Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Děkuji. Stojí mě to vždy enormní psychické úsilí.
Tady se dozvis, ze „te to nezabije“ a " jednou za cas je to slusnost". Ja si to nemyslim, ja si vzala chlapa, ne cizi lidi. Mam rada svuj klid, nemam rada navstevy. Jednou za cas to preziju, kdyz me muz poprosi, ale nevidim to jako standard. Ja razim heslo, at si kazdej dela co chce. A ani v manzelstvi to nemusi byt vzdycky totez.
@Anonymní píše:
No tak jsem prostě hulvát. Vždyť já letos všem zalžu, jen abych mohla být na Vánoce sama.
A jak to oni berou? A partner? Bude to takhle únosné pořád? Jakou to vyvolá z jejich strany reakci, až pochopí, že se vymlouváš a chodit tam prostě nechceš, a to nikdy?
Taky mě to nebaví, jednu až dvě zdvořilostní návstěvy za rok vydržím.
Příspěvek upraven 30.11.21 v 14:46
@VitaminC píše:
Tady se dozvis, ze „te to nezabije“ a " jednou za cas je to slusnost". Ja si to nemyslim, ja si vzala chlapa, ne cizi lidi. Mam rada svuj klid, nemam rada navstevy. Jednou za cas to preziju, kdyz me muz poprosi, ale nevidim to jako standard. Ja razim heslo, at si kazdej dela co chce. A ani v manzelstvi to nemusi byt vzdycky totez.
Přesně. Navíc mě partner nevezme ani do kina, restaurace a divadla. Jasně, že je to pro parnera pohodlné, protože já s ním k jeho rodičům přijdu a je uvařeno. Pro něho bez starostí.
@Anonymní píše:
A jak to oni berou? A partner? Bude to takhle únosné pořád? Jakou to vyvolá z jejich strany reakci, až pochopí, že se vymlouváš a chodit tam prostě nechceš, a to nikdy?
Jednou dvakrát za rok ano. Oni chtějí, ať chodím několikrát za měsíc.
@VitaminC
Já třeba vidím problém v těch následcích. Mě by za to tchánovci neměli rádi, kdybych tohle dělala. Jaké to je, když jedni z rodičů nemusí partnera svého dítěte jsem v opačném gardu zažila. Není to o tom, že s úsměvem přivítají jen to své dítě a všem je fajn. Ti rodiče si musí říct, že tedy mu nejsou dost dobří a nemá je rád. Když mě někdo nemá rád a vyhýbá se mi, těžko k němu sama budu chovat nějaké kladné pocity. I ten pocit vážně není nic dobrého. Dělá to pak problém mezi rodiči a dítětem. Dělá to problém při větších rodinných setkáních. Ani nemluvím pokud přijdou vnoučata. Jestli to máte tak, že jim to nevadí, tak to máš fajn, ale myslím si, že to tak zdaleka není všude a většina rodičů by to dobře nevzala.
@Anonymní píše:
Tak máš jinej program ne? Prostě to řekni a hotovo.
@Anonymní píše:
Přesně. Navíc mě partner nevezme ani do kina, restaurace a divadla. Jasně, že je to pro parnera pohodlné, protože já s ním k jeho rodičům přijdu a je uvařeno. Pro něho bez starostí.
Proč tě partner nevezme do kina, do restaurace nebo divadla? Proč ho tam nevezmeš ty?
Mě nepřijde, že jsi introvert. Spíš nějaká psychicky labilní a nevyrovnaná osoba ![]()
@Anonymní píše:
Tak prostě najděte kompromis. Já ho ustálila na 1× za měsíc taková ta klasická návštěva u nich doma. Víckrát může být, když se přidají k nějaké aktivitě, kterou chci i já, např. přidají se na výlet, na setkání s rodinnými přáteli apod. Lézt každý týden tam také odmítám, to je strašně moc na to, kolik volného času mám.
@Anonymní píše:
@VitaminC
Já třeba vidím problém v těch následcích. Mě by za to tchánovci neměli rádi, kdybych tohle dělala. Jaké to je, když jedni z rodičů nemusí partnera svého dítěte jsem v opačném gardu zažila. Není to o tom, že s úsměvem přivítají jen to své dítě a všem je fajn. Ti rodiče si musí říct, že tedy mu nejsou dost dobří a nemá je rád. Když mě někdo nemá rád a vyhýbá se mi, těžko k němu sama budu chovat nějaké kladné pocity. I ten pocit vážně není nic dobrého. Dělá to pak problém mezi rodiči a dítětem. Dělá to problém při větších rodinných setkáních. Ani nemluvím pokud přijdou vnoučata. Jestli to máte tak, že jim to nevadí, tak to máš fajn, ale myslím si, že to tak zdaleka není všude a většina rodičů by to dobře nevzala.
Ale ty vychazis z toho, ze lidem (snacham) zalezi na tom, co si o nich kdo mysli. Mne je to srdecne jedno. Ja mam pravo tam nechodit, oni maj pravo me nemit radi. Vsichni jsou spokojeni.
@Anonymní píše:
No tak jsem prostě hulvát. Vždyť já letos všem zalžu, jen abych mohla být na Vánoce sama.
proc hulvat? spis nezdvorak a slaboch, ze neumis rici svuj postoj. lhat partnerovi jen aby jsi zustala v necich ocich pekna, to fakt nechapu. jak pisi holky vyse, pokud to partnerovi nevadi, tak nevim, co resis… pokud mu to vadi, tak pak je jen na tobe, jak se k tomu postavis,.. no jestli mu neustale lzes, tak to je cesta do pekel
Příspěvek upraven 30.11.21 v 15:01
@Anonymní píše:
Tak prostě najděte kompromis. Já ho ustálila na 1× za měsíc taková ta klasická návštěva u nich doma. Víckrát může být, když se přidají k nějaké aktivitě, kterou chci i já, např. přidají se na výlet, na setkání s rodinnými přáteli apod. Lézt každý týden tam také odmítám, to je strašně moc na to, kolik volného času mám.
Kompromis mezi tim chodit nekolikrat mesicne a nechodit vubec je navsteva jednou mesicne?
V mych ocich spis trikrat rocne.
@Anonymní píše:
proc te nevezme? ze se koukas okolo jako mura nebo proto, ze ho to nebavi… on po tobe vyzaduje aby jsi k jeho rodicum jezdila? kolik vam je? -nact?
Příspěvek upraven 30.11.21 v 16:00
Přiznám se, taky nejásám z návštěv tchánovců a posledně i muž otráveně odfukoval, když jsme jeli k mým rodičům. No ale je nějaká slušnost aspoň udržovat vztahy. Pokud je ti jedno, že jsi za hulváta, tak fajn. Nepíšeš, jak moc vážné to mezi tebou a partnerem je. Jestli spolu budete mít děti, návštěvy budou nepříjemnou nutností, nebo tam budeš muset pouštět děti s partnerem, protože prarodiče mají na vnoučata taky nějaký nárok. Ale dost možná tam nebudeš chtít posílat své (třeba kojené) miminko, aby bylo bez tvého dozoru. Převládá mínění, že si vybíráme své muže, ne jejich rodinu. Ale možná bychom na rodinu měli zavčasu brát zřetel, protože pokud oni jako rodina mají dobré vztahy, budeš je muset přijmout jako součást tvého života, nebo budeš ta špatná v očích rodičů i partnera, později se děti nemusí cítit úplně komfortně v situaci, kdy maminka dává najevo zášť k jejich milovaným prarodičům.
Ono to nemusí být jednostranné. Sama píšeš, že jsi introvert, kdovíjaká zábava s tebou asi taky nebude, zrovna veselá kopa asi nebudeš, takže to neber tak, že oni tě tam CHTĚJÍ a ty se jim musíš odpírat, aby sis udržela klidnou mysl. Prostě tě zvou ze slušnosti, protože v jejich generaci se to tak třeba slušelo, nebo chtějí udělat radost svému synovi tím, že ti chtějí věnovat čas a náklonnost, těžko říct. Ale určitě nejsou uchváceni tvojí osobou. Zkus si s nima na rovinu promluvit, vysvětlit svoje důvody, domluvit frekvenci návštěv 2× ročně. A třeba se jim uleví, rádi to přijmou.