Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak ja ked na svoje zavrcim, tak sa tiez ludia v obchode otacaju co ze za furiu som, a ako moc tie decka neznasam. Bohuzial, na nich nic ine neplati
Moja vlastna mama so strykom, co mi nadavaju ked na decka nadavam po troch dnoch navstevy na nich zacnu vrcat uplne rovnako ako ja ![]()
Ano, boli sme u psychologicky. Dozvedela som sa, ze som chladna a prilis narocna, manzel nezrely a predskolske deti dokonale a bez chybicky, co uz hadam ani vychovavat netreba ![]()
@jdukolem píše:
ale tak to už se zase točíme v kruhu - láskyplná prevence je něco jiného než poštěkávání a příšerné chování..
tak jasně, že se točíme v kruhu - protože jsme zpátky u toho, že pokud zakladatelka nezná dítě a matku, tak těžko pozná, jestli se jedná o poštěkávání nebo prevenci
hele, třeba já své děti láskyplně tituluji „haranti“. ano, před lidmi, které neznám, si dávám pozor na ústa, protože zkušenost mě poučila, že ti jsou schopni mne za to div neukamenovat. co mně znají, těm to ani nijak divné nepřjde, naopak si kvůli tomu kolikrát utahují oni ze mne
a děcka to taky vědí, když je oslovím „haranti“, vědí, že je vše v pořádku. jakmile jim řeknu „Magdaleno, Michaleno“ (jména jsou tedy smyšlená), tak vědí, že jde do tuhého a já jsem naštvaná. na věřejno ovšem lépe vypadá ta druhá varianta, to uznávám.
@jdukolem píše:
ale v tom příspěvku - úvodním, nebylo popisováno temperamentní dítě co dělá psí kusy ale hodné dítě které se chovalo zcela klidně ovšem maminka hopořádcepovala a nejspíš i působila nevlídně.. a protože jsem párkrát viděla něco podobného věřím, že to tak klidně mohlo být… maminky živých dětí chápu - sama jedno „vlastním“ a ano každý nákup je pro mě adrenalin, nicméně troufám si říct, že je to něco jiného usměrňovat živé dítě -láskyplně než poštěkávat po klidným dítěti, který se nezavděčí ani tím, že dýchá…
pokud ale zakladatelka nepozorovala neustale, nemohla objektivne posoudit, jestli dite skutecne jen klidne sedelo - ale to je zas furt dokola, to nema smysl.. Zkratka ano, jsou i matky, ktere deti sodi i kdyz to neni nutne, jestli to byl i tento pripad nevim a s tim bych to asi uzavrela, stejne se vysledku nedoberem. Tak ci tak mi zasahovani do takove situace, i vykrik tady, prijdou prehnane ![]()
@jdukolem píše:
ale v tom příspěvku - úvodním, nebylo popisováno temperamentní dítě co dělá psí kusy ale hodné dítě které se chovalo zcela klidně ovšem maminka hopořádcepovala a nejspíš i působila nevlídně.. a protože jsem párkrát viděla něco podobného věřím, že to tak klidně mohlo být… maminky živých dětí chápu - sama jedno „vlastním“ a ano každý nákup je pro mě adrenalin, nicméně troufám si říct, že je to něco jiného usměrňovat živé dítě -láskyplně než poštěkávat po klidným dítěti, který se nezavděčí ani tím, že dýchá…
To, že působila nevlídně, to tam není.
Opět něčí úhel pohledu, domýšlení se.
Já jsem se dočetla, že hodného kluka pořád cepovala, hrubě okřikovala a škaredě s ním jednala, to ano. Celou dobu nákupu.
Nebo tedy celou dobu nákupu, co viděla a slyšela zakladatelka této diskuze. A že to bylo krajně nepříjemné. Což jí sice věřím, nicméně si pořád stojím za tím, co jsem už psala. Nezná je osobně a dlouho na to, aby mohla soudit. Může posoudit maximálně tedy tu dobu, kdy byla očitým svědkem této nepříjemné události. Ale psát na veřejný portál, že jsou takové matky „fúrie a prudičky aneb matky, co nesnáší své děti veřejně“ - to je docela přitažené za vlasy a zbytečný výkřik do tmy.
@jdukolem píše:
Holky proč je tak těžké připustit si, že některé maminky opravdu dokážou být na ty děti hnusné a sekýrují bez příčiny? myslíte, že takové neexistují?
přesně to mě taky napadlo.. přitom se stačí rozhlédnout, potkávám je skoro denně :/.. jasně člověk někdy nemá náladu, má blbej den apod. ale nemá si to vylívat na dítěti. Hlavně některé maminy si asi myslí, že děti se rodí s patentem na rodiče, že ví jak se přesně mají chovat a co přesně a kdy nesmí dělat.. A když to dítě se minimálním způsobem odchýlí od těch šílených pravidel, tak je sekec mazec.. Jak pak mají být děti vyrovnané a hezky se k sobě chovat, když mají doma takovej teror a nemůžou se nijak projevit.
@lesniboruvka Myslím, že ty matky, co jsou na děti hnusné systematicky, do sebe nepůjdou po přečtení diskuse na emiminu. Ty si svoje chování vždycky nějak zdůvodní - vždyť ty děti se chovaj děsně a ony nemůžou jinak. (Že děti zpravidla předvádějí, co vidí u rodičů, je nejspíš ani nenapadne.)
Takže poměrně logicky to na sebe vztáhnou spíš matky, co občas ujedou - a vůči těm je Lomikářino vyjádření dost silný kalibr.
No, neúsměvnější mi na tom připadá, že by se někdo měl chovat k dětem hezky, aby neobtěžoval okolí.
Když se chovám k dítěti hezky já, tak obtěžuji okolí daleko víc (recitací básní, neustálým mluvením, vydáváním zvířecích zvuků, nekoordinovanými pohyby apod.). Možná kdybych na ni houkla, tak by zmlkla a okolí by bylo v pohodě ![]()