Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nám od malička kouřil táta pod nos - v kuchyni, v obýváku, prostě všude. Smrdělo to tam děsně a smrděla jsem i já, celých cca 15 let života. Mamce diagnostikovali astma, mně taky, navíc mám od té doby chronický „kuřácký“ kašel, že se ani nemůžu pořádně smát, abych se nerozkašlala. Táta nikdy ohledy nebral, ještě nás seřval, když jsme s bráchou protestovali. Jeho bezohlednost a naše bezmoc byla tenkrát fakt ubíjející.
Mělo to jeden dobrý efekt - žádný z nás nikdy kouřit nezačal a ani nezačne. Manžel v minulosti kouřil, ale pak sám od sebe přestal ze dne na den - a jen díky tomu se pro mě stal přijatelným partnerem, pak jsme se dali dohromady. Když do toho jednu chvíli padal zpátky kvůli stresu, byla to pro mě obří červená vlajka a byl by to důvod k rozchodu, ale nakonec jsme to zvládli. Teď máme dítě (a další na cestě) a věřím, že už kouřit nezačne. Už kvůli nim.
Být tebou, dupla bych si, nebo se odstěhovala. Za mě klasické cigarety smrdí nesnesitelně, elektronky jsou o něco lepší, ale pořád je člověk cítí. Doma by se neměla kouřit ani jedna varianta, protože to fakt může mít ošklivé následky (smrad je jenom takový „bonus“ ke všem těm lahůdkám, které v okolí kuřáka dýcháte). Až pak bude pozdě, zpátky to vzít nepůjde. ![]()
My oba nekouříme. Ale iqosy mi nijak extra nevadí. Ze startu je to takový divný smrad, ale tisíckrát lepší než běžná cigareta. A nepřijde mi, že by po zapálení smrdělo okolí nebo něco načuchlo. Kamarádi kouří takto doma a nesmrdí mi jejich byt, když tam dojdu. Kamarádku nechám zapálit iqos i u nás v obýváku, protože fakt krom té chvíle to pak už necítím. Však se to kouří k v restauracích a taky mi nepřijdou tím načuchlé. Klasické cigarety mi naopak vadí hodně hodně moc a i člověk kuřák je tím hodně cítit.
Po přečtení diskuze jsem šokovaná, kolik z vás má partnera potažmo i sám kouří ty elektronky doma vedle dítěte nebo dokonce v ložnici
Však je to hnus největší, i když to nesmrdí tolik jako normální cigarety, cítit to je a škodliviny jsou v tom taky.
Chodila jsem s kuřákem vodních dýmek, byl schopnej si za den doma udělat 3… a taky byl děsně překvapen, proč mi to vadí, však to voní
Dlouho jsem ho doma nesnesla a ta představa, že s ním mám dítě a musím tohle řešit… ![]()
Iqos mi smrdí hrozně. Bývalej je taky používal a nedalo se v tom vydržet v jedné místnosti s nim. Když s tim šel na záchod, tak zase to bylo jak v plynovej komoře na tom záchodě jít po něm. Hrozně mi ten smrad lezl na nervy. Mně ten smrad Iqosu připomíná jak nějaký krematorium. Zlatě být s nekuřákem. Zakladatelce bych radila odejít, jestli s tim nedá ten její doma pokoj. Protože to je pořád jen o hádky.
@Anonymní píše:
Ahoj,Ja uz nevim jak si promluvit s manzelem..
Vzdy kouril, vzdy mi to vadilo, ale doma
Proste nekouril nikdy.Pred nejakou dobou, uz nekolik mesicu kouri iqos, on ma pocit, ze je to lepsi nez cigareta, ze to nesmrdi a kouri to v byte.
Jenze ja jsem nekurak a mame dite a ja to proste nesnesu. Smrdi tim cely byt, kouri i vedle ditete. Ja uz nemam na to nervy a uprimne je to pro me duvid k odchodu. Odmitam zit v zahulenym byte a to nemluvim o tom, ze kolikrat najdu vajgl i na gauci, protoze je to pohodlne, ze zapali si u tv a je k
liny vajgl odnest a polozi ho na operku gauce..Jako to se neda..kouri to i v aute a my to pak dychame. Ja ten smard uz uplne nesnasim, vecne se hadame od te doby, pak mi rika, ze jsem hysterka a vyvolavam hadky, ze to nesmrdi..kdyz uz ta hadka je velka, tak se omluvi a ze zacne chodit na balkon..to vydrzi den dva a zas..navic toho vykouri 2× tolik..takze i 2 krabicky za den, pry jsou kratke..leze to do penez..
Ja uz proste nevim, prece nam cigarety nebo iqosky nerozbijou rodinu, ale asi jo, i kdyz spis jeho sobeckost nez cigarety..ja uz fakt nevim jak s nim mluvit..
Dnes vyjdu z loznice a bum ten oder, zas huli na gauci u tv…ja uz se tu ani necitim jak doma, nesnasim cely byt uz. Smrdi to tu vse. Vadi mi, ze to vidi dcera, jak vecne kouri, oak si graje a dela te oastelka ne cigareta, ze to dycha..ja proste oky vzaka jsme si kuraka, ake vzdy byl ohleduplnyy nekouril pred dcerou a doma a ted..
Jak jsi se vlastně v této situaci ocitla?
Mam na mysli: rodinu s těžkým kuřákem, který na tebe a ani na mimčo nebere ohledy, nejen s kouřením ale pravděpodobně i v jiných věcech. Velice pravděpodobně je to macho nebo ma velice nizke IQ.
Nezakazovala bych mu kouření jako takové ale požadovala bych aby bral ohledy. Pokud by se tak nestalo tak nazdar bazar.
@SimonNu píše:
Jak jsi se vlastně v této situaci ocitla?
Mam na mysli: rodinu s těžkým kuřákem, který na tebe a ani na mimčo nebere ohledy, nejen s kouřením ale pravděpodobně i v jiných věcech. Velice pravděpodobně je to macho nebo ma velice nizke IQ.Nezakazovala bych mu kouření jako takové ale požadovala bych aby bral ohledy. Pokud by se tak nestalo tak nazdar bazar.
Zacala jsem si s nim v dobe, kdy kouril, ale mene, o dost, vlastne spise kouril jen na nejake akci typu slo se do baru apod..pres den skoro vubec..
Kdyz uz jsme byli spolu zacal vice v dobe, kdy delal autoskolu a mel nervy, zapalil si, kdyz cekal na instruktora pred jidzou, pak v dobe testu na uklidneni a od te doby jsme si vsimla, ze kouri vic i bezne pres den, kdyz nekde ceka apod. ale na me bral ohledy, se mnou ne nebo chodil ven, pak si dal zvykacku apod. kdyz jsme se sestehivali, tak doma nikdy a chodil ven, ale casem kouril vic a vic, kdyz zmenil praci a mel stres, kdyz jsme cekali dceru, slibil, ze toho necha, zkousel to, ale vzdy zacal, ale v me pritomnosti nikdy i chodil ven pred barak, pre z balkonu mi to slo do loznice a kdyz jsem byla tehotna, ten smrad mi vadil vic. Kdyz se narodila mala, tak taky, s kocarkem nikdy, nikdy k ni nesel hned po cigatete, aby to z nej necitila. Postupne ale se zhorsilo a ta ohleduplnost brala za sve, pak mel obdobi, kdy se zas rozkouril..a my to resili, zkusil zas prestat, neslo to..tak presel na ty iqos, ale u nich se rozkouril mnohem vice, jakoby mel pocit, ze ty jsou ok a je to pohodlnejsi, ma je u sebe, zapne si pristroj a kouri..nepotrebuje popelnik na popel a proste plizive zacal i doma, nejdrive je ja zapomnel, mi to nedoslo, casto u pc kouri, kdyz pracuje, jakoby se tim uklidnoval, ma neco rozdrlane, obcas ma HO a proste jeho odpoved, ted nemuzu, musim u toho sedet a nejde kourit ven..
I mi orijde, ze hodne se rozkouril v dobe covidu, jak se nikam nechodilo..
Nevim, ale huli vsude..vari a kouri u toho, na gauci u tv, na za hode… ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj,Ja uz nevim jak si promluvit s manzelem..
Vzdy kouril, vzdy mi to vadilo, ale doma
Proste nekouril nikdy.Pred nejakou dobou, uz nekolik mesicu kouri iqos, on ma pocit, ze je to lepsi nez cigareta, ze to nesmrdi a kouri to v byte.
Jenze ja jsem nekurak a mame dite a ja to proste nesnesu. Smrdi tim cely byt, kouri i vedle ditete. Ja uz nemam na to nervy a uprimne je to pro me duvid k odchodu. Odmitam zit v zahulenym byte a to nemluvim o tom, ze kolikrat najdu vajgl i na gauci, protoze je to pohodlne, ze zapali si u tv a je k
liny vajgl odnest a polozi ho na operku gauce..Jako to se neda..kouri to i v aute a my to pak dychame. Ja ten smard uz uplne nesnasim, vecne se hadame od te doby, pak mi rika, ze jsem hysterka a vyvolavam hadky, ze to nesmrdi..kdyz uz ta hadka je velka, tak se omluvi a ze zacne chodit na balkon..to vydrzi den dva a zas..navic toho vykouri 2× tolik..takze i 2 krabicky za den, pry jsou kratke..leze to do penez..
Ja uz proste nevim, prece nam cigarety nebo iqosky nerozbijou rodinu, ale asi jo, i kdyz spis jeho sobeckost nez cigarety..ja uz fakt nevim jak s nim mluvit..
Dnes vyjdu z loznice a bum ten oder, zas huli na gauci u tv…ja uz se tu ani necitim jak doma, nesnasim cely byt uz. Smrdi to tu vse. Vadi mi, ze to vidi dcera, jak vecne kouri, oak si graje a dela te oastelka ne cigareta, ze to dycha..ja proste oky vzaka jsme si kuraka, ake vzdy byl ohleduplnyy nekouril pred dcerou a doma a ted..
neverim, ze Iqos takto muzes citit…jedna z výhod je prave to, ze nesmrdí, proto jsou povoleny v restauracích. Vyzkouseno na nekuracich.
No asi tu rodinu kvůli Iqoskam uz rozbíjíš.
@Vesnickaholka píše:
Ne, nejsemmanzel kouri jen v kuchyni pri otevrenem okne a kdyz nekdo prijde na navstevu a je to nekurak s citlivym nosem, tak to nepozna a ze vetsina nasich navstvev jsou nekuraci
Poznají, jen ti nic neřeknou. Můj muž je kuřák, já jsem jako náctiletá taky kouřila, takže bych měla být zvyklá, ale ne. Ten smrad detekuji bezpečně vždy a všude. Kouření u otevřeného okna na tom nic nezmění. Je to cítit, i když kuřák doma nekouří vůbec. Je tím prolezlý, jeho oblečení, jeho tělo, ručník v koupelně, do kterého si utírá ruce, když si je po kouření umyje.
@Vesnickaholka píše:
Promin, ale souhlasim s manzelem.. ten muj taky kouri iqos a krome toho, ze nez se rozhori, tak smrdi, jak kdyby se nekdo podelal (jako vazne to neni jen muj nazor),tak to nikde citit neni..
Ohledne vajglu - porid mu popelnik..
přesně tak
@Zlatývoči píše:
Poznají, jen ti nic neřeknou. Můj muž je kuřák, já jsem jako náctiletá taky kouřila, takže bych měla být zvyklá, ale ne. Ten smrad detekuji bezpečně vždy a všude. Kouření u otevřeného okna na tom nic nezmění. Je to cítit, i když kuřák doma nekouří vůbec. Je tím prolezlý, jeho oblečení, jeho tělo, ručník v koupelně, do kterého si utírá ruce, když si je po kouření umyje.
Ale me nemusite uz nikdo presvedcovat, ze to citit je, ja si stojim za svym ![]()
Taky nam vsichni rikali, ze kdyz si poridime kocku, tak tim bude citit cely barak a ted se vsichni divi, ze mame kocku, protoze to zjisti az ve chvili, kdy na ne kocka odnekud vybehne ![]()
Pravda, jsem magor na vonne svicky, ale treba ted v lete jsem je zapalovala minimalne a neni tu nic citit ![]()
@Venetia píše:
neverim, ze Iqos takto muzes citit…jedna z výhod je prave to, ze nesmrdí, proto jsou povoleny v restauracích. Vyzkouseno na nekuracich.
No asi tu rodinu kvůli Iqoskam uz rozbíjíš.
Ty kraso, jako vazne? Minule si to zapalil nekdo na zastavce, vedle me a celou dobu mi z toho bylo soufl, predstava, ze sedim doma u stolu a nekdo mi to kouri pod nos ve vlastnim byte
a pokud tam nekdo kouri jednu za druhou, citi to byt musi. protoze jsme byli na chalupe a ve společné mistnosti taky kourili kamardi a ja kdyz rano prisla, smrad tam byl, i kdyz jiny nez od cigaret, ale bylo poznat, ze tam nekdo kouril tu iqosku..
Smrad z toho je, jen jiny nez z cigarety. Doma bych to taky nedala. Jeste mi kourit pod nos a diteti, ty to fakt necítís, kdyz si to nekdo zapali? Vzdyt to smrdi strasne? ![]()
Myslím, že tyto cigarety jsou cítit minimálně. Jsi dost hysterická a přecitlivělá. Buď ráda, že ti tam nekouří normální cigarety nebo marihuanu, to smrdí příšerně.
@Da12 píše:
Myslím, že tyto cigarety jsou cítit minimálně. Jsi dost hysterická a přecitlivělá. Buď ráda, že ti tam nekouří normální cigarety nebo marihuanu, to smrdí příšerně.
A to říkám jako zapřisáhlý nekuřák.
@Da12 píše:
Ja ty cigarety taky citim. A dost by mi vadilo, kdyby je manzel kouril doma, navic primo u dítěte.
@Da12 píše:
To teda cítit je. Říkám u nás to zkusila banda přímo ve škole. Hned se na to přišlo. Bylo to cítit. A bylo tóčo.