Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@ivašot. Mamce bylo tehdy 44, bráchovi 3 a mně 20. Stáli jsme na zastávce a paní si malého tak láskyplně prohlížela a povídá: Ty jsi ale krásný chlapeček a jak jsi podobný mamince
To musí mít babička radost
Blud nadruhou ![]()
Bydlela jsem dlouhe roky na zapade a tohle navazeni se do starsich matek jsem tam nezazila. To musi byt zdejsi kolorit… kdyz tam 40plus zeny diskutuji o materstvi, nenajde se ani jedna jedina duse, ktera by mela zapotrebi rikat, ze dite se bude ve skolce stydet. Na zapade se asi deti nestydi.
@Doe_Jane píše:
přesně tak, tady se to zvrtlo v debatu přestárlých matek, které se tady plácají navzájem po zádech jak jsou úžasné že mají ve 45 letech dítě a zvládají to…povíme si za pár let
Přesně, chtěla bych znát jejich názor v 55 letech, kdy jejich dítěti bude 10let a začne s ním mlátit puberta.Ale to už nikdo veřejně nepřizná. Plno lidí v tomhle věku jsou unavený z práce, jak se říká, mladí v pr.eli a do důchodu daleko.Ve 45letech se ještě dost žen a můžu cítí při síle, ale čím jsou starší, tím je to horší. To je prostě fakt
@smurfka píše: ...........ale jen doufám že dítě jednou nenarazí na typ dětí, kteří se mu budou posmívat,.........
případně nezůstane na život brzo samo..( ano, u mladí umírají, nehody se stávají takže neryjte, že se může stát že ráno vás srazí autobus..ano to nepopírám )..ovšem zůstat v pubertě sám na život, protože mi umřel rodič ( vlivem stáří, infarktu, atd )..
Pro ty případy je třeba naučit dítě prát. Když se mu bude někdo posmívat, ať mu rozbije tlamu, mělo by moje svolení.
A k tomu ostatnímu, nedělej ze života tragédii. Samo to dítě nezůstane, má ještě druhého rodiče a pokud si ten nevezme svini, ale normální ženu, tak do dospělosti snad to dítě dovede. A navíc, víc než pravděpodobně, může mít velice dobrý vztah s dospělými sourozenci.
Tak mít dítě 40+ ideální není, ale kdo je ideální…
Na epipi je to vidět. jedna furt střídá tatínky, druhá se o děcko tahá s chlapem, třetí má hromadu dětí a žádné peníze, čtvrtá odtáhne děti na konec světa, protože chce „kafíčko na terase“ a na normální dům nemá peníze. ![]()
@warita píše:
Bydlela jsem dlouhe roky na zapade a tohle navazeni se do starsich matek jsem tam nezazila. To musi byt zdejsi kolorit… kdyz tam 40plus zeny diskutuji o materstvi, nenajde se ani jedna jedina duse, ktera by mela zapotrebi rikat, ze dite se bude ve skolce stydet. Na zapade se asi deti nestydi.
Jo, pravda pravdouci. KOmentare tohoto typu jsem v USA nezazila a snad ani nezaziju. Ani o jinych, kdyz ja mela pred ditetem. Obecne komentare o jinych lidech jsou spis pozitivne ladene. A deti? Od deti jsem zaslechla jedinou zlou poznamku na tema rodice („jeho maminka smrdi“…silna kuracka
), jinak si myslim, ze je detem u zadele jestli ma neci maminka 35 nebo 55…
@samá práce píše:
Pro ty případy je třeba naučit dítě prát. Když se mu bude někdo posmívat, ať mu rozbije tlamu, mělo by moje svolení.A k tomu ostatnímu, nedělej ze života tragédii. Samo to dítě nezůstane, má ještě druhého rodiče a pokud si ten nevezme svini, ale normální ženu, tak do dospělosti snad to dítě dovede. A navíc, víc než pravděpodobně, může mít velice dobrý vztah s dospělými sourozenci.
no já bych teda narozdíl od tebe dítě nenačila rozdávat rány, ale pěstovala bych v něm takové sebevědomí aby mu případné poznámky neubližovali…protože kdo je spokojený sám se sebou případně se situací ve které se nachází, tak ho nějaké poznámky nemůžou zranit.. ![]()
@Lenka_Hal píše:
Jo, pravda pravdouci. KOmentare tohoto typu jsem v USA nezazila a snad ani nezaziju. Ani o jinych, kdyz ja mela pred ditetem. Obecne komentare o jinych lidech jsou spis pozitivne ladene. A deti? Od deti jsem zaslechla jedinou zlou poznamku na tema rodice („jeho maminka smrdi“…silna kuracka), jinak si myslim, ze je detem u zadele jestli ma neci maminka 35 nebo 55…
to je PRESNE to, co si pri techto komentarich myslim ja. Copak deti prozivaji nejak vek rodicu? Kdyz jsem chodila do skolky, tak mi kazdy dospely propadal stary, mela jsem problem odhadnout vek. Ve skole jsem rodice spoluzaku vubec ani nevidela, takze jako co? A i kdyby, deti to berou tak, jak to je. Nenimraji se v takovych kravinach jako jestli rodice vypadaji starsi nebo mladsi.
A taky jeste stale nechapu, proc to tolika lidem lezi v zaludku? Opravdu bych to rada pochopila. Vsak kazdy si svuj zivot zaridi, jak sam uzna za vhodne. Ja cizi zivot neziju, tak proc by me melo trapit, jestli nekdo zvlada rodicovstvi nebo nezvlada.
@warita Jenže ona ta otázka na to, jestli už je to pozdě prostě zazněla! A někdo to jako pozdě vidí, někdo ne, tak svůj názor napíše ![]()
Ahoj,
nechci a ani nebudu moralizovat zda je to pozdě nebo ne. Jde i o to, zda se na to miminko cítíš, zda to po fyzické stránce dáš (až bude mimčo večer plakat, až bude za dva roky běhat (beru v potaz i období těhu, proto počítám dva roky), až půjde do školy a ty budeš sedět nad ukoly, zda jsi schopna unest i riziko nemocného dítěte…
Byla jsi na kontrole ovulace? Zkuste oba s přítelem vit. E.
@BohunkaP - řeším to, že zakladatelka založila diskuzi, a vypadá to, že tu do ní každý reje. I kdyby jen tím, že „používá její situaci“ pro řešení teoretických situací. Připadá mi to netaktní. ale zjevně jsem jediná.
@harpyje píše:
@BohunkaP - řeším to, že zakladatelka založila diskuzi, a vypadá to, že tu do ní každý reje. I kdyby jen tím, že „používá její situaci“ pro řešení teoretických situací. Připadá mi to netaktní. ale zjevně jsem jediná.
Nevím, co by na tom mělo být netaktního. Zakladatelka žádala o názory na svou situaci - nepředpokládám, že očekávala anketní odpovědi ano/ne, není to přece otázka typu „nahoďte osvědčenou značku monitoru dechu“. Je to složitá věc - nejde jen o věk matky při porodu, týká se to celého dalšího života jí i celé rodiny.
Diskuse se tím pádem logicky rozvíjí různými směry a do různých teoretických situací, podle životních priorit té které diskutující. Nikdo neryje do ní osobně, nikdo jí nenadává, neosočuje ji… Osobně, kdybych byla na jejím místě, by mi právě tento vývoj diskuse byl vhod, protože bych měla možnost podívat se na celou věc z úhlů, které bych ze své vlastní pozice nikdy neměla potenciál vidět. A vzhledem k tomu, že zakladatelka diskusi zjevně čte (aktivně reaguje na příspěvky, které ji blíže osloví), možná bude mít podobný názor.
@Doe_Jane píše:
přesně tak, tady se to zvrtlo v debatu přestárlých matek, které se tady plácají navzájem po zádech jak jsou úžasné že mají ve 45 letech dítě a zvládají to…povíme si za pár let
Někdy lepší přestárlá matka, než mladá a unuděná barbína, co má děcko tak trochu omylem ![]()
45 let už je dost, sama bych do toho nešla, ale každého věc. Jasně že je lepší mít dítě dříve už kvůli tomu dítku, nikdo nechce přijít o rodiče moc brzo.
Ale životní energii a elán má prostě každej jinej. Moje příbuzná by tě v 75 letech nejspíš udolala na běžkách, na kole nebo při dálkových pochodech, pokud nejsi echt sportovkyně a ne nemá děcko v pubertě
Jen je prostě vitálnější a mnohem akčnější, než část mladejch matek, který tu na vsi okolo vidím. Prostě záleží na osobnosti toho člověka a na podmínkách, to si musí každej zvážit sám.
@BohunkaP - Bohunko, člověče, myslím, že sem chodíš roky. Opravdu si myslíš, že ženě, která vážně uvažuje o dítěti po pětačtyřicítce, tato diskuze přinesla jediný nový pohled na věc? vždyt to jsou všechno prvoplánové názory s maximálně druhoplánovými možnými dopady. To všechno takovou ženu napadlo už stokrát
Celá diskuze jde po povrchu.
Ale OK, přestávám plevelit, nechám to na ostatních.
@harpyje, nevím. Právě proto, že sem chodím už roky a těchto témat jsem tu zažila už tisíce, snažím se oprostit od myšlení typu „to jsou prvoplánové názory“, to nikomu k ničemu nebude, apod. Pokud už se zapojím, snažím se k tomu přistupovat bez předsudků, předpokladů a podobných věcí, abych jimi nikoho zbytečně neovlivňovala.
Myslím, že když už tu diskusi založila, tak asi proto, že chce slyšet to pozitivní i to negativní - a poté nechat volně plynout, kterým směrem ji to nakopne a co to s ní udělá.