Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
@Lana Lanová píše:
Ahoj, asi se budu ptát hloupě, ale jaké jsou největší výhody kalíšků oproti vložkám a tampónům? Nějak mi to uniká
Pro mě peníze, pohodlí (v létě se můžu v klidu koupat bez nutnosti neustále měnit tampon), hygiena (nechci do sebe cpát chlorem vybělené tampony, kde je krev v kontamtu se sliznici)
@JanulaM Já bych řekla, že to může být povoleným pánevním dnem - mě taky jakoby takhle sklouzne, špičku toho kalíšku mám né teda úplně ven, ale cítím ji „na krajíčku“ ![]()
Takže ten kalíšek taky nemám někde bůhvíjak hluboko, nicméně funguje, podtlak se tvoří, čípek mám při MS beztak hodně nízko, takže o moc hlouběji kalíšek dávat ani nemůžu (mi tak napadlo, jestli ho právě nedáváš moc hluboko
)
@Lana Lanová jinak největší výhody? rozhodně peníze, pohodlí, při silné menstruaci musím měnit tampony co hodinu, na spaní sem byla vycpaná jak blázen a stejně protejkala, jak se tampon nacucával, tak mě pak tlačil.
Kalíšek sem měnila v nejsilnějším dni třikrát cca po čtyřech hodinách, pak jen ráno a večer. Na zavádění sem si zvykla druhý, třetí den.
Já tomu moc nevěřila, také proto jsem si koupila ten levný z eBay, a jsem spokojená jak želva a nechápu, že jsem tak dlouho odolávala s jeho koupí.
@lucenka píše:
Pro mě peníze, pohodlí (v létě se můžu v klidu koupat bez nutnosti neustále měnit tampon), hygiena (nechci do sebe cpát chlorem vybělené tampony, kde je krev v kontamtu se sliznici)
Hezky jsi to shrnula ![]()
@Lana Lanová
Co se týče peněz, tak se mi investice vrátila hned při první menstruaci (nemám teda z ebay, ale koupila jsem lilcup a i s poštovným mě vyšel na necelých 250Kč). Nepoužila jsem nic navíc. Další výhoda je v tom, že si můžeš kalíšek zavést ještě před tím, než začneš krvácet, takže pokud ti to „chodí jak hodinky“, tak si prostě ráno vyvaříš kalíšek a hned zavedeš a nemusíš pak lítat kontrolovat, jestli už. Taky nevysušuje, ale naopak se při něm líp zvlhčuješ. Jinak se vyvařuje (nebo desinfikuje) jen na začátku menstruace, v průběhu ho stačí jen vylévat a vyplachovat a vyvařuje se jen, pokud ho odložíš. Já ho používala nonstop, čímž jsem se tomu vyhla
Taky nemusíš hlídat, jestli máš zásobu vložek a tamponů a když jedeš na dovolenou, stačí ti s sebou vzít jen malý pytlíček.
Prostě řekla bych, že kalíšek je pro líné ![]()
@Mar__tanka1983 Jo jo, naprostá pravda. Já si objednala raději dvě velikosti za jedno poštovné a u jednoho stopku stříhala, stříhala, až ta bolest byla příšerná. nevím proč to mají tak blbě vyřešené. zaplaťpánbu nakonec používám ten větší a tam už jsem nestříhala raději nic a dobrý ![]()
@Amys píše:
Hezky jsi to shrnulaProstě řekla bych, že kalíšek je pro líné
@Mar__tanka1983 Hlavně na slabou menstruaci je super, člověk se neodírá
A je pohodlné vylít jen ráno a pak večer a jinak mít klid ![]()
Mně osobně přijde pohodlnější a hygieničtější. Z hlediska toho, kolik odpadu po mě vždycky zůstalo, když jsem používala vložky (protože já mám silnou MS a třeba každé dvě hodiny jsem musela měnit), smrděla jsem, všude jsem musela s sebou nosit náhradní. MK nemá chybu. Navíc těch peněz co se ušetří!
Holky, zarazilo mě, že ho vylíváte jen ráno a večer
Měl by se vylévat co 4 hodiny, max. ho mít zavedený 8 hodin. A je fakt, že když se to u mě ve výjimečných případech blížilo těm 8 hodinám, už jsem začala mít nepříjemné pocity. Vy ne?
@Majdina82 píše:
Holky, zarazilo mě, že ho vylíváte jen ráno a večerMěl by se vylévat co 4 hodiny, max. ho mít zavedený 8 hodin. A je fakt, že když se to u mě ve výjimečných případech blížilo těm 8 hodinám, už jsem začala mít nepříjemné pocity. Vy ne?
U mého bylo napsáno, že stačí vylevat po 8 až 12 hodinách (stejně to píšou i na stránkách o kalisku)
Diky holky za rady, zkusim ho tedy zavest min hluboko, snad uz ho nebudu citit, jako neni to nic hrozneho ja citim i snurku od tamponu, proste jsem takova citlivejsi, ale pri chuzi a celym dnu na nohach to proste citim, vim o nem.
@Majdina82 ja vylevam rano, vecer a staci, neprotika mam asi slabsi menses. Kdyz jsem se divala na videa na youtube tak tam dokonce nekdo menil jen co 24 hodin, to uz je jako moc, ale 12 hodin pokud je slaba MS v pohode.
@JanulaM Pokud ho máš správně zavedený, cítit bys ho neměla (ale každý jsme jiný, výjimečně to někdo cítit třeba může, nevím). Já kolikrát na něj úplně zapomenu
Tak jsem koukla na stránky a zjistila jsem, že se opravdu může nechat zavedený až 12 hodin
Když jsem ho kupovala před pěti lety, tak se uvádělo po 4 - 8 hodinách. Tak vidím, že vývoj jde dopředu
Nicméně u mě přicházejí po 8 hodinách už divné pocity, takže je čas na výměnu (ale to bylo u toho původního). Teď na konci roku jsem si koupila nový a s ním zatím zkušenost nemám. Jakmile jsem ho koupila, pak jsem hned otěhotněla a nepoužila ho
No nakonec to 2× nedopadlo, ale zatím ještě musím používat vložky nic jiného. Snad se k němu budu moc vrátit při přespříští MS.
Já zezačátku musím vylívat i po třech hodinách, ale co je to proti měnění vložky každou půl hodinu ![]()
@Lana Lanová Tak pro mě rozhodně pohodlí. Měnění v práci byl občas boj, ale dalo se to zařídit. Oproti vložkám 100% lepší, proti tamponům taky veliká výhoda. Jedna z největších, že se nemusí měnit tak často a nevysušuje.
Nedává se hluboku, ale na kraj, proto tě nejspíš tlačí.