Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Sisika9 tvl, co to meleš za hlouposti a pleteš sem něco co nemá žádnou spojitost s tématem. ![]()
@welovefashion píše:
Ono to není úplně cizí dítě, je z rodiny…u nás v rodině se chováme ke všem dětem stejně
no, není to rodič dítěte. Je to manžel tety a ten fakt nemá co fyzicky trestat dítě, co není jeho.
@welovefashion píše:no, není to rodič dítěte. Je to manžel tety a ten fakt nemá co fyzicky trestat dítě, co není jeho.
Ono to není úplně cizí dítě, je z rodiny…u nás v rodině se chováme ke všem dětem stejně
@Anonymní píše:
Osobně, jak bys tu situaci řešila ty, kdybys byla na místě strýce?
Děcka dostanou varování, zlobí, vezmeš jim dobroty, mají po bazénu, tak si najdou něco jiného, kde budou dělat blbosti. Co uděláš?
zakázat jim bazén? zabavit dobroty? vždyť těch možností je tolik. Ale jasně, žádný není tak jednoduchý jako ohnout děcko přes kolena a naplácat mu. Ok, ale to ať si rodiče dělají u vlastních dětí a nesou následky, na ty ostatní děti nemají co sahat…
@Anonymní píše:
@annali
Tak třeba dneska, jo.. Naše holčička při mazlení řekla, stejně jsi nejlepší táta, ikdyž mi nedovolíš jíst v bazénu..Na to jsme jí řekli, že tam byl problém to neposloúchání a že ta manželova reakce ho mrzí, že jí dal dal na zadek. A dcerka: tak promin. Tak taky jsme nebyli dokonalí a omluvíme se za reakci. A hlavmě jí daát najevo, že vśtejně vždy to bude naše nejmilovanější holčička a pokračujeme dál..s vysvětlením, že tohle je krajní nouze(a dcera ta celkově dostala po zadku tak 5 krát..
zítra prrvní prázdninový den, jdem do zoo, když koupaní nám nejde
Sice sw mi hnusi to vaše pleskani, sle libi se mo, jak ji vedete
@Čtyřlísteknatripu píše:
Holky a jak to máte když vám děti hlídají prarodiče? Když dítě zlobí můžou ho plesknout přes zadek nebo taky nePtám se vážně, protože jsme tohle doma řešili a já si myslím, že pokud je to fakt v krajní situaci kdy se dítě rozdivočí a neposlouchá, tak mohou. Samozřejmě myslím jen trochu plesknout přes zadek.
Můžou, my s tím problém nemáme
ale jako nějaké výhrady k mámy výchově mám, ale ne tak velké, abych to nějakým způsobem korigovala, spíš, že já věci zarazím dřív než se děti totálně rozdivočí a nejsou k zastavení
no a máma si pak stěžuje, že nechtějí poslouchat… ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky případně i kluci..,
Dneska jsem byla se ségrou domluvena, že po vysvědčení vyzvednu i její dítě a půjde se k nám.
Cestou domu jsme koupili dětské šampáno, zmrzku, brambůrky, děti se pak šly koupat do bazénu, všechno bylo zatím v pořádku.
Dohlíželi jsme s manželem na ně z terasy. Děti pak začaly pobíhat, brát jídlo a s tím jídlem pak běžely do bazénu. Manžel je napomenul, že jídlo s ní tady na terase a pak až půjdou se koupat. Naše dítě dělalo frajerku a skočilo do tý vody i s tínm jídlem do vody, s poznámkou haha tati a máš to a hned to sámé i neteř. No manžel oznámil, at jde z bazénu a sní si to tady, s výhružkou, že to říká naposledy. Děti se dál tlemily a začali cákat s vodou. No manžel si jí vytáhnul a dal jí na zadek. Neteř se smála našemu dítěti, že dostává jako po zadku, tak to nakonec dopadlo, tak že si přehnul pak přes koleno i neteř a plesknul jí taky..No a obě to zřejmě bolelo no.
Obě pak už byli klidné a v bazenu nedělaly blbiny.já nevím, jestli ségře mám říct, že u nas neteř dostala…Ona je taková hysterka, že by jsme se z ní zbláznily..Ale zase má právo to vědět..A právě nevim, jestli jí to neteř řekne..
Prosím anonym..nechci, aby mě to někdo poznal a hlavně ne sestra
zajímalo by mě, jak byste se zachovali vy..
Obecně očekávám, že když je dítě na návštěvě tak se tak bude chovat a poslouchat přání hostitelů. Hlavně, jestli jsme to dobře pochopila, tak v tu chvíli jsme za ní měli totpovednost vy.
Pokud děti pořídí pravidla, měly by dostat trest všechny stejný bez vyjimky. Samozřejmě vhodný k jejich věku atd…
Je vidět že k fyzickým trestům máte blízko
A ano vadilo. je jedno jestli to řeknete, neteř to nahlásí hned
Ten kdo je zvyklý trestat fyzicky tak se neudrží. Vždy to jde vyřešit bez mlácení. na mokré tělo to muselo o to víc bolet ![]()
@Ťarbík01 píše:
Tyhle diskuze mě dostávají. Když někdo dítěti plácne, tak je oheň na střeše z 80%, když tu pak píše matka, jak jejich dcera vyhrožuje GDPR kvůli fotkám, nechce pít kvůli tomu, že nemá doma šťávu atd., tak se zase na ni lidi sesypou, že ji měli víc řezat aby z ní nebyl takový spratek.
Nevím, nepřijde mi že by generace našich prarodičů a rodičů byli nějak psychicky poznamenaný, že jim sem tam někdo plácnul výchovnou. A to jim neplácali jen rodiče, dostali přes ruce ve škole a do konce života na toho učitele vzpomínali v dobrém. Nevím, i my zažili od starých učitelů na ZŠ trest a to jsem 89 ročník, takže nejsem ještě za zenitem. A nepřijde mi, že bych měla psychické trauma. Lepší to, než dnešní drzí děcka, kteří si myslí, že nad ně není a nikdo na ně nemůže.
Lituji dneska učitele. Jelikož to je děsný. Jak s těma dětma ze 75%, tak s těma rodičema…Na děti kašlou a čekají, že je za ně někdo vychová…
![]()
Pokud někdo dá dítěti výchovnou, tak mi to nepřijde jako problém. Děvčata varování dostala, nerespektovala a ještě provokovala. Tak co. Dostala jednu po zadku a byl klid.
A neteř byla na návštěvě. Takže já se tedy vždy na návštěvě chovala slušněji jak doma. Takže se tam měla chovat lépe jak doma a mít z dospělé osoby respekt. Ne se ji smát a čekat co bude.
Dneska se furt řeší to a to kolem dětí a výsledek??? Je to ještě horší než před třeba 20 roky. Takže asi nebude problém ve fyzických trestech. Ale všeobecně ve výchově. Nemám na děcko čas, tak mu dám tablet, zapnu PC atd. Doba je uspěchaná a to je zásadní problém. Lidi nemají na nic čas. Ani na své děti. A ty lásku a pozornost vyžadují. Proto je taky problém.
Kdo chce, hledá způsoby a ten kdo nechce, tak hledá důvody.
Pěkně napsáno. ![]()
I mě zaráží, kolik lidí tady hysterčí skrz to, že dal někdo neposlušnýmu děcku jednu po zadku a už nikdo neřeší, že se děcko na návštěvě chová jak hovado. Asi se fakt nedivím, co z některých deček roste, kdy to vidím. A jak jsi psala, taky lituju dnešní učitele.
@elunaH píše:
Pěkně napsáno.
I mě zaráží, kolik lidí tady hysterčí skrz to, že dal někdo neposlušnýmu děcku jednu po zadku a už nikdo neřeší, že se děcko na návštěvě chová jak hovado. Asi se fakt nedivím, co z některých deček roste, kdy to vidím. A jak jsi psala, taky lituju dnešní učitele.
To asi nečítaš poriadne zakladatelky prvý príspevok. To podľa teba hovadske chovanie spustila ich vlastná dcéra, decko na návšteve len nasledovalo príklad domácej.
@Elfido
No spíš si ho přečti sama. Začaly obě. Neposlouchaly obě. Jestli jejich dcera udělala něco málo navíc, je detail. Neteř se navíc vysmívala, když jejich dcera na zadek dostala.
Mě by jako malou holku ani nenapadlo se takhle na návštěvě před dospělými chovat. Nedovolila bych si někoho cizího neposlechnout.
Ale pro vás je to asi u vašich děti standart, když to tady tak čtu. Hlavně, aby chudinky nedostaly jednu na zadek a neměly psychickou újmu ![]()
@TRG píše:
No prosím.A já si myslím, že tohle je mnohem zdravější, než některé dneska prosazované „výchovy“. Prostě láskyplně, upřímně, otevřeně, jasný hranice, pravidla, řád, umět přiznat chybu a omluvit se a nebo si i umět stát za svým a nenechat děti dělat kraviny všeho druhu. A že dítě dostalo na zadek od milujícího otce po takovém zlobení? To opravdu není tragédie.
Děkuji za pochopení ![]()
No snažíme se takhle o to no:/
@g.sandova @Elfido Vidíš a my měli učitele, který měl jasná pravidla na svých hodinách. A pokud jsi je nereapekrovala, věděla jsi co tě čeká.
Takže na jeho hodinách žádný zmalovany obličej jak holka z Perlovky, žádný nehty typu červeně rudá atd.
Pokud jsi tak přišla na jeho hodinu, tak tě poslal se odlíčit jakýmkoliv způsobem. A nehty? Tam ti donesl ředidlo a hadr a měla jsi o zábavu postaráno. ![]()
A doopravdy z toho žádná holka ve třídě neměla trauma.
A na srazu jsme vždy na něj se spolužáky vzpomněli a zasmáli se. A měl nás i na dílny a byl pedant na úklid nářadí. Když někdo špatně uklidil nějaké nářadí, tak si ho klidně nechal vyvolat rozhlasem a dotyčný si hezky šel uklidit svůj stůl. I já šla. A fakt z toho nemám trauma, že mě vyhlásil před celou školou a na obědě se mě ptali i z jiných tříd, co jsem blbě uklidnila. Nevím no, ale me to přijde vtipné. A prostě děti to učilo nějaké zodpovědnosti atd. A to bych tu mohla psát dal a dal. Ale na nikoho nevzpomínám s traumatem. ![]()
@Elfido tohle nevysvětlíš - části lidí, kteří si myslí, že z více temperamentních dětí uděláš vychované lidi jenom plácáním/bitím a rodiče, kteří mají hodné děti bez toho, mají podle nich prostě štěstí. Nikdy nepochopí, že autorita vychází od nich, ne od dětí a museli by nejdřív změnit sebe, ne otloukat děti. Nebo takový detail, že strach není respekt. Tohle je mimo chápání bohužel dost veliké části populace. Já mám takovou tichou teorii, že to jsou pozůstatky komunismu někde hodně hluboko v lidech. Prostě nedržíš hubu a krok, následuje nějaký výživný trest.
@Čtyřlísteknatripu nesmí. Jedněch by to ani nenapadlo, druzí by si někdy rádi plácli, ale dá se je usměrnit. Zvláště mého otce je potřeba usměrňovat hodně, i když tedy zasedl si na jedno dítě - není to mé dítě, ale je to hnus. Takže pak se to řeší omezením návštěv a na tohle většinou slyší, i když se uráží. Ale my jim děti stejně na dýl bez dozoru nenecháváme. Já totiž moc dobře pamatuji, jaká byla naše výchova.