Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@kvaček Obávám se, že u nás by mladá napotřetí pochopila, že se stejně vrátím.
Taky neplácám, nějak mi to nefunguje. Myslím, že to je na postoji - někdo s čistým svědomím občas plácne a zabírá to, někdo (já) s tím má problém, tak to nezabírá. Jojo, tón hlasu to jistí ![]()
@Knihomyš nebo takto blbě jsme to napsala.. spíš bych ji řekla, tak co budeš jíst, pujdu sama, nechceš jíst, tak budem doma.. prostě nějaké řeči podle reakce..
Jednou jsem to tak použila, na kluka, že jsem prostě z bytu odešla za vchodové dveře a pochopil.. Podruhé se vztekla při oblékání a pořád něco a tak jsem se naštvala a sundala oblečení, že teda jít nemusíme.. Příěště si to rozmyslel, protože jít chtěl a jenom dělal fory
@Knihomyš heh tón hlasu
to mi připomíná ten vtip: Moje maminka je moc hodná, ale jak zařve.. tak uklízí i děti u sousedů! ![]()
@Knihomyš tak na minuty přesně to nevím, to je fakt.. od příště to budu stopovat ![]()
za dveře jsem odešla už několikrát.. donutilo ho to jenom k většímu vzteku (i pro příště) ![]()
Holky, ale to píšu o mém prvním synovi… teď má 6 let, mylsím, že na 90% jsme si s ním poradila..
Ale mám teď 20 batole a fakt nevím co sním.. Pořád mi háže věci, ale schválně neustále, prudce a můžem se i pos.. tak to dělá dál.. Nejedná se o věci - hračky, ale prostě jde vezme třeba velké auto a hodí ze schodů, včera mi málem vyhodil pánvici z balkonu.. Nebo schválně hodí kostkou do kávy atd. atd.
Zničených hraček, zničených jiných věcí..
Máma řekla - po ruce, tak teda dostal- i ze zvýšeným hlasem a prd.. takže nevím no.. Je malý na nějaké vychytávky, ale nevím co s ním..
Jako vytáhne třeba poklici a flák s ní po podlaze, atd. a někdy si ještě vyleze na auč aby to mělo říz
@Tamtama píše:
@Knihomyš už se takhle vzteká rok a nic se nezkracuje
Nakoukla jsem sem a vidím tvoje nářky. U nás to trvalo dlouho, tak rok a čtvrt. Pak se začalo vztekání vytrácet a zkracovat. Vydrž!
@kvaček píše:
Holky, ale to píšu o mém prvním synovi… teď má 6 let, mylsím, že na 90% jsme si s ním poradila..
Ale mám teď 20 batole a fakt nevím co sním.. Pořád mi háže věci, ale schválně neustále, prudce a můžem se i pos.. tak to dělá dál.. Nejedná se o věci - hračky, ale prostě jde vezme třeba velké auto a hodí ze schodů, včera mi málem vyhodil pánvici z balkonu.. Nebo schválně hodí kostkou do kávy atd. atd.
Zničených hraček, zničených jiných věcí..
Máma řekla - po ruce, tak teda dostal- i ze zvýšeným hlasem a prd.. takže nevím no.. Je malý na nějaké vychytávky, ale nevím co s ním..
Jako vytáhne třeba poklici a flák s ní po podlaze, atd. a někdy si ještě vyleze na auč aby to mělo říz
noa le to je normální!! líbí se mu zvuky, bouchání, líbí se mu, jak ty věci „reagují“ při pádu na zem. Je chyba ho plácat po ručce, takové děti pak svět přestabnou zkoumat. Já jsem dětem koupila jejich „bouchací“ věci. Když třeba chce shodit auto ze schodů, tak ho jemně zaraž a dej mu do ruky míč, který spolu jemně z těch schodů skutálejte. Chce třískat hrncema? dej mu starnou jeden malinký, který můžeš „obětovat“,k tomu vařečku.. at si užije. A ještě doporučím hudební školičku, tam je toho bouchání a třískání habaděj a dítko se vyblbne. Nehodám nezabráníš, takže např tu zminovanou kostku v čaji, kafi mít sem tam budeš. Ale co-kostka se vytahne, dáš kloučkovi do ruky ubrousek, at po sobe uklidí rozlitý čaj, samozřejmě spíš symbolicky s ohledem na jeho věk.
@Tamtama a jak to řešíš?.Já teda nechci malého plácat, ale už to bylo neunosné, tak jsem to teda zkusila, ale on stejně neví, co jako…
Kdyby házel kostkama, nebo drobnýma věcma, neřeším, ale když ti vezme třeba nočník a přehodí zábradlí na schodiště a nebo vezme nějaké střední autíčko a flákne to po kávách.. tak je to moc
Jinak s ním problém nemám.. Neni ani vztekací, spí celou noc, spí pěkně, na jiné věci poslechne! ale na toto ani ťuk
@brko on nezkoumá on schálně čeká kdy se nedíváme a vezme tu největší věc, aby s ní mohl prásknout.. začíná tatko házet i po osobách.. nech si zkoumá, má volé působiště, ale fakt mě přijde, že čeká, až se nedíváme a vezme to největší co může a flákne s tím a nebo čeká až bude na stole káváa, čaj a flák.. toto mi nepřijde jako zkoumání-.třeba když hodí velkou kostku po babičce, tak žádný zvuk to neudělá- leda tak babička ![]()
@brko to u nás nefunguje, stejně jde po „nebouchacích“..
@kvaček většinou zakřičím, syn se buď směje nebo vztekne.. ![]()
@kvaček píše:
@brko on nezkoumá on schálně čeká kdy se nedíváme a vezme tu největší věc, aby s ní mohl prásknout.. začíná tatko házet i po osobách.. nech si zkoumá, má volé působiště, ale fakt mě přijde, že čeká, až se nedíváme a vezme to největší co může a flákne s tím a nebo čeká až bude na stole káváa, čaj a flák.. toto mi nepřijde jako zkoumání
jo to dělá v mírnější formě i naše malá
jakmile se chvíli nedívám, tak hned lupho! já si myslím, že si tím říká o hru. a nebo zcela opačně prostě doufá, že se nebudete dívat i nadále, aby mohl nerušeně pokračovat ve svém „vědeckém“ výzkumu. ![]()
musíte spíš přijít na to vy a dle toho se zařídit. zkuste třeba někdy nereagovat, když začne něčím mlátit..
(ale tak, ayb to bylo bezpečné, to je jasný)
@Tamtama asi tak no.. včera mi stál pod balkonem starší a něco mi říkal, a on si donesl pánev- já si toho nevšiml a málem skončila klukovi na hlavě ![]()
tak to beru, že si vzal no.. ale to házení věcí po babičkách a schálně po stole mi spíš přijde, že už ne…
@kvaček podle Naomi bys v té situaci měla zařvat něco jako No tééééda!
to prásklo!! Tak víš co vezmeme míč a hodíme ho ze schodů spolu! A fakt to udělat.. podle ní tím dítě získá dojem, že s vámi spolupracuje a později s tou činností dá pokoj. Podle Naomi by se měli nechat ať to dělaj až je to omrzí.. Což trošku nejde když se ty věci demolují že?.. ale s balonkama by to snad šlo? Tak jsem to dělala se svíčkou a rybníkem- samozřejmě pod přísným dohledem a fakt to přestalo a už je ani jednoho nenapadne lézt k vodě nebo si hrát se sirkama