Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
No jo, ale to by tak musel člověk dopředu přemýšlet nad vším, co kdyby jsme se rozešli..
Zase když za x let tak budou bydlet v nájmu, tak nemají nic vlastní si můžou budovat, vidět tu hodnotu. pak prodat, darovat, cokoliv Vždycky je to o nějakém obětování- buď a nebo..A je jasné, že rodiny co sotva vyžijou si asi brát nemůžou, ale pokud mají příjem takový, že vystačí, tak proč ne..
Příspěvek upraven 22.02.13 v 21:26
Řešíme teď něco podobnýho. Už 3 roky jsme v nájmu s tím, že plánujeme stavět dům (část peněz na něj bude až tak za 2,5 roku - až nám vyplatí manželův bratr ze zděděného domu). Teď se naskytla možnost koupit levně byt (cca 700 000,–) a my řešíme, jestli jako mezistupeň koupit tento byt (hypotéka vyjde cca stejně jako nájem), splácet si už něco svého s tím, že až začneme stavět, tak se pak tenhle byt prodá a dům se dostaví…
Ale taky mě na té hypotéce vadí ta „nesvoboda“…že prostě to bude na dlouhou dobu ![]()
Určitě hypotéka a mít vlastní bydlení, to je základ, bydlení do důchodu určitě splatíte a na stáří pak máte levné bydlení a né drahej podnájem
Ono taky hodně záleží na tom, jestli jste si jisti kde chcete do budoucna být. Z hypotéky se tak snadno nevyvlečete jako z nájmu a stojí to pak fůru peněz a starostí. Jinak jak píšou ostatní, sypeš stejné peníze tam nebo tam, je to jedno. Pokud bych si byla jistá, ano, tam chci být a budete to mít vyřešené na třicet let dopředu. Jako děti do školky, školy, blízko práce, na stáří třeba blízko obchod, nebo se třeba jedou budete muset postarat o své rodiče atd..Prostě jen abyste u té hypotéky dobře vybrali nemovitost.
Pak muze jit jeste o statni byt, kdy platis najem mestu a vyhledove je tam moznost odkupu. To potom je tahle varianta podle me nejlepsi - bydlis, platis najem a byt za nejakou dobu odkoupis…Hypoteka je strasne svazujici.
To zalezi na vsech okolnostech. Kdyby najem se rovnal hypotece tak jasny, ze do vlastniho.Ale my treba platime 4000 najem v obecnim, hyposka na stejne velky v nasem meste by byla cca 13000, a navic momentalne je u nas situace takova, ze by jsme na ni stejne nedosahli. Takze jsme v obecnim a doufame, ze se podari odkoupit. Mesto prodava byty tak za 1/4 ceny nez je bezna trzni cena.
Za mě taky hypotéka. Máme ji ještě na 20 let, ale víme, že bude byt náš. Tchánovci žili v podnikovém od r.76,pak odmítli koupit když nabízeli za zlomek dnešní hodnoty. Koupil někdo jiný a ten je loni vyštípal ale nejdřív nasadil 12 tis. Manžel až poté pochopil, že koupit nový byt bylo výhodnější než rvát cizímu.
Za me hypoteka. Je to tvoje a platis sve.
U tech obecnich bytu je problem ze nemusi jit do odkupu. A ve finale kdyz to spocitas tak je lepsi hypoteka v pripade ze na ni dosahnete. My platime hypoteku inkaso dohromady 16000.Znama v obecnim byte ze vsim vsudy 10000tisic.6 je za najem my sice platime 11600 za hypoteku ale za par let to bude doplaceno a bude nam odchazet 5000 za inkaso a fond oprav.Nez to v pripade bytu statniho pri zvysujicim se najmu by ta hypoteka byla zaplacena 2× minimalne.
. Samozrejme chapu ze nikdo nema jinou moznost.Ale pokud to jde jit do vlastniho.
To samý řešíme teď my.. ale my jdeme do nájmu s tím, že za čas budeme chtít koupit něco vlastního. Nebo se vrátíme zpátky tam kde jsme teď až bude tchýně sama. ALe teď určitě nájem, mám i takovej lepší pocit že když se něco po**** tak se můžu vrátit zpátky tam kde teď bydlíme bez dluhů.
@tweetydee píše:
@archienka1 v dnešní době to už takový problém není.
možná pro někoho kdo má 25 čistýho a je mü 20 let, mě je o 5 víc a mám jen okolo 15 tisíc měsíčně a dosáhnu na hypo na 35 let ale jen okolo jednoho milionu a to jen asi 85% úvěr, což v praze ti stačí tak na psí boudu…:(
@Grey Sky Je otázka, jestli má smysl bydlet v Praze, nebo kdekoli jinde kde jsou náklady na bydlení vysoké a dělat za 15 klacků… Tady myslím že je důležité uvažovat úplně o něčem jiném, než o tom, jestli si mohu dovolit hypo.
Pravda je někde mezi, tedy ani není správně platit celý život někomu cizímu nájem ani se zadlužit jako prase a tím se připravit na dlouhé deítky let fakticky o svobodu. Hypotékou si na sebe ušijete vždycky slušný souhrn potenciálních problémů a zcela reálných stresových situací.
Je třeba si uvědomit, že si nemůžete po dobu splácení hypotéky dovolit výpadek příjmu. Ne delší než pár měsíců. Nesmíte tedy přijít o práci nebo zdroj příjmu, pokud se tak stane - nutné najít si co nejdříve novou. V období recese jako nyní velký problém. Dále je nutné počítat s tím, že pokud žena nastoupí na mateřskou dovolenou, příjmy domácnosti klesnou. Navíc po mateřské, pokud se žena nemá kam vrátit, už nemusí najít práci klidně několik let. Nebo nemusí najít stejně placenou jako měla předtím. To je tvrdá realita.
Někdo může namítnout, že nájemné je přece také nutné platit a proto platí výše uvedené i na něj. Není to pravda. Z nájmu můžete při vážných problémech utéct do levnějšího, k rodičům nebo v nejhorším třeba na ubytovnu. Jenže ve chvíli, kdy Vám banka bere byt/dům, musíte doplatit zbývající část hypotéky bez jakékoliv vyjímky a úlevy. banka prodá Váš byt v dražbě (samozřejmě pod cenou) a Vy musíte zbylý třeba milion CZK doplatit i když už dávno bydlíte pod mostem. Ano toto je denodenní chleba exekutorů, zaměstnanců dluhových poraden apod. Množství těchto případů není malé a stále roste s tím jak stále pokračuje ekonomická recese.
Faktem totiž je, že většina lidí neumí počítat. Hypotéku si bere spíše pod tlakem emocí než tvrdých a přísných počtů (budu bydlet ve vlastním, co na tom, že na to padne 2/3 příjmu.). Banka půjčí skoro každému, i lidem, kteří na to ve skutečnoti dlouhodobě nemají. Navíc je opravdu hloupé když to čtu i tady, ale hypotéka rozhodně neznamená bydlet ve vlastním. Vlastní bude až za 25 let. Do té doby je fakticky byt banky.
Dobrý den, mám dotaz…
Již několik let žijeme s manželem(ted i s dcerou) v podnájmu. Ale už nás nějak nebaví platit za byt, který není náš!
Chtěli bychom koupit dům, dnes jsme se na něj byli podívat a velice nás zaujal.
Ale máme obavy, že nedosáhneme na hypotéku.
Co myslíte??
Já jsem na RD, mám 3800kč + vydělám asi 1000kč měsíčně na brigádě. Manžel má čistý měsíční příjem cca 17000kč. Bohužel stále má smlouvu na dobu určitou ![]()
Dům je v nabídce za 1250000,majitel je ochoten jít s cenou dolů o 100 000