Moravské nářečí

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Larr
28.10.13 20:56
@Anonymní píše:
Holky, tuhlenctu jsem byla v Praze a docela jsem se divila, že se mi nezdálo, že by měli nějakej jinej přízvuk, ale pak jsem přišla domů k rodičům a slyšela jsem je mluvit a uvědomila jsem si, že pořád jsou různé rozdíly v češtině? Vy co jste z Čech, to vám fakt tak vadí slovo rožni? Máte nějaké slovo z nějakého nářečí, které nemáte rádi? :mrgreen:

Jsem ze středočeského kraje - větší část života v Praze - chlap je z Ostravy, nyní žijeme už pár let v Ostravě - a doteď si občas nerozumíme.

Jo a rožni? - žádné slovo mi nevadí.

• Citovat
  • Upravit
30420
28.10.13 20:57
@purcel píše:
Já pocházám z Břeclavi - Poštorná a u nás sa říká - užička (lžíce), taléřek (talíř), hřebének (hřeben), čulas (slyšela jsi) atd. :mrgreen:

to u nás čulas zn. cítilas

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
28.10.13 20:57

@Marka76 On ten výraz „miškéř“ souvisí s výrazem „miškovat sviňky“ (kastrovat selata). Můžeš si klidně tipnout, co má „miškéř“ jako hlavní součást pracovního oblečení… b) je správně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mooona
28.10.13 21:01

Dětství jsem trávila na Moravě u babičky-Haná a je fakt že jsem hodně věcí pochytila a používám-tady na jihu čech třeba nerozumí slovu žufánek, kramlík, rožni, však :lol:

• Citovat
  • Upravit
mooona
28.10.13 21:02

A ještě včil :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Silwinka87
28.10.13 21:02
@purcel píše:
Tak se mluví i Lanžhot, Kostice, Tvrdonice a okolní dědiny :mrgreen:
V Lanžhotě mají na to i RAP :mrgreen:

Proto jsem to psala, jsem si myslela, že myslí Lanžhot.. :lol: :lol:

• Citovat
  • Upravit
18305
28.10.13 21:04

Co se týká nářečí, tak kouzelné jsou třeba knížky Zdeňka Galušky „Slovácko sa súdí“, „Slovácko sa nesúdí“, „Stařeček Pagáč vyprávjajú“ - a dál si nemůžu vzpomenout… :zed: Taky „Stréc Maňa“ od Božetěcha Konráda je docela dobrý.

Příspěvek upraven 28.10.13 v 21:05

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3307
28.10.13 21:05
@mooona píše:
Dětství jsem trávila na Moravě u babičky-Haná a je fakt že jsem hodně věcí pochytila a používám-tady na jihu čech třeba nerozumí slovu žufánek, kramlík, rožni, však :lol:

My byly v Čechách a tam se divily když jsem řekla gracka. :mrgreen: Žufánek a fčíl dobře znám-to se i u nás říká. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30420
28.10.13 21:05

A nám se třeba hodně pepíci (pražáci 8-) )chlamou, když používáme děvucha a nebo synek. No a z čeho tady roste hodně bab je, slovo CHLOP :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3307
28.10.13 21:07
@Januliiik píše:
A nám se třeba hodně pepíci (pražáci 8-) )chlamou, když používáme děvucha a nebo synek. No a z čeho tady roste hodně bab je, slovo CHLOP :mrgreen:

U nás cérka a ogara :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
28.10.13 21:08

Jinak co se týká nářečných obratů v běžné řeči, tak jsem si právě pod dojmem Galuškových knížek oprášil jeden z dětství - „zrúbu ťa jak financ kozu“… :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mlady milenec
28.10.13 21:09
@Marka76 píše:
U nás cérka a ogara :mrgreen:

Hned jsem věděl, zkama zhruba seš :mrgreen:. Slovácko mám fakt rád, i když lidi sú tam jacísi lakomí

• Citovat
  • Upravit
Barushe
28.10.13 21:09
@Jura007 píše:
@Barushe „Pevná roba vařila šlížky s makem a enom odběhla popravit sviňky, už byly šlížky na uhel…“
Včíl mudruj osbo, co to znamená… (Tak se mluví v Ratíškovicích. (Řekl bych, že to máš přes kopec, kdyby tam nějaký kopec byl… :think: )

hadam: zenska krev a mliko varila nudle s makem, jenom si odskocila vykydat? zabit? prasata, uz byly nudle spaleny :lol: :nevim: :mrgreen:

A co jsem tak vypozorovala, tak Vysocina (Telčsko) ma vpodstate stejnou cestinu jako prazaci :lol: :mrgreen: kam prijdu, vsude si mysli, ze jsem prazak a ono ne :lol:

• Citovat
  • Upravit
3307
28.10.13 21:10
@mlady milenec píše:
Hned jsem věděl, zkama zhruba seš :mrgreen:. Slovácko mám fakt rád, i když lidi sú tam jacísi lakomí

No dovól dojeď na štamprlu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen

Příspěvek upraven 28.10.13 v 21:10

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8558
28.10.13 21:10

Jsem z Brna a pritel z vychodnich cech. Momentalne v Praze. Jednou jsem mu nebyla schopna vysvetlit, co to je fligna :mrgreen: :mrgreen: no nakonec jsme si to vysvetlili

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová