Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Kamarádka měla podobného syna, agresivní k dětem, občas návaly vzteku. Neprekvapivě mu někdy ve 4 letech potvrdili ADHD.
Takže budu s dítětem v herně. To si v klidu a večeře hraje. Najednou se přiřítí cizí malej kluk a zakousne se mému dítěti do ruky. Rodič tohodne hlodavce s úsměvem čeká až pustí a ještě řekne že je malý? Očekávala bych nějakou zpětnou vazbu. Třešť, vysvětlení, omluvu, podání ruky. Zkrátka cokoliv co bude vést nějakému „výchovnému“. Tohle se prostě nesmí. l! V takovém případě je žádné nebo velice reakce, špatná a nevychovaná. Taky bych v tu chvíli měla chuť zkocit ty matce po krku
.
Bála bych se, že se moje dítě bude bát někam chodit a nebo děti. Protože bude očekávat že se mu někdo zakousne do krku. No, a já s ním.
Určitě to chce nějakou ráznou reakci a hlavně omluvu pokousáným ![]()
@Trojlístek píše:
No, doporučeni je, ho tam prostě nebrat.
Pokud je to pro tebe vyčerpávající, tak co na to mají říkat ti, kterých se to týka?
Jak si vlastně představujeyš, ze by měli reagovat?
15 měsíční dítě je v kolektivu děti často high level.Mně na tom vždy nejvíce štvalo a to v přístupu matek bez jediného rozdílu, že to jako všichni budou chápat a tolerovat. Často taky dělají, že nevidí. A často bez omluvy se citily dotčené, když je nekdo napomenul, popřípadě osobně a fyzicky reagoval na útok jejího potomka, když ona to u svačinky a kávy sama nestihla.
Ano, okolí se bude bránit. Ty by jsi se nebránila?
Bohužel je to tak, ještě byly ty matky dotčené, že se někdo ozval a argumentovaly tím, že jejich dítě si přece taky chce pohrát v herničce a musí se socializovat.
@Anonymní píše:
Nevim, kde v textu jste se docetly, ze sedim, piju kavicku, a divam se, jak kouse a masi deti. Doufala jsem, ze popis, ze je vycerpavajici ty utoky stale blokovat, staci k tomu, aby bylo jasne, ze stojim u nej a NENECHAM ho tem detem ublizit. Nevyblokuju 100 %, ale uz nikoho nepokousal, k chytnuti za limec, nohu, snahu o chyceni za vlasy, k tomu dochazi, ale chytam ruku. Vazne ho hlidam.
Nerozumíš psanému textu? Já psala, že u té kávy sedíš ty? Nebo jsem spíše psala, že tam seděly jiné matky…
To je pak těžké…
@Šmoulice píše:
Tak sis ho aspoň hlídala. To je v pořádku, když víš, jaký je … A píšeš, že jste do heren nechodili. Taky v pořádku. A z tvého příspěvku aspoň cítím, že tě to štvalo, že jsi se s tím snažila něco dělat.
Ale zakladatelka na mě působí arogantně a sebestředně. Prostě můj miláček je vlastně chudák a běda jak se někdo ozve!!!Nebo jen křivě podívá.
Příspěvek upraven 01.02.23 v 18:35
Každou mámu to štve. Mně to štvalo i kvůli staršímu sourozenci, který nikam nemohl.
Bohužel část se k tomu postaví tak, že jdou do obrany.
Náš syn nebyl agresor, vždy se bránil.
Mně třeba vadily kontaktní holčičky. Vždycky se na něj nějaká nalepila, protože on byl roztomilouš a dost často to skončilo tak, že syn holčičku odstrčil a maminka pak byla taky jak bubák.
Chápu obě strany, je potřeba najít rovnováhu.
Jako já pří mojí povaze bych asi na nějakou dobu herničky a taková ty podobné místa vynechala protože by mi to za ty nervy nestálo
ale je to samozřejmě na úvaze ![]()
Je mi jasný že to pro tebe není příjemný ale zase chápu i ty druhé mamky že divně koukají. Můj syn je právě taky divoch a třeba když v herničce nebo na hřišti se chová tak jak nemá tak se třeba i omluvím te konkrétní mamince atd. Nejhorší podle mého je v tomto případě nahodit výraz typu vlezte mi všichni na hrb ![]()
@Anonymní píše:
Hezký den,mam temer 15m syna, a nechova se vubec hezky k ostatnim detem. Je celkove velmi zivy, vsude vleze, na vse prijde, psychomotoricky vyvoj zcela v poradku.
Kdyz jsme v hernicce, deti kouse, kope, taha za vlasy, taha za obleceni, chyta za nohu, boucha hrackama… Doma nas teda taky obcas kousne, placne - vzdycky rikame durazne NE, odejdeme, atd., nebijeme ho a ani nebijeme sebe navzajem. Lasky ma hromadu, mazlime ho, hrajeme si s nim…
Je to jedinacek, mame psa, k tomu se chova moc hezky. Strasne me to trapi, uz jsem kvuli tomu prestala chodit i na plavani, a nevim, zda kontakt s detmi vyhledat nebo se mu vyhnout, dokud nezmoudri. Je nesmirne vycerpavajici ho porad urputne hlidat a blokovat jeho utoky.
Mate nekdo, prosim, podobou zkusenost? Vyrostly z toho vase deti? Co pomohlo a jak dlouho to trvalo?
Ostatni maminky a jejich pohledy jsou vyzivne.
Dekuji za pomoc!
Když tě kousne, tak ho kousni taky, když tě zatahá za vlasy, tak ho zatáhni také, když tě plácne, tak ho plácni také… když mu jen budeš říkat ne, tak ale nepochopí, že to bolí…
@Anonymní píše:
Takže budu s dítětem v herně. To si v klidu a večeře hraje. Najednou se přiřítí cizí malej kluk a zakousne se mému dítěti do ruky. Rodič tohodne hlodavce s úsměvem čeká až pustí a ještě řekne že je malý? Očekávala bych nějakou zpětnou vazbu. Třešť, vysvětlení, omluvu, podání ruky. Zkrátka cokoliv co bude vést nějakému „výchovnému“. Tohle se prostě nesmí. l! V takovém případě je žádné nebo velice reakce, špatná a nevychovaná. Taky bych v tu chvíli měla chuť zkocit ty matce po krku.Bála bych se, že se moje dítě bude bát někam chodit a nebo děti. Protože bude očekávat že se mu někdo zakousne do krku. No, a já s ním.
Určitě to chce nějakou ráznou reakci a hlavně omluvu pokousáným
Matce po krku neskákej, nemá to cenu, dneska jsou nevychovávající bioštěkny v drtivé většině.
@Aduš8 píše:
@Šmoulice arogantně a sebestředně tady působíš jen ty. Sama zakladatelka píše, že už omezila všechny aktivity a je z toho nešťastná, tak nechápu, proč jí tu nasazuješ psí hlavu a takhle jsi se do ní pustila.
To je tvůj názor. Vyvracet ti ho nebudu. ![]()
@Anonymní píše:
Promin, ale Ty jsi uplne vystavni min*da. Vubec si neumis predstavit, co mama takoveho ditete zaziva a jak je pro ni kazda socializace narocna. Vubec to neni o tom, ze by to dite nezvladla, dite se rodi s nejakym habitem, a je treba se s tim naucit VHODNE pracovat. Je to dite, nechape, ze to, co dela, muze nekomu ublizit. A resit to tak, ze ho taky kousnu, kopnu, zataham za vlasy = co by to tomu diteti asi tak dalo za signal? Nejspis, ze kdyz se tak chova jeho mama, je to uplne normalni se tak chovat taky.
Tohle delat nebudu, uplne se mi to prici a je mi lito vsech deti, jejichz rodice to resi timto zpusobem.
Uklidni se. Moje dítě nic z toho, co popisuješ nedělalo. Já bych s tebou vyběhla. Tvoje dítě prozatím nepatří mezi děti. Sorry ale nikdo není zvědavý na tvoje agresivní dítě.
@Anonymní píše:
Takže budu s dítětem v herně. To si v klidu a večeře hraje. Najednou se přiřítí cizí malej kluk a zakousne se mému dítěti do ruky. Rodič tohodne hlodavce s úsměvem čeká až pustí a ještě řekne že je malý? Očekávala bych nějakou zpětnou vazbu. Třešť, vysvětlení, omluvu, podání ruky. Zkrátka cokoliv co bude vést nějakému „výchovnému“. Tohle se prostě nesmí. l! V takovém případě je žádné nebo velice reakce, špatná a nevychovaná. Taky bych v tu chvíli měla chuť zkocit ty matce po krku.Bála bych se, že se moje dítě bude bát někam chodit a nebo děti. Protože bude očekávat že se mu někdo zakousne do krku. No, a já s ním.
Určitě to chce nějakou ráznou reakci a hlavně omluvu pokousáným
A teď z druhé strany. Moje dítě sedělo a hrálo si, přišlo cizí dítě a sebralo mu hračku, pak do něj strčilo, pak ještě něco. Pak syn hryznul, nebo druhé dítě strčil. Mám 2 děti a občas mě potřebovalo i to druhé.
Vždy jsem prosila druhou mámu o součinnost a většinou bez reakce. Ale přišlo mi hloupé odtáhnout dítě, co si hezky hrálo. Pak byla hrozně v šoku, ze to tak dopadlo.
Nikdy se nestalo, že by se omluvila druhá máma, že její dítě provokovalo. Vždy jsem to řešila já.
My pak přestali chodit do hernicek a na hřiště jsme chodili v době, kdy tam byla jen kamarádka.
@Anonymní píše:
Nevim, kde v textu jste se docetly, ze sedim, piju kavicku, a divam se, jak kouse a masi deti. Doufala jsem, ze popis, ze je vycerpavajici ty utoky stale blokovat, staci k tomu, aby bylo jasne, ze stojim u nej a NENECHAM ho tem detem ublizit. Nevyblokuju 100 %, ale uz nikoho nepokousal, k chytnuti za limec, nohu, snahu o chyceni za vlasy, k tomu dochazi, ale chytam ruku. Vazne ho hlidam.
Proč by tedy ty jiné maminky měly potřebu se na tebe výživně dívat, když téměř všechno vykryješ a vlastně se tedy nikomu nic nestane?
@Anonymní píše:
Promin, ale Ty jsi uplne vystavni min*da. Vubec si neumis predstavit, co mama takoveho ditete zaziva a jak je pro ni kazda socializace narocna. Vubec to neni o tom, ze by to dite nezvladla, dite se rodi s nejakym habitem, a je treba se s tim naucit VHODNE pracovat. Je to dite, nechape, ze to, co dela, muze nekomu ublizit. A resit to tak, ze ho taky kousnu, kopnu, zataham za vlasy = co by to tomu diteti asi tak dalo za signal? Nejspis, ze kdyz se tak chova jeho mama, je to uplne normalni se tak chovat taky.
Tohle delat nebudu, uplne se mi to prici a je mi lito vsech deti, jejichz rodice to resi timto zpusobem.
No tak prrr, tohle přece nemyslíš vážně, že bude ostatní děti používat jako nástroj výchovy toho tvého, pokousat nebo hračkou bouchnout někdo moje dítě, tak se sakra ozvu. A na habit ti z vysoka… To dítě už má 15m a sakr a zkouší co si může dovolit a pokud mě kousne, tak mu to klidně oplatím stejnou mincí, ať ví jaké to je (ne stejnou intenzitou, ale jinak se to nenaučí).
A s přístupem matky, moje dítě je nejvíc a ostatní ať si klidně pokouše, no tak to teda není zrovna správný přístup, ony takové ty deštníkové matky jsou zcela na prd a vyrůstají jim arogantní a namyšlené děti, co si myslí, že jsou více než ostatní.
V 15m nepochopí vysvětlování, zkouší hranice toho co si může dovolit k ostatním a slovo NE prostě nestačí, jako příčí se ti dát dítěti přes plenu na prde. l? Neboj, on potom ve školce a na ulici pozná co je život, i když ty jej to naučit nechceš ![]()
@hanka.br. píše:
Proč by tedy ty jiné maminky měly potřebu se na tebe výživně dívat, když téměř všechno vykryješ a vlastně se tedy nikomu nic nestane?
Protoze ty pokusy tam samozrejme jsou, viditelne, a pochopitelne to pritahuje pohledy.
@hanka.br. píše:
Tak 100% není nikdy nic. myslím že to zakladatelka někde zmiňuje. Ono než si dítě nazuje ponožky nebo boty tak to trvá půl dne ale na průsery všeho druhu jsou rychlí ![]()