Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Lexter píše:
Vadí mi kuřáci tak si vezmu kuřáka a budu s ním mít dítě. OK, to se stane, každý jsme občas tak trochu deb*lní. Musíš na něj jít přes zdraví. Není přece problém zapálit si venku. Trochu nepohodlí chlapeček snese.
Huki doma, to ji vadi, ne ze je kurak.
@Fazulina píše:
Jsem teda úplný neznalec, z elektronické cigarety jsou vajgly?![]()
![]()
Jinak je to hnus, příbuzná kouří taky el. cigaretu, je to takové zařízení, kam se leje nějaká náplň nebo co, a cítím to dost, i když ona to dělá opravdu jen svátečně… kdyby hulila pořád, tak by to byla hrůza…
Pokud partner nereaguje na výzvy k zanechani kouření doma, byl by to pro mě důvod k odchodu. Fuj, vůbec si to nedovedu představit, to bych fakt nedala…
No v tom pristroji kam si to dava, tu cigaretu, kde se to zahriva, tak kdyz dokouri, tak tam zbyde ta cast jak u nirmalni cigarety, jen bez popelu, ale zahrata a cerna a smrdi to, kor kdyz ji necha nekde valet a ten smrad se rozlezi..
Chlap dřív kouřil klasický cigára, ano i doma, balkon jsme měli ve starým bytě, pak už ne. To když koukal na film a přitom hulil a já pak do té místnosti šla, fuj poblila bych se. Ale to jsme ještě neměli děti. Když jsem pak cekala první, přešel na iqos a po pul roce seknul i s tim. A od te doby to v hubě fakt neměl. Bylo mu z toho pak vždycky druhý den blbě, a to byl jen takový ten rituální kuřák. Normálně míval, když to občas přehnal, cigaretovou kocovinu. Takže je sakra rád, že už tu potřebu nemá. To mě spíš točil pak jeho táta, když jsem byla s 1.i 2. těhotná a on mi čoudil pod nos na terase i dětem u jídla s tím, že venku to přece nevadí.
Ono se to pod tou střechou a někdy ještě s vytaženou markýzou ale drželo dost a prostě mi to v těhotenství smrdělo 3× tolik. Takže jsem kolikrát prostě šla dovnitř, že mi to nedělá dobře. Ani to ho nedonutilo aby s tím poodešel sám. Ani když jsem u stolu měla to mimino na sobě (kojit jsem šla teda vedle). Babi mu koupila i elektroniku, dlouho se tomu bránil, že mu to nechutná. Až nějak za covidu najednou přestal ze dne na den - a do měsíce ho dostal. Do té doby tvrdil, že skrz jeho uzený plíce nemá covid šanci. Možná na tom něco je
Má teda cukrovku, možná i doktoři mu něčím pohrozili, nevím. Jsem jen ráda, že už tam s tím nesmrdí. Hulil klidně i u kočárku. Prosím anonymně - zdravotní aj. info o rodině.
@Lexter píše:
Vadí mi kuřáci tak si vezmu kuřáka a budu s ním mít dítě. OK, to se stane, každý jsme občas tak trochu deb*lní. Musíš na něj jít přes zdraví. Není přece problém zapálit si venku. Trochu nepohodlí chlapeček snese.
Hele, to je tezky, kuraci mi vadi, holt jsem se zamilovala, my si jinak rozumeli ve vsem..dlouho jsme byli kamaradi a pak to prerostlo..ale on byl ohleduplny, nikdy nekouril doma, venku mi nekouril pod nos. Dost to omezoval kvuli mne..
Ale co presel na tohle a ja v te dobe byla tyden u nasich, tak si zapalil doma a zjistil, ze pohoda, navic on ma pocit, ze to nesmrdi, neni to tam citit..nejdriv obcas, je ja zapomnel, mi to nedoslo..pak kdyz jsem nebyla doma, pak casteji a ted je z toho, ze uz mu je to fuk..
Jinak nepisu, ze mi vadi, ze kouri. Uz jsem zvykla, jako jasne, radsi bych kdyby nekouril, beru ze jsem si vzala kuraka, ale ze po x letech spolu, ze zacal doma..
Ty elektrocigarety, vím, že jich je více druhů, je peklo. Kuřáci získali pocit, že si to můžou zapálit všude. Taky mi to smrdí a trvala bych na tom, aby dodržovali stejné podmínky, jako kuřáci běžných cigaret.
@Vesnickaholka píše:
Jasny a proto jsem citila unik plynu a nikdo jiny ho necitil
Mozna by to taky chtelo obcas vyvetrat v pripade zakladatelky
Každá liška chválí svůj ocas. Pokud jsi kuřačka, tak chápu, že kopeš za sobeckého manžela zakladatelky.
@Cenarius píše:
Navíc jsou v tom kouri taky mraky hnusu. Jen primitiv se bude ohánět slovy „zdravý, neškodný“ apod. A kouřit to v ložnici s malým dítětem apod. To ty vole! Fakt dobytek.
Nehledě na ten podprahový signál, co dítěti vysílá: kouřit je normální a neškodné.
Kdyby mi někdo kouřil u dítěte, důvod pro rozvod by to byl. Kašlat na podprahové signály, ale on nechápe, že přímo výrazně poškozuje zdraví dítěte? Nepomohlo by dát mu přečíst něco o tom?
@Anonymní píše:
Hele, to je tezky, kuraci mi vadi, holt jsem se zamilovala, my si jinak rozumeli ve vsem..dlouho jsme byli kamaradi a pak to prerostlo..ale on byl ohleduplny, nikdy nekouril doma, venku mi nekouril pod nos. Dost to omezoval kvuli mne..Ale co presel na tohle a ja v te dobe byla tyden u nasich, tak si zapalil doma a zjistil, ze pohoda, navic on ma pocit, ze to nesmrdi, neni to tam citit..nejdriv obcas, je ja zapomnel, mi to nedoslo..pak kdyz jsem nebyla doma, pak casteji a ted je z toho, ze uz mu je to fuk..
Jinak nepisu, ze mi vadi, ze kouri. Uz jsem zvykla, jako jasne, radsi bych kdyby nekouril, beru ze jsem si vzala kuraka, ale ze po x letech spolu, ze zacal doma..
To kouření by pro mě byl signál se nezamilovat
. Tak moc to může ovlivnit soužití, pokud to jednomu vadí, že nechápu, že do toho člověk jde. Vždyť i když kouří venku, tak to je z těch lidí cítit. ![]()
Mluvím teď teda o klasické cigaretě…
@Kfětoslava píše:
Každá liška chválí svůj ocas. Pokud jsi kuřačka, tak chápu, že kopeš za sobeckého manžela zakladatelky.
Ne, nejsem
manzel kouri jen v kuchyni pri otevrenem okne a kdyz nekdo prijde na navstevu a je to nekurak s citlivym nosem, tak to nepozna a ze vetsina nasich navstvev jsou nekuraci ![]()
Osobně bych to řešila a to rychle. Jsem nekuřák a astmatik - dokáže mě rozkašlat, i když mi někdo venku na chodníku foukne elektronkou pod nos, musím ty lidi obcházet obloukem (nebo zadržovat dech
).
Nemluvě o špatném vlivu na děti. Učím na 2. stupni ZŠ a věčně řešíme (už od pátých/šestých tříd), že spousta dětí tahá do školy cigerety/ukradené elektronky rodičů/zakoupené nicotinové sáčky - bohužel jsou to vždy děti, co ten vzor vidí doma a přijde jim to normální (alespoň ty děti, co to dělají opakovaně a stanou se pak závislými - takovým stylem, že nevydrží bez další dávky sedět 6 hodin ve škole). Klasický argument „taťka/mamka taky kouří od dětství a nic jim není, proč bych to nemohl dělat já“.
Ty elektronické cigarety to je taky pěkný humus. Jak si někdo může myslet, že je to míň škodlivé? Možná to tolik nesmrdí, ale stejně. Když ti to vadí a navíc máte děcko, tak s tím má jít ven a nefoukat vám to pod nos. Mě by také v zásadě nevadilo, že kouří (taky jsme byli za mlada oba kuřáci, ale přestali jsme), ale vadilo by mi, kdyby na nás nebral ohledy. Jestli je s ním v jiných ohledech rozumná řeč, tak by to snad mohl pochopit? Asi budeš muset začít pořádně prudit, když to nešlo po dobrém ![]()
@Vesnickaholka píše:
Ne, nejsemmanzel kouri jen v kuchyni pri otevrenem okne a kdyz nekdo prijde na navstevu a je to nekurak s citlivym nosem, tak to nepozna a ze vetsina nasich navstvev jsou nekuraci
To mas jako s parfemem, jak na sebe nekdo splicha vic s vic, protoze uz si na tu vuni zvyknul a prijde mu, ze voni mene.
Ano, pozoruji to take, tech cigaret kouri mnohem vice, nez drive. Tvrdi, ze jsou kratsi, ale mne prijde, ze je to tim, ze si proste udelal z toho moznost zapalit si kdekoliv a tedy i kdykoliv. Sedne treba k pc a proste ma to po ruce a nemusi od neceho chodit na balkon.