Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Proč soudit, že to má někdo jinak?
Kazda jsme jiná a máme jiné potřeby. Dobu 6ti neděli vnímám jako dobu kdy si má pravidla určovat žena.
My máme obě rodiny daleko, takže jsem zvyklá na 100% soukromí.
Vyžaduju ho i po porodu. Potřebuju se rozkojit, zvyknout na dalšího člena rodiny, jsem nevyspala, běhám půl dne v kojícím pyžamu, neucesana, krvácím a mezi nohama dvě vložky a do toho procesí návštěv? Sorry ale fakt ne a je mi jedno jestli jsem pro někoho hloupá a hystericka. Abych byla spravedlivá muselo by byt u nás, protože máme rozvedený rodiče, minimálně 4 návštěvy jen za rodiče, já mám ještě prarodiče jak od mamky, tak od tatky
na to se opravdu pár dní po porodu necítím chci mít klid a řídit se jen potřebou mou a děti a ne návštěv.
Nedodrzovala jsem teda celé 6ti neděli ale myslím asi 3 týdny nevím už přesně.
Myslím, že 3 týdny klidu si zasloužím vnoučata mají pak po zbytek života k dispozici a pro nás jsou ty začátky důležitější ![]()
Možná to mám jinak i kvůli vzdálenosti které od sebe mame, vztahy máme dobre ale nevidíme se tak často a jsem zvyklá na svůj klid.
@lucenka píše:
A c oej za problém nechat mimčo na chvíli pochovat nejbližším příbuzným?![]()
To je nějaká cenná křehká věc, která by se při dotyku blízkého příbuzného rozpadla?
a otec dítěte si na něj bude moct sáhnout? Co když dítě vezme a dá ho babičce pochovat?
Nam se dcera nerozpadla, ani kdyz ji chovalo v jejich 3 dnech zivota asi 10 nasich kamaradu. Neocekavane jsem sla z porodnice o den driv a tak se dcera stihla osobne zucastnit vlastni zapijecky. A bylo to super. Jednak jsem mela volne ruce na to, abych se trochu dala do pucu a pomazlila po dvou dnech i sve dve starsi deti a jednak bylo hrozne mile videt, jak jsou ti chlapi namekko, kdyz si chovali ten maly uzlicek.
@Hoa Mai píše:
Nam se dcera nerozpadla, ani kdyz ji chovalo v jejich 3 dnech zivota asi 10 nasich kamaradu. Neocekavane jsem sla z porodnice o den driv a tak se dcera stihla osobne zucastnit vlastni zapijecky. A bylo to super. Jednak jsem mela volne ruce na to, abych se trochu dala do pucu a pomazlila po dvou dnech i sve dve starsi deti a jednak bylo hrozne mile videt, jak jsou ti chlapi namekko, kdyz si chovali ten maly uzlicek.
jo ti chlapi byli strašně roztomilí, jak se někteří báli mimina dotknout
U nás se zastavili někteří kamarádi cestou na zapíjení v den propuštění z porodnice.
@lucenka píše:
jo ti chlapi byli strašně roztomilí, jak se někteří báli mimina dotknoutU nás se zastavili někteří kamarádi cestou na zapíjení v den propuštění z porodnice.
Nase osazenstvo byli povetsinou zaslouzili a zkuseni otcove a ti, co deti nemeli, uz meli zkusenosti s nasimi starsimi detmi, coby jejich kmotri a strejdove, takze se novorozence nebali, naopak vypadali, ze si to uzivaji, ze pri tom vzpominaji na vlastni miminka. Bylo to fakt dojemne. Clovek by si zapijecku predstavoval jako tlupu ozralu valejicich se na gauci a misto toho tam sedeli kolem stolu jen lehce ovineni chlapi a vzpominali, jak ten jejich mel taky tak pomackane rucicky a ta jejich sisatou hlavicku a krive nozicky
.
@Elen8 jenže zakladatelce vadí, aspoň mi to přijde z toho co píše, že co jí vadí nejvíc je že si někdo dítě pochová. Jako sorry ale že by si třeba babička nemohla pochovat vlastní vnouče? Tak to mi teda přijde dost přehnaný ![]()
@Ravedd psala jsem o rodině, to je v možném čísle. Jestli je někdo bez mozku, to znamená, že za mnou najednou přijede babička, děda, teta, strejda, sestrenky a její chlap s dítětem. Babička je taková, že vše musí být podle ní. Podle ní museli být i barvy oblečení, barva kočárky nejlépe vše bílé a bezove. Nechápe moje názory a pak se urazí. Bere si všechno jako urazlive, přitom to tak nemyslím.
Nikde jsem nepsala, že když za mnou přijde pouze babička, že ji dítě nedám.
Pro ostatní… Nikde jsem nepsala, že chci čas názor jestli jsem dobrá či špatná matka, jestli jsem normální, či nenormální, takže si tyhle svoje názory strcte někam. Já se nad vama směju, že asi neumíte číst a píšete úplně něco jiného, než co po vás já jako zakladateli a chtěla. Pokud chcete psat své názory, založíte si svoji diskuzi. Já se o to neprosila.
Na druhou stranu moc děkuju ženám, které umí číst a chápou, na co se ptám. ![]()
Myslím, že je úplně moje věc, zda v porodnici dám chovat dítě každému, nebo v době šestinedělí, kdy by mělo byt maminka adite spolu, v klidu, aby maminka neměla nervy z návštěv, že musí vstát a udělat cajcek, postarat se o to, aby si měli kam sednou.
Proto jsem psala, přijít na kafíčko ( otázka max 5min) kouknout do postýlky a nechat mimčo být.
Šestinedělí není tak dlouhý, aby se to nedalo vydržet.
A těším to z důvodu - když měla před 2 lety sestrenky mimčo, nedala vědět, že se ji narodilo, nechtěla půjčit snad rok. Když jsem si chtěla pouze pohladit, když bylo v náručí babiček, tak hned vstala, a že musí spinkat, kojit, přebalit. Ona mě za celé těhotenství nezávislá jak se mám. Sama nabídla, až bude mít čas, že dá vědět, abych za ní přijela na kafe, třeba na otocku ( mám to vlakem 40 minut). Říkala jsem, ze klidně přijedu i kdyby na pár minut. Za 3 měsíce se neozvala ani jednou. Takže proč by jsem třeba ji měla půjčovat dítě?
To samé můj otec. Celé těhotenství se nezeptal. Když jsem se dozvěděla, že to bude holčička, on mi na to řekl " hmm a Co, a cucel dal na mobilu a hrál hry. Když jsem mu řekla cokoliv, odsekl, úplně byli vidět že ho to totálně nezajímá. ( celkové posledních pár let je na mě takto zlí, třeba řekl, že nedám ani střední školu- dala jsem úplně v pohodě) takže taky… proč by jsem mu měla půjčovat dítě??prostě mu odsekbu úplně stejné jako on odsekavat několik let.
Mimi po šestinedělí budu půjčovat a budu přijímat návštěvy nejlépe pouze ten, které se zajímali celé těhotenství. Že za mnou přijde teta, kterou vidím 1×,2× do roka jen na nucených rodinych oslavach, proč by jsem ji měla půjčit dítě, nebo me zajímat její návštěva když je to vlastně pro mě jak cizí osoba? To ať za mnou radši přijde kámošky mamka, která se zajímala víc, než můj vlastně otec. ![]()
@Anonymní píše:
@Ravedd psala jsem o rodině, to je v možném čísle. Jestli je někdo bez mozku, to znamená, že za mnou najednou přijede babička, děda, teta, strejda, sestrenky a její chlap s dítětem. Babička je taková, že vše musí být podle ní. Podle ní museli být i barvy oblečení, barva kočárky nejlépe vše bílé a bezove. Nechápe moje názory a pak se urazí. Bere si všechno jako urazlive, přitom to tak nemyslím.
Nikde jsem nepsala, že když za mnou přijde pouze babička, že ji dítě nedám.Pro ostatní… Nikde jsem nepsala, že chci čas názor jestli jsem dobrá či špatná matka, jestli jsem normální, či nenormální, takže si tyhle svoje názory strcte někam. Já se nad vama směju, že asi neumíte číst a píšete úplně něco jiného, než co po vás já jako zakladateli a chtěla. Pokud chcete psat své názory, založíte si svoji diskuzi. Já se o to neprosila.
Na druhou stranu moc děkuju ženám, které umí číst a chápou, na co se ptám.
Myslím, že je úplně moje věc, zda v porodnici dám chovat dítě každému, nebo v době šestinedělí, kdy by mělo byt maminka adite spolu, v klidu, aby maminka neměla nervy z návštěv, že musí vstát a udělat cajcek, postarat se o to, aby si měli kam sednou.
Proto jsem psala, přijít na kafíčko ( otázka max 5min) kouknout do postýlky a nechat mimčo být.
Šestinedělí není tak dlouhý, aby se to nedalo vydržet.A těším to z důvodu - když měla před 2 lety sestrenky mimčo, nedala vědět, že se ji narodilo, nechtěla půjčit snad rok. Když jsem si chtěla pouze pohladit, když bylo v náručí babiček, tak hned vstala, a že musí spinkat, kojit, přebalit. Ona mě za celé těhotenství nezávislá jak se mám. Sama nabídla, až bude mít čas, že dá vědět, abych za ní přijela na kafe, třeba na otocku ( mám to vlakem 40 minut). Říkala jsem, ze klidně přijedu i kdyby na pár minut. Za 3 měsíce se neozvala ani jednou. Takže proč by jsem třeba ji měla půjčovat dítě?
Mimi po šestinedělí budu půjčovat a budu přijímat návštěvy nejlépe pouze ten, které se zajímali celé těhotenství. Že za mnou přijde teta, kterou vidím 1×,2× do roka jen na nucených rodinych oslavach, proč by jsem ji měla půjčit dítě, nebo me zajímat její návštěva když je to vlastně pro mě jak cizí osoba? To ať za mnou radši přijde kámošky mamka, která se zajímala víc, než můj vlastně otec.
To samé můj otec. Celé těhotenství se nezeptal. Když jsem se dozvěděla, že to bude holčička, on mi na to řekl " hmm a Co, a cucel dal na mobilu a hrál hry. Když jsem mu řekla cokoliv, odsekl, úplně byli vidět že ho to totálně nezajímá. ( celkové posledních pár let je na mě takto zlí, třeba řekl, že nedám ani střední školu- dala jsem úplně v pohodě) takže taky… proč by jsem mu měla půjčovat dítě??prostě mu odsekbu úplně stejné jako on odsekavat několik let.
Ty si kapánek pleteš dojmy s pojmy. Tvůj dotaz byl, jak to udělat, aby si návštěvy nepůjčovaly miminko- aby ho nezvedaly. A teď tady sepíšeš elaborát o nefunkční rodině a vztazích na bodu mrazu. Tak snad tyhle lidi si domů nemusíš zvát nikdy, ne? Ani po porodu, ani za rok
S chováním miminka to nemá nic společného. Když pozveš na návštěvu lidi, o které stojíš, pak naopak není problém jim mimčo na chvíli dát pochovat ne? Jako hormony jsou strašná věc, ale ty se vyjadřuješ jak blázen ![]()
@Anonymní píše:
Nikde jsem nepsala, že když za mnou přijde pouze babička, že ji dítě nedám.Pro ostatní… Nikde jsem nepsala, že chci čas názor jestli jsem dobrá či špatná matka, jestli jsem normální, či nenormální, takže si tyhle svoje názory strcte někam. Já se nad vama směju, že asi neumíte číst a píšete úplně něco jiného, než co po vás já jako zakladateli a chtěla. Pokud chcete psat své názory, založíte si svoji diskuzi. Já se o to neprosila.
Na druhou stranu moc děkuju ženám, které umí číst a chápou, na co se ptám.
Šestinedělí není tak dlouhý, aby se to nedalo vydržet.A těším to z důvodu - když měla před 2 lety sestrenky mimčo, nedala vědět, že se ji narodilo, nechtěla půjčit snad rok. Když jsem si chtěla pouze pohladit, když bylo v náručí babiček, tak hned vstala, a že musí spinkat, kojit, přebalit. Ona mě za celé těhotenství nezávislá jak se mám. Sama nabídla, až bude mít čas, že dá vědět, abych za ní přijela na kafe, třeba na otocku ( mám to vlakem 40 minut). Říkala jsem, ze klidně přijedu i kdyby na pár minut. Za 3 měsíce se neozvala ani jednou. Takže proč by jsem třeba ji měla půjčovat dítě?
Mimi po šestinedělí budu půjčovat a budu přijímat návštěvy nejlépe pouze ten, které se zajímali celé těhotenství. Že za mnou přijde teta, kterou vidím 1×,2× do roka jen na nucených rodinych oslavach, proč by jsem ji měla půjčit dítě, nebo me zajímat její návštěva když je to vlastně pro mě jak cizí osoba? To ať za mnou radši přijde kámošky mamka, která se zajímala víc, než můj vlastně otec.
Jsi sem přišla urážet? Já vím co to je rodina a pořád je to rodina a pořád to bude rodina i toho mimina
a to je můj názor mimino se nerozpadne když si ho někdo pochová ale tvoje dítě pro mě za mě si ho vystav do vitríny když budeš chtít. Ale tys sem asi přišla aby tě všichni poplacali po ramenou že tvoje rodina má na dítě jen koukat a když s tebou někdo nesouhlasí tak nemá mozek
a nechápu proč se s nima stýkáš když ti tak vadí
Edit a na psaní svých názorů nemusím zakládat svojí diskusi můžu si psát kam chci. Ta svoboda je krásná viď ![]()
Aha, tak to je jasný. Já to tušila, že v tom budou hodně špatné vztahy s rodinou. No tak jsi teď na koni a můžeš přes dítě všechno to příkoří vracet
Co se týče návštěv v šestinedělí doma a nějakého obskakování, bylo to přesně naopak - každá návštěva přinesla něco k jídlu pro nás a kafe si umí uvařit sami. Ale věřím, že někde je problém i nalít si vodu do sklenice.
@Michelle_M Presne, u nas navstevy po porodu pokazde prinesly neco dobreho, babicky klidne i par krabic jidla na ohrati, vetsina lidi se ptala, jestli neco nechci privezt, zaridit apod. Babicky nemely problem mi umyt nadobi nebo vyzehlit (to spis me to bylo blbe), kamaradi pokazde dovezli neco praktickeho (pleny, cokoladu nebo pivo pro tatinka
) a hlavne vsichni psychicky pomahali. Nekoho, kdo me se. e uz pred porodem, bych si domu nezvala-a stoprocentne ne v sestinedeli ![]()
@Ravedd po porodu jsou hormony svinuchy, muze se stat, ze to nekdo tak citi
ja to mela stejne a dodnes mi vadi, kdyz tchyne maleho chova, ale ne proto, ze bych ji to neprala, ale protoze on u ni vzdy strasne place uz po par vterinach a ona ho odmita vydat mne nebo manzelovi, ze at si zvyka…normalne jsem ji ho pujcovala po porodu, nevadilo mi to, ale kdyz byla pokazde reakce takova od syna a ted je mu 10 mesicu a neni to jinak, tak proste uz moc nechci, nemam rada nuceni deti do chovani a uprimne nemam ani rada to predavani, jakoze pet minut u jednoho a hup k dalsimu
ja mam tohle i v dospelosti, ze mam rada svuj prostor a klid a nevim, proc male miminko nutit do neceho, co nechce. Kdyby bylo spokojene u kohokoli, nemela bych problem, at si ho klidne prehazuji a ja budu mit volne ruce, ale kdyz od narozeni takhle na nekoho reaguje, tak jsem ho to asi nenaucila ja, ma to tak v sobe ted a nebudu to lamat nasilim. Jina vec je, ze zakladatelka jeste nevi, jak to bude a apriori bych k tomu spis pristupovala pozitivne, ze si ho chteji chovat, protoze ho maji radi. Kdyz se to mimcu nebude libit, vzdycky si ho mama muze vzit k sobe zase. O tom, ze by si meli myt ruce a byt zdravi asi nemusime diskutovat ![]()
Moje tchýně přijela 14 dní po porodu s chřipkou a čtyřicítkama horečkama. Byla jsem na mrtvicí. Ještě jako napotvoru neumí můj muž své mámě říct „ne“ a tchýně se u nás musela kurýrovat, protože ji přece nepošleme s teplotou přes půl republiky
Můj názor nikoho nezajímal, neboť jsem byla údajně pod vlivem hormonů zbytečně hysterická…Doufám, že po druhém porodu si uhájím šestinedělí. Tentokrát hodlám být nekompromisní! ![]()