Nemovitost ve výlučném majetku vs společná hypotéka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6119
2.4.21 20:30
@safina píše:
Já bych to teda nekomplikovala, při rozvodu má manžel prostě nárok na polovinu zaplacených splátek hypotéky a polovinu společných investic. Tohle mu nestačí? Ať si schovává faktury z vložených peněz a výpis ze splátek hypotéky budete mít k dispozici tak jako tak.
Ono by to totiž nebylo tak spravedlivé, jak se zdá, manžel by vlastně bydlel úplně zadarmo a na tvůj účet - jak tohle vyčíslíš?

No a zakladatelka by zase bydlela pohodlně jen díky tomu, že jí manžel z poloviny zacvakal rekonstrukci jejího domu. Kdyby to neudělal, možná jsou furt v nájmu, který ona z půlky platí. Taky nevyčíslitelné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2778
2.4.21 20:35
@SlečnaDahlia píše:
No a zakladatelka by zase bydlela pohodlně jen díky tomu, že jí manžel z poloviny zacvakal rekonstrukci jejího domu. Kdyby to neudělal, možná jsou furt v nájmu, který ona z půlky platí. Taky nevyčíslitelné.

No to je ještě jednodušší, ne? Vrátí mu polovinu z investovaných peněz. Mimochodem jsem to teda nečetla, že by manžel něco platil, jen že by vše, co se týká domu platila ona a pak by měli zúžené sjm. Jinak úplně nechápu, co tím chceš říct.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
2.4.21 20:55
@Enitka píše:
Je, pokud má být hypotéka pouze na zakladatelku a manžel nemá být spoludlužník.

Pokud zakladatelka nacpe do hypo většinu svých příjmů, bude muset chlap o to víc peněz nacpat do rodiny a v případě rozvodu odejde s holým zadkem. Navíc po něm zakladatelka může chtít nájem, bydlí přece v jejím domě a ona mu financuje bydlení. Takže v tomhle případě je lepší být spoludlužníkem hypotéky a v případě rozvodu odejít s polovinou splátek.

• Citovat
  • Upravit
1182
2.4.21 21:14

@Janli Aby byl spoludlužník, jsem navrhovala už na začátku. Právě s ohledem na to, že chtít pak od manžela platit nájem je trochu na hlavu. A smlouvu, co by bylo pro případ rozvodu, ev. ještě třeba závěť pro případ úmrtí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
2.4.21 21:20
@Uslava píše:
Nemůže. Chce ctít závěť a přání po]zůstalých.

Tak to tezko muze ctit, pokud na to ona sama mit nebude manzel ji s tim posle k sipku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
2.4.21 21:22
@SlečnaDahlia píše:
To klidně může. Zároveň ale taky by měla zakladatelka počítat v případě vyplacení s tím, že polovina peněz manžela k rekonstrukci podstatně zvýšila tržní cenu nemovitosti (o hodnotu vyšší, než je hodnota samostatné rekonstrukce), čili investice, čili má manžel po rozvodu jistě opodstatněný nárok na podíl.Zkrátka právně neskutečný voser téměř neřešitelný spravedlivě jen proto, že si zakladatelka z piety a neuskutečnitelného a nevymahatelného „přání pozůstalých“ potřebuje hrabat jen na svém. Úplně pominu, že pokud se ti dva skutečně rozejdou, tak s hypotékou na krku jí jako tolika před ní možná ani nezbyde, než tu nemovitost stejně prodat, aby měla na vyplacení.

Tak pokud zúží SJM tak bude mi narok na kulovy, takze s zadnym vyplacenim pocitat nemusi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kolicek95
2.4.21 22:21

Diskuzi nečtu, ale my to máme tak, že manžel má koupený před svatbou dům, má na něm hypotéku. Máme předmanželskou smlouvu, dům je jeho, investuje si do něho on, splácí on, platí i náklady spojené s bydlením, čili elektriku, plyn, vodu i opravy, prostě provoz nemovistosti. To je v podstatě kompenzace za to, že jsem přišla o možnost podílu na tom domě, můžu tedy šetřit peníze, ráda bych po rodičáku koupila investičně nějaký být. Jídlo a všechno kolem dětí hradíme společně, ze společného se platí i výbava domácnosti. Já o dům pečuji, uklízím a tak.
Tvému manželovi se trochu divím, protože pokud máte SJM, tam bys ho stejně musela vyplatit za ty splátky plus za to, že o dům pečuje a pracuje na něm, čímž ho zhodnocuje. Sepsala bych být vámi nějakou smlouvu, že v případě rozvodu dostane manžel všechny peníze, které proinvestoval, zpět, plus že mu zaplatíš kompenzaci za práci atd. Někdo přistoupí na to, že se dům rovnou přepíše na dítě, nebo alespoň část. Můžeš mu také dát věcné břemeno na užívání. No a nebo bych na něho prostě fakt část přepsala, podle proinvestovaných peněz, je to podle mě celkem fér.

• Citovat
  • Upravit
Uslava
3.4.21 09:07
@j.a.n.i1 píše:
Tak to tezko muze ctit, pokud na to ona sama mit nebude manzel ji s tim posle k sipku.

Psala, že to bude ctít. Tak to asi nějak musí jít. Podle mě není přístupná žádnému řešení, než tomu, že dům bude její, ona ho bude platit a její manžel z toho nebude mít nic a veškeré náklady rodiny bude hradit on. Přes to nejede vlak.

• Citovat
  • Upravit
102087
3.4.21 09:30
@Uslava píše:
Psala, že to bude ctít. Tak to asi nějak musí jít. Podle mě není přístupná žádnému řešení, než tomu, že dům bude její, ona ho bude platit a její manžel z toho nebude mít nic a veškeré náklady rodiny bude hradit on. Přes to nejede vlak.

Jo, takze to bude ctit tak, ze dejme tomu vyplati bratra a pak nebude mit na rekostrukci a jeste zustane sama, to se vyplatí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
3.4.21 09:46

Ano splatky, opravy bys mela platit ty. Provoz domacnosti ( jidlo, drogerie, nabytek ) byste se meli podelit, stejne tak o energie. Ono to ve finale stejne nedava smysl, pze cela rodina proste prijdete o nejaky standard na ktery jste zvykli.
Osobne bych si nemovitost nechala a s manzelem sepsala smlouvu, ve smyslu, ze to co do domu vrazi on ( rekonstrukce, veci, ktere nejdou odnest ) se vycisli a pripocte se k tomu inflace a zhodnoceni. Takhle muzete nadale hospodarit spolecne - jen budes muset spravedlive spocitat kolik penez slo z jeho prijmu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
3.4.21 10:09

@Šarlota4 A co z toho manžel získá, když mu jde principielně o to, že nechce figurovat v dluhu, který je na cizí? Takže jednak tam bude figurovat a druhak do toho ještě bude vrážet další peníze a jistotu nemá žádnou, protože kdyby se náhodou rozvedli, tak barák je zastaven bance a manželka nemá prachy, takže stejně nic nedostane. Jasně, může e o to soudit, ale kde nic není, ani smrt nebere a ještě bude za toho hnusného, co chce oškubat manželku s dětmi (když budou, nevím, zda je aktálně mají, spíš ne).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
3.4.21 10:38

@j.a.n.i1 idealni to neni vubec - nicmene vnimala jsem to ze sveho pohledu. Jakoze sice nechci nic cpat do majetku manzela, ale jako jeho manzelka jsem ochotna investovat, pokud mam moznost navratnosti. Proste ho v tom nenechat. Pro me by to byla ceste nejmensiho odporu. Ale nepsala nic o tom jake maji prijmy. Mas pravdu asi by nemela na vyplaceni, ale mohla by pak dum prodat/pronajmout atd.
Dle jejiho scenare ona proste neutahne splatky a jeste provoz domacnosti, tudiz manzel bude muset cvakat vic a jeste navic nebude mit na nic narok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Uslava
3.4.21 11:23
@j.a.n.i1 píše:
Jo, takze to bude ctit tak, ze dejme tomu vyplati bratra a pak nebude mit na rekostrukci a jeste zustane sama, to se vyplatí.

Je to její názor. Chce ctít za každou cenu, tak ať ctí. Když jsou jí milejší cihly, než rodina, je to její věc.

• Citovat
  • Upravit
102087
3.4.21 11:28
@Uslava píše:
Je to její názor. Chce ctít za každou cenu, tak ať ctí. Když jsou jí milejší cihly, než rodina, je to její věc.

Jeji vec to samozřejmě je, ale tys psala, ze to nejak jit musi… No nemusi, a ani nepujde, když na to nebude mit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Uslava
3.4.21 11:28

Jednoduché to sice je, ale v závěť a přání pozůstalých bylo jiné a to budu ctít.
Takže přes to nejede vlak. A pro změnu sem ani nenapsala, co tedy bude ctít. Takže veškeré nápady jsou k ničemu.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky