Náročné večery u školáka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
27.2.23 10:48

Dřív chodil v osm a bylo to ještě mnohem horší. Byly scény i ráno, ve škole byl nepozorný. Ráno nebyl schopný se nasnídat.
Režim samozřejmě má. Každý večer se sprchuje, což nenávidí, takže denně scéna kvůli sprše, denně scéna kvůli pyžamu a předtím scéna kvůli večeři. Ale scéna kvůli večeři přestane. Po pyžamu trvá až do usnutí.

• Citovat
  • Upravit
7257
27.2.23 10:50
@Mrs. S píše:
@jannina1 každý den mi přijde zbytečné umývat dítě, ale máš pravdu kdyby si šel třeba umýt zuby, tak by měl určitý režim a věděl co bude. Ale tohle jde nastavit i kartičkama s časem. Tyhle děti prostě potřebují režim, znám to

Mě to teda zbytečně nepřijde. Pokud je dítě třeba celý den mimo domov, kde lítá a zpotí se neumím si představit ho doma před spaním neosprchnout. Vždyť se nemusí nikde dlouho máčet. Je to otázka pár minut.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.2.23 11:31

U nej neni problem to, že by mu vadilo, ze chodí brzy spát. V sedm lehne a v sedm pět už spí.

• Citovat
  • Upravit
13751
27.2.23 11:49

Myslím si, že dítě s ADHD je naprosto odlišné od „normálních“ dětí a má nejspíš jiné potřeby. Nicméně by asi bylo potřeba zjistit, proč se pokaždé hroutí, co by teda byla jeho volba?
Každý je jiný, každému vyhovuje něco jiného, někdo má rád rutinu, předem vše naplánované, někdo to naopak rád nemá. A je dobré zjistit, proč se chová tak jak se chová a co by vyhovovalo zrovna jemu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Uslava
27.2.23 11:51
@Stará známá píše:
Presne. Nebala bych se i podminky - kdyz budes v 7 pripraven, prevleknut, osprchovan, muzes byt do 8 vzhuru, pokud chces.

Já bych to takhle udělala, ale znám rodiče, co chtějí mít večer co nejdříve klid pro sebe a jejich děti chodí spát co nejdříve. Ale nechci to podsouvat zakladatelce, protože v jejich botách nechodím. :)

• Citovat
  • Upravit
Anais Brno
27.2.23 11:57
@Anonymní píše: Řešila a vyřešila jste některá náročné večery s dětmi?
Už skoro 9 let čekám, kdy to přijde a nic. Každý večer s větou „jdi se převléct do pyžama“ začíná řev, scény, padá, ječí, brečí…
Chodí spát v sedm hodin.
Dítě má dysfazii a ADHD.

Tak mám tady dítě s VD, od té doby, co se sprchuje sám je klid. Má to už jako rituál od mala, večerní hygiena je standard.
Chodí tedy spát až po půl deváté, ale na déčku má vždy nutne nějaký seriál, tak ví, že musí být osprchovany a mít vše nachystané na druhý den, včetně oblečení do školy. Zuby taky, po telce zuby, rovnátka, pak čteme nějakou knížku a jde spát…
V devíti i přes diagnózu, by měl pochopit i rozumově, proč tomu tak je…

• Citovat
  • Upravit
6869
27.2.23 11:59

Já jen odbočím… neumývat každý den děti? 8o u nás teda zcela výjimečně… 9 letý kluk už smrdí potem po celém dnu a 3 letá holka, se zas ještě pořádně neutře. A snad všem se spí lépe, když jdou do postele umytí. Já kolikrát osprchuji oba naráz do 5 min.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
27.2.23 12:02
@kve-tinka píše:
Já jen odbočím… neumývat každý den děti? 8o u nás teda zcela výjimečně… 9 letý kluk už smrdí potem po celém dnu a 3 letá holka, se zas ještě pořádně neutře. A snad všem se spí lépe, když jdou do postele umytí. Já kolikrát osprchuji oba naráz do 5 min.

Tak tady je běžný, že se nemyjou ani dospělí, zuby si polovina nečistí, takže se není čemu divit, že k tomu nevedou ani děti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
27.2.23 12:08

Jo a když má se občas ty své výlevy, to jako znám taky dobře. Tak ho nechám vyjádřit názor, co bys na tom chtěl vylepšit, pokud je možnost vyjdu vstříc.
A jinak to uzavírám s tím, že názor jsem slyšela, on ten můj taky zná, tak ať se podle toho zařídí. Jsou věci o kterých nebudeme diskutovat pořád dokola, protože to nikam nevede.
A jsou věci, které člověk musí udělat, ať ho to baví nebo ne.
A rozhodně se ohradim proti chování, které mi vadí, což by ve tvém případě byly ty každodenní scény. Prostě bych ho už ignorovala…
Já mám tohle podání, škola je středověká tortura a vše špatně. Ok vyslechnu, co se mu tam „děje za příkoří“, ale zároveň si připraví tři hezké věci, co se za ten den škole staly…
Prostě bych ho nechala být s tím, že už je dost starý na to, aby si nachystal večeři, zvládl večerní hygienu a šel spát…
Přehodit tu zodpovědnost na něj…

• Citovat
  • Upravit
31278
27.2.23 12:16
@Sedmnactnulajedna píše:
A kdyby po převlečení do pyžama a celkové přípravě na spaní nenásledovalo spaní, ale něco, na co se těší - společná hra, „večerníček“, eventuálně hra na mobilu, ale to už by byl v posteli?

To mě taky napadlo - a my to tak i děláme, když na to přijde.
V sedm večeře, po večeři, okolo půlosmý už ho většinou honím (sprcha/zuby/pyžamo), pak má ještě čas na hraní (ať už s náma nebo počítač), v půldevátý čtení a v devět rovnou do pelechu. Takže možná i proto je celá tahle obsluha v klidu, protože ještě bude zábava ;)
Jinak mi syn nikdy neusínal před devátou. Možná jako úplné batole v osm, ale už ve školce to bylo později.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17472
27.2.23 12:17

Mám jedenáctiletého s adhd a takové večerní scény mívame pravidelně. Je jedno, v kolik ho nahanim do koupelny nebo spát. Jemu vadí, že musí ukončit činnost, navíc hygiena je nuda. Často to skončí tak, že ho prostě capnu, svleknu silou a umyju i proti jeho vůli, ale nadšená z toho nejsem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
27.2.23 12:21

@Tamtama popravdě jsem v tom úvodním příspěvku viděla Tebe :srdce: :mavam:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
27.2.23 13:31

@Anais Brno večeři si chystá sám. Na hygienu musím dohlížet. Nechce se mýt. Od 2 let je kvůli koupání denně scéna.
Scény většinou ignoruju. On někde leží a ječí.
Někdy už naopak jecime oba.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
27.2.23 14:01
@terien píše:
No je, proto dělá scény. Ať je v 7 v pyžamu, ale spát může jít dýl

Opravdu nedělá scény kvůli tomu, že je brzy. Dělá scény v osm, v devět i v deset. Naopak čím později, tím to je horší. To mu pak vadí i pyžamo, nemá správné plyšáky… Navic čím je víc unavený, tím hůř usíná. Pokud ho dám spát v půl deváté, tak klidně ještě v půl desáté pobíhá…
Jemu nevadí, že jde spát. Vadí mu vše okolo.
Pokud jde spát později než v sedm, další den je příšerný a jsou scény už od rána.

• Citovat
  • Upravit
2434
27.2.23 14:14

Předesílám, že nemám zkušenost s ADHD dětmi. Ale když 8-letá frfňá, že se nechce jít umýt, nabídnu jí, ať si vezme sebou nějakou hračku. Má různé figurky koníků, u kluka třeba nějaké autíčko potřebuje umýt ;) Jestli by to nepomohlo předejít scéně a řevu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová