Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@stock píše:
To tak někdy bývá, že děti neposlechnou, proto je nebudu plácat rukou přes mokrý plavky, aby to patřičně pocítily. Na neposloucháni mají děti pravo, povinnosti dospělého je jím to vysvětlit. Placnuti přes zadek není vysvetleni, neni to výchova, je to zamerne způsobena bolest.
Pak jsme si to vysvětlilis dcerkou, se vzájemnou omluvou, navzájem naštvaní nejsme
@Kelsey píše:
V tu chvíli byla výchovná i jeho rekce. Nechat je bez jakékoli reakce. Tak ho příště pošlou rovnou do ři… háje.
No..
Jsem ráda, aleže dcerka už je zase naše sluníčko ![]()
@Anonymní píše:
Pak jsme si to vysvětlilis dcerkou, se vzájemnou omluvou, navzájem naštvaní nejsme
Fajn ![]()
@Anonymní píše:
No..
Jsem ráda, aleže dcerka už je zase naše sluníčko
Už zase je vaše sluníčko? Předtím nebyla? Vaše sluníčko je jenom když poslouchá na slovo? Ach jo, já už sem nic psát nebudu a nebudu to radeji ani číst, protože temhle názorům a vychovnym metodam nerozumím. ![]()
@Alušáček píše:
Už zase je vaše sluníčko? Předtím nebyla? Vaše sluníčko je jenom když poslouchá na slovo? Ach jo, já už sem nic psát nebudu a nebudu to radeji ani číst, protože temhle názorům a vychovnym metodam nerozumím.
Prosimtě…Ví, že je vždy milovaná dcera, ikdžy neposlouchá
. To už jsem psala před x straánkami, když jsem popisovala, jak jsme s dcerou potom mluvili..
Ale už se teda i tak CHOVA jako sluníčko. Rozumíme si?
@Alušáček píše:
Už zase je vaše sluníčko? Předtím nebyla? Vaše sluníčko je jenom když poslouchá na slovo? Ach jo, já už sem nic psát nebudu a nebudu to radeji ani číst, protože temhle názorům a vychovnym metodam nerozumím.
S vychovnou metodou mlaceni taky nesouhlasim.
Ale do jsem tak cetla, co zakladatelka pise, tak jim venujou rodičovskou lasku(myšleno opravdu bez ironie)
@Anonymní píše:Že tě to baví se s nima dohadovat
Prosimtě…Ví, že je vždy milovaná dcera, ikdžy neposlouchá. To už jsem psala před x straánkami, když jsem popisovala, jak jsme s dcerou potom mluvili..
Ale už se teda i tak CHOVA jako sluníčko. Rozumíme si?
@Alušáček píše:
A pro tebe je tvé dítě sluníčko ve chvíli, kdy ti něco ničí? ![]()
@Pitaya1 píše:
A pro tebe je tvé dítě sluníčko ve chvíli, kdy ti něco ničí?
No v našich srdcích ano
.
Ale opravdu to prostě u nás nechodí jakože: jéé ty jsi ale naše slunícko, že si bereš jídlo do bazenu a neposloucháš
.
To by si tak akorát druhý den vzala do bazenu talíř se svíčkovou a u toho na nás vyplazovala jazyk ![]()
@GabinkaCh píše: Že tě to baví se s nima dohadovat
Nervy zatím mám dobré ![]()
@Anonymní píše:
No v našich srdcích ano.
Ale opravdu to prostě u nás nechodí jakože: jéé ty jsi ale naše slunícko, že si bereš jídlo do bazenu a neposloucháš.
To by si tak akorát druhý den vzala do bazenu talíř se svíčkovou a u toho na nás vyplazovala jazyk
To si právě taky myslím. I když rodič své ditko miluje, tak ho v určitou chvíli má plný zuby a považuje ho za malýho satana ![]()
@Pitaya1 píše:
To si právě taky myslím. I když rodič své ditko miluje, tak ho v určitou chvíli má plný zuby a považuje ho za malýho satana
A každý andílek má schopnost se v toho satana přeměnit
.
A to naše slunícko si oblíbilo zas ted, krájet jídlo bráskovi a krmit ho. Ještě s poznámkou, že když ho my zkoušíme, že nachvíli sám bude jíst lžičkou, tak prej, že je to zbytečný, když pak jídlo je všude, že to musíme akorat zas uklízet
. no ttak tady ta sebereflexe je ![]()
@Anonymní píše:
Nervy zatím mám dobré
Tak je využij hlavne pri výchově deti ![]()
Asi mi budete tvrdit, ze motam jabka a hrusky, ale vychova psa je v necem podobna vychove ditete. Pes musi panovi duverovat, takze pokud udela neco spravne, musi se za to patricne odmenit. Ale co kdyz udela neco spatne? Vsechno je to zpusobem motivace. Motivace delat veci, za ktere jsem nejak odmeneny a nedelat veci, za ktere jsem trestany. A podle me neexistuje jediny spravny navod, jak na to. Treba u toho psa, co udelat, kdyz treba pes odbiha za zveri? Nema smysl ho fyzicky trestat, protoze pes si to nespoji s tim, ze odbehl, ale ze se vratil. A tedy nepomuze to k tomu, aby neodbihal, ale jeste se bude bat se vratit. Videli jste nekdy psa ve stresu, kdyz nemuze najit pana? A to je pro nej trest. Boji se, ze zustane sam…
Ano, je to zvire, ale mensi dite je motivovano dost podobne. Proto je potreba ho chvalit a podporovat v tom, co mu jde a co dela dobre. A pak je tady motivace, aby nektere veci nedelalo. A ted je na kazdem rodici, aby nasel zpusob, jak tohle nechtene chovani potlacit. A je to specificke od rodinnych vztahu, od povahy ditete, od prostredi, ve kterem vyrusta… Na nekoho plati domluva a na nekoho se musi o neco vic.
Nekdy je dite natolik rozdivocele, ze proste musi prijit nejaka vyssi sila, ktera ho uvede zpatky do stavu, kdy je schopno vnimat sve rodice a to, co chteji. Nekdy je to proste placnuti, v horsim pripade je to treba uraz. Ono takove duseni se jidlem v bazenu neni zadna sranda… Je to prilis komplexni problematika a myslim, ze kazdy rozumny rodic premysli nad tim, jak sve dite vychovat, jak s ditetem komunikovat a jak ho podporovat. Nemyslim si, ze by normalni rodic chtel jakemukoliv diteti ublizit, zesmesnit ho… Tohle muze napadnout jen cloveka, ktery to nema v hlave v poradku.
A pokud trest prijde ihned po situaci, kdy si dite muze velmi rychle uvedomit, ze trest je spojeny prave s touto situaci, priste se zachova jinak.
Proto je za me takovy trest v poradku, protoze nasledoval ihned po situaci, takze dcera si priste da pozor na to, aby si nebrala jidlo do bazenu a neter si zase uvedomila, ze by nemela byt skodoliba.
Vedle toho, trestat nekoho vypraskem za spatne znamky ve skole, to je nesmysl. Protoze dite si udela vazbu spatna znamka = trest. Ale jaky si z toho vyvodi zaver? Ze nemuze dostat spatnou znamku. To zase zvysuje miru stresu, kdyz mu nejde uceni, protoze tu spatnou znamku uz predpoklada. A tady se prave ukaze ta vyssi rodicovska…
O manžela ego fakt nešlo…