Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Popis včerejší situace pro nastínění: V osm jsme byli venku s malým, zrovna přijel přítel domů, volala jsem mu, jestli za námi nepřijde, říkal že má ještě práci, tak říkám oekej. Tak sem za deset minut přišla domů, hned první všc co řekl? Ježiš vy už jste doma? Já chtěl mít klid na práci… No pak jsme jeli do obchodu, měl špatnou náladu, já se ho snažila rozesmát, no jakž takž jsem mu zlepšila nálada, večer jsem dělala pak večeři, zároveň jsem se strala o syna, pak mu to naservírovala, šla malého koupat, uspat, a když jsem uspávala tak si sebral zase notebook a sednout si na WC… ptala jsem se, jestli jde se mnou koukat na film, nešel, tak jsem koukala sama. Pak když přišel, začala jsem ho svádět, ne, že je prej unavený, výsledek, pak ještě seděl hodinu u PC… Jo a o večeři akorát poznamenal, že mu to nechutná…
No mozno mu naozaj horel termin, alebo proste mal nieco co sa nedarilo a na co sa musel sustredit, co s deckom doma nejde. Na to sa stazuje aj moj chlap. Ze u nas doma vlastne myslienky nepocuje, a ked sa konecne sustredi, tak sa najneskor do minuty ozvem ja alebo mala ![]()
A co sa vecere tyka… co keby si prestala varit jedla co mu nechutia? U nas sa vypustil z jedalnicku tvaroh a fazulka, lebo od toho moj chlap urcite umrie ked to pozrie ![]()
Na druhu stranu verim, ze ked si zamilovana inde, tak Tvoj chlap nedokaze spravnym tonom povedat ani dobre rano ![]()
@Anonymní píše:
Popis včerejší situace pro nastínění: V osm jsme byli venku s malým, zrovna přijel přítel domů, volala jsem mu, jestli za námi nepřijde, říkal že má ještě práci, tak říkám oekej. Tak sem za deset minut přišla domů, hned první všc co řekl? Ježiš vy už jste doma? Já chtěl mít klid na práci… No pak jsme jeli do obchodu, měl špatnou náladu, já se ho snažila rozesmát, no jakž takž jsem mu zlepšila nálada, večer jsem dělala pak večeři, zároveň jsem se strala o syna, pak mu to naservírovala, šla malého koupat, uspat, a když jsem uspávala tak si sebral zase notebook a sednout si na WC… ptala jsem se, jestli jde se mnou koukat na film, nešel, tak jsem koukala sama. Pak když přišel, začala jsem ho svádět, ne, že je prej unavený, výsledek, pak ještě seděl hodinu u PC… Jo a o večeři akorát poznamenal, že mu to nechutná…
Přiznám se že tohle bych nesnesla
kdyby tohle dělala ten můj tak by dostal kouř
![]()
Jé, taky jsem si vzpoměla, jaký to bylo s chlapem na začátku. Jsme spolu 6 let, děti tedy ještě nemáme, ale kdysi mi i za žehlení nosil kytky ![]()
Teď spolu 4 roky bydlíme a je jasné, že je to už někde jinde, už se nějak bere automaticky, že vše co se týká domácnosti udělám já a už je to bez kytičky ![]()
Ale on je od rána do večera v práci, takže nijak neřeším o co se starám já, nebudu čekat do večera aby mi s něčím pomohl. Když čas má, tak mi třeba v neděli s nádobím pomůže, občas (ale opravdu občas) i uvaří a já mám pohov. Ale když mu donesu jídlo, poděkuje, když ne, tak tam stojím, dokud mu to nedojde ![]()
Prostoru pro to, najít si milence a cítit se jako na začátku, mám dostatek, ale pokud to udělám, je chyba v něčem jiném - v komunikaci- a to jeho chování, které se ti nelíbí někde začalo. Jako ten můj má taky čas odreagovat se večer u PC, ale u toho si povíme co se celý den dělo atd.
Ať ti ta situace nepřeroste přes hlavu. Teď je to totiž vzrůšo, když je to na tajnačku a jen o užívání si příjemných chvilek, ale každodenní realita je jiná. Já si taky říkám, kde je ten můj miláček, kterýho jsem poznala na začátku ![]()
Co když to s milencem nebude mít dlouhé trvání? To si pak najdeš jiného a doma to necháš vše při starém? ![]()
@Bábi Zlopočasná vím ze to vyznívá, že nejhorší jsem tady já, ale mě to tak bohužel nepřijde, to by mu termín musel hořet každý den, což se fakt neděje, a obvykle mu tento typ jídla chutná, jen se to prostě včera moc nepovedlo ![]()
@Anonymní píše:
@Bábi Zlopočasná vím ze to vyznívá, že nejhorší jsem tady já, ale mě to tak bohužel nepřijde, to by mu termín musel hořet každý den, což se fakt neděje, a obvykle mu tento typ jídla chutná, jen se to prostě včera moc nepovedlo
Ja sa Ti nesnazim povedat ze Ty si ta spatna. Len tolko ze jedine co mozes zmenit si Ty sama, Tvoje spravanie sa k chlapovi. (a malinkaty navod, ako to zmenit
) A moze to mat za nasledok zmenu chovania chlapa k Tebe - ale tiez nemusi, to nebudes vediet kym neskusis.
Na druhu stranu, naozaj verim tomu, ze ked si uz zamilovana inde, tak chlap ktoreho mas doma nemoze tromfnut chlapa ktoreho milujes… to proste nejde.
Jo, a tiez som si niekolkokrat vypocula ze vecera nechuti… vacsinou ked sa nepodarila, ale uprimne, to moc nechutilo ani mne ![]()
@Anonymní píše:
@Bábi Zlopočasná vím ze to vyznívá, že nejhorší jsem tady já, ale mě to tak bohužel nepřijde, to by mu termín musel hořet každý den, což se fakt neděje, a obvykle mu tento typ jídla chutná, jen se to prostě včera moc nepovedlo
A nemá on taky milenku???
![]()
Teda, dokud jsem nezačala chodit na emimino, tak jsem netušila, že tolik dobrovolných služek opravdu existuje. Dělají úplně všechno a pak se diví, že ten chlap sám od sebe nic neudělá, že si toho přestane vážit a v nejhorších případech, že si pak přestane vážit i té ženy. Já chápu, že když je ženská doma a chlap od rána do večera maká, tak dejme tomu toho má ženská na starost víc. Ale aspoň kdyby chlap vynesl koš, to zas tolik času nezabere. Jde o princip. No a abych chlapovi dělala denně teplý večeře, to bych se na to mohla… A ještě aby si stěžoval
Fakt se nestačím divit. Ale jaký si to uděláš, takový to máš. My máme teda s chlapem práce rozdělený, každej má něco na starost…
No ale to jsem asi „malinko“ odbočila. Tvůj problém je, že tě chlap bere jako samozřejmost a vůbec si tě nevšímá a prostě zpohodlněl. Pokud to chceš ještě zkusit zachránit, tak bych si s ním na rovinu promluvila, řekla mu, že už dlouho nejsem šťastná a že se to musí změnit, že takhle žít nechceš. Pokud máte být spolu, tak opravdu spolu, ne jen spolubydlící. Takže začnete být aktivnější, začnete spolu něco podnikat a trávit spolu čas, jak je vám příjemný. Pak uvidíš, co na to on.
Mě taky minulý týden prvně v životě vrátil jídlo s tím, že mu to nechutná, no měla jsem co dělat, abych mu to nevylila na hlavu, ale no co? Tak mu tu asi skutečně nechutnalo. Taky je utahaný z práce, taky nemá náladu na řvoucí dítě, taky musím uspávat já, ale na druhou stranu chodí do práce, vydělává, zabezpečí nás a já nemusím řešit, jestli si pořídím tohle nebo tamto. Určitě bych mu nevyčítala únavu z práce a občasnou nervozitu, asi toho má skutečně hodně. Pokud si myslíš, že je protivný jen na tebe a záměrně, tak je to samozřejmě jiná. Já taky nemám každý den super náladu, taky bývám protivná, zlá, nepříjemná. Z toho co píšeš zatím mi připadá, že máš lehkou ponorku.
Ještě k tomu, když se jídlo nepodaří - samozřejmě se nemusí tvářit, že je to to nejlepší, co kdy jedl, mám ráda upřímnost. Ale pak záleží, jakým tónem a způsobem ti to řekne. Jestli „noo, miláčku, dneska se to fakt moc nepovedlo. Ale dá se to…“ a nebo „Sakra to už nezvládneš ani uvařit??“ a k tomu třískne talířem dál od sebe
Podle toho je pak krásně vidět, jestli tě bere jako partnerku a váží si toho, co děláš, nebo jsi pro něho opravdu jen ta služka.
Holky díky za názory. Už si asi skutečně lezem na nervy… On už zase syn není tak malej… Je mu 13 měsíců… Většinu času je spokojený - když si s ním hraju nebo tak. Je pravda že toho má přítel moc, čas nebývá ani o víkendu, jen málokdy. Když mu dám malého na starost, nakonec začne řvát, protože si ho nevšímá… Já dělám večer i přes den milion věcí, on večer nic… No za ten rok doma jsem pořádně unavená… Nejradši bych si to s ním vyměnila, byť jen na týden, aby zjistil, že v práci je být lehčí, než doma s dítětem… Protože já chodila do práce v těhu, dokud to šlo, na 12h směny, a pak doma dělala co dělám teď a byla jsem v pohodě…
@Anonymní píše:
Holky díky za názory. Už si asi skutečně lezem na nervy… On už zase syn není tak malej… Je mu 13 měsíců… Většinu času je spokojený - když si s ním hraju nebo tak. Je pravda že toho má přítel moc, čas nebývá ani o víkendu, jen málokdy. Když mu dám malého na starost, nakonec začne řvát, protože si ho nevšímá… Já dělám večer i přes den milion věcí, on večer nic… No za ten rok doma jsem pořádně unavená… Nejradši bych si to s ním vyměnila, byť jen na týden, aby zjistil, že v práci je být lehčí, než doma s dítětem… Protože já chodila do práce v těhu, dokud to šlo, na 12h směny, a pak doma dělala co dělám teď a byla jsem v pohodě…
A kdyby se partner víc zapojoval, tak milence opustíš? ![]()
Ahoj u nás nastala stejná situace před rokem..přestal se mnou spát..vlatsně úplně mluvit, furt jsme se jen hádali. Našla jsem si milence (mu ani nebylo divné, kam pořád chodím..prostě tak moc na mě kašlal). jenže já si nenašla milence za účelem sexu, ale potřebovala jsem někoho kdo mě obejme, pochválí..no znáš to
samozřejmě, že mi stouplo sebevědomí o sto procent. Přestala jsem za přítelem dolízat, přestala vyžadovat sex..vlastně jsem ho vnímala jen jako otce svého dítěte a tehdy zpozorněl
Začal si mě všímat, kam chodím, proč se tak krásně oblékám atd..no jelikož byl náš vztah tehdy už v háji tak jsem mu na rovinu řekla, že se chci líbit..a že popravdě doufám, že poznám nějakého chlapa co mě bude mít rád. Myslím, že si uvědomil jak mě ztrácí a začal se neuvěřielně měnit.
Začal dolízat on a já si to neuvěřitelně užívala
Najednou on pocítil jaké to je..už jsem nebyla doma služka jen já..opravdu mi pomáhal..vykašlal se na počítač a chtěl být pořád se mnou a dítětem. No tato krize trvala zhruba roku. Já milence opustila a vybrala si rodinu. Dala jsem mu šanci. Dnes čekáme druhé dítě a dokonce došlo na svatbu. Za to, že jsem měla milence se nestydím!! Občas mám výčitky ale pokud bych mu tehdy něco neřekla, tak bysme spolu dnes ani nebyli. ![]()
Jinak můj chlap příjde domů, jde na pc..ale zase s námí chodí pravidelně na procházky, za jídlo poděkuje..a taky mi jídlo vrátí, že nechutná
pokud si všímnu, že nás zanedbává tak upozorním ať jde za námi. Ale rozhodně když vidím, že je unavený tak mu dám celý den pokoj a nechám ho u toho pc relaxovat.
Musíš si s ním promluvit..upozorni ho, že máš s něčím problém. Ti chlapi jsou někdy natolik blbí, že nic nedělají a pak je pozdě. ![]()
@Anonymní píše:
Tak u vás je fakt potřeba si o těch pocitech promluvit, je toho na něj moc, myslí si, že ty se doma nenadřeš (uvažování většiny mužských dokud si to nezkusí sami) a pak stačí jakákoliv blbá (nevědomá reakce) věta od něj, a ty to bereš jinak než kdybyste oba věděli co vás navzájem trápí.
Ale oni si skutečně často myslím, že máme dovolenou. Proto je potřeba občas dát najevo, jak to doma funguje. A bohatě stačí ponechat mu dítko na hlídání a ve chvíli, kdy už tatínek běsní, co ten malý terorista vyvádí ještě přihodit pár komentářů na to, že je potřeba vyndat pračku, nacpat sušičku, vypnout tu buchtu v troubě, zavolat tchýní, podlít kytky a u toho se usmívat, vždyt je přeci ta dovolená.
Jó- kazišuk, no to znám