Náročné večery u školáka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
27.2.23 16:23

@Russet hlavně on se nevzteká kvůli „je brzo a já nechci ještě spát“, on se vzteká kvůli tomu, že se mu nechce jít koupat, nechce se mu sprchovat, nechce se mu večeřet, nelíbí se mu povlečení, zapomněl u babičky plyšáka… On by chtěl spát hned, jak mu řeknu, vadí mu to crcání okolo. Jak mu řeknu, že se má jít sprchovat, tak padne a řekne, že už je vyčerpaný a unavený a už to nezvládne.

• Citovat
  • Upravit
6180
27.2.23 16:37
@Anonymní píše:
@Russet hlavně on se nevzteká kvůli „je brzo a já nechci ještě spát“, on se vzteká kvůli tomu, že se mu nechce jít koupat, nechce se mu sprchovat, nechce se mu večeřet, nelíbí se mu povlečení, zapomněl u babičky plyšáka… On by chtěl spát hned, jak mu řeknu, vadí mu to crcání okolo. Jak mu řeknu, že se má jít sprchovat, tak padne a řekne, že už je vyčerpaný a unavený a už to nezvládne.

Hele ale to mi dělá dcera taky, sice nemá ani VD ani ADHD, ale je po mně trochu mimoň a jak nejsou věci přesně tak jak je zvyklá, tak je všechno v háji, sedí na zemi a hystericky řve. Takže je každý večer stejný, důsledně. Hodiny ještě nepoznává, je jí šest, takže je to na nás. Na ni platí, když má tu večerní rutinu prošpikovanou věcmi co má ráda, tj nejdřív uklidit hračky/tvoření, pak si může pustit TV, pak je večeře, pak koupačka (tu má ráda, cachtá se ve vaně s mladší, jak má být sprcha, je řev, ne že by na mě teda platil), pak zuby, u toho musim asistovat a zpívat, jinak je opět řev, pak čtení a pak si může už dělat co chce, jak jsem psala, v devět zhasínám. Než jsme to vychytali tak to bylo vždycky s řevem, kecama, dohadama. Teď už ví že neuhnu a zvykla si. Ale jo, no, musím furt stát za zadkem a připomínat, sama si zvládne leda určit „už si nehraju, zhasínám a jdu spát“, ale musí být fakt nachystaná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
27.2.23 16:54
@Anonymní píše:
Terapie neděláme. Nikdo nám nic nedoporučil.

Jestli máš FB, tak je tam skupinka děti s VD. Podívej se na senzorickou integraci, neurovyvojovku terapii, biofeedback

• Citovat
  • Upravit
74217
27.2.23 17:16

Nechtěla bych takhle brzo chodit spát. Taky bych dělala v jeho věku scény. Naštěstí to nikdo a nikdy nepraktikoval. Dobře teď je zima. V letních měsících mi to přijde i strašné, takhle brzo zahánět děti do postele, když je venku dobře. Ty máš dítě, které má ADHD. Potřebuje mít nastavené hranice. Ale zas ty hranice musí být rozumné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15217
27.2.23 17:33
@kve-tinka píše:
Já jen odbočím… neumývat každý den děti? 8o u nás teda zcela výjimečně… 9 letý kluk už smrdí potem po celém dnu a 3 letá holka, se zas ještě pořádně neutře. A snad všem se spí lépe, když jdou do postele umytí. Já kolikrát osprchuji oba naráz do 5 min.

Tady na emiminu je normalni se neumyvat každý den, je to údajně nezdrave. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.2.23 17:34
@Anais Brno píše:
Jestli máš FB, tak je tam skupinka děti s VD. Podívej se na senzorickou integraci, neurovyvojovku terapii, biofeedback

Kouknu na to. Díky.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
27.2.23 17:37
@Kelsey píše:
Nechtěla bych takhle brzo chodit spát. Taky bych dělala v jeho věku scény. Naštěstí to nikdo a nikdy nepraktikoval. Dobře teď je zima. V letních měsících mi to přijde i strašné, takhle brzo zahánět děti do postele, když je venku dobře. Ty máš dítě, které má ADHD. Potřebuje mít nastavené hranice. Ale zas ty hranice musí být rozumné.

To, že bys to nechtěla ty, neznamená, že to nechce on. Taky chodil spát později a nefungovalo to vůbec. Spaní takto brzy je zatím nejvíce efektivní.
Opravdu se nevzteká kvůli tomu, že mu přijde brzy.
Když se ho zeptám, co mu vadí, tak všechno ostatní. Čas je poslední věc, co řeší.

• Citovat
  • Upravit
17472
27.2.23 21:52
@Anonymní píše:

U nás to je zase „Proč bych se měl mýt? Jsem se myl včera.“ Nebo „Zuby si nebudu čistit, není to potřeba.“ Případně rovnou nahodí mód ignorace. Když to nechám na něm (zkoušeno o víkendu), neumyje se, nevycisti zuby a spát jde k ránu nebo vůbec. Což druhý den je dítě na zabití víc než jindy. A ano, zvládne klidně nespat celý víkend. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mrs. S
27.2.23 22:01

@jannina1 my teda děti každý den nemyjeme už kvůli jejich pokožce

• Citovat
  • Upravit
Mrs. S
27.2.23 22:14

@Tamtama jako ten skoro 11lety, pokud ti jsou správně metříky? Zubům se u nás taky moc nedá na to dohlížíme, každý den se neumyvají. Ale teda on by nevydržel spát on je v 8, spí. To by jsem mu teda nedovolila

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.2.23 06:41
@Anonymní píše:
Brzy to není. Posouvali jsme na dřív, protože v osm už je naprosto nepoužitelný.

S dítětem s ADHD a dysfázií mám bohaté zkušenosti. Chce to jinou výchovu, než tu běžnou, to končí řevem všech a přitom to dítě nechápe, nemá to žádný žádoucí výsledek. Zrovna jdu svá ádéháďata budit.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.2.23 07:11
@Anonymní píše:
S dítětem s ADHD a dysfázií mám bohaté zkušenosti. Chce to jinou výchovu, než tu běžnou, to končí řevem všech a přitom to dítě nechápe, nemá to žádný žádoucí výsledek. Zrovna jdu svá ádéháďata budit.

Proto jsem to napsala do úvodního příspěvku a stejně se dozvím hlavně to, že chodí spát brzy.
Včera jsem zkusila těch osm. Změna je ta, že dneska už byly tři scény. Nestihl se nasnídat, protože je unavený. U převlékání odmítl triko připravené z večera.
Včera jecel úplně stejně. Nechtěl se sprchovat, nechtěl pyžamo. Je unavený a nemá na to sílu. Takže od šesti místo do sedmi jecel do osmi a do půl deváté nespal.

• Citovat
  • Upravit
2775
28.2.23 09:42
@Anonymní píše:
A co bys udělala, kdyby to prostě nedodržel? My zkoušeli od půlky října do prosince, aby chodil spát sám. Přesně jak píšeš, měl budík. Nefungovalo to. Budíků měl víc. Jeden na večeři, další na spaní… On vše odkládal a odkládal. Každý den byl jiný. Chodil spát od desíti do půl dvanácté. Večery byly naprosto příšerné. Takže jsme vrátili režim, že je v šest večeře, pak koupel a spát. Sice se u toho vzteká, ale udělá to a hlavně ráno se dá probudit, nasnídá se a převlékne se. Pokud je nevyspalý, tak se nenasnídá a jak má hlad, je naprosto mimo. To se mě až ptala učitelka, co se děje, že se od rána vzteká a hodil po ní sešit.
Ono nejde o to, v kolik hodin jde spát. Naprosto se neorientuje v čase. Hodina nebo minuta, nevnímá to. Stejně jako se vůbec neorientuje v hodinách. Dodnes je neumí přečíst a ani nemá povědomí, co se kdy dělá.
My musíme hlídat vše. Zkusili jsme dva měsíce nechat na něm školu a to nešlo. To by měl dvojku z chování za zapomínání.
Stejně tak nejde o připomínání. On je v dané době už unavený a dodnes se nenaučil se hecnout, že prostě něco musí.

Upřímně tě lituju. Já mám už 17 letou ADHD, teď už teda není hyperaktivní, ale problémy s organizací a sledováním času má pořád. Taky jsem to nechtěla přijmout, když jsem ji v 9, 10, 12 letech musela pořád popohánět a neustále vysvětlovat proč to a proč ono. No v jejích 15 jsem se už s tím smířila, že ji s tím budu muset pomáhat, dokud se neosamostatní a neodstěhuje, je to frustrující pro všechny. I ona má deprese z toho, že není podle představ ostatních. Ona žije v jiném světě prostě. Mám další 2 děti, které tyto problémy nemají, tak mohu srovnávat.
U vás mi přijde, že prostě musíte vydržet (smířit se s tím), když program nezvládne a bude scéna a naopak motivovat nějakou odměnou, když všechno zvládne podle programu sám a bez scény. Ono se to časem zlepší, jen asi s tím bude mít problém pořád a bude potřebovat dohled ( i klidně ve formě té odměny). Chce to pevné nervy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
28.2.23 09:48
@Anonymní píše:
Proto jsem to napsala do úvodního příspěvku a stejně se dozvím hlavně to, že chodí spát brzy.
Včera jsem zkusila těch osm. Změna je ta, že dneska už byly tři scény. Nestihl se nasnídat, protože je unavený. U převlékání odmítl triko připravené z večera.
Včera jecel úplně stejně. Nechtěl se sprchovat, nechtěl pyžamo. Je unavený a nemá na to sílu. Takže od šesti místo do sedmi jecel do osmi a do půl deváté nespal.

Tak nemáš úplně zdravé dítě. Není to jednoduché. Ale kdybych syna nepopoháněla ránoni večer, bude to taky se řevem. I mým.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2962
28.2.23 09:55
@Anonymní píše: Řešila a vyřešila jste některá náročné večery s dětmi?
Už skoro 9 let čekám, kdy to přijde a nic. Každý večer s větou „jdi se převléct do pyžama“ začíná řev, scény, padá, ječí, brečí…
Chodí spát v sedm hodin.
Dítě má dysfazii a ADHD.

To chodi spat hodne brzy, ani moje 6-leta dcera by nikdy nesla tak brzy spat. Jde kolem 9 a je to ok.
Kluk ti dela sceny, protoze by stejne neusnul, davej ho pozdeji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová