Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
A teď z druhé strany. Moje dítě sedělo a hrálo si, přišlo cizí dítě a sebralo mu hračku, pak do něj strčilo, pak ještě něco. Pak syn hryznul, nebo druhé dítě strčil. Mám 2 děti a občas mě potřebovalo i to druhé.
Vždy jsem prosila druhou mámu o součinnost a většinou bez reakce. Ale přišlo mi hloupé odtáhnout dítě, co si hezky hrálo. Pak byla hrozně v šoku, ze to tak dopadlo.
Nikdy se nestalo, že by se omluvila druhá máma, že její dítě provokovalo. Vždy jsem to řešila já.
My pak přestali chodit do hernicek a na hřiště jsme chodili v době, kdy tam byla jen kamarádka.
Přesně tohle se stávalo často nám. Syn byl a dodnes je samostatná jednotka, hrát si s dětmi umí, ale raději je sám. Taky jsme několikrát řešili situaci, kdy mu jiné dítě za spokojených pohledů druhé maminky-její dítě se přece socializuje, bralo hračky a nebo bouralo stavby. A pak se dotyčná strašně divila, když toho měl náš malý plné zuby a ohnal se po něm. Přitom normálně agresivní nebyl.
@boricmytu píše:
No tak prrr, tohle přece nemyslíš vážně, že bude ostatní děti používat jako nástroj výchovy toho tvého, pokousat nebo hračkou bouchnout někdo moje dítě, tak se sakra ozvu. A na habit ti z vysoka… To dítě už má 15m a sakr a zkouší co si může dovolit a pokud mě kousne, tak mu to klidně oplatím stejnou mincí, ať ví jaké to je (ne stejnou intenzitou, ale jinak se to nenaučí).
A s přístupem matky, moje dítě je nejvíc a ostatní ať si klidně pokouše, no tak to teda není zrovna správný přístup, ony takové ty deštníkové matky jsou zcela na prd a vyrůstají jim arogantní a namyšlené děti, co si myslí, že jsou více než ostatní.V 15m nepochopí vysvětlování, zkouší hranice toho co si může dovolit k ostatním a slovo NE prostě nestačí, jako příčí se ti dát dítěti přes plenu na prde. l? Neboj, on potom ve školce a na ulici pozná co je život, i když ty jej to naučit nechceš
S tou školkou mám stejnou zkušenost. Do té doby kousacího syna od známé tam takto „vychoval“ další kluk. A kupodivu když mu kousnutí oplatil, tak už se opravdu nikdy neopakovalo.
My tohle zrovna řešili u školkaře. Jinak jak byl měnší a začínal takhle objevovat svět, více než zabránit chování pomáhalo taky ukázat alternativu. Tedy chytím ručku a řeknu, takhle ne, ale můžeš pohladit. Pak začal hladit. Za vlasy netahal ani nekousal.
Teď byl poprvé v kolektivu od léta, tak to má svůj vývoj. Ještě v létě na něj jeden chlapeček házel písek. Asi dva dny později zkusil on to samé na jiného chlapečka - chtěl si hrát. Vysvětlila jsem mu to, už to nedělal, ale pořád nevěděl, co dělat. Pak šel do školky, kde se poprvé učí interagovat. Děti se sehrali a bylo super. Teď od ledna přišli nové děti. A začalo se - nejdřív jeden den přišel jak spráskaný pes, prý nějaká špatná velká holčička mu něco udělala. Nevím přesně co, ale nechtěl tam pak jít. Další den stížnost, že někoho sotil - odstrčil, protože nechtěl dát hračku. Pak nás doma začal plácat, nově i škrábat. Pak se jednou vrátil s ostřihanými nehty - tak bylo jasný odkud to škrábání. To mi udělal tak 2×, říct ať to nedělá nepomohlo, tak jsem mu řekla, že se mi to nelíbí a ukázala na něm, jaké to je, že jemu se to taky nelíbí. Rozplakal se a víc to neudělal. A dnes mi učitelka řekla, že chodí a napomíná děti, že se to nedělá, když některé něco takového dělají… Někdy ještě plácne tátu, když ten s ním jde do konfrontace. Já myslím, že děti kolektiv potřebují, některé nejsou mistrami sociálních interakcí sami od sebe a někdy se to naučit musí. Chce to usměrnit, ne trestat.
Na a co vynechat herny a pak začít znovu postupně d jedním dítětem? Zkoušela jsi? Třeba mu vadí, že je tam děti moc a je z toho nervózní
. Doma může být zlý protože mu to prostě dovolíte. Třeba to není typ na vysvětlování ale na rázně na jednoznačné NE. SESTRENICE MA DVE DETI. JEDNOMU STAČÍ RICT ne a dá pokoj. Drehému to nestačí a musí se mu to ukázat a vysvětlit v klidu aby to pochopil. Sousedův musí dostat trest aby přestal, je provokatér a nic jiného u nej nezabírá. Chci tím, říct že je každý člověk jiný a to co chceš, holt nemusí být to, co zrovna potřebuje ![]()
Si pamatuji jedno skvělé edukační cvičení maminky s dětmi.
Součástí bylo, že lektorka dětem cíleně vybrala hračky, se kterými si to jednotlivé dítě bude hrát pár minut hrát a pak se hračky zase dle jejího uvážení posunou.
Ježkovi voči, to byla nevole.
Ale ten nejlepší povel teprve přišel. Žádné dítě nesmělo obtěžovat a atakovat ostatní děti a matky těch atakujicich dětí tomu obtěžování měly aktivně zabraňovat.
Tak jako vůbec
zacaly s lektorkou diskutovat, ze její dítě je male a podobné blitky.
Během tří lekci se to skvele vycistilo
a byl konečně klid pro to, proč jsme tam vlastně byly.
@Anonymní píše:
Hezký den,mam temer 15m syna, a nechova se vubec hezky k ostatnim detem. Je celkove velmi zivy, vsude vleze, na vse prijde, psychomotoricky vyvoj zcela v poradku.
Kdyz jsme v hernicce, deti kouse, kope, taha za vlasy, taha za obleceni, chyta za nohu, boucha hrackama… Doma nas teda taky obcas kousne, placne - vzdycky rikame durazne NE, odejdeme, atd., nebijeme ho a ani nebijeme sebe navzajem. Lasky ma hromadu, mazlime ho, hrajeme si s nim…
Je to jedinacek, mame psa, k tomu se chova moc hezky. Strasne me to trapi, uz jsem kvuli tomu prestala chodit i na plavani, a nevim, zda kontakt s detmi vyhledat nebo se mu vyhnout, dokud nezmoudri. Je nesmirne vycerpavajici ho porad urputne hlidat a blokovat jeho utoky.
Mate nekdo, prosim, podobou zkusenost? Vyrostly z toho vase deti? Co pomohlo a jak dlouho to trvalo?
Ostatni maminky a jejich pohledy jsou vyzivne.
Dekuji za pomoc!
Jo syn byl úplně stejný, doma byl v pohodě, ke zvířatům se choval hezky, ale jak přišel mezi děti, tak byl jak utržený ze řetězu. Nakonec sme nikam nechodili, všude lital, do někoho strkal, asi ne naschvál, ale jak byl v kolektivu tak proste běhal a nekoukal kolem sebe
vyrostl z toho, ale až tak v době, kdy nastoupil do školky, do te doby sme raději podnikali sólo akce, vyhýbali se hernam a na hřiště chodili, když tam nikdo nebyl (nebo tam byly třeba jen velké děti).
@Anonymní píše:
Protoze ty pokusy tam samozrejme jsou, viditelne, a pochopitelne to pritahuje pohledy.
Ten tvůj úvodní příspěvek tedy vyznívá úplně jinak - nepíšeš o pokusech, ale o tom, co dětem dělá. No to je fuk, každopádně to dělat nesmí a ty mu v tom musíš zabránit. Vždy. Nebo s ním do herniček nechodit, nakonec je ještě malý a na aktivity s jinými dětmi má dost času.
Jinak já si myslím že v 15 měsících dítě ještě na takové ty společné hry není dost zralé aby to jako chápalo co má s těmi ostatními dětmi dělat.
Podle mého tak do těch dvou nebo dvou a půl let si děti hrají spíš jako vedle sebe než nějak dohromady
a právě i z tohoto důvodu bych na tvém místě teď ty herničky asi stopla ![]()
@hanka.br. píše:
Ten tvůj úvodní příspěvek tedy vyznívá úplně jinak - nepíšeš o pokusech, ale o tom, co dětem dělá. No to je fuk, každopádně to dělat nesmí a ty mu v tom musíš zabránit. Vždy. Nebo s ním do herniček nechodit, nakonec je ještě malý a na aktivity s jinými dětmi má dost času.
Je to nestastna formulace, mela jsem napsat “pokousi se kousnout.” V minulosti, nez jsme zjistili, jake jsou jeho umysly, jednu holcicku kousnul do prstu (neprokousl), ale od te doby uz ne. Vlastne jeste jednou - kamaradky 3r dceru. Sundavala ji mikinu, dala mi podrzet jeji, tou dobou, miminko, na chvili jsem ze syna spustila oci a nafl tu velkou do paze. To jeste nemel ani rok.
@kulíšek_s_bambulí no, ono k tomu musí být zralí i ti rodiče. Často i ve školce žasnu, co dovolí samotní rodiče. A to nejen k ostatním, ale i k sobě samým.
Pak to stejné dítě vyzvedne babička s dědou a jde to jak po másle.
@Pidulka1991 píše:
Ja bych tedy taky držela mimo kolektiv aspoň nějakou dobu, pak bych to zkusila zas.. zase nemůže nechat své dítě pořad ubližovat jiným.
Pořád není adekvátní slovo - vůbec je to správné.
@Anonymní píše:
Je to nestastna formulace, mela jsem napsat “pokousi se kousnout.” V minulosti, nez jsme zjistili, jake jsou jeho umysly, jednu holcicku kousnul do prstu (neprokousl), ale od te doby uz ne. Vlastne jeste jednou - kamaradky 3r dceru. Sundavala ji mikinu, dala mi podrzet jeji, tou dobou, miminko, na chvili jsem ze syna spustila oci a nafl tu velkou do paze. To jeste nemel ani rok.
Jistě. Je to nešťastná formulace. ![]()
Prosímtě …
Na to ti fakt neskočíme. Většina lidí je proti tobě a najednou je to vlastně jen nešťastná formulace. Tak jistě. ![]()
@Anonymní píše:
Takže on už to dělá nějaký ten měsíc a za tu dobu jste nebyli schopni se někam málo posunout?
@Trojlístek píše:
Takže on už to dělá nějaký ten měsíc a za tu dobu jste nebyli schopni se někam málo posunout?
Vubec ne. Resila jsem i to s pediatrickou. Dela to od 1. zubu, jednu dobu jsem byla sama modrina. Zlepsilo se to, blokujeme to, ale kdyz je unaveny, pretazeny, nemocny, neco ho boli, tak to prijde zase. V kolektivu spolehlive vzdycky, tam se to musi blokovat. Ani nespocitam, kolikrat jsem ho ze sebe vztekle shodila, kdyz me zezadu kousl do nohy, zatimco jsem treba varila. Nikam tohle chovani z moji strany nevedlo, takze ted odtahujeme, chytame, durazne rikame NE a doufame, ze to nebude delat navzdy.
@Trojlístek souhlasím
já se školkou tedy ještě nemám žádné zkušenosti, syn tam ještě nechodí, ale myslím si že asi každému lezou na nervy takové ty mamky typu : moje dítě je takové a makové a vy všichni to prostě MUSÍTE chápat. Ale ono je to asi dáno i tou dnešní super korektností. myšleno povšechně ![]()