou vlastní bolestí, viděla věci jinak…
Jsi člověk s otevřeným srdcem, s manželem dáváte holčičkám vše, co můžete. Zvládáte to skvěle. Hodná teta psycholožka byl skvělý nápad.
Bude ještě spousta situací, které vás mohou zaskočit, bude potřeba další pomoci paní psycholožky. Mohla by vám pomoci se na některé situace dopředu připravit (pokud to jde). Ale je to přeci jen člověk, který rozumí dětské duši, a ví jak děti chápou, jak rozumí. My už jsme to zapoměli.
Zda rodinu požádat o finanční pomoct. Nevím, jaké máte vztahy. Určitě je bolí ztráta milovaného člověka, ale zůstaly tu dvě malé děti, které mají určitě taky moc rádi. Podle mě by se měl objevit zájem o ně.
Z mé zkušenosti, někdy právě děti pomohou, aby takováto bolest rychleji přebolela. Ale nemusí to být vždy pravda.
Musí to být pro vás moc náročné, ze dne na den mít místo 3 dětí 5. A ještě tak malé děti. Sama vím, že pro své neteře bych udělala to samé (řešila bych finance zpočátku jako vy), ale jak náročné to opravdu je, starat se o tak malé děti, které mají velikou bolest, a tvé vlastní, které se mohu cítit odstrčené…Jste úžasní, a máte můj velký obdiv!!
![]()
Moc na vás myslím a držím pěsti!!
Držte se, všechny vaše holčičky potřebují vaši lásku, bezpečí a jistotu.
![]()
Určitě bych jim řekla o finanční pomoc, jsou to i jejich příbuzní a nemůžete všechno zvládnout sami…
držím palce ![]()
@Anonymní píše:
Holky, ještě jsem se vás chtěla zeptat na názor.
Manžel pořád hledá na bazarech nějaké to auto a dneska jsem se bavila s mýma rodičema a říkali, že by byli raději, kdyby jsme si koupili auto nové, takové které nám vydrží celou dobu, kdy budeme jezdit všichni dohromady. A že, jestli si pořídíme to nové auto, tak nám na něj klidně půlku peněz dají. Ale pokud prodáme mé auto (manželovi musí brouček zůstat na ježdění do práce) tak nám to stejně stačit nebude.
Některá z vás tady psala, že napsala příbuzným dopis (ikdyž v jiné situaci). Myslíte, že by byl dobrý nápad napřímo požádat tchýni a oba strejdy holčiček ať nám na to auto přispějí? Já pořád nějak neumím strávit, že je to týden a nikdo se nezeptal, jestli nechceme s něčím pomoct a nikdo ani nenavrhl, že by si holčičky vzal, prostě vzali za samozřejmost, že si je vezmeme my (já bych jim je sice nedala, ale zeptat se nebo nabídnout se mohli). Že by to bylo, jako kompenzace ( a vím, že všichni tři peníze opravdu mají).
Jenže nejsem zvyklá si o něco říkat a už vůbec né o peníze (pokud se nejedná třeba o mé rodiče, o kterých vím, že stihnou pomoc nabídnout dřív než si řeknu).
Tak moc prosím o názor nebo o návrh, jak by jste to řešily vy.
Myslím si, že to je dobrý nápad a nejlepší řešení. Když to napíšete velmi kulantně, tak to není nic proti ničemu. Samozřejmě se může stát, že napíšou, ať nejste rozežraní, že nové auto je luxus a že oni zrovna nemůžou a blabla - ale popravdě, když vidím, jak je prakticky nemožné koupit auto bez přetočeného tachometru a jiných skrytých vad, tak je nové lepší varianta (my do něj taky investovali). Ale pokud něco takovýho řeknou, tak je to proto, že jsou idioti, a ne proto, že by ta žádost nebyla na místě. Je třeba se na to připravit, ale byl by to JEJICH problém, ne váš.
Moc držím palec a doufám, že se starší neteř brzo srovná a začne chodit do školy s vaší holčičkou.
Čtu diskusi a zakladatelce fandím. Co se týče auta tak asi budu jediná, ale nemyslím si že je nejlepší nápad žádat rodinu o peníze. Nevím samozřejmě jaké máte v rodině vztahy, ale mohlo by to mít i ne zrovna příjemné důsledky. Mám na mysli že by dotyční mohli potom nabýt dojmu že jste jim nějakým stylem zavázáni, že mají právo Vám kecat do života, mít nesmyslné nároky. Anebo třeba si budou myslet že mají právo mluvit Vám do výchovy, případně by mohl vzniknou i spor týkající se peněz či dědictví holčiček, atd.
Samozřejmě že nechci malovat čerta na zeď, ale je potřeba zvážit všechny varianty a rozhodně i dobře popřemýšlet nad povahou, vztahy a vlastními zkušenostmi s potencionálními dárci.
Bohužel i takové situace se rodinám nevyhýbají. Z mého pohledu by bylo zcela jistě lepší mít auto nové a je samozřejmé že by rodina měla holčičkám v nouzi pomoci (tím myslím ostatní rodinu, ne zakladatelku, ta pomáhá dost to je bez debat), ovšem bohužel ne pro každého je to samozřejmé a ne všichni lidé jsou nezištní. Raději bych se uskromnila než pak mít případné potíže s dárci.
Ahoj zakladatelko,
jak jsem se ráno probudila, tak první, na co jsem si vzpomněla, jste byli vy
. Doufám, že ráno bylo lepší než včera.
Ještě mě taky napadlo, že ta hrůza, co se holčičkám přihodila, se stala ještě v relativně dobrém jejich věku, kdy adaptace holčiček je jednodušší, než kdyby jim bylo třeba 12.
ad auto: já si bohužel myslím to samé, co papavlinka. Je mi jasné, že potřebujete jezdit hned, ale nevím, zkusila bych třeba leasing s akontací, jakou největší dokážete zvládnout, a pak třeba splátky s umořením, pokud třeba po rodičích holčiček zůstal nějaký majetek, peníze… nebo bych ty příbuzné poprosila později, teď mi to přijde hodně čerstvé.
@Sati píše:
Navíc, pokud rodiče nežijí je to trošku jiná situace než kvůli které se řešila neovela. Tehdy hlavně babky cikánů si braly do PP vnoučata, vesele brali dávky a přitom žili i s matkou dětí v jedné domácnosti![]()
. Tady si myslím, že je naprosto ukázkový případ pro PP. Adopcí by děti pozbyly nárok na sirotčí důchod, který jim stát bude vyplácet, dokud nedostudují. A myslím si, že zrovna tohle je případ, kdy děti ty peníze prostě potřebovat do budoucna budou. Máme takto taky kluka v PP a on pobírá sirotčí důchod po zemřelém otci. Nejsme sice příbuzní, ale i přesto, že je právně volný a mohli jsme jej adoptovat, jsme raději zvolili PP, aby o ty peníze nepřišel. Ono bohatě stačí, že přišli o rodiče
to maš určitě pravdu stejně je to strašně smutny jak se o nas stat stara ![]()
@terinka4444 píše:
Ale lze, pouze prarodičům nenáleží příspěvek pěstouna, u tety a jiných příbuzných je vše při starém
aha tak to jsem hlava zamotana omllouvam se ![]()
Ahoj, zakladatelko,
držím holkám palce, ať jsou dnes obě ve škole a spokojené.
Jinak k autu. Já bych širší rodinu požádala, oni si ani nemusí uvědomit, že nutně potřebujete větší auto. Neříkala bych jim, rovnou že nové, ale větší pro 5 sedaček. Pokud se zeptají jaké, pak bych jim řekla nové/bazarové a mít v zásobě připravené pádné argumenty proč tato varianta.
Nepsala bych, ale zavolala! Je to osobnější přístup a třeba se i prolomí ledy a příbuzní se konečně zeptají na holky. Každý teď má obrovskou bolest a potřebuje ji zpracovat. Nemyslím, že se holkám vyhýbají, jen se bojí a možná to pro ně bude satisfakce, jak hokám pomoci. Současně bych jim nabídla, že až budou chtít a starší holčina se trochu srovná, tak mohou se za holkama stavit.
Maximálně uslyšíš ne a budeš vědět, na koho se příště obrátit.
Určitě si zkuste říct. Jsem přesvědčena, že nějaké peníze dostanete. A možná zkuste i sociálku, třeba poradí, jak se dostat, k dalším financím
Asi bych obvolala rodinu pozvala je někam (asi ne domu za detmi) ale třeba do kavarny a tam si všichni pohromadě řict co a jak dal že si holčičky radi nechate ale že začatek bude finančně hodně naročny a pak bych nadhodila to auto že vypravit pet děti a jet s nimi ještě autobuse je nemyslitelne a že bys potřebovala určitou častku přispět hned bych řekla že tvoji rodiče davaj pulku něco vy a zbytek jestli by byli hodní a každy přispěl. třeba bych se pobavila i co do budoucna jak se budou holky vídat s babičkami a podobně.
Řešila jsme v rodině hodně podobny problem akorat že tam to nebylo zaznamenané nehodou a smrtí ale blbosti a nasledne odsouzeni… nicmeně jsme si museli rozdělit dluhy a pomoci neteřim
Zakladatelko, držte se, jsi hrozně statečná a máš můj obdiv ![]()
Holčičkám držím palce, vám všem držím palce
![]()
Ahoj, nevím jak dlouho se lze s pěti dětma obejít bez velkého automobilu, ale pokud byl účastníkem nehody i někdo jiný než rodiče holčiček, určitě holčičky obdrží nemalou částku z povinného ručení. Pokud by vám příbuzní nechtěly vyhovět penězy ve formě daru, požádala bych je tedy o půjčku. Říci, že by ste prostě potřebovali větší auto a že na něj momentálně nemáte dostatečnou hotovost. Že by ste chtěli auto nové, aby ste měli záruku a 100°/o jistotu technického stavu vozidla. Myslím si, že vzhledem k prodělané tragedii by se ani nemohl nikdo divit že chcete auto nové. Přeci jen odpovídáte nyní nejenom za své životy, ale i životy holčiček které vám byly svěřeny. Jinak vám moc fandím a držím pěsti ať vše v pohodě zvládnete.
@mamina44 píše:
Ahoj, nevím jak dlouho se lze s pěti dětma obejít bez velkého automobilu, ale pokud byl účastníkem nehody i někdo jiný než rodiče holčiček, určitě holčičky obdrží nemalou částku z povinného ručení.
To ale samozřejmě jen v případě, že tu nehodu ten někdo druhý zavinil.
Navíc by to bylo asi součástí dědického řízení.
Zakladatelko, já diskusi čtu od začátku a nemůžu nic jen zopakovat, co tu bylo řečeno mnohokrát - jste obdivuhodní lidé a já vám přeju jen to nejlepší!
@Anonymní píše:
@Black_Orchids Víš, kdyby šlo jen o to, že se mě trochu zkomplikoval život, tak to neřeším. Ale když vidím tu malou holčičku a ten strašný zármutek v ní, tak jediné co si přeji, ať to hodně rychle odezní. Hlavně ať už se netrápí. Je to tak strašný pohled a nepředstavitelně mě to bolí.
@terinka4444 Ne, nejsme od vás
musi to byt strasne byt svedkem toho jak se trapi, me by to asi utrhlo srdce, ach jo. Posilam na dalku hodne sil
, tohle je fakt silene narocny ![]()
Co se tyce auta, ja bych rodinu taky nejak kulantne poprosila, nejlepe asi na zivo. Udelat nejakou seslost a tak.....ale vim ze to dost mrzi, ze se sami nezajimaji. U nas se pomoc rodiny semkla docela rychle a pomoc financni nam nabizeli i cizi lide ![]()
Jinak me napada jeste jedna pomoc pro malou - jsou to bachovy kvetinovee esence. Je to prirodni lecba a pomaha pri ruznych psychickych potizich. Myslim, ze by ji urcite mohli trochu ulehcit, vam vsem.
Jednak existuji krizove kapky, ty jsou dobre na sok a tak, ja si je kapu i kdyz me neco rozcili, ty se daji objednat primo na netu, nebo pak objednat na miru pro malou.
ted si presne nevybavim ty stranky, jedna uzivatelka emimina se jimi zabyva - jennyfields, tak ji zkus kontaktovat. Dalsi stranky me napadaji www.bachovky.eu
kdyby jsi to nemohla najit, tak ja se juknu poradne ![]()
Ja jsem ted vystresla z porodu a kapu si jednu esenci a musim rict ze je to fakt lepsi, oproti stavu v jakem jsem byla.