Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Verun83 píše:
A nezlob se, přijdeš mi dost sobecká.
Promiň, ale mě zakladatelka sobecká nepřijde. Chce jen vyrovnanost v pomoci rodičům. Taky by se mi nelíbilo, kdyby se jen a jen jezdilo a pomáhalo rodičům partnera a moji rodiče byli partnerovi jedno. Jinak moje mamka taky žije dlouhodobě sama, zdravotně na tom není nejlépe a bylo by ji proti srsti brát si ode mě peníze. Snaží se sama vyjít.
@Agnes_X jak často jezdíte za svýmitvými rodiči?
@Agnes_X píše:
@terinka4444 Děkuji, máš pravdu, sbalím děti a vypadnu.
Normálně, pokud nedokážeš hnout s financema( a to je věc, co pořeš), tohle je věc, se kterou hnout můžeš. Prostě mu řekni, u tvé mámy jsme byli minulý víkend, u našich jsme nebyli už tak a tak dlouho, chci jet k našim. Nebude chtít, oznam mu, že ty s ním k jeho mámě jezdíš a pomáháš a totéž očekáváš od něj, nehodlá-li to vyhovět, jedeš sama, ale tak jako nevyjde vstříc on tobě, tak pak nemusíš vycházet vstříc ty jemu. Jste partneři, rovnocenní, ne on pán a ty sluha, co poslouchá.
@Agnes_X píše:
@terinka4444 Proč jsem sobec? já mu přece v pomoci matce nebráním, stará se o ní celé roky, tráví s ní víkendy, nikdy jsem to neřešila, měla jsem svůj příjem ale ted nemám. a ted chci, at se stejnou merou pomáhá mým rodičům. co je na tom sobeckého?Příspěvek upraven 03.11.17 v 08:40
no já vím, že nejsi, to jsem ti nepsala já, že jsi sobecká, já se taky Verun83 ptala, proč jsi jako sobecká.
@Agnes_X píše:
@terinka4444 Proč jsem sobec? já mu přece v pomoci matce nebráním, stará se o ní celé roky, tráví s ní víkendy, nikdy jsem to neřešila, měla jsem svůj příjem ale ted nemám. a ted chci, at se stejnou merou pomáhá mým rodičům. co je na tom sobeckého?Příspěvek upraven 03.11.17 v 08:40
promiň, sobecká asi ne. jen se mě dotklo vyjadřování o samotě jeho matky. otec teď zažádal o rozvod, a máma v 60 letech zůstala sama, celý život žena v domácnosti. těžko si někoho teď najde, důchod nula nula prd a já vidím budoucnost, že jí my děti budeme živit. ale ze své pozici, ze své hrdosti bych po svém muži nechtěla peníze. protože by mi to přišlo divný. možná bych na ně nárok měla, z pozice manželky, ale mám to hozené jinak. vidím, co vše platí. a prostě bych si netroufla říct, dej mi peníze pro mojí mámu.
@Jana206 píše:
Co se týče financí, neznám ve svém okolí moc rodin, co by finančně podporovali svoje rodiče, spíš je to naopak. A to bez ohledu na to, jestli jsou prarodiče dva nebo je jeden sám(většinou babička).
Pokud je to naopak, tak jsou to dobře zabezpečené rodiny(např. muž podnikatel s vlastní firmou) a je to až v době, kdy odrostli vlastní děti(generace, která si je pořídila daleko dřív než po třicítce nebo na prahu čtyřicítky).Pokud je rodina zakladatelky na sociální úrovni, která nijak nevybočuje z běžné normy většiny rodin s malými dětmi, kde je matka na RD, tam by mi dost vadilo, že dává naše peníze své matce. Peníze v manželství považuji za společné. Zvýšená míra osobní pomoci by mi ale nevadila, pokud by mě pokaždé s dětmi nenutil jezdit taky.
Mám na to teda jiný názor. A naštěstí se s partnerem shodneme. Bereme to tak, že rodiče mají „zásluhu“ na tom, co jsme v životě dokázali a pokud nám to situace dovoluje, tak je rádi podporujeme. Oba máme už jen maminku a oběma rádi přilepšíme, bez ohledu na to, že já vydělávám podstatně méně.
@terinka4444 píše:
máš od základu špatně nastavenou vaši vnitřní rodinu, to je problém, on si může s penězi dělat co on uzná za vhodné a ty si neprosadíš to, co potřebuješ. Nemáte problém s prarodiči, máte problém mezi sebou.
Souhlasim. A hlavne tady nejde o to, porovnavat kdo na tom jak je zdravotne, jak je daleko, zda nekoho ma nebo ne atd. Jde o to, ze vysledny pocit dvojice by mel byt takovy, ze bud pomahame rodicum stejne nebo ne, ale povazujeme to oba z duvodu XYZ v poradku.
@terinka4444 píše:
V první řadě máte špatně nastavené manželské hospodaření, protože napsat, že teď jsi doma s dítětem anemáš peníze, zatímco manžel si mlže chodit do práce, tak má peníze, je v podstatě to nejhorší na tvém příspěvku.
V druhé řadě, tak mu řekni, u tvé matky jsme byli minulý týden a předminulý týden, teď jedeme k mým rodičům. Nechceš, jedu s dětmi sama. Takhle jednoduché to je.
Bingo! Pravidla se tezko zmeni, kdyz je zenska v oslabeni na RD
@ivašot. píše:
Mám na to teda jiný názor. A naštěstí se s partnerem shodneme. Bereme to tak, že rodiče mají „zásluhu“ na tom, co jsme v životě dokázali a pokud nám to situace dovoluje, tak je rádi podporujeme. Oba máme už jen maminku a oběma rádi přilepšíme, bez ohledu na to, že já vydělávám podstatně méně.
Ano, jste dvojice a chcete mit oba stejne (dobry) pocit z pomoci rodicu.
U nas by stacilo, ze bych manzelovi rekla, ze jsem z neceho nestastna nebo me to trapi a snazil by se to vyresit, aby byla doma pohoda.
@Verun83 víš, ono je to ale o tomhle přesně, tvoje maminka byla celý život v domácnosti, pokud nepečovala o nějakého nemocného člena rodiny, byla její volba, zůstat doma v domácnosti, se všemi důsledky. Chlap je velmi nejistý a nestálý podnik. Tak to je. A je jí 60, může jít do práce. To vůbec nesouvisí s nerovnoměrnou péčí o seniory v jiné rodině přeci.
@elen-ka píše:
Promiň, ale mě zakladatelka sobecká nepřijde. Chce jen vyrovnanost v pomoci rodičům. Taky by se mi nelíbilo, kdyby se jen a jen jezdilo a pomáhalo rodičům partnera a moji rodiče byli partnerovi jedno. Jinak moje mamka taky žije dlouhodobě sama, zdravotně na tom není nejlépe a bylo by ji proti srsti brát si ode mě peníze. Snaží se sama vyjít.@Agnes_X jak často jezdíte za svýmitvými rodiči?
Za mými rodiči jezdím tak jednou za měsíc a zůstanu tam pár dní. Ale já jím to dřevo nenařežu, proste to jsem čekala od manžela. Manžel tam v podstatě nejezdí, tak leda na vánoce.
@Verun83 píše:
kolik mají důchod tvý rodiče a kolik jeho matka? to že si ho udělala s bůh ví kým, do toho ti nic není. kdyby nebylo bůhví koho, tak teď asi nemáš ty děti co máš s tímto mužem.
Moji rodice mají vetsí důchod nez manzelova matka. Ale oni bydlí na vesnici na baráku. Zatímco manželova matka je sama a bydlí v byte v praze.
@terinka4444 píše:
@Verun83 víš, ono je to ale o tomhle přesně, tvoje maminka byla celý život v domácnosti, pokud nepečovala o nějakého nemocného člena rodiny, byla její volba, zůstat doma v domácnosti, se všemi důsledky. Chlap je velmi nejistý a nestálý podnik. Tak to je. A je jí 60, může jít do práce. To vůbec nesouvisí s nerovnoměrnou péčí o seniory v jiné rodině přeci.
ano, pečovala o často nemocnou sestru. promarodila téměř 10 let svého života. pak mámě začaly zdravotní problémy, ale může se o sebe postarat, tak nedostala invadlidní důchod. bohužel její stav ji neumožňoval vykonávat plnohodnotně práci a pokaždé v práci zkolabovala. navíc se pak 4 roky starala o svojí starou maminku a teď se již 4 rokem stará o svého starého strýce. takže tak.
máš pravdu nesouvisí. jen to vidím z jiného pohledu. její rodiče jsou dva, dva důchody, jeho matka je sama. hůř se platí nájem a poplatky z důchodu který je 9t, a jinak z dvou důchodů, které jsou třeba 18t.
@Agnes_X píše:
Za mými rodiči jezdím tak jednou za měsíc a zůstanu tam pár dní. Ale já jím to dřevo nenařežu, proste to jsem čekala od manžela. Manžel tam v podstatě nejezdí, tak leda na vánoce.
Tohle je prostě blbý, já bych se prudce vymezila proti takovému chování. Poprosila bych, že potřebuji, aby jel na víkend se mnou a pomohl mi nařezat rodičům dřevo. Co ti na to odpoví? Jaký dá důvod, že nepojede? Když ne tenhle víkend, tak mi prosím řekni, jaký víkend se ti to bude hodit a pomůže mi se dřevem u našich. Já také jezdím s tebou a u tvé mámy ti pomáhám. Pokud ne, přestala bych se absolutně angažovat ve všem kolem jeho mámy, ale ve všem. Dopředu bych mu to řekla.
@Verun83 píše:
ano, pečovala o často nemocnou sestru. promarodila téměř 10 let svého života. pak mámě začaly zdravotní problémy, ale může se o sebe postarat, tak nedostala invadlidní důchod. bohužel její stav ji neumožňoval vykonávat plnohodnotně práci a pokaždé v práci zkolabovala. navíc se pak 4 roky starala o svojí starou maminku a teď se již 4 rokem stará o svého starého strýce. takže tak.máš pravdu nesouvisí. jen to vidím z jiného pohledu. její rodiče jsou dva, dva důchody, jeho matka je sama. hůř se platí nájem a poplatky z důchodu který je 9t, a jinak z dvou důchodů, které jsou třeba 18t.
V tom případě ale mají PnP, jsem ve stejné pozici, kdy pečuji o nemohoucího, invalidní důchod vůbec nesouvisí s tím, jestli se o sebe dokážeš postarat. Zrovna to tady píšeš velmi divně. A ano, z jednoho důchodu se platí hůř než ze dvou. Ale od toho jste manželé, abyste o společných financích mluvili a rozhodovali společně. Takže jeden může říct hele, máma je sama, má jen 9000 a prostě nevyjde, té prostě musíme pomoct finančně, vaši mají 18, vychází lépe, tak těm jen sem tam přilepšíme, ale vynahradíme jim to jinak, zase jsou staří a pečují o ten barák, takže tam zajedem, uděláme jim to dřevo, posekáme zahradu, opravíme, co je potřeba, zdá se ti to fér? Tohle je manželství.