Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anael tak ten te umí dobre prudit:-) jeste lip, nez ta moje 11ti leta:-)
Jako tlemim se u tveho příspěvku nahlas:-)
Příspěvek upraven 09.10.14 v 13:37
@Anonymní píše:
Nečekala jsem tolik potrefených hus, ani jsem netušila, jak tu někdo naznačoval, že by to bylo nějak kontroverzní téma.Vás, které máte neklidné děti s ADHD se to ale netýká, toto je téma o klidných dětech, které mají smůlu na nesnesitelné matky.
Já taky někdy nemám náladu a starostí mám nad hlavu, ale jsem dospělá a snažím se tak jednat.Čtu spoustu článků a textů o tom, jak jsou dnešní děti nevychované a rodičům je to fuk. No možná. Není to rozhodně můj případ. Ale druhý extrém myslím taky zaslouží pozorost. Je stejně protivné, když vás v obchodě ruší hulákání nervní matky a nebo malého děcka. Nebo není. U té matky je to horší - už jí nejsou tři ani pět.
Zakl.
Problém je v tom, že toto za 5 - 10 minut prostě přesně nepoznáš. Ta matka často doufá, že křikne už jen jednou - naposled a bude klid ![]()
Ale návody na účinná alternativní řešení bez křiku sem, málokterá matka huláká s chutí, spíš je to projev bezradnosti a zoufalství.
@Knihomyš píše:
Hele, a vadí ti bezprizorní neřvoucí běhající dítě, co přerovnává věci (tedy v rámci jedné položky „zkrášluje“ krabici, ne že je prohazuje)? Páč to je moje dcera a buď toto, nebo oboustranný řev - vyber si.
Asi nerozumim tomu na co se ptas. Jako jestli mi vadi, kdyz nici obaly od zbozi?
@Anonymní píše:
Nečekala jsem tolik potrefených hus, ani jsem netušila, jak tu někdo naznačoval, že by to bylo nějak kontroverzní téma.Vás, které máte neklidné děti s ADHD se to ale netýká, toto je téma o klidných dětech, které mají smůlu na nesnesitelné matky.
Já taky někdy nemám náladu a starostí mám nad hlavu, ale jsem dospělá a snažím se tak jednat.Čtu spoustu článků a textů o tom, jak jsou dnešní děti nevychované a rodičům je to fuk. No možná. Není to rozhodně můj případ. Ale druhý extrém myslím taky zaslouží pozorost. Je stejně protivné, když vás v obchodě ruší hulákání nervní matky a nebo malého děcka. Nebo není. U té matky je to horší - už jí nejsou tři ani pět.
Zakl.
Tak s Tebou bych se chtěla potkat, Ti garantuju, že kdybys na mě takhle začala štěkat, tak bys to asi v tom mém rozpoložení schytala taky ![]()
@kacz píše:
Takže ty vidíš asi tak 10 minut anebo hodinu z celého dne a hned spěcháš té mámě, která s tím dítětem je celý den, něco poradit. Proč, proboha?? Proč ji nenecháš být?Ono to není snadné. Jak má ženská kočárek, hned je vystavena nekonečným zkoumavým pohledům podobných prudičů, jako jsi ty. Starým dědům se nelíbí, že dvouleté dítě nejde samo a jede v kočárku. Už nevidí, že já mám půl hodiny na to, abych vyřídila asi 10 záležitostí, takže to jinak nejde. Jednomu se nezdá, ze dítě řve, dalšímu se nezdá, že ho matka okřikuje. U nás je dnes skoro 20 stupňů a dopoledne se mě úplně neznámá osoba ve městě ptala, proč moje dítě nemá čepici. Takhle bych mohla pokračovat donekonečna.
Zakladatelko, obchod i autobus jsou veřejné prostory. Pokud tě takové věci opravdu obtěžují, nech si dovážet nakup do domu a jezdi autem.
Mám také dítě a tak nevím, co myslíš tím, že to není jednoduché.
Mně se teda tak často nestává, aby mi do čehokoli s dítětem vstupovali cizí lidé a pokud ano, myslejí to zpravidla dobře a tak s nimi taky jednám.
Zakl.
Takové chování k děcku se mi taky nelíbí, ale taky se mi nelíbí to odsouzení na straně zakladatelky. Odsuzuješ tu matku, ale jak můžeš vědět, co tomu předcházelo? Třeba je to děcko otravné a nedobré celý den, k tomu se přidaly nějaké problémy, PMS, a matce prostě ruply nervy. Které z nás se to nikdy nestalo? Já si nehraju na dokonalou matku, tak klidně přiznám, že sem tam už jsem taky s nervama v koncích. Ale řeším to jinak, vybíjet si frustraci na dítěti je nesmysl.. Hrozně mě baví, jak si některé matky myslí, že mají patent na výchovu a že jedině jejich styl výchovy je ten správný a všechny ostatní jenom odsuzují (nemířím to tady na nikoho konkrétně, mluvím obecně). Každá normální mamka vychovává děti podle svého nejlepšího svědomí a vědomí, to že jí někdy ujedou nervy z ní nedělá špatnou matku.
@dendule4 píše:
Tak s Tebou bych se chtěla potkat, Ti garantuju, že kdybys na mě takhle začala štěkat, tak bys to asi v tom mém rozpoložení schytala taky
Jak „štěkat“?
Zakl.
@lucenka píše:
tohle mě dostalo… u nás se to občas stává (jenom s tím rozdílem, že si pak nejdu koupit cigára). Ale tak snad maminka ví, co její dítě před nákupem snědlo, že by rohlík třeba jenom nakouslo. A nebo mu ho prostě koupit nechce. Nechce mu ustoupit, protože si to dítě vyřvává.
jo tak to je právě můj případ, prostě nekoupím ani zmrzlinu ani rohlík ani nic, všichni na mě koukají jak na nejhorší matku na světě
![]()
@Pizlam píše:
Asi nerozumim tomu na co se ptas. Jako jestli mi vadi, kdyz nici obaly od zbozi?
Ne, prostě se pohybuje po obchodě sama a přerovnává třeba sušenky nebo konzervy v krabici (dítě Lidlu). K mému úžasu zatím nic nezničila.
Je fakt, že nemám ráda soudit lidi podle jedné situace v které je vidím/slyším. Ale tohle co popisuješ, jsem zažila nedávno. Byla jsem na hřišti a kromě nás tam byla babička asi s 6 letou vnučkou a babka jela furt - neskákej, nesedej si do písku, neřvi atd…chápu, že o ní asi měla starost, ale za tu hodinu co jsme tam byli jsem měla hlavu jak pátrací balón, fakt to obtěžovalo, mnohem víc než křik a skákání děcek okolo, což na hřišti člověk musí očekávat.
@lllucie píše:
Jako tlemim se u tveho příspěvku nahlas:-)Příspěvek upraven 09.10.14 v 13:37
To nepsala já, já jen reagovala ![]()
@anickadomnik píše:
jo tak to je právě můj případ, prostě nekoupím ani zmrzlinu ani rohlík ani nic, všichni na mě koukají jak na nejhorší matku na světě![]()
![]()
na mě taky a hlavně začnou mít nějaký kecy (nebo anonymně drbou na emiminu) ![]()
Zakladatelko - Je pravda, že tu maminku neznáš, takže těžko soudit!
@lucenka a treba to bylo prave naopak… jak vis, ze si jej vyrvava? Treba ma skutecne hlad
to ty nevis… budes apriori hajit takove? V tu chvili pusobila protivne zle a me nezajima jestli je pak jina. V ten dany okamzik s tim, ze mu nenazranci rohlik nekoupi, ale sobe bezi pro cigara, proste a jednoduse vypada zle.
@lllucie píše:
Jako tlemim se u tveho příspěvku nahlas:-)Příspěvek upraven 09.10.14 v 13:37
jestli to bylo na mě tak on o tom ví, že mě to ničí nervy a dělá to schválně a navíc už takhle pár lidí nachytal jako tu paní v obchodě a to ho baví snad ještě víc než moje nas. rání