Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jak tady lidi mluví „když nejsou nemocní…“
Už jsem zažila mnohokrát, kdy jsem jeden den byla s člověkem, který se zdál v pohodě až na to, že občas smrkal. A druhý den mi ten člověk volal, že má chřipku… Takže takové „ale já nejsem nemocná“ mě vůbec nezajímá. U novorozence by to snad mohl každý pochopit, že jste opatrná.
Ale pokud neumíte říct ne, tak je to úplně zbytečné vám něco říkat. Jakmile budete stát tváří v tvář těm, kteří prostě to mimino CHTĚJÍ, tak jim ho stejně dáte. Takže buď se prostě připravíte a řeknete jim to narovinu a budete si za tím stát, a nebo jsou všechny rady úplně zbytečné.
Mě to nevadilo, hned druhý den do porodnice mi tam přišlo 10 příbuzných
malého si chovaly jenom ženské, chlapi se báli
nějak nevidím rozdíl mezi tím, jestli se někdo naklání nad postýlkou nebo drží dítě v ruce ![]()
A možná plašíš jen dopředu a ve finále nebude nikdo mít „zájem“. Jako že pochopí…Dívej, v porodnici se na návštěvách krom tatínků nikdo extra nezdržuje, já dávala malou všem (kdo chtěl) pochovat a víš jak jsou z toho pěkné fotky, vzpomínky? Takový malý picmula v zavinovačce. Doma jsem návštěvy přijímala cca po týdnu, tchýně s tchánem si šli automaticky umýt ruce, mojí mamce jsem to řekla. Měla jsem doma i malou desinfekci na ruce, tu jsem použila asi 2× já. Zas to nesmíš tak hrotit, děti fakt hodně spí a spící mímo ti nebude nikdo vytahovat a nutně s ním pochodovat. ![]()
Příspěvek upraven 12.02.20 v 08:05
Já asi nechápu, proč by si zdravý rodinný příslušník nemohl pochovat mimino
jako rodiče, sourozenci a prarodiče, proč proboha?
přijde mi naprosto přirozené, že se chtějí seznámit s novým přírůstkem a pokud tam nestráví celý den, tak nevidím důvod hrát si na pipku, co vymýšlí pič*viny.
Návštěvy hromadného typu az po šestinedělí. Do te doby byla u nás jen tchyně.
Me u prvniho syna prijela na navstevu cela rodina z manzelovi strany asi po tydnu co jsme dosli z porodnice. Malej je narozen v prosinci. Uz bych to nikdy nepovolila. Bylo to pro me i pro maleho celkem narocne. Nemeli se k odchodu ani po trech hodinach.. Tak jsme se nakonec oblekli a sli je vyprovodit. Tchyne celou dobu malemu odhrnovala fusak v kocarku, ze je zdrave aby dychal ten studeny vzduch.
tak jsem ji rekla co si myslim, urazila se
a to mi i do porodnice prisla s chripkou, ze si aspon malej vybuduje imunitu
tak to jsem ji poslala domu. Ted cekam druhe dite a rozhodne chci mit v tomto chripkovem obdobi klid. Uz jen pro ten pocit, ze jsem udelala vse abych mimco ubranila od nemoci. Takze navstevy nejdriv za 4tydny a je mi jedno kdyz to nekdo z nich nepochopi.
oni pak s mimcem nelitaji po doktorech.
Neboj se předem, to mi na tom všem přijde úplně nejhorší. Ono si to sedne všechno. Třeba u tchyne jsem pak byla fakt šťastná, ze syna chovala, protože mi ukázala jak ho vyprdet. Já vykulena prvorodicka… navíc syn v noci zezacatku proste nespal a já byla ze všeho hin, jak já byla rada ze tchyne pak byla u nás, v noci mi kluka podávala, pak ho nechala odkrknout, abych nemusela vstavat? Všechno se vyvrbi… Hlavně neplas předem.
Oboum našim tátům jsem dceru dala pochovat už v porodnici, pak doma i mojí babičce. Širší rodina měla rozum a dojela až asi v 5. týdnech dcery, to už jsem ji dala všem kdo chtěl
Byla jsem ráda, že mám chvilku klid od příšerně uřvaného mimina a pečuje někdo jiný ![]()
Pokud je to takovy problem, tak zavcas oznamit, ze si navstevy ani chovani neprejes. Pripravila bych se i na nepochopeni a aby ses jednou nedivila, ze az ty budes neco chtit, tak se ti vyprdnou, jak jiz zde zminovana babicka
Jinak do porodnice par nejblizsich tehdy prislo, samozrejme chvilenku pochovali, popovidali a sli. Z porodnice se jelo jen za chlapovo babickou, pak domu a nikdo se mi tam nasilne necpal. Vetsinou lide respektuji sestinedeli. Pokud jde o nemoci, tak bys nesmela ani pred barak
Tady u nas je bezny trend, ze pomalu z porodnice maminy jezdi trajdat po nakupaku
![]()
A c oej za problém nechat mimčo na chvíli pochovat nejbližším příbuzným?
To je nějaká cenná křehká věc, která by se při dotyku blízkého příbuzného rozpadla?
a otec dítěte si na něj bude moct sáhnout? Co když dítě vezme a dá ho babičce pochovat?
@Anonymní píše:
@hani28
Tak mě jde hlavně o to, že třeba už do porodnice přijede dost lidí jak ode mě, tak od přítele, a prostě si nepřeju, aby si chovali všichni miminko a předávali si ho jako vařený brambor.
Mě už by vadilo, že za mnou přijde spousta lidí do porodnice. Nejsem zrovna dvakrát společenská a mám ráda svůj klid. Tudíž dovolím návštěvy jen a pouze rodičům. Přítelova babička se na to třese už pár měsíců, ale já opravdu nevidím důvod, aby tam chodila. Mimčo samozřejmě uvidí po šestinedělí. Ale já potřebuji čas a ne poslouchat den po porodu dobře míněné rady.
Nečtu diskuzi, ale pokud nechceš, aby si rodina miminko pochovala, tak je jednoduše nezvi na návštěvu a pozvi je až tehdy, až se po porodu vyklidníš. Protože chřipku nebo nějakou virózu ti novorozenec může chytnout stejně z naklánění nad postýlkou jako z chování. Nebo od manžela, co pravděpodobně mezi lidi taky chodí.
Já jsem teda mimča dala pochovat hned v porodnici babičkám, přišlo mi to to nejhezčí, když jsem viděla, jak na ně koukají. A jako babička bych byla také docela smutná, kdyby mi vnouče někdo zakazoval pochovat, notabene na pět minut v zavinovačce.
@Anonymní píše:
@hani28
Tak mě jde hlavně o to, že třeba už do porodnice přijede dost lidí jak ode mě, tak od přítele, a prostě si nepřeju, aby si chovali všichni miminko a předávali si ho jako vařený brambor.
Tak jim vysvětli, ať za tebou do porodnice nechodí. Já nevidím nejmenší důvod, aby do porodnice courali celý procesí. Jen tam nosí bacily, otravují všechny rodičky, které chtějí mít klid a potřebují se sžít s miminkem. Strávila jsem v porodnicích opravdu hodně času a byla neskutečná otrava mít pokoj vedle návštěvní místnosti. Většina žen je tam jen tři dny a to snad kamarádi můžou počkat. Pokud nechceš, aby mimčo všichni chovali, tak prostě řekni, že spí nebo že u cizích pláče a že se jí ještě nachovají až dost. Normální a ohleduplný člověk přijde až po šestinedělí. Ono jde hlavně o tebe, chytit od někoho chřipku nebo virózu je fakt opruz a můžeš kvůli tomu přijít i o mléko. A že někdo nemá příznaky nemoci ještě neznamená, že je nebude mít za dvě hodiny…
@debra.morgan píše:
Já asi nechápu, proč by si zdravý rodinný příslušník nemohl pochovat miminojako rodiče, sourozenci a prarodiče, proč proboha?
přijde mi naprosto přirozené, že se chtějí seznámit s novým přírůstkem a pokud tam nestráví celý den, tak nevidím důvod hrát si na pipku, co vymýšlí pič*viny.
Přesně
U první dcery jsem byla vyloženě šťastná, když chvíli choval někdo jiný, než já
A už vůbec si neumím představit, že by třeba prababička viděla miminko prvních šest týdnů leda tak na fotce, vždyť jí to musí být strašně líto
Teda soudím podle naší rodiny, kde jsou normální vztahy.