Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Patricia89 moc nerozumím dotazu, jestli trvale žijete v Německu a pracujete tam a nemáte žádný příjem v ČR, tak musíte podávat daňové pouze v Německu…
Jestli je dotaz směrovaný tak, že potřebujete udělat daňové do Německa, ale chcete si ho nechat zpracovat v ČR, tak to je taky možné. je jedno kde se zpracovává, podstatný je kam se odevzdává (tzn. FÚ v Německu)
A ceny DP přiznání do Německa jsou různé podle toho, kdo to zpracovává
Tak konečně nám přišly daně za rok 2014! Trvalo to sice dlouho, ale je to nakonec velmi příjemná částka
.
Na druhou stranu nás za chvilku zase čeká dát dohromady papíry pro rok 2015 a všechno od znova
. Ale motivace je veliká
.
@berynkaa to jo, prvni rok vraci nejvic, druhy vetsinou nejmin ![]()
@blumen píše:
@berynkaa to jo, prvni rok vraci nejvic, druhy vetsinou nejmin
já právě ani moc nevím, kde se to vzalo
. Čekala jsem maximálně pár set. Manžel měl jen tři měsíce daňovou třídu jedničku a pak už trojku.
@berynkaa píše:
já právě ani moc nevím, kde se to vzalo. Čekala jsem maximálně pár set. Manžel měl jen tři měsíce daňovou třídu jedničku a pak už trojku.
Taky nevim, ale castku jako prvni rok jsme dostali jen poprve, ja predtim pracovala ale tri mesice jeste v cechach a oni to nejak prepocitavali mam dojem.
@blumen tak to měl manžel podobné, leden únor ještě v Čechách a pak už celý rok v Německu. Ty dva měsíce se danili ještě v Česku a pak už se spočítalo všechno v Německu. Dělal mu to poradce, ty papíry jsme měli už v červnu, ale stejně se tam neuvádí, kolik (ne)budou vracet. Takže fakt překvápko.
Teď je nám celkem jedno, kolik vrátí, jen aby to bylo v pořádku. Mít tahanice s německým finančákem bychom fakt nechtěli
. Bereme KG, takže daňové přiznání podávat stejně musíme, myslím.
@berynkaa pokud jste jednou danove priznani podali, tak uz musite kazdy rok. Jinak nam poradce vzdycky rovnou rekne priblizne, kolik dostaneme/vratime.
Samozrejme, pokud ma na to software, tak mu to hned spocita, jeho porizeni se da zahrnout do Werbungkosten, stejne jako naklady na poradce. Pokud to ten Vas neudelal, je to deb_l a vymente ho. Teda pokud jste nenaplnili plnou vysi Werbungkosten necim jinym, napr. jizdnym.
Pokud si priznani delate sama pres ELSTER, tak se take dozvite kolik Vam vrati.
Pokud mel nekdo behem roku cast prijmu v CR a cast v DE, dostavate stejnou odecitatelnou polozku jako kdyby jste delala cely rok. Napriklad pokud delate v DE pouze 8 mes, dostanete OP jako za 12 mesicu, proto je vracena castka za prvni rok vetsinou vyssi. Vracenou castku take navysuje obdobi 6 danove sk., kterou Vam pak zpetne prepocitaji dle aktualni (vetsinou 1.-svobodni nebo 3.-zenati, 2.-samozivitelky…).
Pokud jste dostala od FU rozhodnuti o neomezene danove povinnosti a vetsina prijmu je dosazena v DE, jste povinna podat priznani v DE. Jinak MUZETE podat zjednodusene priznani v DE, tzn. ze nemusite.
Pokud zadate o Kindergeld jste take povinna podat danove priznani v DE, ikdyz jej jeste nepobirate.
@blumen @MIRUŠ77 @Olhor
on nám jen řekl že to bude dost… a měl pravdu. Jemu jsme z toho pak platili cca 600E, že je na to nějaká taxa.
Vím, že tam dával náklady na stěhování a cestovné.
A že ty papíry nejdřív musí schválit německý FÚ. A je pravda, že po půl roce finanční úřad poslal dopis, kde chtěl přesně doložit, jak manžel platil nájem. A pak do měsíce už peníze přišly.
Manžela uznali jako německého daňového rezidenta.
KG už pobíráme druhý rok.
Werbungkosten jsou neco jako naklady na dosazeni a udrzeni prijmu(tedy i cesta do prace), to o cem Vy mluvite, jsou naklady na vedeni druhe domacnosti.
Zde se da zapocitat stehovani, porizeni nabytku, cesta 1× tydne domu a telefonaty rodine (nevim ted presne, ale asi 1× tydne) a dalsi veci.
Pokud si zapocitava cesty domu, neznamena to, ze si nemuze pripocitat Werbungkosten, tedy mimo jine, cesty do prace.
Predpokladam, ze jste chtela napsat 60€, ne 600?? Protoze, cokoliv nad 100€, je zlodejina. Najdete si alternativu.
@Olhor ne 600
. Třeba podle tohoto článku to tak nějak odpovídá
http://www.focus.de/…1129109.html
Pochopila jsem, že cena za služby daňovému poradci odpovídá výši příjmů a pak složitosti daňového přiznání
.
@berynkaa - a já jsem se vztekala, že si daňový poradce za vyprac. přiznání řekl 150€
(ačkoli slíbil při první konzultaci 70€
), už to mi přišlo jako zlodějina. Ale 600€, to jste vážně „štědří“. To bych fakt nezaplatila ![]()
@Patricia89 ten poradce to právě taky říkal, že tu cenu si neurčuje on, ale je to dané podle toho, kolik vrací, což je závislé na výši příjmů ![]()
A od účetní by to bylo cca za 150e, ale ta za nic neručí a my potřebovali vědět, kde a jak teda danit. To jsem řešila na začátku této diskuze. Na FÚ jsem byla pečená vařená
a stejně nikdo přesně nic nevěděl.