Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@vejilka píše:
To je sice pravda, ale dřív ty ženy přeci jen vedly jiný život než nyní. Většina byla celý život v domácnosti, žili třeba i s rodiči, starší děti pomáhali, uživili se normálně. Dnešní doma je jiná, makají i ženy až do důchodu, pomoc v rodině je taky skoro zázrak. Znám dost staromatek, které rodily děti po 40 k dospělým dětem. Některé zůstali sami bez chlapa a absolutně to nedávají. Jsou unavené, stále je hlídají starší sourozenci, kteří chodí do práce a starají se jinak, než když byly mladé. Ať mi nikdo netvrdí, že si mateřství matka užívá víc ve 45letech. Já bych se bála, aby bylo dítě zdravé, těhotenství proběhlo v pohodě…Některé ženské nezvládají kolem 50 bouchat šichty v kuse, jsou prostě víc unavenější a do toho se ještě starat o dítě…
Jj, dřív ty ženské makaly celý život na poli (neberu měšťanské paničky, ty většinou porodily max 2 děti), staraly se o domácnost a zvířectvo, rodiny měly malé domky, kde se všichni tísnili… rozhodně nebyl takový blahobyt jako máme my dnes.
A pomoc v rodině? Jaký si to uděláš, takový to máš.
Ano, budu unavená, ano, nespoléhám na to, že dítě nacpu babičce na hlídání, ano, bojím se aby bylo vše v pohodě, ale věř mi, že si to mateřství budu užívat mnohem víc, než leckterá nevyzrálá pětadvacítka
@vejilka píše:
Přesně tak, taky tohle nechápu. Znám případ, kdy ženská porodila ve 44letech, našla si novou lásku, tak chtěli přivést na svět potomka.Ta paní má už dospělé děti a ty mají svoje děti. Jako bába stála vždy za hov..,o vnoučata se nezajímala, nepohlídala, nevyzvedla ze školky, ale po svých dětech chce, aby jí to její hlídali. To je pomalu jak vydírání, vždycky řekne ať jí pomůžou pohlídat brášku, že je moc unavená že nespala…A to je pořád. A těch případů znám fakt dost.
tak to bude spíš o povaze, než o věku ![]()
Tak jsem tu někde četla (nevím, kdo psal) že dospělé nebo starší děti v případě nouze pomohou.
Teda já nevím, ale ty spíš budou čekat, že až budou mít své děti pomůže jim babička-už vidím jak jsou celý žhavý starat se o sourozence. S tímto „počítat“ mi přijde hrozně sobecký.
Je to už vysoký věk na dítě; máš už děti tři. Ve tvém případě bych do toho už nešla
Zakladatelko asi to nejde, protože to tak příroda u tebe zařídila.
Neuvažovali jste s partnerem o pěstounské péči? K dítěti byste měli oba stejný vztah a současně byste udělali jedno opuštěné děťátko šťastným a zachránili tak generaci, která by jinak rodinnou pohodu a rodičovskou lásku nikdy nepoznala a dál pak zase nepředávala…
Třeba i sourozenečky, kteří by jinak byli rozděleni. ![]()
@histep píše:
Jj, dřív ty ženské makaly celý život na poli (neberu měšťanské paničky, ty většinou porodily max 2 děti), staraly se o domácnost a zvířectvo, rodiny měly malé domky, kde se všichni tísnili… rozhodně nebyl takový blahobyt jako máme my dnes.
Ano, budu unavená, ano, nespoléhám na to, že dítě nacpu babičce na hlídání, ano, bojím se aby bylo vše v pohodě, ale věř mi, že si to mateřství budu užívat mnohem víc, než leckterá nevyzrálá pětadvacítka
Ano makali, ale měli na pomoc velké příbuzenstvo. Dřív bylo normální, pomáhat si v rodině, sdílet domácnost s několika členy v rodině. Dnes je luxus mít jednu funkční babičku. A nesouhlasím, že si to mladé 25leté mámy neužívají víc, než staromatky v 45letech. Já sama jsem relativně mladá máma. Rodila jsem v necelých 25letech a mám teda energii, mateřství si užívám. Děláme se synem různé blbinky, hrajeme na schovku, hlídání nepotřebuji. Já prostě v okolí opravdu neznám žádnou starší mámu, která by byla vysmátá a miminem a později batoletem..Většina chytla pak druhý dech, došlo jim, že se celý život starají jen o děti a začínají se rádi chodit pravidelně bavit, dítě všude možně dávají na hlídání..A nechci nějakou starší mámu urazit, ale já opravdu znám jen tyto případy, bohužel
@analoja píše:
tak to bude spíš o povaze, než o věku
Ano to určitě, ale většina co znám jsou úplně všechny stejné. Prostě to není jako mít dítě za mlada
@histep píše:
Ale no tak, cekas pochopeni pro tehotenstvi po 40 a sama odsuzujes 25 lete matky. Pritom tech 23-27 je naprosto idealni pro plozeni a rozeni. Fyziologicky mozna jeste drive. Za me - ja bych do toho nesla, prijde mi pozde i po 35 letech. Ale rozhodne ti nepreju postizene dite nebo malo sil. Je to tvoje vec, tvoje rozhodnuti a nikdo jiny za tebe to dite vychovavat nebude.
@analoja píše:
Já teda nevím, proč se tu furt operuje s únavou - jsem asi tak stejně unavená ze vstávání k prckovi teď, ve 46-ti, jako jsem byla ve 26-ti s prvním dítkem. Fyzicky je to teda horší, protože současnej prcek měl v roce 13 kilo a chodit se mu nechtělo, kdežto první začala běhat v deseti měsících. Ale už se mi to chýlí ke konci, Do tří let ho snad nosit a zvedat nebudu.
A koníčky mám taky, lepší zázemí, jsem trpělivější…
Ano, objektivně, otěhotnění je asi složitější (u mně to neplatilo), riziko VVV větší, ale diagnostika hodně odhalí předem, ale to je tak všechno. Že někomu připadám na dítě stará, že by se sám na dítko necítil, že chce mít svůj život,… je jeho problém, důležitej je můj pocit.
Presne tak, pokud jsou nektere unavene treba ve 30, neznamena ze vsechny 40tky jsou jeste vic. Ja sice zminila, ze jsem mene vykonejsi, ale neuvedomila jsem si, ze s klukama jsem byla doma, ted s dcerou pracuju (i kdyz z domu). Do toho vic sportuju, nez pred tim…takze vlastne jsem vykonejsi ted
Dnesni diagnostika je skvela a navic, com jsem cetla, pokud starsi zena ma uz zdrave deti, je riziko VV mensi, nez u nejake 20tky, ktera ma uz nejake to dite s VV diagnostikovano. Navic si pamatuju naseho profesora antropologie jak nam snad 10× zduraznil, ze deti starsich matek jsou vyrazne inteligentnejsi.
Mimochodem, babicky mam za velkou louzi, starsi sourozence spis „trapim“ pomoci v domacnosti, ale ne kvuli segre, spis kvuli nim. Trvam na jejich samostatnosti, v duchu jsem to slibila jejich budoucim zenam ![]()
@vejilka píše:
Ano to určitě, ale většina co znám jsou úplně všechny stejné. Prostě to není jako mít dítě za mlada
Vidíš a pro mně je to + - stejný.
Hlídání využívám málokdy, ale já byla celý život zvyklá spoléhat sama na sebe.
Navíc za mlada jsem měla jedno dítko, teď mám 3, nejstarší druhák. Jediný co plánuju je zkrácená pracovní doba - ale ne proto, že jsem stará, ale že si chci děcka užít a je to logisticky složitější, než s jedním.
@Šarlota4 píše:
Ale no tak, cekas pochopeni pro tehotenstvi po 40 a sama odsuzujes 25 lete matky. Pritom tech 23-27 je naprosto idealni pro plozeni a rozeni. Fyziologicky mozna jeste drive. Za me - ja bych do toho nesla, prijde mi pozde i po 35 letech. Ale rozhodne ti nepreju postizene dite nebo malo sil. Je to tvoje vec, tvoje rozhodnuti a nikdo jiny za tebe to dite vychovavat nebude.
Nikoho neodsuzuju, nic takového nikde nepíšu
, jen vím, že hodně holek v 25 není na dítě dost vyzrálých. O těch píšu, že si to budu užívat víc než ony. Taky jsem taková tehdy byla.
A propos, nejsem zakladatelka, já se totiž nikoho nepotřebuju ptát, zda pro mě je nebo není pozdě na dítě - já si to totiž umím rozhodnout sama.
@histep píše:
Nikoho neodsuzuju, nic takového nikde nepíšu, jen vím, že hodně holek v 25 není na dítě dost vyzrálých. O těch píšu, že si to budu užívat víc než ony. Taky jsem taková tehdy byla.
A propos, nejsem zakladatelka, já se totiž nikoho nepotřebuju ptát, zda pro mě je nebo není pozdě na dítě - já si to totiž umím rozhodnout sama.
Ja vim, ze nejsi zakl. No ja ti nevim ja rodila pred nekolika lety ve 24 samozrejme kamaradky mam 25-30 vsechny detne, pracujici, vdane, normalni. Tak ti nevim v cem spociva ta nevyzralost
i ta nevyzrala se proste postara pokud je z beznych pomeru. Nic jineho ji totiz nezbyva.
Za mlada jsem dítě nechtěla, neviděla jsem v tom nic pozitivního. Podle mě se mi to v životě uložilo dobře. Přestali být kamarádi na zábavu, tak mám děti, které mě omlazují a dělají život hezčím a veselejším. Příroda je moudrá.
@harpyje píše:
vidíš, stejně k tomu sklouzáváš.
prý jsi odpovídala jiné uživatelce, ale ted v odpovědi Pudloslavě už dokonce dáváš do souvislosti „unavená matka“ a přímo uživatelčiny děti, které nemá zapřahovat.
S Pudloslavou vedeme souvislou diskusi, kterou zakladatelce nijak nepodsouváme - používáme její situaci, nicméně nijak ji do toho nezatahujeme, resp. abych mluvila v jednotném čísle, nijak ji do toho nezatahuji ani netvrdím, že ona sama na toto téma cokoli psala.
Je to už v pořádku? Opravdu nerozumím, co přesně sleduješ ![]()
@histep píše:
Ano, pro tebe to může hrůza a masakr, ale pro někoho ne, takže obecně to hrůza a masakr prostě není. Nikomu med kolem pusy nemažu, sama vím že to v tom věku není tak růžové, ale zároveň nikomu nebudu říkat co by v jakém věku měl nebo neměl dělat. Na to už jsem stará
opět raegauji, že zakladatelka chtěla upřímný názor..je to MŮJ názor..nemluvím obecně, mluvím za sebe..také ji neříkám co má dělat, také jsem říkala, že se nakonec stejně rozhodne sama a ne podle toho co ji kdo píše na soc. sítích..ale chtěla názor, tak jsem ho napsala..takže asi tak