Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
A co když jsem ta agresivní já? Vyvolávám hádky, pořád mi něco vadí, já do něho strkam…
@Stain píše:
Jak už z názvu diskuze vyplývá, stalo se mi toto. Včera jsme se s mužem zle pohádali. Stává se to u nás docela často, on je cholerik a vyletí kvůli blbosti, já už si po předchozím vztahu jen tak nenechám něco líbit, ale i tak moje sebevědomí docela špatné. Včera po fyzické a špinavé práci se svalil do peřin, pak měl jít do hospody. Řekla jsem mu, že by se mohl osprchovat (ví, že to nesnáším lézt špinavý a upocený do peřin), v tu ránu vyletěl jak čert z krabice, co si to vlastně dovoluji, že on maká, že ať si to zkusím. Začali jsme se hádat, vygradovalo to tak, že na mě řval, strkal do mě, když jsem ho prosila, ať mě nechá projít dveřmi, až jsem spadla. Den předtím byl už taky namichnuty hned od rána, sehnala jsem někoho, kdo si od nás vzal hlínu, ale ne všechnu, tak to mu vadilo, pak jel s dcerou k zubaři do nové ordinace, volal mi do práce a řval, že to nemůže najít, že mu to jeho navigace ukazuje špatněJá už jsem včera neměla sílu, chtěla jsem, ať mě nechá, když vidí rudě, tak s ním řeč není. Dnes to pokračovalo, omluvil se, ale já už o omluvy nestojím, on to ví, já už nechci tady to jeho vylitavani kvůli blbostem, bojím se, kdy zase bude, co špatně. Tak do toho zatáhl svou mámu, přivezl ji, když jel pro synka, co u ní spal a ta do mě začala hucet, já ji prosila, ať toho nechá, že s ní rozhadana nejsem, no vůbec. Dozvěděla jsem se, že ona ho prostě bude bránit (super, čtyřicetiletého). Já tu nikoho nemám, rodičům toto nevolam, on ale asi i volal mojí mamce. S mužem se dá mluvit, jen když je zhulený, to bývá velmi klidný, když jsem to tchyni řekla, tak na mě začala ječet, že on nehulí, přitom jí to taky vadí. Podotýkám, že huleni a hospodu do svatby tajil, věděl, že jsem proti tomu. Neskutečně se teď stydím, připadám si jak malá holka, kterou servali rodiče za nějaký průšvih. Manžel poznal, že s tou mámou to přehnal, ale nepřizná to a já už s ním nechci mluvit, nemám už na to dnes sílu, k tomu mi jede hlavou, že za to všechno teda můžu já. Vůbec nevím, jak s ním mluvit,jak se postavit před tchyni či moji mamku, jestli jí opravdu volal.
Proč by ses měla před ně stavět? Nemusíš přece nikomu nic vysvětlovat proboha. Spíš začni řešit, jak se takovýho hovada, jako je tvůj chlap zbavit.
@Stain píše:Tak to je těžký. Chápu, že když je člověk zamilovaný, tak nevidí ani neslyší.
@Černá Madonna My jsme fakt byli skoro pořád spolu a znal můj názor na to.
@OpenHearted píše:
Hlavně si myslím, že už před svatbou a výrobou dítěte byl nas. aný za každou blbost.
Taky si myslím, že povahu těžko skreje.
Určité charakterové rysy, se musely projevit už před svatbou. ![]()
Hlavně se to pozná v nějakých hodně nečekaných událostech.
Jakým způsobem je dokáže řešit a s jakým temperamentem.
@Stain píše:
Před svatbou byl v pohodě, jen jednou jsem slyšela, že se někdo divil, že se bude ženit, když je takový, ale to byl člověk z jeho práce a vím, že v práci jsou vztahy jiné. Nejhorší je, že on je jinak fakt starostlivý, o děti se stará, vaří, dům dává do pořádku. Akorát když se teda ozvu, že mi něco vadí, je mi tohle předhozeno. Buď mi to řekne on sám, nebo dnes tchýně, jestli se s ním jako mám špatně. Přitom jsem se s ním o tom bavila, že nechci, aby tady něco dělal nebo platil, pokud to pak bude používat v hádkách.
Nechce se mi věřit tomu, že se změnil o 180 stupňů až po svatbě nebo dětech. To jsi prostě jen přehlížela a neřešila.
Chudák děti ale - ony to všechno vidí. Mě děsí už jen ta představa, že pro ně bude jednou normalni, že partner svoji ženu strká apod. ![]()
Opravdu takový nebyl, nic jsem nepřehlížela. Jako některé odpovědi jsou opravdu výživné, to vám povím. Nechci hned žádat o rozvod, to je teď hrozně v módě, hned vše zahodit, nekoukat nalevo napravo. Že by mi někdo poradil, jak s ním teď mluvit, to ne.
@Stain píše:
Víte co, co jsem při chození poznala jeho kamarády a kamarádky, tak mi všichni říkali, jak je hodný a starostlivý. Tak asi je to tím, že s ním nejsou 24 h denně.
No oni s nim nebydli a nevychovavaji dite, ze ano? Zrejme to budou kamaradi z hospody a zrejme budou na podobne urovni.
Nejlepsi je ta tvoje veta, ze ted uz si nenechas tolik libit jako v predeslych vztazich? To jako myslis vazne?
Tady to jine resnei nez odchod 0od nej nema a pak se musis dat dohromady a pracovat na svem sebevedomi.
@Jana525 Právě že ne. I staří lidé, kolegové v práci mi říkali, že je to hodný kluk.
@Černá Madonna píše:
Taky si myslím, že povahu těžko skreje.
Určité charakterové rysy, se musely projevit už před svatbou.
Hlavně se to pozná v nějakých hodně nečekaných událostech.
Jakým způsobem je dokáže řešit a s jakým temperamentem.
Já potkala dva magiry a projevili se velmi rychle. Stejně rychle jsem je poslala do p.dele, ale o to dýl pak vydrželi prudit. ![]()
@Stain píše:
Opravdu takový nebyl, nic jsem nepřehlížela. Jako některé odpovědi jsou opravdu výživné, to vám povím. Nechci hned žádat o rozvod, to je teď hrozně v módě, hned vše zahodit, nekoukat nalevo napravo. Že by mi někdo poradil, jak s ním teď mluvit, to ne.
Tak se teda zeptej maminky jak se k tomu staví ona. Jestli jí to volal tak je v obraze co se u vás děje. Ty chceš radu jak změnit agresívního magora. Odpověď jednoduchá. Nezměníš ho! Ale hlavně se s tím hovadem nerozváděj. “Kvůli dětem” zachovej nefunkční vztah s blbečkem, kterej do tebe bude nas. raně strkat až letíš na zem. A nech ho na vás všechny řvát. To děti jistě jednou ocení, že jsi jim zachovala takovou skvělou rodinu.
@Stain píše:
@Jana525 Právě že ne. I staří lidé, kolegové v práci mi říkali, že je to hodný kluk.
To bude takovej ten co se venku přetvařuje a za zavřenými dveřmi ukáže pravou tvář. ![]()
@Stain píše:
Dobre i presto, co o nem rikaji ostatni, to neni podstatne. Podstatne je, jak se s nim citis ty.
@Stain píše:
Jak chceš mluvit s někým kdo se vzteká když ho slušně upozorníš, aby nelezl špinavý do postele. Tedy, pokud to bylo slušně. A navíc je to takový kabrňák, že si na tebe stěžuje mamince.
Pokud chceš s někým takovým vycházet, tak se nauč jen přikyvovat, v ničem neodporovat a nejlépe se ptát na povolení jestli můžeš promluvit. A nebo ho poslat kam slunce nesvítí a jestli se neprobere, tak se prostě rozvést. A to ti říkám, jako třicet let šťastně ženatý.
@Stain píše:
Tak tady se můžeš dočkat zejména objektivního názoru, protože my vycházíme jen z tvého popisu tvých problémů.
Nebo ti mohou pomoci naše subjektivní pocity i zkušenosti, které ti píšeme. ![]()
Ale, ty jediná ho znáš nejlépe, tak už víš, co od něj očekávat. Řiď se svým rozumem a instinktem.
Srdce, možná tenkrát rozhodlo špatně. ![]()
@Stain píše:
A co když jsem ta agresivní já? Vyvolávám hádky, pořád mi něco vadí, já do něho strkam…
Tyrana zena, se mimo jine pozna, podle toho, ze omlouva partnera a snazi se najit chybu v sobe. Zkusney terapeut ci kouc to rozpozna velmi rychle pri rozhovoru s takovou zenou.
Ono je mozne, ze mas diiky minulosti snizene rozpoznavaci schopnosti, co je v poradku a co ne a diky tomu, muzes ty varovne signaly ze zacatku prehlizet, proste je neumis rozpoznat. A to je duvod, proc to zajde takhle daleko a proc se ocitnes v takovych vztazich, takze ty nepotrebujes menit azachranovat jeho, ale musis zmenit hlavne sebe.
Takze by bylo dobre pracovat s nejakym odbornikem, ktery ti poradi. A neboj, pokud ta spatna jsi ty, tak on by to rozpoznal taky, ale ja si nemyslim, ze to je tvuj pripad.
@Černá Madonna No já šla právě cestou rozumu ![]()
Co se týče té sprchy, jestli jsem to řekla slušně. Stylem mohl by ses prosím umýt to nebylo, řekla jsem, že by se mohl osprchovat. Nic sprostého. Tchýně ho omlouvala, že je teď ve stresu. Dobře, to být může, chápu, že má teď víc starostí, ale to přece neznamená, že hned vyjede kvůli žádosti o umytí nebo kvůli tomu, že ho navigace někam poslala špatně. Jak se s ním domluvit na tom, aby se tohle nedělo? Nechci hned házet do vztahu vidle. Zároveň tím, že do toho zatáhl svou mámu, připadám ponížená, bez důvěry a netuším, jak s tím naložit.
Příspěvek upraven 14.10.23 v 15:25