Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Jura007 píše:
No jenomže dnešní vzdělávací proces - ze kterého zakladatelka nejspíš vzešla a nejspíš je v tom takříkajíc nevinně - tě sotva naučí přijímat informace takovým stylem, na jaký jsme byli zvyklí my dva…
Pro zakladatelku diskuse: pokud máš pocit, že potřebuješ najít ještě něco, co v tom odkazu z Wikipedie není, tak se zeptej - znalých lidí máš v této diskusi dost.
Jenom dej pozor na to, že otázku je potřeba nějak formulovat, pokud má mít odpověď hlavu a patu. A pokud ti jedna odpověď nebude stačit, pokládej doplňující otázky.
No dovolila bych si nesouhlasit, jestli jsme my dva zvyklí získávat informace a ne se biflovat data a k tomu za pomlčkou tříslovné vysvětlení, nemyslím, že by za to mohl vzdělávací proces. Přesně tohle biflování se po mně chtělo - a ještě korzování o přestávce dokola. ![]()
@julie74 píše:
Doufám, že mě tady neuplácají, ale je to přibližně takhle. Napřed chodil Ježíš s malou skupinkou svých příznivců - Ježíš a jeho přátelé byli všichni Židé, ale takových jako on tehdy po světě chodilo strašně moc, šířil, mimochodem velmi dobré, myšlenky a říkal, že je synem Boha. potom ho ukřižovali, což taky bylo běžné, potom jeho učedníci vyrazili do různých koutů světa kde o jeho učení vyprávěli, ale pořád to byly malé skupinky, které byly ochotné je poslouchat a následovat, pár jeho následovníků sepsalo vyprávění o jeho životě a myšlenkách (4 evangelia v Novém zákoně v Bibli ). No a postupně se ty myšlenky pořád šířily, nijak rychle, Řím, který tehdy vládl celému tomuto světu je tvrdě potlačoval, sváděl na ně všechny možné průšvihy včetně zapálení města Říma, ale postupně se stalo, že i panovníci říše se stávali křesťany, církev začala mít patřičnou hierarchii (biskupové i s nejvyšším biskupem na Římském stolci), postupně měli kněží víc a víc pravidel, vše bylo organizovanější, církev se začala rozdělovat na různé větve - východní a západní hlavně, křesťanství se začalo šířit na sever, východ Evropy, sever Afriky a postupně dál a dál. Až o pár tisíc let se zase situace začala obracet a dnes je ve středu Evropy země, Čechy se jí říká, která je misijním územím, stejně jako dříve byl prales s indiány a kde je nutno šířit evangelia úplně od počátků, akorát, že dneska už za chození do kostela těžko někomu slíbíš korálky a nožíky. Tož tolik založení křesťanství z mého super odborného pohledu.
Děkuji mockrát, takhle něják jsem si to představovala. Je to pochopitelné a jasné.
@julie74 nemůžu si pomoct, ale nějak tak je to i v tom článku, který jsem sem zkopírovala…
@Regina Hero píše:
@julie74 nemůžu si pomoct, ale nějak tak je to i v tom článku, který jsem sem zkopírovala…
ale to by ho musela celý přečíst a ztratila by spoustu času… chtěla jenom stručný výcuc ![]()
@Regina Hero píše:
tak to aby ti odpověděl někdo, kdo u toho byl a pamatuje si, že přesně v tolik a tolik hodin místního času napadla toho a toho myšlenka, že založí nějaké to křetanství a třeba že u toho ještě byl ten a ten a měli na sobě bílou košili a ten další zase neměl žádnou košili, jen kalhoty s dírou na koleně… tak nějak to chceš přesně vědět? Že jsi ztratila hodně času - no to je běžné, když člověk něco hledá, zajímá se a chce se dozvědět… za to my nemůžeme… honí tě nějaký termín? Potřebuješ to vědět hned teď v následujících deseti minutách, jinak se stane něco hrozného?
Nic hrozného se nestane, když to nebudu vědět hned a takhle to nepotřebuji vědět. Jak už jsem psala, a Vy to asi nečetla, chci to jasně a zřetělně popsat ten vznik.
@Aneta1810 píše:
Nic hrozného se nestane, když to nebudu vědět hned a takhle to nepotřebuji vědět. Jak už jsem psala, a Vy to asi nečetla, chci to jasně a zřetělně popsat ten vznik.
takže jinými slovy - nechce se mi to celé číst, rychle mi to ve zkratce vypište vy… stačilo to napsat na začátku… a měli bychom jasno všichni… ![]()
Z této webové stránky se odhlašuji, protože tady nikdo nechce pomoci, ale jen se snažíte každého potopit.
Děkuji Vám za rady, „dospělé“ ženy.
@Regina Hero píše:
no jasně, ale já to beru tak, že když mi někdo vysvětlí jak vznikají kyseliny a dostatečně odborně - informace tam budou, ale je velká pravděpodobnost, že to prostě nepoberu. no, je to jistota. Kdežto když mi to někdo vysvětlí jako neandrtálci, tak třeba i ty kyseliny poberu. Nechci se Anety nijak dotknout, ale bez jakékoliv ironie bylo z jejích dotazů myslím jasné, že potřebuje podobný přístup jako já ke kyselinám.
A nevidím v tom ostudu, ostuda je se neptat, já mám doma totiž taky Anetu a vím, jak je, BYLA, těmito informacemi nepolíbená. A taky mám problém s tím, že bych ráda sehnala nějakou literaturu, která by byla dostatečně zajímavá, odborná, ale zase přijatelně odborná, pro jedno odrostlé dítě. takže Anetu docela chápu.
@Aneta1810 píše:
jasně a zřetelně ti to nikdo nepopíše, protože tu dobu nikdo nezažil. Za ty 2 tisíce let prošlo vývojem. Něco se poupravilo, jak se zrovna hodilo vládnoucím rodům. Takže skutečnou pravdu se nikdy nemáš šanci dozvědět.
Teda holky, příště bych si taky rozmyslela se na něco ptát, je přece strašně snadné druhého utřít, že se neumí ani chytře zeptat. Aspoň je jistota, že příště už nebude otravovat. Vy teď máte dobrý pocit, jak umíte pracovat s informacemi, Aneta k informacím jistě přilne mnohem víc než doteď. ![]()
@Aneta1810 píše:
Z této webové stránky se odhlašuji, protože tady nikdo nechce pomoci, ale jen se snažíte každého potopit.
Děkuji Vám za rady, „dospělé“ ženy.
Myslím, že tento příspěvek je zbytečný. A pro úplnost, já jsem chlap.
Tohle, co jsi zahlédla v této diskusi, mám v práci několikrát za měsíc - ale na chleba si člověk nějak vydělávat musí, že ano.
@julie74 píše:
Teda holky, příště bych si taky rozmyslela se na něco ptát, je přece strašně snadné druhého utřít, že se neumí ani chytře zeptat. Aspoň je jistota, že příště už nebude otravovat. Vy teď máte dobrý pocit, jak umíte pracovat s informacemi, Aneta k informacím jistě přilne mnohem víc než doteď.
jo, stačilo napsat, že se jí to nechce číst, že nemá zájem to číst, ale chce někoho, kdo jí to vysvětlí jako malému děcku… pak by bylo jasno na obou stranách…
Já jsem asi jiná, já mám ve zvyku si vše předem nastudovat, abych věděla, o čem to je a teprve potom se ptát na nejasnosti… a mám ověřené, že tohle funguje mnohem lépe než když člověk neví nic a ještě se rozčiluje na ty, kdo mu nějaké info poskytnou…
@Aneta1810 píše:
Děkuji Vám.
Na wikipedii jsem už hledala a není to pro mě popis vzniku, ale život Ježíše Krista.
Popis vzniku by měl být jednoznačný a důležitýmu jmény týkající se tohoto vzniku.
No asi to bude tím, že křesťanství vzniklo životem, smrtí a vzkříšením Ježíše Krista…
Co se týká jmen tak to jsou Kristovi následovníci, učedníci. Tak prostě si to musíš přečíst. Stačilo by třeba Janovo Evangelium.
Regino, já si taky napřed všechno nastuduji, ale ten článek co sem byl nahraný, je opravdu nezkousnutelný pro úplného laika. Může si k tomu samozřejmě otevřít slovník cizích slov, ale taky jsem měla problém si ho se zájmem přečíst, a to na rozdíl od Anety vím, co ta dlouhá cizí slova znamenají. totéž jak se tam líčí pojetí Boha, to přece není nic pro nevěřícího laika, který o křesťanství nic neví.
@Proto02 píše:
No asi to bude tím, že křesťanství vzniklo životem, smrtí a vzkříšením Ježíše Krista…
Co se týká jmen tak to jsou Kristovi následovníci, učedníci. Tak prostě si to musíš přečíst. Stačilo by třeba Janovo Evangelium.
No to je právě těžko tak říct, Ježíš byl Žid, umřel teda pokřtěný, ale rozhodně při jeho smrti žádné křesťanství neexistovalo - všichni kolem byli židé. To byl fakt ještě dlouhý vývoj.