Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A já znám chlapy, který vaříanakupují dobrovolně a furt… Žena dělá zse něco jinýho, i ty tzv. mužský práce. A jsou spokojený, to je fakt dost zjedndušený to takhle brát..
@brumdinka
no já jen, aby nakonec nebylo, že podporuju, aby chlap nic nedělal..
Ne jako, jenom si myslím, že neni špatného na tom, když chlap doma něco pomůže, ale zase fakt i ta komunikace.. Já si pamatuji jednu kamarádkou, která při příchodu chlapa na něho uděřila, že měl vynést koš, že to slíbil, že s enemůže na něho spolehnout.. přišlo mě to jak na malé děcko.. a když už, tak aspoň mu to měla říct v soukromí a ne, když jsem tam byla já..
@brumdinka no, já s ní mám vůbec trochu problém… jako souhlasí s ní často, co se týče výchovy, ale moc mi nesedí a některý její názory viz tento článek…
Castecne souhlasim. Nemyslim si, ze by mel byt nekdo v rodine " prvni". Kdyz jsou deti hodne male, prijde mi, ze je snad automaticke, ze se jim na cas rodice prizpusobi. Souhlasim s tim, ze manzel je rovnocenny partner, mel by se klast duraz na to, ze to neni jen kdosi, kdo chodi do prace a nosi penize a o vikendu dela s diterem blbiny. Bohuzel, spousta muzu se svym chovanim upozaduje sama. Je otazka, zda to nahodou nedelaji i proto, ze se pod vlivem manzelky - matky jeho deti-citi marni, na vedl. koleji.
Je ale pravda, ze ta prvni veta mi rozproudila krev, rikala jsem si: jezis, zas nejaka psycholozka " studeny odchov".
Dobře, tak ne přímo doslova 50:50, ale že nebude doma dělat jen ženská, naopak pokud je RD, tak i ženská může dělat venku
Třeba posekat zahradu - to nemusí nutně dělat jen chlap, pokud něco pěstují, taky můžou oba. Samozřejmě těžší práce styl dláždit, řezat dřevo a tak, to bude spíš na chlapovi. Ale že není hned chlap venku a ženská doma ![]()
Buď se domluvit, co kdo bude dělat a tak to zůstane, nebo se střídat, atd. Dle práce si rozvrhnout, kdo kdy co bude dělat a je to ![]()
Když to shrnu, tak třeba já jsem výbušný Beran, co občas prostě udělá něco, sedne si a tak. Takže prostě dělám postupně. Manžel je Panna, takže něco udělá, dokud to není a pak až si sedne, navíc jako Panna má trochu špatnost, že vyžaduje jakýsi řád a občas to tu stojí za to, pač mě kolikrát žádnej řád nezajímá ![]()
Ale děláem spolu, nebo každej něco a fungujeme ![]()
@Maty1989 to jo, horší, když jsou oba venku a pak jsou oba hladní ![]()
Tak musí se prostě domluvit co, kdo..
@kvaček píše:
@Maty1989 to jo, horší, když jsou oba venku a pak jsou oba hladní
Tak musí se prostě domluvit co, kdo..
Jdu ven, vemu pití a nějakou sváču, to můžou nachystat společně a nikdo se nemusí hádat ![]()
@kvaček píše:
Až na to vaření a obchod, tak ano..
To si mylsím, že je pani ovlivněná věkem, kdy prostě chlap doma fakt ani na domácnost nesáhnul… i když vyjímky jsou..
Každopádně věta- muž má být muž a žena ženou s tím soulasím..
Ano, s tou vetou take souhlasim. Ale vnimam ji tak, ze zena ma byt zena vnitrne, ne tim, ze bude jen u plotny. A muz to same. Ma to byt chlap, muzskej uvnitr sebe, ma to z nej vyzarovat, ale neni duvod, proc by nemohl delat domaci uklid.
@brko píše:
Ano, s tou vetou take souhlasim. Ale vnimam ji tak, ze zena ma byt zena vnitrne, ne tim, ze bude jen u plotny. A muz to same. Ma to byt chlap, muzskej uvnitr sebe, ma to z nej vyzarovat, ale neni duvod, proc by nemohl delat domaci uklid.
Souhlas, nevidím důvod, proč by muž nemohl uvařit a být stále mužem a žena nasekat dřevo a být žena…
@Maty1989 píše:
Jdu ven, vemu pití a nějakou sváču, to můžou nachystat společně a nikdo se nemusí hádat
Komunikace a nehádání a rozdělení je pro mě taky jasná věc, výhoda a ne každý to má, proto jim to nefunguje. Ale podle mě ten článek apeluje na to, že ženská v tom chlapovi musí vidět i tu mužnost. Což když on bude přehnaně domácky starostlivý a v těhle věcech v podstatě zženštilý, k tomu sesavovat nábytek bude zas jen žena,… já bych v něm viděla už jen toho kamaráda spolubydlícího, ale neměla bych ten respekt k jeho mužnosti.
Nebo nevím, přijde mi to tak. A to si můj taky žehlí košile, ale u toho je to zas „umí se o sebe postarat, to je sexy“, kdyby žehlil oblečky dětem a mně domácí trička, tak už bych si připadala zase divně, že mám vedle sebe hospodyňku. ![]()
@brko píše:
Někteří bohužel jsou tak nastavení (vychovaní?), že bohužel plotna patří ženské a chlapovi třeba starost o dům. Na bytě pak nevím, to asi nedělá skoro nic? ![]()
@Tiger-lily píše:
a co další věci? vydláždíš půlku chodníku? posekáš půlku dřeva, vyměníš 2 kola na autě? poryješ půlku zahrady,… a mohla bych pokračovat… no já teda raděj uvařím
Kápla jsi mi do noty - zrovínka jsem chtěla psát, že než jedno vaření, tak raději nasekám dříví do kamen a minule jsem si dupla, že si kola vyměním sama (když jsem se to už konečně naučila). Prostě se raději budu pachtit s koly, než po třistapadesáté (druhé dítě, a fakt je to oba bavilo) stavět komín (rozuměj z kostiček)a říkat „bác“ ![]()
Já si totiž s domácími pracemi fakt nerozumím. Naštěstí mé polovičce nevadí uvařit ten oběd.
Ale holky zajimavé, že to tak vnimáte.. Já jsem se hodně setkala s názorem, že prostě ženská si to má udělat sama. Když jsem třeba pronesla, že manžel něco udělal, tak jsme si připadala, jakože bych byla lína nebo jak..
takže já si mylsím, že to neni jenom v chlapech, ale i jak to mají maminky naučené od vlastní mámy.. nějakou výchovou.. Švagrová mě dokonce řekla, že jsme na mateřské, tak mám dělat všechno- i převlečení kluka, když mu manžel převlekl tričko..Dokonce i podávat chlapovi příbor atd.
Příspěvek upraven 23.01.16 v 14:04
@g.sandova píše:
Paní Prekopová je úžasná odbornice, ale vždy, když se vyjadřuje ksoužití chlapa a ženský, moc zobecńuje a vůbec, je to zjednodušenej pohled. Chlap není opravdu méně chlapem, když uvaří obd nebo vysaje.
Já myslím, že nezobecňuje. Ona v tom má jasno, říká věci tak jak jsou a jak by měly fungovat. Bohužel v dnešní době a v naších podmínkách už to jde hůř uplatnit. Pokud chlap bydlí ve 2+1 a jeho hlavní činnost ve volném čase je povalování na gauči a sledování TV, nebo hraní her na PC, tak o takovém chlapovi ona nemluví. Ani o tom, co si na sekání trávy kolem baráku volá firmu, protože on na to přece má ( fakt takového znám). Já pocházím z rodiny, kde chlap po práci opravdu makal na baráku denně do 22 hod do večera a telka se zapínala jen v neděli, v podstatě to tak u mých rodičů funguje dodnes.
A u mých tet a strýců taky, nemáme v rodině chlapa, který by vařil, ani takového, co se povaluje přes den u televize. Já už jsem jiná generace, můj muž občas uvaří, ale ten starý model měl něco do sebe.