Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@cecetka píše:
Holky, ale podstata problemu je v tom, ze se s nim komunikovat a rozumne domluvit neda. Chlapacek potrebuje ranu mezi oci a ne pohlazeniNejaky sok, po kterem si uvedomi, ze se chova jako d. e.b. i.l
zcela souhlasím ![]()
@Janasas píše:
Jinak.. u nás se neobjednává, máme Penny 3 min autem, jezdí každý pá manžel autem.. a já mu napíšu velký lístek co potřebuju do domácnosti, koření, cukry, potraviny lednice, a jídlo co jí děti různé jogurty atd..
Jako chodím si do bochodu i přes týden na ty základy… Ten pá, jak kdy, někdy jedem společně někdy, když mám práci, jede sám s lístkemco potřebujem..
Ale co chci říct, pokaždé tam necháme 1500 kč týdně, zase mi nepřijde tolik peněz, že utracíte..
Když v týdnu moc nehcodíš na nákup a chlap jednou za týden dá zákup za 1500 kč, tak mi to přijde běžné.. někdo dává i víc..Otázka je co kupuje, jestli normální věci a nebo číčoviny
Taky mi neprijde, ze 1500,– jednou tydne je moc. Ja delavala nakupy na iTescu za cca 5-6tis. mesicne + bezne male nakupy (zelenina, ovoce, sunky, mleko, pecivo).
Nemám ještě děti, tak nevím zda mi přísluší radit, ale vypadá to, ze zárli a nesrovnal se s tím, ze pro tebe už není na prvním místě a jediný. Tak asi si dokazuje takovou tu „nadvládu“ ze on muže porad cokoliv, jako před ditetem. Přeji ti ať se to brzy srovná, ale bude to asi chtit v klidu si nád to sednout a poradně si to vyjasnit. Vždyť dítě je obou, předpokládám ze jste ho chtěli oba, tak teď nemůže být vše jen na tobe (finančně i starost). Nicméně uklidnim te, není jediný, kamarádky manžel je podobný po narození děti si stále doprava motorku a golf atd. A manželka počítá koruny, zda si muže koupit krém pro sebe nebo na nej v daný měsíc nezbyde. Smutný ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, v lednu jsem se stala mámou. Miminko je úžasné, vše okolo něj je v pořádku.
Problém je chlap. Jsme 6 let manželé( známe se 10), vždy byl hodný, obětavý, nesobecký. Od té doby co se narodilo malé pravý opak. Já zůstala na MD, takže prachy naprd, a v podstatě vše musím okolo mě a malé táhnout sama. On začal šíleně utrácet, vůbec si neuvědomuje že všechno něco stojí. Máme dlouhodobě auto v servisu, takže pravidelně každej týden musí naobjednávat tesco ( doprava cca 100) naháže si do košíku plno pytlovin který sežere téměř hned, 15 stovek hned v háji, a to je pomalu každej týden( jako by byl problém koupit po cestě domů něco, jde okolo Alberta i Tesca). Vždycky začátkem měsíce vybere mě hotovost a nechá mi ji v kuchyni na drobné nákupy ve večerce( bydlíme na vesnici, nic jiného tu není). Jenže během 14 dnů tam není ani ň, protože si musel vzít drobné na to, či ono. Včera jsem už buchla. Donesl si vítězoslavně kraťasy za 1600 z Bushmanna. Prý nikde nic jiného není, že nemůže chodit jako onuce( jenže je tlustej, za 2 měsíce budou kalhoty prošoupaný mezi stehnama úplně stejně jako kalhoty za 500). Já si od porodu koupila pomalu akorát vložky, a on takhle rozhazuje. Chápu, je náročný mít dítě, něco to stojí. Ale takhle negramotně co se týče financí se nikdy nechoval, doma pochopitelně nepomůže, je to moje práce, on do své taky chodí. Úplně se mi začíná protivit. Po mě chce abych byla opečovaná, upravená, doma uklizeno, navařeno ale já to nemám kdy všechno stíhat. Mimčo je hodné, ale jsou dny kdy je neodložitelné a to neudělám nic…
Změnil se i váš chlap po narození dítěte? Je větší sobec?
Dej mu přečíst tenhle svůj příspěvek- třeba ho to probere, klidně mu dej přečíst i tu diskuzi pod ním, ale hlavně ten svůj
Mě nepřijde rozdíl zaplatit někomu benzín a zaplatit si dopravu z i- Tesca. Naopak, ta druhá varianta je lepší a pohodlnější, protože si vše můžu naklikat v klidu domova, nemusím se nikoho o nic doprošovat a nikomu se podřizovat, ušetřím si běhání po supermarketu, zvlášť s malým miminem, které bych do toho semeniště bacilů a v létě do klimatizace brát nechtěla. Zkušenosti mám takové, že internetový obchod doveze lepší ovoce, zeleninu, šunku, než bych byla schopná koupit - poprat se s haldou důchodců. U nás je teda jen kosik.cz,vyzkoušela jsem to, stojí to za to a od té doby nemám chuť na sebemenší nákupy chodit. Je ale jasné, že to chce naplánovat jídelníčky a udělat třeba jednorázový měsíční nákup za tři, čtyři tisíce. Pro nás, s tím, že už dokupuji jen čerstvé pečivo přímo v pekárně(stejně nesnáším rohlíky ze supermarketů, na které každý sahá),případně maso, zeleninu, když chybí, taky v krámku. V tom už ale mám praxi, lítat pro každou kravinu zvlášť mě nebavilo nikdy, i když tu mám x večerek, penny, billu a lidl v dostupné vzdálenosti.
Další věc, vyřešit to s chlapem, zjistit, kde je problém a stanovit si peníze na domácnost, dále specifické potřeby pro dítě(pleny, výživy, benzín). Taky si myslím, že finance by měly být společné a chlap by měl být pyšný na to, že rodinu živí. A stanovit si částku, kterou dovoluje rozpočet a kterou můžete utratit každý sám.
@enny3 píše:
Dej mu přečíst tenhle svůj příspěvek- třeba ho to probere, klidně mu dej přečíst i tu diskuzi pod ním, ale hlavně ten svůj
si skoro myslím, že to není uplně dobrý a kontruktivní nápad, který přinese pozitivní vítr do řešení problému…
Jenze dnesni chlapi nemaji pocit dulezitosti, ze zivi svoji rodinu, coz bylo pred sto lety bezne a normalni. Dnes je normalni, ze zena vydelava penize. Takze chlapi jsou pak vetsinou nastvani, ze se museji uskromnit, coz nechteji. A bohuzel takovych je cim dal tim vic, kteri jsou schopni zene po porodu rict, aby si zajistla hlidani decka a po vecerech chodila na brigady
Ale jen po vecerech, protoze pres den musi zajistit, aby chlap mel doma zajisteny full servis.
Takze devcata, je to hlavne na nas, abychom nase syny vychovaly jinak. Protoze se muze stat, ze az budeme babickami, budou nam snachy brecet na rameni podobne jako zakladatelka tohoto vlakna.
@Anonymní píše:
Ahoj, v lednu jsem se stala mámou. Miminko je úžasné, vše okolo něj je v pořádku.
Problém je chlap. Jsme 6 let manželé( známe se 10), vždy byl hodný, obětavý, nesobecký. Od té doby co se narodilo malé pravý opak. Já zůstala na MD, takže prachy naprd, a v podstatě vše musím okolo mě a malé táhnout sama. On začal šíleně utrácet, vůbec si neuvědomuje že všechno něco stojí. Máme dlouhodobě auto v servisu, takže pravidelně každej týden musí naobjednávat tesco ( doprava cca 100) naháže si do košíku plno pytlovin který sežere téměř hned, 15 stovek hned v háji, a to je pomalu každej týden( jako by byl problém koupit po cestě domů něco, jde okolo Alberta i Tesca). Vždycky začátkem měsíce vybere mě hotovost a nechá mi ji v kuchyni na drobné nákupy ve večerce( bydlíme na vesnici, nic jiného tu není). Jenže během 14 dnů tam není ani ň, protože si musel vzít drobné na to, či ono. Včera jsem už buchla. Donesl si vítězoslavně kraťasy za 1600 z Bushmanna. Prý nikde nic jiného není, že nemůže chodit jako onuce( jenže je tlustej, za 2 měsíce budou kalhoty prošoupaný mezi stehnama úplně stejně jako kalhoty za 500). Já si od porodu koupila pomalu akorát vložky, a on takhle rozhazuje. Chápu, je náročný mít dítě, něco to stojí. Ale takhle negramotně co se týče financí se nikdy nechoval, doma pochopitelně nepomůže, je to moje práce, on do své taky chodí. Úplně se mi začíná protivit. Po mě chce abych byla opečovaná, upravená, doma uklizeno, navařeno ale já to nemám kdy všechno stíhat. Mimčo je hodné, ale jsou dny kdy je neodložitelné a to neudělám nic…
Změnil se i váš chlap po narození dítěte? Je větší sobec?
Holka, zadny stres.
Tohle je tipicka reakce chlapa ktery ma pocit ze o neco prisel. O tvou pozornost, klid, samotu vas dvou. Hleda zpusob jak si to vynahradit. A bud rada ze si to hleda takhle. Jsou horsi situace.Tady nepomuze nic jineho nez s nim o tom mluvit a davat mu najevo ze ses tu i pro nej porad stejne. A pokud mohu doporucit, urcite jako mama mluvis nejvic o diteti. Nedelej to. Kdyz prijde domu prvni o cem budes mluvit, je on. Kdyz mu pises tak spis o vas, jak se na nej tesis az dojde domu atd. Az dojde tak zase o nem, Co delal, jak se mel atd. Vsak to znas. Hodne ho chval. A co se tyce obleceni, ono nema moc vyznam nu vycitat. Mimco stoji hodne penez a on ma pocit ze vsechno de jemu a on nemuze.
Kricet, nadavat, vycitat nema smysl. Bude to jeste horsi, chytne pocit ze se vam kvuli mimcu rozpada vztah. Jeho pocity: On byl pred narozenim tvym stredem sveta ale ted je to dite a je treba mu ukazat ze je porad v tom stredu i on jen se musite vsichni naucit se o ten stredovy prostor podelit. A to i co se penez tyce. Drzim palce
Co dat finance dohromady. Z toho zaplatit povinne platby, stanovit si castku na jidlo, neco bokem na rezervu a co zbyde rozdelit spravedlive na kapesne pro tebe a jeho, a kazdy at si dela s kapesnym co chce.
Řešení není tak složité. Spočítej si částku, kterou od něj měsíčně potřebuješ na domácnost, tu ať ti dá, ty si ji schovej a hospodar s ní jenom ty. Samozřejmě že by to měla být taková částka, aby tobě z mateřské něco zbylo na oblečení, kafe s kámoškou, atd. Jaký si to uděláš, takový to budeš mít, poprat se za sebe musíš sama.
Mmch co máte tak vážného s autem že je dlouhodobě v servisu? To tvůj chlap nedokáže zařídit aby to opravili nebo aby vám dali náhradní? Asi mu to vyhovuje viď, že seš uklizena na vsi, bez auta, s utaženými kohouty a on si žije jako král.
@terien Koupili jsme za poměrně dobrou cenu(300 k) zánovní SUV. Jenže po čase se vysral motor, takže se scháněl novej( opět zánovní protože novej by stál skoro 150 tisíc), jenže opět je něco špatně, prý nějakej ventil, či co. Nerozumím tomu, má to u známého který to dělá když má volno…
Manželé jsme, dítě jsme chtěli oba moc, možná že manžel i víc. Asi je to na něho příliš. Nemůže ale očekávat vystajlovanou, dokonalou matku, hospodyni, milenku když sedí na prameni.
Dítě je u mě na prvním místě, se vším se uskromním, ráda. Ale tak trochu to očekávám i od něj…
Ptala bych se, jak ses zmenila po porodu ty. ono to bude oboustranny.