Náš dům a zeť

Napsat příspěvek
Velikost písma:
14723
21.1.20 14:19
@PaníBovaryová píše:
takže nemáš odpověď. Vlastnické právo je mi jasné, i kdo by tu střechu měl platit, otázka je, jak to bude v praxi.

Proč bych měla předjímat, že někdo, kdo nacpal větší částku do komplet rekonstrukce to nechá za pár let spadnout? Proč bych se JÁ tím měla zabývat?
Tím se hlavně nemusí zabývat ani jejich dcera s manželem, není to jejich a je žádoucí, aby vypadli hned a ne až spadne střecha. Když bude moct současný majitel rejžovat 180.000 ročně, tak za 2 roky na střechu má a zbyde i na Sechelles a další rok na splátky za Mercedes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1187
21.1.20 14:20

Bydlíme s manželem a dětmi v domě mých rodičů. Dům je zrekonstruovaný s neplatíte nájem. NIKDY by mě ani mého muže nenapadlo CHTÍT, aby na nás dům přepsali! Jednoho dne bude dům můj a můj zůstane…
Proč z peněz, které ušetří nebudují něco vlastního? My to tak děláme a máme proto i společný majetek. Nebo pokud se jim nelíbí žít v cizím, tak ať se seberou, vezmou si hypotéku s žijí za své.
Pan zeť je vychytralej a dcera řekněme neprozíravá…
Tvrzení dcery, že majetek nestojí za hádky svědčí o tom, že sama nikdy nic nevybudovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14106
21.1.20 14:20
@Liška2014 píše:
@Flyingfrog bože klid…jen pohled z druhé strany.

No já klidná jsem. Z čeho usuzuješ, že ne? A sice jsem potěšena, ale bůh nejsem. :mrgreen:

Pohled z či strany nabízíš? Toho vyčůránka?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5185
21.1.20 14:24
@Anonymní píše:
To jsme jim nabízeli sami s manželem, že bydlí zadarmo, mají bydlení bez problémů bez hypotéky. Ať vezmou hypotéku, ať rychle dva roky šetří a mají základ a vezmou hypotéku, že jim to v podstatě když ne celé, tak z velké části bude platit nájemce, máme zkušenosti, že jim pomůžeme, a budou si v podstatě bez starostí budovat svůj majetek nezávisle na tom, co máme my, díky tomu, že mají od nás zázemí. Odpověď byla to s těmi úroky bance. :nevim:

Máme to v rodině velmi podobně. Manžel má dům který vybudovali jeho rodiče, protože tam hodně nainvestoval, po smrti tchána se v dědickém řízení přepsal rovnou na něj. Tchyně tam ještě žije. Protože zůstala sama, nastěhovala se tam neteř (Vnučka od tchyně) s manželem a dítětem. Za to, že tam žijí zadarmo, pouze za polovinu inkasa (druhou platí tchyně) od nich očekáváme péči o babičku, která je tedy absolutně soběstačná. Počítám že tady X let ještě bude. Oni tak mají možnost šetřit si do budoucna na vlastní nebo na odkoupení domu. Kdyby nám řekli ať to na ně napíšem, jelikož tam v létě sekají trávu, tak by letěli jak namydlený blesk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Uslava
21.1.20 14:26
@aiwwa píše:
Takový ten, že ženská s dítětem bydlí s přítelem v jeho bytě, ze svého rodičáku platí jídlo a není ani napsaná v nájemní smlouvě.

A problém je v čem?

• Citovat
  • Upravit
30971
21.1.20 14:28

Zakladatelko, tak jim ten dum prodejte. A kdyz se rozejdou, tak muzete zete z těchto peněz zase vyplatit. Se jich zeptejte, za kolik by dum koupili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116210
21.1.20 14:29
@Uslava píše:
A problém je v čem?

Teď nevím na co se přesně ptáš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22288
21.1.20 14:30

@Flyingfrog :mrgreen: ne. Jen sama vím. Bydlela jsem 7 let v domě partnera. Dům jsme stavěli společně. Nemohla jsem si ani pověsit obraz na stěnu. Bez svolení. Atd…odešla jsem. To nebyl domov. V tomto tedy chápu, že ho to tam nemusi bavit. Obrazně. A kdo ví, co mu ženuška naslibovala. Třeba. Každopádně souhlas..nechcete..jděte. O tom žádná. Ale žít ve zlaté kleci bez možnosti lítat..taky k ničemu. Takže…pro klid rodin. Jít bydlet jinam. Pokud teda holka chce :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14106
21.1.20 14:36
@Liška2014 píše:
@Flyingfrog :mrgreen: ne. Jen sama vím. Bydlela jsem 7 let v domě partnera. Dům jsme stavěli společně. Nemohla jsem si ani pověsit obraz na stěnu. Bez svolení. Atd…odešla jsem. To nebyl domov. V tomto tedy chápu, že ho to tam nemusi bavit. Obrazně. A kdo ví, co mu ženuška naslibovala. Třeba. Každopádně souhlas..nechcete..jděte. O tom žádná. Ale žít ve zlaté kleci bez možnosti lítat..taky k ničemu. Takže…pro klid rodin. Jít bydlet jinam. Pokud teda holka chce :mrgreen:

Ale u vás je to velký rozdíl, když jste stavěli společně. U zakladatelky ani dcera ani chlap nestavěli nic. Bydlí v domě rodičů.
Z tvé situace by mně taky bylo smutno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21427
21.1.20 14:37

Bydlení u tchánovců je na dvě věci. Věčně výčitky „sedl sis do hotového“ a „nic ti tady neaptří“ a starostí, jak kdyby patřilo, že to manželka zdědí není vůbec jisté. V tomto ho chápu. Na druhou stranu by mě nenapadlo to řešit tak, že bych nutila tchány přepsat na mě, to je drzost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14106
21.1.20 14:38
@Cuddy píše:
Zakladatelko, tak jim ten dum prodejte. A kdyz se rozejdou, tak muzete zete z těchto peněz zase vyplatit. Se jich zeptejte, za kolik by dum koupili.

No to by mě zajímalo, co by na takový návrh dcerka s manžílkem řekli. :-)

Minimálně jako návrh bych to zkusila. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2660
21.1.20 14:39
@Anonymní píše:
A proč bychom měli zůstat bez dcery? Děláme něco špatného? O to mi právě jde, o ten pohled zvenčí. Proč myslíš, že bychom měli zůstat bez dcery? Co děláme špatného, aby dcera proti nám stála za manželem a my o ni přišli?

Nečetla jsem celou diskusi, ale kus ano. Byli jsme v opačné situaci mladých versus rodičů s domem. Tak jsem si myslela, že vám ukážu i svůj pohled na věc. Ale jak to tady čtu, vy máte úplnou pravdu a píšete naprosto rozumně, jsem na vaší straně!

My byli v jiné situaci, rodiče tehdy chtěli výměnou za dům náš byt, ale s podmínkou, že ho předěláme, což by narazilo na odpor družstva. K tomu všemožná břemena atd. Dům by přepsali až pokud by byly vlastní děti, v opačném případě bychom ho museli vyklidit pro dětného sourozence. A ano, v tom všem byla veliká komplikace s druhým sourozencem. Nakonec jsme dům odmítli a teď ho má sourozenec bez všech možných i nemožných podmínek. :mrgreen: Přitom tam byla ústní dohoda, že sourozenec dům nechce. Sourozence tchánovci mají volný dům, kde nikdo není, zatímco my vesele platíme hypotéku.

Shrnu-li náš případ, radši nemovitost nedávat. Ačkoli my vycházíme vcelku dobře, hooodně to zakalilo vztahy pod povrchem. Jak s rodiči, tak se sourozencem. I můj sourozenec například bydlí v domě, který vlastní rodiče manžela a také to zvládá - dům postavil a vyprojektoval její manžel, i když tchánovci jej platili. Situace je nepohodlná i pro sestru, ale říkala, že je to vysněný dům manžela, tak na něj přece nebude naléhat. A to už spolu mají několik dětí… :nevim:

Vaše návrhy se mi zdají rozumné, ať si pořídí na hypo investiční nemovitost. Ovšem lze toto vyřešit tak, aby na vás dcera nebyla naštvaná? Nebojte, však vztahy se zlepší minimálně po tom, co budou mít děti a budou potřebovat hlídat! :P

Říkali jste jim argument o tom, že vy jste také vyhazovali za úroky? Co kdyby šli oni do svého a vy jste jim pomáhali splácet hypo díky výnosu pronájmu domu? Nebo použít nějakou právnickou kličku? Například jim darovat do SJM ideální polovinu s tím, že druhou jednou dcera zdědí. Nebo ať dům splácejí Vám - s nějakými minimálními úroky? Nevím.

Jinak dnes člověk potřebuje dost peněz na stáří, ten dům bych si radši nechala. Zeď se mi zdá ohromně vykutálený, když s vámi něco bude, šoupnou vás do domova a hotovo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14106
21.1.20 14:41
@PaníBovaryová píše:
Bydlení u tchánovců je na dvě věci. Věčně výčitky „sedl sis do hotového“ a „nic ti tady neaptří“ a starostí, jak kdyby patřilo, že to manželka zdědí není vůbec jisté. V tomto ho chápu. Na druhou stranu by mě nenapadlo to řešit tak, že bych nutila tchány přepsat na mě, to je drzost.

Z toho, co zakladatelka píše nemám pocit, že by mu to do doby, než si začal nárokovat přepsání, takhle řekli nebo připomínali.
No a i kdyby, tak mají pravdu.

Jiná věc by byla, kdyby dcerka a zeť na baráku v potu a slzách nechali mladí. Ale oni opravdu přišli do hotového a ještě platí jen energie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22288
21.1.20 14:41

@Flyingfrog a mně je dobře. Mám muže..barák :P vse zlé je k něčemu dobré. A to i tady. Buď pofrčí pryč spolu nebo odděleně :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21427
21.1.20 14:42
@Flyingfrog píše:
No to by mě zajímalo, co by na takový návrh dcerka s manžílkem řekli. :-)Minimálně jako návrh bych to zkusila. :mrgreen:

a proč ne :nevim: moje kamarádka takto rodičům deset let splácela byt, protože už nemohla vydržet, že jí to při každé hádce omlátili o hlavu, že bydlí v jejich majetku. Pak už neříkali nic, má svatý pokoj :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová