Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@purcel píše:
Já pocházám z Břeclavi - Poštorná a u nás sa říká - užička (lžíce), taléřek (talíř), hřebének (hřeben), čulas (slyšela jsi) atd.
to u nás čulas zn. cítilas
@Marka76 On ten výraz „miškéř“ souvisí s výrazem „miškovat sviňky“ (kastrovat selata). Můžeš si klidně tipnout, co má „miškéř“ jako hlavní součást pracovního oblečení… b) je správně…
Dětství jsem trávila na Moravě u babičky-Haná a je fakt že jsem hodně věcí pochytila a používám-tady na jihu čech třeba nerozumí slovu žufánek, kramlík, rožni, však ![]()
@purcel píše:
Tak se mluví i Lanžhot, Kostice, Tvrdonice a okolní dědiny
V Lanžhotě mají na to i RAP
Proto jsem to psala, jsem si myslela, že myslí Lanžhot..
![]()
Co se týká nářečí, tak kouzelné jsou třeba knížky Zdeňka Galušky „Slovácko sa súdí“, „Slovácko sa nesúdí“, „Stařeček Pagáč vyprávjajú“ - a dál si nemůžu vzpomenout…
Taky „Stréc Maňa“ od Božetěcha Konráda je docela dobrý.
Příspěvek upraven 28.10.13 v 21:05
@mooona píše:
Dětství jsem trávila na Moravě u babičky-Haná a je fakt že jsem hodně věcí pochytila a používám-tady na jihu čech třeba nerozumí slovu žufánek, kramlík, rožni, však
My byly v Čechách a tam se divily když jsem řekla gracka.
Žufánek a fčíl dobře znám-to se i u nás říká. ![]()
A nám se třeba hodně pepíci (pražáci
)chlamou, když používáme děvucha a nebo synek. No a z čeho tady roste hodně bab je, slovo CHLOP ![]()
@Januliiik píše:
A nám se třeba hodně pepíci (pražáci)chlamou, když používáme děvucha a nebo synek. No a z čeho tady roste hodně bab je, slovo CHLOP
U nás cérka a ogara ![]()
Jinak co se týká nářečných obratů v běžné řeči, tak jsem si právě pod dojmem Galuškových knížek oprášil jeden z dětství - „zrúbu ťa jak financ kozu“… ![]()
@Marka76 píše:
U nás cérka a ogara
Hned jsem věděl, zkama zhruba seš
. Slovácko mám fakt rád, i když lidi sú tam jacísi lakomí
@Jura007 píše:
@Barushe „Pevná roba vařila šlížky s makem a enom odběhla popravit sviňky, už byly šlížky na uhel…“
Včíl mudruj osbo, co to znamená… (Tak se mluví v Ratíškovicích. (Řekl bych, že to máš přes kopec, kdyby tam nějaký kopec byl…)
hadam: zenska krev a mliko varila nudle s makem, jenom si odskocila vykydat? zabit? prasata, uz byly nudle spaleny
![]()
A co jsem tak vypozorovala, tak Vysocina (Telčsko) ma vpodstate stejnou cestinu jako prazaci
kam prijdu, vsude si mysli, ze jsem prazak a ono ne ![]()
@mlady milenec píše:
Hned jsem věděl, zkama zhruba seš. Slovácko mám fakt rád, i když lidi sú tam jacísi lakomí
No dovól dojeď na štamprlu
:mrgreen
Příspěvek upraven 28.10.13 v 21:10
Jsem z Brna a pritel z vychodnich cech. Momentalne v Praze. Jednou jsem mu nebyla schopna vysvetlit, co to je fligna
no nakonec jsme si to vysvetlili
Jsem ze středočeského kraje - větší část života v Praze - chlap je z Ostravy, nyní žijeme už pár let v Ostravě - a doteď si občas nerozumíme.
Jo a rožni? - žádné slovo mi nevadí.