Nadváha u šestileté holčičky
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
@Tamtama píše:
Ono ne každé dítě má pohyb rádo. Tretak je nezastavitelny, frčí od rána do noci, jezdí na kole, koloběžce, bruslích, teď se učí plavat v rybníku, pořád někde šplhá. Predskolak je takový náš starý dědek, přijde ze školky a už je protivný, že ho bolí nohy, je unavený, kydne na gauč a byl by tam vykydnuty klidně až do večera. Přes zimu mu narostl pěkný pupek, zadek i stehna. Nejezdi na žádném stroji, nechce jít ani se psem, a když už jde, tak má takové tempo, že po deseti minutách to vzdávám a plouzim se s ním domů, protože to moje nervy nezvládají. Baví ho jen potápění v bazénu.
Tretak měří 146 cm, predskolak 130, váží oba 30 kg. Letos dokonce starší dědil kraťasy po mladším.
A taková perlička na závěr, včera jsme jeli na výlet, koupání, obrovské dětské hřiště, plážový volejbal, posilovací stroje. Mladší natáhl pusu, jakmile jsem zmínila, že se někam pojede. Prý chce být doma nebo u táty v bazénu, a ne jezdit na nějaký blbý výlety.
Ale toto je v pořádku. Není ale v pořádku myslet si, že když to tak mám já, nutně to musí mít i ostatní.
Naše větší děti mají kolo a brusle součást života, domlouvají se se svými kamarády, vyjíždí samy. V zimě lední brusle na stadionu nebo umělém kluzišti, které nám tu každoročně pár týdnů stojí. V létě kolečkové, máme tu i park s rampami. Mladší si berou kolo nebo kolobezku i když jdeme jen nakoupit.
Ta naše robustnější má taky 6 let, nevím, kolik přesně měří, ale váží trochu víc než uvádí zakladatelka. Paradoxně ze všech dětí nejlépe jí, je pro ni radost vařit, až na pár výjimek sní úplně vše, v mezidobí kopec zeleniny a nevyhledává sladkosti. Nikdo se jí nikdy nesmál. Nikde nepřekypuje, má silnější zadek a stehna. Pohybu má dost. A hýbe se ráda. Jen tak i organizovaně.
Podle mě je to genetika, prostě podědila v tomto směru geny jiné části rodiny než zbývající.
Kolem sebe máme rodiny, kde jsou daleko víc nadšení do sportu a pohybu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
@smutný.smajlík Já mám 168 cm a 50 kg po dětech, manžel asi 180 cm a je taky jak tyčka. Mladší dcera super hubeňour, tato vypadá mezi námi jako adaptovaná.
No tak si dávejte pozor aby jednou netrpěla poruchou příjmu potravy.
na to fakt pozor.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
@smutný.smajlík Já mám 168 cm a 50 kg po dětech, manžel asi 180 cm a je taky jak tyčka. Mladší dcera super hubeňour, tato vypadá mezi námi jako adaptovaná.
aha, a není to spíš, že ona je akorát a vy jste vychrtlí, proto vám přijde tlustá?
moje dcera má 4,5, měří 112 cm a váží 19 kg a tlustá teda není ani trochu
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Ono se to s vekem stejne vsechno meni. Pokud je zdrava jinak, neresila bych ![]()
Mam kamaradku, jejiz rodice jsou supr mali a hubeni, ona a jeji sestra jsou taky mensi co do vysky, ale jsou prsate a maji zadky (nejsou tluste) dodnes nechapeme, kde to vzaly ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Mám VŠ Výživa člověka a problém u vás pravděpodobně bude v pohybu. Dítě by mělo dělat alespoň 3× týdne sport. Její fyzička bude špatná s tuk se nemá šanci procházkou přeměnit na svalovou hmotu. Ale neviděla jsem vás.
Nechci rýpat, ale tuk a sval jsou dvě různé tkáně, ty se jedná v druhou nepřemění. Asi máte na mysli spálit tukovou hmotu a budovat svalovou. Jinak souhlasím, tady to bude hlavně o pohybu. Najít nějaký sport, který ji bude bavit a pozitivně motivovat. Může se sportu vyhýbat, protože ji sam od sebe nejde.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jak to tady čtu, tak moje děti jsou asi zrouti. U nás se jí tak nějak pořád. Snídaně většinou jogurt nebo pečivo, svačina pečivo s pomazánku, šunkou, sýrem, marmeládou atd. Oběd maso s přílohou, polévka tak obden, saláty taky. Druhá svačina zas pečivo nebo jogurt, ovoce… večeře nejčastěji oblozeny talíř (uzeniny, sýry, vejce, zelenina) nebo zbytek z oběda. A mezi tím kukuřičné chleby, ovoce, zelenina, vždy máme něco nakrájené na stole nebo v krabičce na ven. A teď se přidaly i odpolední zmrzliny, malinovky, hranolky…na hřišti či koupališti.. No zerem prostě pořád. Ale tlusti fakt nejsme. Jeden má 122 cm a 22 kg, deuhej 104 cm a 17 kg a třetí 87 cm a 12 kg. A já jsem reklama na koncentrak. Jen manžel je tlustoch, tak jsem zvědavá, které z dwti půjde v jeho šlépějích, zatím žádné. Máme hrozně moc pohybu, jsme venku prakticky celý den, každý den. Po stromech umí lozit už i ta nejmenší ani ne dvouletá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Díky za názory, na pohybu zkusíme zapracovat. Vím, že je to slabota. Ona je lenoch, třeba trampolínu máme, ona si tam 5 minut poskáče a pak si tam vybalí panenky nebo kreslení. Na hřišti nejradši kreslí křídama. Koloběžku i kolo má, občas někam zajedeme, ale jsou to obr boje, nesnáší to. Jezdíme maximálně tak 5 km a i to je na ni prý moooc.
Jídelníček teda není málo pestrý? Vyjmenovala jsem téměř vše co jí. Nic jiného do ní nedostanu.
- Citovat
- Upravit
@warita píše:
Ja nevim, jaky pohyb by presne deti mely mit? Ja chodim s detmi tak na 1-1,5h na hriste. A pak odpoledne, pokud to pocasi dovoli, je bere jeste manzel opet na hriste. Jediny „sport“ je, ze na to hriste obcas odjete na odrazedle.Prece clovek nebude chodit na brusle/kolo/plavani s deckem kazdy den? To jsou aktivity, ktere se delaji tak 1-2× do mesice pres vikend, pokud vubec.
V tomto věku by měl být hlavní takový ten neorganizovaný spontánní pohyb, který má dítě, respektive mělo by, automaticky zakódovaný. Jednou jsem četla docela zajímavou studií, která sledovala korelaci mezi mírou tohoto pohybu a obezitou. Psali tam o jak vypadá, že spíš než vytrvalý, tak takový, že vydá maximum energie a pak chvíli odpočívá, čili ne procházky, ale rychlé sprinty sem a tam, lezení na stromech, poskakování od radosti, tancování a všelijaký jiný chaotický pohyb po venku i po baráku, jízda po zábradlí, že jo a tak. ![]()
- Citovat
- Upravit
Já mám skoro sedmileta dvojcaťa kluky. Jeden váží 30kg a měří 128cm, druhý 20 kg a 115cm.Jedi stejně a hýbou se podobne. Když jedem na kola tak oba, když na hřiště tak oba. Tlusty není ani jeden a nikdo se jim nesměje. Prostě to je dáno z velké míry genetikou. Tvoje holčička jí ukázkove a bude asi větší.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Mám VŠ Výživa člověka a problém u vás pravděpodobně bude v pohybu. Dítě by mělo dělat alespoň 3× týdne sport. Její fyzička bude špatná s tuk se nemá šanci procházkou přeměnit na svalovou hmotu. Ale neviděla jsem vás.
Pokud jsi vystudovaná výživová poradkyně, tak proč tu neporadíš pod svým nickem?
Místo toho mas anonymní prispevek, který je - mimo jiné -proti pravidlům tohoto webu při používání anonymity…
Mmch šestileté dítě ma mít pravidelný přirozený pohyb denně (chůze, běh, hriste apod.).
taky mě zajímá na jaké vysoké a co jsi konkrétně studovala - muzes klidne anonymně odpovědět (pokud te @admin neodtajní) nebo do SZ, když už tu radis verejne pod anonymitou s odkazem na vystudovanou výživu, jak dlouho mas praxi jako vyzivovka? ![]()
- Citovat
- Upravit
Já si o tabulkách myslím svoje. Syn 23 kg a 113 cm. Normálně byste o něm podle tabulek řekli, že je obézní. Je v 97 percentilu. A ani omylem. Ale pořád skáče a běhá a dostat do něj něco jiného než čerstvou zeleninu a ovoce je mazec. Má hodně svalové hmoty.
Pokud ale cizí lidi říkají o dítěti, že je oplácaná, už bych se nad tím zamyslela. Skladba jídelníčku je celkem dobrá, množství je IMHO hodně. Zařadila bych okurku, papriky, salát… Prostě výplňové jídlo, které jí nedá další energii, ale zaplácne žaludek.
A určitě zkusit sport, který ji bude bavit. Moje děti dělají fotbal, ale v tomhle věku tam s nimi spíš blbnou a rozvíjí pohyblivost.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Díky za názory, na pohybu zkusíme zapracovat. Vím, že je to slabota. Ona je lenoch, třeba trampolínu máme, ona si tam 5 minut poskáče a pak si tam vybalí panenky nebo kreslení. Na hřišti nejradši kreslí křídama. Koloběžku i kolo má, občas někam zajedeme, ale jsou to obr boje, nesnáší to. Jezdíme maximálně tak 5 km a i to je na ni prý moooc.
Jídelníček teda není málo pestrý? Vyjmenovala jsem téměř vše co jí. Nic jiného do ní nedostanu.
Jídelníček mi přijde parádní, když vidím, co jedí děti kolem mě, tenké i silné. Jako mně tlustá nepřijde, samo ji nevidím. Moje holka byla to samý před první třídou a první třída. Pak se vytáhla do naprostý nítěnky
. Jako batole hodně nabírala a doktorka nám doporučila před každým jídlem zeleninovou polévku, to ji zasytilo, protože jinak jedla giga porce. třeba ovoce k svačině znamenalo, že slupala 5 celých hrušek. A hodně ji pomohl pohyb, krásně se jí vytvarovala postava. Dělá taky tanec a kvalitní trénink 2× týdně 1,5 hodiny dělá divy. Viděla jsem to i na ostatních holčičkách, trenérka zařazovala i protahování a lehčí posilko. I holky v pubertě, co chodily nebyly některé nějak hubené, postava plná, ale neklepavá. motivovat přes kámošky by nešlo? Jinak pohyb ji baví vždy jen chvilku a ono to chce aspoň 30minut v kuse. Já byla až na plavání a kolo stejná, radši bych seděla, četla a dumala. Tak bych se nějak nenásilně zaměřila na ten pohyb. A děcka co se jí smějí seřvat! Jedna taková hvězda ve škole stačí na slušný problém, taky jsme to zažily a to zrovna dcera byla ve štíhlém období.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já bych řešila kdo a proč se jí směje. Tlustá totiž není. Ale méně průbojní jedinci si nechají od o hlavu menšího spolužáka vsugerovat, že jsou prcci, a není jim to divný. Jo a já jsem si celý dětství myslela, že jsem tlustá, protože ségra byla extrémně hubená. Já byla hubená tak normálně. Tak jestli to není váš případ… Jestli nevypadá tlustá jen vedle vás. Moje dcera vedle někoho drobného a ultrahubeného taky vypadá jako golem, ale má při stejné výšce i větší hlavu a třeba dlaně, prostě má od přírody mohutnější tělo bez ohledu na váhu.
- Citovat
- Upravit
@Kolicek95 píše:
V tomto věku by měl být hlavní takový ten neorganizovaný spontánní pohyb, který má dítě, respektive mělo by, automaticky zakódovaný. Jednou jsem četla docela zajímavou studií, která sledovala korelaci mezi mírou tohoto pohybu a obezitou. Psali tam o jak vypadá, že spíš než vytrvalý, tak takový, že vydá maximum energie a pak chvíli odpočívá, čili ne procházky, ale rychlé sprinty sem a tam, lezení na stromech, poskakování od radosti, tancování a všelijaký jiný chaotický pohyb po venku i po baráku, jízda po zábradlí, že jo a tak.
dekuju, taky to tak vidim. A presne takovy pohyb dcera na hristi ma. Beha sem a tam, lozi po prolezackach, etc. Ja myslim, ze to bude dobre. Dnes jsem deti vzala na bazen, radila v bazenu jako vodni nymfa, plavaci vesta to jistila. Doma pak z vycerpani odpadla do komatu. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit