Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Dotaz zní asi jasně, máme 4 měsíční mimčo, s přítelem nejsme sezdaní, jen spolu žijeme, můžou mě tchánovci, případně přítel půjčovat jim mimčo na návštěvy? Já k nim už jezdit nechci-tchýně se asi z malýho totálně pomátla, vadí mi její rady a poučky, vadí mi jak se k malýmu chovají-nejsou schopni si umýt ruce, i když smrděj cigaretama, malýho vyloženě děsí-pořád mu ukazují padesát různých hraček během pár minut, pouští mu televizi, vždycky se nad ním všichni seběhnou, křičí jeden přes druhýho, když ho chci dát spát, tak mi nadávají, že nemusí přece pořád spát, že jejich syn (můj přítel) taky celej den nespal (to že celej den a noci prořval z vyčerpání už nedodávají-asi závidí, že já mám spokojený mimčo),když je čerstvě probuzenej tak hned vytahujou foták a blikají mu do očí bleskem…minule jsem načapala tchýni jak ho tahala jak kotě-hlava nepodepřená-sám ji ještě nedrží, tvrdila příteli, že mu musíme posilovat hlavu přitahováním do sedu za ruceto už jsem neunesla a řekla, že jim malýho už nedám, dokud se nenaučí chovat…jen nevím jestli na to mám právo
Jasně, že nemusíš. Jen musíš počítat s tím, že až bude mít ten chlapeček dítě, tvé vnouče, třeba ti ho taky snacha nebude půjčovat, protože se nechováš podle jejích představ ![]()
Přestat jezdit za babičkou a dědou, protože si malého fotí a dávají mu moc hraček je teda trochu zvláštní. |Tak jim ho nenechávej samotného a dohlížej na ně ![]()
uvidíš, že se ti hlídání jednou bude hodit.
@Kacka2 píše:
No a co jim prostě slušně a narovinu říct co je potřeba. Malý křičí a chce spát, tak prostě řeknu Babičko malý už je unavený, je jeho čas na spátek, dejte mi ho půjdu ho uspat. A udělat to. Když ho fotí říct Babičko prosím teď ho nefoťte, sotva se probudil, bude vylekaný, Atd. Prostě jasně ale slušně říkat při konkrétní situaci co, proč a jak. A stát si za tím a trvat na tom. Ideálně si o tom promluvit s přítelem aby Tě případně podpořil.
S tím do puntíku souhlasím.
@Anonymní píše:
Mám to stejně jako ty. Tchánovci doma kouří před malým (5 měs.), komentují to tím, že si musí zvykat. Dávají mu pořád nějakýho plyšáka od vietmnamců, který příšerně hraje a klidně ho nechají na zemi kde chodí pes. Když chci dát pod malýho nějakou podložku nebo deku z kočáru, tak si myslí, že si o nich myslím, že tam maj špínu, ale prostě tam tam chlupy ze psa a nechci aby se mu to dostalo do pusinky a to je věčně něco. Takže malýho jim nepůjčujeme, jen tak jezdíme na návštěvy a hodně si ho hlídám a nestydím se si říct co chci a co ne.
Aha, tak to kouření je fakt hooodně divný. To bych se coby maminka taky silně šprajcovala.
Nečetla jsem diskuzi chápu tvoje obavy o dítě. Podle mě je to vaše dítě a mátě se spolu na něčem dohodnout nemužeš ty si něco prosazovat pokud to přítel nechce. Je to vaše společné dítě a máte na něho stejná práva. Pokud si myslí, že je vhodné tam dítě dávat tak at ho tam dá a následky večer řeší on a klidně bych to tak postavila
@radúna Hele, já jsem hodně pohodová mamina, ale to, co dělá její tchyně by mě taky vadilo.
@avm3 mě taky - focení s bleskem, nemytí rukou…
Ale neřešila bych to nejezděním k babičce
Já neříkám úplně přerušit vazby, ale opravdu si hlídat co a jak. Ale časem to bude asi jen horší. Pak to bude: „ty nechceš oběd, tak nemusíš, na dej si čokoládu“.
@Bábrdl Tak to asi jo. Taky malou fotím. Ale to tahání za ruce a další, co píše. Tady jde o to, že to vypadá, že se s nima nedá rozumě domluvit.
Moje mamka je fajn, ale ona nám dávala od půl roku solené polívky a nedokázala pochopit, že já jsem se chtěla aspoň to roka soli vyhýbat. To samé Pribiňákům a kroutí hlavou, že dávám malé pít jen vodu. Ale já jsem fakt v pohodě. Už taky solím, protože nejedla, klidně jí dám sušenku-poobědě, ale mám svý hranice. A jsem „ráda“, že moje mamka ještě pracuje a nemá čas na to hlídat. To, co řeknu rodičům manžela, 100% dodržují a klidně jim malou dám pohlídat a jsem v klidu.
Nejvíc mě dostalo, když si tchán zapálil před malým a já mu řekla, že mi to vadí a on si to cigáro dal do druhý ruky, si myslí, že když ho má dál od půl metru že to pomůže? Fakt mě někdy štvou, takže jim malýho nepůjčuju…
@Anonymní píše:
Nejvíc mě dostalo, když si tchán zapálil před malým a já mu řekla, že mi to vadí a on si to cigáro dal do druhý ruky, si myslí, že když ho má dál od půl metru že to pomůže? Fakt mě někdy štvou, takže jim malýho nepůjčuju…
Navštěvuj, buď u toho, pořád upozoňuj na to, co se ti nelíbí, hlídat nedávej, ale vazby nepřerušuj.
Jo a ty cigarety by mě vadily teda hoooodně, jsem na to hodně háklivá…
Já jsem na to taky háklivá, hlavně věty,,ať si zvyká'' mě dostává, jak takový malý uzlíček může říct že mu to vadí?!!
Nečetla jsem všechno, ale rozumím ti.
já osobně naší malou nepůjčovala, vlastně ji pořádně nepůjčím ani teď- nic osobního, zkrátka nechci…
obě babičky mi jednou ukazaly „jak to umi“ (jedna malou malem utopila v mliku a druha ji dela veci, které malá nesnáší a jen se vzteká) takže mam jasno… dala jsem jim najevo, že takhkle ne a bez me přítomnosti malá nebude s nimi. dokud nevyroste, aby se mohla příp. bránit…
a mam klid… a mala vlastně taky… manžel drží se mnou, pač to na vlastní oči viděl (např. jak se mu malá málem utopila tim mlíkem) - bohatě mi stačila věta: „ona asi nedejcha“ a seděla dál a nic nedělala (malou měla na klíně)… nevim nevim, kdybych to neslyšela a nepřiskočila z kuchyně a nepomohla ji…
@avm3 píše:
@radúna Hele, já jsem hodně pohodová mamina, ale to, co dělá její tchyně by mě taky vadilo.
Myslím, že by to vadilo většině z nás.
Ale to není důvod se k tomu postavit tak, že kvůli tomu nemůžou dítě vídat. V zásadě jsou to všechno celkem hlouposti… pribiňáka bude dítě v budoucnu stejně nejspíš jednou dostávat, například… samozřejmě tím nechci říct, že ho má dostávat už teď! Chci říct, že je to pitomost, na kterou si za tři roky nikdo ani nevzpomene… a to ostatní totéž.
Nejsou to žádné zásadní problémy, kvůli kterým by bylo potřeba dítě od prarodičů odstřihnout. Ale holt to chce trochu nadhledu a dobré vůle.
@BohunkaP píše:
Myslím, že by to vadilo většině z nás.Ale to není důvod se k tomu postavit tak, že kvůli tomu nemůžou dítě vídat. V zásadě jsou to všechno celkem hlouposti… pribiňáka bude dítě v budoucnu stejně nejspíš jednou dostávat, například… samozřejmě tím nechci říct, že ho má dostávat už teď! Chci říct, že je to pitomost, na kterou si za tři roky nikdo ani nevzpomene… a to ostatní totéž.
Nejsou to žádné zásadní problémy, kvůli kterým by bylo potřeba dítě od prarodičů odstřihnout. Ale holt to chce trochu nadhledu a dobré vůle.
Já jsem pak psala: navštěvovat, ale být u toho, neustále opakovat, co nechci, ale netrhat vztahy, to ne. S tím pribiňákem souhlasím, dám ho malé, když musím do města, tak je to snadná svačinka. Ale ve 4 měsících
Ale jo, jak píšeš.
Holky, ono je to fakt těžké. Vám se to nezdá, ale když ona měla dítě, tak se přitahovalo, dávalo se jídlo dřív a ty děti normálně přežily. Dokonce se ani tolik nevědělo o tom kouření (brrr, fuj, ale kouřit před miminem je hnus…)
Takže rozumná tchyně poslouchá maminku, ale v duchu si chtě nechtě myslí své… Samy to poznáte. Třeba už teď vychází na světlo studie od alergologů, že dávat alergeny co nejdřív je nejlíp. Takže teď si určitě říkáte, jak budete pohodové tchyně, ale udržíte se až uvidíte, jak snacha dává dítěti oříšky od čtyř měsíců? (třeba) Nebo lepek. Tam se taky tvrdilo, že vůbec do roka, a ted zase že co nejdřív… Nebo, je možné, že se budou miminka koupat, já nevím, v nějakém slizu. Teď si říkáte, fajn, sliz. jenže co když bude snacha/dcera fňukat, kolik sliz stojí a že nemá na jiné věci. Vážně neřeknete „tak koupej ve vodě, my tě koupali ve vodě a vidíš, jsi v pohodě“?
To jen takový vhled z druhé strany