Musím půjčovat miminko tchánovcům?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
12064
29.11.12 19:56

Zakladatelko, rozumím ti. U nás byla hodně podobná situace s tím rozdílem, že u nás nebyli moc často. Pravidla jim nic neříkaly, nějraději by dítě ládovali na půl roce párkama, čokoládama apod., tchýně tahala dceru jako kočka kotě… no musíš si ty sama říct co a jak a srovnat si to, i když to není jednoduché. Promluv o tom s přítelem, on by si měl korigovat rodinu, pokud to nepomůže, promluv si s tchýní. Je to zžejmě běh na dlouhou trať. Chápu, že jim v tuto chvíli nechceš malého půjčovat, ale není to do budoucna šťastné řešení.

Z hlediska legislativy mají prarodiče nárok na setkání s vnoučetem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29.11.12 19:56

Pokud ti to vadí, stůj si za svým. Máma jsi ty, ty musíš mimčo chránit. Hodně přemýšlím nad tím stejným, mám už teď výhrady k některým projevům babičky… Zvážila bych pozdější dopad, rozhodně nechci malou ochudit o babičku, takže si pevně (doufám) stanovíme hranice. Pokud to nedodrží, malou nedostane do ruky :) Nad něčím asi přihmouřím oči, ale pokud to pro mě bude zásadní, bude muset respektovat…
Zkus jim říct, že to prostě chceš jinak. Po dobrém… že chápeš, že mají větší zkušenosti, ale sami by ti do toho zasahovat neměli.
Já třeba v šestinedělí chci co nejmíň návštěv… to asi taky málokdo pochopí :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4648
29.11.12 20:05

No a co jim prostě slušně a narovinu říct co je potřeba. Malý křičí a chce spát, tak prostě řeknu Babičko malý už je unavený, je jeho čas na spátek, dejte mi ho půjdu ho uspat. A udělat to. Když ho fotí říct Babičko prosím teď ho nefoťte, sotva se probudil, bude vylekaný, Atd. Prostě jasně ale slušně říkat při konkrétní situaci co, proč a jak. A stát si za tím a trvat na tom. Ideálně si o tom promluvit s přítelem aby Tě případně podpořil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3030
29.11.12 20:09

Pro mě to moc hrotíš. Jinak rada do budoucna.Dej si pozor, abys svého synka pěkně postupně nenaučila, jak se má chovát k matce až on bude ve stejné situaci. Holt i ty budeš babička a věř, že budeš žadonit, aby ti někdo ukázal vnuka, vnučku.. Na druhou stranu tě respektovat musí. Jinak 4měs. dítě není hadrová panenka. Drží dobře hlavu a některé se už otáčí, pasou koníčky. Takže to, jak ho někdo vezme už by neměl být takový problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1906
29.11.12 20:13

Holky a vy, co jste proti, vám by to nevadilo? Vy byste čtyřměsíční miminko nechaly babičce, o které víte, co dělá špatně a nehodlá to měnit? Já tedy ne. Naštestí mám babičky rozumné, které když si miminko půjčovaly třeba na procházku, tak jsme se na všem normálně domluvily. Řekla jsem jim, kdy budou moci jet, až nakojím, přebalím a podobně, kdy se asi vrátí a tak. Když mu pak třeba chtěli něco dát, tak se mě zeptaly, jestli už to malý může. Aby mě přesvědčovaly o něčem, s čím nesouhlasím, to neznám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
karolínka12
29.11.12 20:13

Já teda dítě, které je o něco starší nepůjčuju /jen tatínkovi na hlídání :lol: /; tohle chování by znamenalo, že mají útrum a návštěva možná jen v mé přítomnosti, to bych příteli vysvětlila; mě taky hrozně vadí, když mi někdo vnucuje udělej tohle tamto, nechápu, proč u něho trávíš tolik času atp.; dělám věci instinktivně; pokud si myslím, že by něco mému dítěti mohlo ublížit, tak se tomu snažím zabránit; bohužel né každý to chápe a třeba vyřvávání je hodně populární a to bych fakt nedala /pokud můžu, pomůžu/ :mavam:

@tasa píše:
Myslím, že na to právo máš, pokud nejste s přítelem manželeé. To říká právo. Ale bylo by mi jich líto a zvaž, aby se Ti to nevrátilo, aby pak Tobě nějaká snacha nechtěla půjčovat mimi. Možná jsou moc horliví, ale v dobré víře, raději je usměrni…Jo a nekřivdíš jim trochu? Přítel je normální ne? Tak asi ta jejich výchova nebude tak špatná…
ale je fakt, že dítě je moc malý na půjčováníPříspěvek upraven 29.11.12 v 18:49
  • Citovat
  • Upravit
1906
29.11.12 20:15

@jenika1 zakladatelka psala hned na začátku, že hlavičku nedrží

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
126
29.11.12 20:15

Měla jsem to dost podobné i unás…Taky jsem si říkala, jak jsou ti tchánovci šílení a že jim Lukáška nikdy nepůjčím…Jsou to jen zapálený prarodiče, co jsou nadšeni z vnoučátka…Ale pravidla jsem si tedy musela určit, taky jsem viděla ty pohledy, když jsem ho,,už zase´´ nesla uložit a,,už zase´´ přebalit… :zed:
Ty jsi maminka, ty si urči pravidla a pokud se ti nelíbí, jak s ním manipulují či cokoliv jiného, tak to řekni, jsme přeci jen lidi a je to o domluvě…Ale chápu tě… :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
126
29.11.12 20:16
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
29.11.12 20:17

@delice, není snad nutné dítě „půjčovat“ bez dohledu… máma tam přece může být taky, přijedou na návštěvu všichni. Nebo přijdou tchánovci k nim, to je jedno.

Situace snad nestojí tak, že buď budou prarodiče dostávat dítě samotné, protože si to „zaslouží“… nebo vůbec, protože jsou neschopní.

Dospělí lidé by měli dokázat nastavit kompromis, který bude vyhovovat všem. Dítě má právo i na prarodiče - a mělo by si na ně samo v budoucnu udělat názor, nikoli mít smůlu proto, že mamince se v miminkovském věku nelíbilo, jak ho babička drží a jaký má názor na výživu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9018
29.11.12 20:20

Nezávidím tvou situaci. Zažila jsem něco podobného.
Ono nic není horké, jak to vypadá.
Stanov si jasná pravidla, v klidu a uber plyn a přivři oči. Chce to oboustranou toleranci a podporu přítele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.11.12 20:21

Mám to stejně jako ty. Tchánovci doma kouří před malým (5 měs.), komentují to tím, že si musí zvykat. Dávají mu pořád nějakýho plyšáka od vietmnamců, který příšerně hraje a klidně ho nechají na zemi kde chodí pes. Když chci dát pod malýho nějakou podložku nebo deku z kočáru, tak si myslí, že si o nich myslím, že tam maj špínu, ale prostě tam tam chlupy ze psa a nechci aby se mu to dostalo do pusinky a to je věčně něco. Takže malýho jim nepůjčujeme, jen tak jezdíme na návštěvy a hodně si ho hlídám a nestydím se si říct co chci a co ne.

• Citovat
  • Upravit
5352
29.11.12 20:25
Tak takhle otázka nestojí. Nejdo o to jestli vadilo, nebo nevadilo. Taková situace by prostě nenastala, protože bych jim prostě řekla, co smí a co ne a museli by to respektovat i bez toho, abych jim musela vyhrožovat tím, že jim dítě už nikdy nepřživezu na návštěvu, nebo jim neotevřu nebo podobný nesmysly. Prostě jsem si jistá, že bych se uměla domluvit s kýmkoli, protože jsem pevná v tom, že starost o dítě je moje odpovědnost a podle toho se chovám. Zakladatelka se evidentně považuje za pískle, jak sama napsala a její sebedůvěra v postavení vůči prarodičům dítěte je nejspíš nulová a proto neumí účinně zakročit. Toť celý problém, dle mého názoru.
@delice píše:
Holky a vy, co jste proti, vám by to nevadilo? Vy byste čtyřměsíční miminko nechaly babičce, o které víte, co dělá špatně a nehodlá to měnit? Já tedy ne. Naštestí mám babičky rozumné, které když si miminko půjčovaly třeba na procházku, tak jsme se na všem normálně domluvily. Řekla jsem jim, kdy budou moci jet, až nakojím, přebalím a podobně, kdy se asi vrátí a tak. Když mu pak třeba chtěli něco dát, tak se mě zeptaly, jestli už to malý může. Aby mě přesvědčovaly o něčem, s čím nesouhlasím, to neznám.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9023
29.11.12 20:33

Plně chápu, možná jsem divná, ale já jsem ještě dceru - 17měsíců taky nepůjčila. Mám skvělou výmluvu, kterou tady někdo radil, jednak ještě kojím a malá nemluví a tak se nedomluví. Ale i tak 4měsíční mimino je moc málé.
U nás to bylo taky takové, tchán se někde dočetl, že malé dítě vidí jen na krátkou vzdálenost a tak na dceru mluvil asi z 20cm i v roce a to podotýkám, že nezná žvýkačky a tak se dcera celkem razantně odtahovala, ale nepochopil to…
Manželovi jsme vysvětlila jak to bude s „půjčováním“ a dostala jsem podporu a tak prostě nemusím nikomu nic vysvětlovat. Prostě ne, až bude starší, tečka…
Pevné nervy a pevnou podporu doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1906
29.11.12 20:33

@BohunkaP myslela jsem to právě ohledně toho miminkovského období. Co vidím, tak prostě někteří prarodiče se chovají tak, jako kdyby vše věděli líp než samotná maminka a ještě její péči bagatelizují. Nemluvím už o tom, kdy jsou děti větší a už nevyžadují tolik opatrnosti v zacházení a v tom, co jí. Mě už je ted jedno, co děti s babičkou dělají a neřeším, jestli jim dala sladkosti nebo jestli tchán zrovna u nich kouří. Co nadělám. Ale co vím, tak mi třeba hodně vadilo a dodnes vadí, když babička vůbec neřeší ochranu dětí na slunci, takže když bere syna k moři, vrátí se spálený i když jí na to upozorňuji a zásobím jí krémy. Takže zakladatelku chápu, že jí to vadí, obvzlášť když je dítě ještě tak malé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová