Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Ahoj. Můj manžel je příšerný lakomec. Chtěla bych znát vaše názory na jeho chování, jestli je to ještě normální nebo… Např. po mě chce, abych nepouštěla teplou vodu při myti rukou, protože prý ani nestačí dotéct. Chce, abychom se sprchovali po sobě, protože je odteklá studená voda. Mobil si mám nabíjet v práci, abych nečerpala doma elektřinu. Nádobí bych měla používat vícekrát. Před kamarády za mě zaplatí útratu a pak to po mě zpětně chce. Chce po mě za všechno co platíme půlku. Jemu dávají hromadu peněz rodiče např. na to ať si koupíme nějaké spotřebiče. A on pak po mě chce půlku, i když to dávají nám oboum. A kolikrát se dozvím že nám na něco dali peníze a on mi ani neřekne, že mu ty peníze dali. Já mám docela malý plat a i když se snažím, tak na to všechno nemám. Už nevím kudy kam. Kolikrát mi jen spadne brada a dojdou slova, protože by mě nenapadlo, že mu bude vadit např. i to, když jsem nesla kamarádkám dýně ze zahrady. Prý:,,Musíš jim toho dávat tolik?" A pak nám to ve sklepě hnije. Je mi trapně, smutno a mám vztek.
hrozný. Problém je i ten, že ho chráníš a před ostatními o tom nemluvíš. Tím bych začla. To by všichni koukali a on asi nejvíc. Počítej s tim ale, že se to nezlepší. Ber to spíš jako uvedení věcí na pravou míru a očistu sebe sama.
@Birds píše:
Ahoj Anonymko, rovnou přihazuju svou aktuální situaci, jsem na tom totiž podobně. Rozhodně se nestyď, je potřeba o tom mluvit, se všemi kolem, člověku to pomůže Já taky dřív zapírala jeho „zvyky“, ale teď už je ventiluju a jeho to samozřejmě štve. Což je dobře, je potřeba, aby měl zpětnou vazbu. Sleduj, jakého exota jsem potkala já a to jsme inženýři oba:
Partneři od ledna 2019, čili asi rok a půl. On o dva roky starší a cca o 3 tisíce menší plat než já. V zásadě jsme na tom ale finančně podobně, já osobně bych takový rozdíl neřešila. Na začátku plný lásky, div mě s ní nezadusil, byl opravdu nadšenej a děsně upřímnej, jak holka, to jsem ještě nezažila. Ale ok, každý to má nějak. Ale už od začátku jsem si všimla, že mě nikdy nikam nezve. Nebyli jsme v kině, nebyli jsme ani na nějaké první večeři/obědě. Nikdy neměl potřebu udělat radost typu „hele, chceš zmrzlinu? Na, tady máš…“ Vždycky jen procházky s lahví vody v kapse. A když fakt v noci přišel hlad, napůl! jsme někde koupili grilované kuře a snědli v mém autě. Jelikož je on policista, má zadarmo MHD, i ubytovnu (je z jiného města), kterou taktéž platí „firma“. Kromě stavebního spoření nijak svoje peníze nezhodnocuje, ale všechny nechává na běžném účtu. Žádné životní pojištění, snad ani penzijní, žádné další úročené spoření. Celý život škudlí a šetří, nikdy si nic nedopřeje. Má kredit, kde si s pár stovkami vystačí celý rok, protože vlastně nepotřebuje nikomu volat. Data nemá a tak pořád někde loví wifinu, což je jediný jeho způsob spojení se světem. I mě volá přes whatsapp. K životu mu stačí čistá voda nebo nejlevnější šťáva, nízkotučné tvarohy, chleba, sádlo, domácí vajíčka a domácí ovoce/zelenina. Jako sýr jí celý život jen eidam 30% (což se ani moc sýrem nazvat nedá). I igelitku raději stokrát vypere saponátem, než aby ji hodil do koše, i když je celá došmodrchaná a trhá se. Aby si koupil nový pořádný kufr, jsem ho musela donutit sama, protože ten svůj s ulomeným kolečkem by za sebou po zemi šuchal snad do konce života a než vydal ty tři tisíce, chodil po obchodě hodinu. Potud se zdá jako šetrný člověk. Jenže, za skromného by se dal považovat, jen kdyby odepíral jenom sobě, ale k okolí by byl jinak štědrý. Když jsme se poprvé bavili o penězích už s tím nádechem, že mi přijde, že je škrt, tak mi vypočítal, co všechno už za mě zaplatil (pardon, ale moc toho nebylo) a zahrnul všechno, i dárky k narozeninám a svátku, i 10Kč za použití záchodu na Hradě. To mu dodnes nedokážu zapomenout a už tehdy mě zarazilo, jak si do detailu pamatuje každý výdaj. Já vlastně neměla čím argumentovat, protože každý můj výdaj za nás dva jsem automaticky hodila za hlavu. Nikdy s žádný partnerem jsme neřešili, kdo a co za oba platil. Když mi daroval kytku, nezapomněl dodat, že je to drahý a stejně se to vyhodí. Požíval tajně moji zubní pastu, zubní nit a antiperspirant, načež jsem z něj vymlátila, že to dělal proto, že chtěl ušetřit. Na návštěvě u jeho rodičů v domku mi taky říká, že nemá smysl pouštět teplou vodu, protože ani nestihne přitéct. Když mi chtěl dát pozornost, byly to bonbony zadarmo, které mívají v dóze na každé pokladně. Taktéž sušenku Lotus, kterou někde švihl od kafe. A cukr k čaji a ubrousky si vždycky odnese. Na plese se drží zkrátka, aby nemusel nic platit, vystačí si s jednou colou na celý večer a nejraději by si to vůbec s sebou přinesl sám, protože v obchodě je to levnější než na akci. Zásadně na akce chodí najedený, aby ho náhodou nepřepadl hlad a nemusel si nic kupovat. Oblek si sám nekoupí, půjčuje si ho od svého bratrance. Nejraději by všechno platil napůl, to ale odmítám, už jen proto, že toho sní dvakrát tolik, co já. Posledně jsme byli na nákupu a on sám by fakt koupil jen pár základních věcí, které člověka nijak zvlášť nenadchnou. Přihodila jsem ale i jahody a nakonec i zmrzlinu, samozřejmě pro nás oba. Když jsme se dělili o náklad za nákup, neváhal si říct o tu vyšší částku ze dvou, které jsem navrhovala. Ve vteřině se mi to rozleželo v hlavě a nakonec mu ale říkám, že mu dám tu menší částku, protože jsme se vezli mým autem, a na benzín mi nikdy nepřispívá. Za to se se mnou vždy velmi rád sveze, což ale okomentuje tím, že bych za to stejně zaplatila, že jsem autem chtěla jet já a podobně. To, že jsem ho několikrát vezla na nádraží, protože nestíhal, a ani tak ho nenapadlo mi přispět, jsem mu následně připomněla. Účet okomentoval slovy „stovku za jahody, to se snad zbláznili, nejdražší jahody, které kdy jím..!“ Já si dopřávám i lepší kvalitu a jiné výživnější suroviny a větší spektrum potravin. Ale on sám by si ode mě nevzal, hned říká, „já ti to nechci jíst, to je tvoje“. Jenže to dělá z čisté vypočítavosti, abych náhodou po něm něco nechtěla zaplatit, nebo že by pořídil něco on na revanš. Prostě nechce mít ani společné jídlo, protože by logicky stálo víc, než jen těch jeho pět surovin. Dovolenou jsem si musela platit sama, a pokud jsem tam chtěla koktejl po večeři, co nebylo zahrnuto v ceně, se skřípěním zubů ho zaplatil. Načež on sám ho měl poprvé, protože „on to přece k životu nepotřebuje“. Na snídaních regulérně kradl dost velký množství jídla, že to dělá pro nás, abychom měli něco na celý den na túru a vždycky se najedl k prasknutí. Koupit si něco sám v sámošce? Ani omylem. Že přeci tu cenu za polopenzi nemůžeme při té snídani a večeři projíst. Při odjezdu z hotelu si nezapomněl vymačkat celou nádobku s hotelovým tělovým mlékem k sobě do krabičky, aby si to odvezl. Společnému bydlení předcházela útrpná debata. Chtěla jsem od ledna, nový začátek atd. Tak to bylo na něj brzo, brzo bylo i v březnu, protože je ještě tma a on by odjížděl a přijížděl busem za tmy (je snad malé dítě?!?! Tak nakonec bydlíme až teď od května), a že on mi bude platit v mém bytě jen spotřebu a ne půlku hypotéky, protože byt není jeho a on by z jeho případného prodeje nikdy nic neměl. Když už jsem ho zpracovala, že jedeme fifty-fifty, pak po čase najednou nenápadně přišel s tím, že se u mě objeví jen párkrát do měsíce, když má služby tak a tak, a že ještě jezdí k nim domů, aby tam pracoval na rekonstrukci bytu v patře nad rodiči v domě. Tak už jsem se nasla, jestli tím chce jako říct, že mi chce platit jen odbydlené dny?! Nejsem žádný hotel, kde se platí za noc. A tímhle už fakt přestřelil. Celkově toho bylo víc, ale už z toho mám mlhu na mozku. Bouchla jsem do stolu a řekla mu, že o takový život nestojím. Nechci jeho peníze, cokoli potřebuju, to jsem schopná si sama zajistit, třetina mého příjmu jde na moje různá spoření, a i kdyby mi za bydlení neplatil, i tak bych to s odřenýma ušima zvládla. A ani tak bych neměla pocit, že strádám. Za to on nikdy za nic vlastně neplatí a pořád má pocit, že má málo. Jeho postoj k penězům prostě pokřivený. Snaží se žít zadarmo, nic si nedopřeje, nic k životu nepotřebuje, všechno jen ve slevě, honí akce na nejlevnější jídlo. Papírky jsou pro něj finální produkt a není schopen je přetavit do něčeho, co by udělalo radost jemu nebo jeho holce nebo rodičům, komukoliv. Aby mi udělal něčím radost a vyrostl v mých očích jako grant, to ani omylem. Když to nepotřebuje on, nepotřebuju to přece ani já. Xkrát vytahoval „to jako mám všechno platit já? A na co máš svoje peníze ty?!“ Myslí si, že celá láska je o tom, že mi stačí, když mi se vším pomůže. Tak mu říkám, že péct se mnou skutečně nemusí, to zvládnu sama. A že do vztahu je potřeba prostě investovat i to, že ho to bude něco stát a nejen to, co je zadarmo. Mluvili jsme o tom asi tři dny, málem mi z toho praskla hlava, protože jsem na něm nenechala nit suchou, a fakt jsem byla nakročená jít od toho pryč. Řekla jsem mu, že jestli se mám za ním přestěhovat přes celou republiku, kde nemám rodinu, přátele, ani práci, musí mi za to kva stát. A říkám mu, že jinak by byl milionovej chlap, je pozorný, milý, dokáže se vcítit, co bych potřebovala, pohladí, popusinkuje, uspokojí do maxima, dokáže jak společně lenošit, tak makat jako ďas. Je pohledný. Se vším rád pomůže. Je silnej chlap, žádný tintítko. A kdyby neměl problém s tím neustálým škudlením, holky by se o něj rvaly. Nakonec sám uznal, že má problémový postoj k penězům, že to vyplývá z jejich rodiny a že se s tím pokusí něco udělat. Stejně pořád moc nechápe, proč jsou peníze pro holky tak strašně důležitý… No. Dávám mu poslední šanci, jestli se vzpamatuje. Zařadila jsem neutrál a vyčkávám, jestli se k tomu nějak dokáže postavit. Ještě stále je ve zkušební době.
![]()
Jsi blazen? To mas tak malesebevedomi a nebo on je tak dobry v posteli???
On se nedokaze zmenit, maximalne se bude snazit ovladat, ale bude to pro nej strasne utrpeni a az se rozejdete, tak ti to da maximalne sezrat. Muj ex byl trosku podobny, ale na toho tveho nema ani nahodou. A reknu ti, ze oni nepochopi, ze maji spatny vztah k penezum. Cely zivot si budou rikat, ze ty jsi ta spatna, proste materialistka a rozhazovacna. A pri rozchodu se dozvis, jak s tebou trpel. Ted te mozna na nem ty dalsi veci imponuji, ale postupne se ti ten chlap naprosto zhnusi.
Jo muj taky uzasny ve vsem ostatnim a hlavne to, co je zadarmo, no tak toho ti venuje hromadu. takze on ti bude stat za zadkem, varit, prat, uklizet, protoze to ho nic nestoji, to stejny sex, uzasny a kdykoliv chces, je to taky zadarmo, pokud mu nic jineho nezbyde, protoze dtruha polovicka je semetrika a nenecha si financni omezovani libit a on chce zustat kvuli detem, tak zatne zuby a prizpusobi se, co to jde, ale laska to neni!!! takovy clovek proste trpi. A ten tvuj to ma desetkrat horsi nez muj ex. Ten se nezmeni.
Příspěvek upraven 24.05.20 v 08:53
@Birds obdivuju tě, já bych zdrhala. Myslím, že se nezmění a s dětmi to bude horší. Nedovedu si představit, že bych se furt s ním dohadovala. Co až bude kupovat botičky pro dítě? Bude brát o 3 čísla větší, aby vydržely???
@pomme píše:
Tak to je síla toto. Jako aby mi muž zakázal mýt si ruce teplou vodou? Je to manipulátor a Ty se necháš manipulovat. Být Tebou, tak se bráním i za cenu hádek, nemůžeš mu ve všem ustupovat. A platit mu půlku spotřebičů, které vám dali jeho rodiče? To mi přijde šílené. Nic bych mu neplatila a řekla mu, ať poprosí rodiče, aby mu sepsali darovací smlouvu a mohl si je vést jen jako svůj majetek. Tohle přeci není manželství/partnerství.
Jako všechno je to dost šílené, to jo. Hlavně to s tím nákupem na půl…
Jen k té vodě, nám ve spodní části domu dost dlouho trvá, než odteče studená voda. Myju si ruce ve studené běžně, jinak bych fakt po každém záchodě či jiné příležitostiudela nechat téct vodu dlouho. Podle mě jde už o plýtvání. Odpustím si ji na sprchování samozřejmě, ale na umytí rukou studená podle mě zcela stačí.
Nicméně tento chlap je exot… Tam bych nebyla ani minutu a už vůbec neuvažovala o dítěti. Ví on, že mateřská je jen 6 měsíců a pak rd za úplný pakatel? Ten nevypadá, že by ji něco dal navíc…
Není to Zoidbergův syn? Vlastně, ten do toho teprve. doroste. Ale někdo z rodiny to bude. ![]()
@Uslava píše:
Není to Zoidbergův syn? Vlastně, ten do toho teprve. doroste. Ale někdo z rodiny to bude.
teda ![]()
@Birds píše:
Tohle kopírovat? Jako odkud. A proč bych to dělala.. Víš, ono když zažiješ něco, co otřese tvými představami, co nedokážeš pochopit a velmi osobně se tě to dotýká, pak se ti to silně vryje do paměti. A pak je těch myšlenek tolik, že fakt není problém je v cukuletu hodit na papír, když něco takového prožíváš. Takže ne, nestačily by poslední věty. Pro tebe je možná příspěvek zbytečný. Pro někoho, kdo takovou věc řeší, to může mít jako celek přínos.
Hele něco ti povím. Máme jednoho takovýho blázna v práci. Už dvacet let nosí do práce na svačinu jeden rohlík a jeden bílý jogurt. Jinak je uplně stejnej, jako ten tvůj. Ví se o něm, že už má na učtu ušetřený dvě mega. A šetří i na svých dětech a zacelý život jim nic nedopřál. Tohle není problém, který se týká jedný věci, ale všeho kolem nás. Je hezký, že to ten tvůj chce řešit, ale nemyslím si, že o sám to dokáže. Měl by to řešít opravdu s nějakým psychologem, protože tohle mu obrátí život o 180 stupnu a nikdo neví, jestli je na takovou změnu připravenej a jestli nebude mít třeba nějaký depky, že je všechno jinak než na to, co byl doted zvyklej.
@Anonymní píše:
Ahoj. Můj manžel je příšerný lakomec. Chtěla bych znát vaše názory na jeho chování, jestli je to ještě normální nebo… Např. po mě chce, abych nepouštěla teplou vodu při myti rukou, protože prý ani nestačí dotéct. Chce, abychom se sprchovali po sobě, protože je odteklá studená voda. Mobil si mám nabíjet v práci, abych nečerpala doma elektřinu. Nádobí bych měla používat vícekrát. Před kamarády za mě zaplatí útratu a pak to po mě zpětně chce. Chce po mě za všechno co platíme půlku. Jemu dávají hromadu peněz rodiče např. na to ať si koupíme nějaké spotřebiče. A on pak po mě chce půlku, i když to dávají nám oboum. A kolikrát se dozvím že nám na něco dali peníze a on mi ani neřekne, že mu ty peníze dali. Já mám docela malý plat a i když se snažím, tak na to všechno nemám. Už nevím kudy kam. Kolikrát mi jen spadne brada a dojdou slova, protože by mě nenapadlo, že mu bude vadit např. i to, když jsem nesla kamarádkám dýně ze zahrady. Prý:,,Musíš jim toho dávat tolik?" A pak nám to ve sklepě hnije. Je mi trapně, smutno a mám vztek.
Co se týče té vody tak s ním souhlasím. Ale zbytek ne. Je to magor
@Anonymní píše:
@Mahidevran Dřív mi koupil klidně drahé dárky. Oblečení, parfém, mobil atd. Zaplatil mi třeba i dovolenou, když jsem studovala. Mě ale o drahé dárky vůbec nejde. Jenže on si díky penězům od rodičů může žít relativně dobře. A vlastně mě nutí udržovat stejný styl života, ale já na to nemám. Takže tím, že po mě chce za všechny věci a vybaveni do domu půlku mě dostává do situace, ze pak prostě nemám peníze. Mě by nevadilo žít skromně v malým bytě a šetřit si na to. Ale to on nechce. On si to může všechno dovolit hned.Ale já nemám takové rodiče a ani bych ty prachy od nich nechtěla. Je to trochu slepá ulička.
Lehce jsem prolítla reakce a vesměs se s nimi ztotožňuji. Není normální už teď a opravdu to bude jenom horší. Dám ruku do ohně za to, že až budete mít děti, budeš v pr…promiň za výraz a budeš každý den myslet na to, jak jsi byla hloupá, že jsi to s ním teď neukončila. To, jak se k tobě bude chovat, se můžeš kouknout na jeho rodiče. Budeš pro něj časem taky jen onuce. A čím víc bude vědět, že na něm jsi závislá (ekonomicky nebo že nechceš rozbíjet rodinu atd.), tím bude svou povahu víc realizovat, protože nebude mít žádné zábrany.
Jinak píšeš, že máš VŠ, ale že jinak máš hodně nízký plat. Moc téhle kombinaci nerozumím, vždyť lidé studují VŠ právě pro to, aby měli na trhu práce vyšší potenciál a více vydělávali. Nevím, jestli to máš jen přechodné nebo trvalé s tím menším platem, ale pokud budete celoživotně oba někde jinde - on bohatý a ty chudá, tak to prostě fungovat nebude, jestli mu záleží na tom jet půl na půl. Pokud chce člověk jet ve vztahu půl na půl a nechce živit a zlepšovat životní komfort toho druhého, musí si hledat sobě rovného.
@Fazulina jasné, já jsem zvyklá pustit kohoutek a teče mi teplá. Jako kdybych měla čekat byť 10s na teplou, tak se na to vykašlu. Tady jde spíš o to jakým stylem s ní manžel jedná. To je podle mě děsné.
@Jana525 píše:
![]()
![]()
Jsi blazen? To mas tak malesebevedomi a nebo on je tak dobry v posteli???
On se nedokaze zmenit, maximalne se bude snazit ovladat, ale bude to pro nej strasne utrpeni a az se rozejdete, tak ti to da maximalne sezrat. Muj ex byl trosku podobny, ale na toho tveho nema ani nahodou. A reknu ti, ze oni nepochopi, ze maji spatny vztah k penezum. Cely zivot si budou rikat, ze ty jsi ta spatna, proste materialistka a rozhazovacna. A pri rozchodu se dozvis, jak s tebou trpel. Ted te mozna na nem ty dalsi veci imponuji, ale postupne se ti ten chlap naprosto zhnusi.
Jo muj taky uzasny ve vsem ostatnim a hlavne to, co je zadarmo, no tak toho ti venuje hromadu. takze on ti bude stat za zadkem, varit, prat, uklizet, protoze to ho nic nestoji, to stejny sex, uzasny a kdykoliv chces, je to taky zadarmo, pokud mu nic jineho nezbyde, protoze dtruha polovicka je semetrika a nenecha si financni omezovani libit a on chce zustat kvuli detem, tak zatne zuby a prizpusobi se, co to jde, ale laska to neni!!! takovy clovek proste trpi. A ten tvuj to ma desetkrat horsi nez muj ex. Ten se nezmeni.
Taky myslim, ze je blazen.
Dotycna je podobna chudera, jako zakladatelka. Hlavne, ze obe nezapomnely zduraznit, ze maj VS. Birds si mysli, ze ho prevychova a zmeni k obrazu svemu, i kdyz o par prispevku dal zase pise, ze nechce nikoho prevychovavat. A mysli si jak na neho vyzrala, ze mu dala posledni sanci po ktere on uz bude uplne prevychovanej a naprosto maximalne stedrej ![]()
Nechapu, jak se muze nekdo pokouset radit nekomu, kdo je ve stejnych srackach. Jediny rozdil oproti zakladatelce vidim, ze se za to „nestydi“ a mluvi o tom. Jinac jen spousta slov a vysledek o nicem… ![]()
@Anonymní píše:
Je mi jasné, že mi řeknete, ať ho pošlu do… Ale jsou i hezké chvíle. Ale pak mě zas třeba totálně dorazí. Řešila jsem např. jak je to s mateřskou, když nemám smlouvu na dobu neurčitou a on mi řekl doslova, že kvůli mě nebude zřát kořínky, jestli nebudu mít nárok na mateřskou.![]()
![]()
Největší omyl je to, že kamarádi a rodina ho mají rádi a myslí si, že je úžasný, maximálně je chyba ve mě.
Ano, chyba je v tobě, protože si to necháš líbit
Mateřská by pro tebe byla peklo na zemi.
Tak pokud se ptáte na plat, mam 20 000 Kč čistého. Ano, mám VŠ a dělám odbornou činnost, musím na to mít školu. Já se ohledně VŠ nechci nijak chvástat. Jen mi tady jedna paní psala, že s takovým magorem by byla jen dívka z pomocné školy. Tak jsem jí chtěla osvětlit situaci.
@Birds Ve zkušební době s ním můžeš poměr ukončit, bez dání důvodu
Když se budeš snažit mu důvody říct, tak to bude trvat týden, to je neskutečný, tyhle lidi
Mít s někým takovým děti…
Tak jsem začala nabourávat image mého manžela. Řekla jsem to mojí mámě. Ta se ho zastávala, že ty výroky třeba myslel ve srandě. Haha. Řekla mi taky, že jednou budu bohatá, že po nich budu dědit. Ať mu to řeknu. No comment. Vůbec to nechápe a myslí si, že přehánim. Prý, jestli to je opravdu tak hrozné. Asi je z toho taky v šoku. Já to chápu, když jsem si dřív neštěžovala. Ale teď už jsem prostě na dně, tak to říct musím.