Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojte maminy, nemamminky, viem ze podobne temy uz su tu, potrebujem od vas ale naozaj uprimne vas nazor, mam 45 a s partnerom by sme este chceli spolocne dietatko, on nema ziadne, ma 38,ja uz mam 3 deti, dve dospele a jedno 15rocne, po zdravotnej stranke sme v poriadku, pred rokom sme boli aj na kompletnom vysetreni, menzes mam pravidelny, snazime sa uz viac ako rok a nic, moj doktor mi vravi ze uz mi usiel vlak a ze neotehotniem, vraj moje 45rocne vajicka su uz stare, nechcem nic nasilu tak sa este naposledy pytam na vas nazor, mam dat tomu este sancu alebo to zabalit?
uzivala som aj inofolic a nic, alchemikovy caj a nic
Paní učitelka mého syna měla dítě ve 44 letech, už měla dospělé dvě děti, rozvedla se a nový přítel děti neměl, byl o 10 let mladší.
Já už bych do toho nešla. Za prvé kvůli tomu dítěti a za druhé ani ty už na to nebudeš mít energii..
Já ti nevím, jak moc bys to dítě chtěla? Tak si dej termín třeba rok a pak to odpískej. Já osobně jsem měla konečnou v 35 letech. To se narodil druhý syn, podařil se až na poslední pokus, kdy jsem byla ochotná do toho jít. A cítím, že později bych to nedala.
Ja bych to tak nejak pochopila, kdyby jsi i ty ditko jeste nemela, ale jinak teda si taky myslim, ze ve 45 letech uz je pozde. Ale zalezi ma tom jk se citis
Ale je to vas zivot, nikdo ho za vas zit nebude, takze rozhodnuti je stejne jen na vas ![]()
Jako znala jsem ženu, co měla třetí před padesátkou s o 20 let mladším manželem. Tam to bylo všechno v pohodě.
Tak rodila bys nejdrive v sestactyriceti a do MS ho vedla v padesati. To si musis (bez ohledu na fakt, ze elan je vec znacne individualni) rozhodnout sama. Mne osobne predstava, az dite bude maturovat, budu ja uz v duchodu, moc lakave nezni.
Takze ano, pro me uz je ten vek na dite vysoky a priroda asi vi, co dela. Ale rozhodnuti je na tobe a partnerovi.
Úmyslně se snažit o dítě v pětačtyřiceti letech považuji za velkou hloupost.
I v přírodě je čas setby a čas sklizně jasně daný… Kdo se proti tomu svéhlavě postaví a zaseje jindy, výsledku se (možná) dočká - ale určitě ne kvalitního.
@havedka
Ano, je to už pozdě a to ze spousty důvodů…Je sice smutné, že partner dítě nemá, ale tak jistě věděl kolik ti je a do toho vztahu s tím šel. ![]()
@Lidym Mě je 37 a dala jsem si limit na druhé do 40, zatím se cítím v pohodě. Ale 45 mi už přijde dost.
@havedka Neriskovala bych…viz pripad primo z nasi rodiny - otehotnela ve 43 nechtene - tvrdili, ze uz neni plodna, ale stalo se. Holcicka se narodila nedonosena, predcasne a s nedovyvinutymi plicemi. Snazili se to dohnat kortikoiidy. V puli roce jeste lezela a nezvedala hlavicku. Nedozila se ani roku, mela jakoukoliv mensi rymu jako tezkou nemoc a nakonec ji dostal obycejny kasel se kterym skoncila v nemocnici v komatu a uz se neprobudila…verte, ze deti narozene starsim matkam, jsou casto nemocne a urcite by jste nechtela skoncit takhle…nikdo nam ji uz nevrati.
Já bych do toho šla, ale je to strašně individuální, někdo se ani ve 35 na miminko necítí, někdo je ve 45 plný elánu a v pohodě, mám kamarádku, co měla dospělého syna a lékaři jí říkali, že už je v přechodu, že neotěhotní a ve 45 otěhotněla, jde to, ale záleží na každém těle, mě bude příští rok 40 miminko si ještě moc přeju a budu bojovat do té doby co to půjde..
@havedka a pro Tebe je ten věk ještě fajn na mimino? Já ybch to teda nechtěla, dítě do mš bych vedla v babičkovském věku
![]()
Já mám limit do 40 let. Je mi 37 a ještě se na jedno cítím, ale pak už bych do toho asi nešla. Porodit dítě ve 46 letech, znamená, že až půjde k maturitě, Ty budeš důchodkyně. A živit z důchodu vysokoškoláka taky není úplně jednoduché. Pokud nemusíš řešit peníze, je to jednodušší, ale bála bych se vývojových vad. Dítě může být v pohodě, ale taky nemusí. Takže za mě bych do toho v tomto věku už nešla.