Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Svatá prostoto… @BohunkaP, nepochopilas, protože nechceš. Chceš „nesnášet“, budiž ti to přáno, nic není snazší.
Opakuji naposledy - potíž není v tom, že jsem téma nechtěla napsat jako Lomikára. Za ten názor se nestydím a svému internetovému alteregu ho klidně veřejně připíšu. Potíž je, že v tomto případě vzniklo faktické spojení mezi Lomikárou a konkrétní živou osobou, kterou tak lze identifikovat přímo v místě, kde žiju. A to je dost podstatný rozdíl, který ti stále uniká.
Protože jako Lomikára jsem sem psala spoustu soukromých věcí, kontroverzních názorů (i doslova proti všem) a anonymitu k nim nikdy nezneužila. Naopak. Při vědomí toho, že tu nikdo neví, kdo Lomikára ve skutečnosti je, nebyl důvod.
Mým jediným zájmem bylo, aby Lomikára zůstala virtuální, nikoli spojená s mou osobou, od toho tu ostatně ty nicky jsou, nebo ne? Proto jsem také jedinkrát použila anonymitu právě k tomuto - abych zabránila prozrazení. Nikoli, že je toto názor Lomikáry, ale že Lomikára je Jana Nováková z Horní Dolní, ulice Hvězdná.
Proto je to celé postavené na hlavu. Pravidla i tvoje uvažování v jejich rámci. Intimní a citlivé věci sem přece můžeme klidně psát pod nickem a to právě proto, že nikdo neví, kdo za tím nickem je. Už ten nick je anonymní, to je jeho princip. A nepřiznat nick má podle mě smysl právě a jedině tam, kde by mohl být propojen se skutečnou indentitou. O tu virtuální tu vůbec nejde. Odtajnění tohoto tématu mě propojilo se skutečnou osobou, to vadí, protože to popřelo smysl anonymního alterega v těchto diskuzích. To je totiž horší, než vědomí, že nějaká „maminka79“ má ten či onen intimní problém. Dokud nevím, kdo za nickem „maminka79“ je, JE to anonymní.
Abych to shrnula - Vůbec nevadí, že se teď ví, že to psala Lomikára, ale že někdo „tam venku“ nyní může spolehlivě identifikovat, kdo ve skutečnosti Lomikára je.
Je to nefér. A důvod není tento konkrétní názor, ale všechno, co jsem sem kdy dřív napsala o sobě či svých blízkých s vědomím, že se neví, kdo jsem.
Příspěvek upraven 11.10.14 v 21:04
@tiffany píše:
Nikde jsem nepsala, že se snažíš změnit můj názor, jen jsem psala, že jsi ho nezměnila.Ptala jsem se tě, protože jsem nepochopila, o co ti jde, pak už ano, ale stejně jsem názor nezměnila. Někomu mohou moje názory připadat hloupé? O někom takovém víš? Ne vůbec nemanipuluješ fakt, to ono samo.
No, ono když napíšeš, že někým manipuluji, tak to logicky znamená, že se snažím změnit jeho názor.
Vidím, že máš velký problém s výkladem slov a logikou.
@krtek7489 píše:
No, ono když napíšeš, že někým manipuluji, tak to logicky znamená, že se snažím změnit jeho názor.![]()
Vidím, že máš velký problém s výkladem slov a logikou.
Já zase vidím, že jsi v manipulaci přeborník a to nejen v teoretické, ale i v praktické rovině. ![]()
Svatá prostoto… milá Lomikáro z Horní Dolní, ulice Hvězdná… nerozumím, co jiného jsi napsala než to, co jsem napsala já a to, co přesně mně osobně vadí.
Nikdo Tě nenutil, abys sem tu spoustu soukromých věcí či kontroverzních názorů - navíc dokonce nejen o sobě (!!!) psala. To bylo Tvoje vlastní rozhodnutí.
Stejně tak, nikdo Tě nenutil, abys založila diskusi (o níž jsi navíc, vzhledem ke svým zkušenostem tady, předem musela vědět, že se stane kontroverzní), která by Tvůj nick s Tvou skutečnou identitou propojila. Žádná krize, žádná nouze, žádný problém, s nímž bys akutně potřebovala pomoc či radu. Ani žádný dobrý úmysl či snaha pomoci druhému (poskytnutí kontaktu, konkrétních údajů, konkrétní rada někomu v nouzi nebo cokoli podobného)… nic z toho.
Každý musí přemýšlet nad důsledky toho, co dělá… co píše.
Pravidla tohoto serveru znáš - a hlavně a především, pravidla virtuální reality znáš (resp. měla bys znát).
Jinak řečeno… to, že „se teď ví, že to psala Lomikára, ale že někdo „tam venku“ nyní může spolehlivě identifikovat, kdo ve skutečnosti Lomikára je“.. to je Tvůj problém. Věc, jejíž důsledky sis měla rozmyslet předtím, než jsi začala svět moralizovat a s vykřičníkem sdělovat ostatním, že nemají prudit svoje děti. Protože dělat toto vše anonymně, to je ubohost. Ať se to děje v realitě kolem nás - nebo na internetu. Nebo v obojím zároveň.
Příspěvek upraven 11.10.14 v 21:38
@tiffany píše:
Já zase vidím, že jsi v manipulaci přeborník a to nejen v teoretické, ale i v praktické rovině.
Asi jsem úplně blbá, ale můžeš mi přesně a hlavně srozumitelně napsat čím a jak tebou manipuluji? Slyším to prvně v životě, že bych měla takový dar ![]()
@krtek7489 píše:
Asi jsem úplně blbá, ale můžeš mi přesně a hlavně srozumitelně napsat čím a jak tebou manipuluji? Slyším to prvně v životě, že bych měla takový dar
Podle mě není manipulace dar, ale slabost. Pokud ti to udělá dobře, můžu ti tu napsat, že jsi vyhrála. Stačí? O to ti šlo? Nebo jsi schopná přiznat, že máme prostě rozdílný názor a tak to přijmout? Pro mě to není problém.
@Litta píše:
To děláš úplně blbě. Máš mít excelovskou tabulku a zapisovat si tam k přezdívkám jejich prohřešky a blbé názory.
@tiffany píše:
Podle mě není manipulace dar, ale slabost. Pokud ti to udělá dobře, můžu ti tu napsat, že jsi vyhrála. Stačí? O to ti šlo? Nebo jsi schopná přiznat, že máme prostě rozdílný názor a tak to přijmout? Pro mě to není problém.
No jasně
Já ti tvůj názor přece neberu, proč bych to pro boha dělala?
Ale můžu si o něm myslet, že je hloupý, ne? Jinak umět manipulovat s lidmi je rozhodně dar, jen to člověk musí využívat k prospěšným věcem a činům ![]()
@BohunkaP No, ještěže tu máme takové, co moralizování nesnáší a tak ho dalším moralizováním náležitě potírají (a podepisují se pod své názory i s celou adresou)
.
Pro podstatu věci je podle mě irelevantní, jestli jsem kritizovala, pomáhala nebo řešila krizi. Stejně jako to, jestli to téma je či není (očekávatelně) kontroverzní a kolik v něm bylo vykřičníků.
Podstata věci je podle mě v tom, že jestliže volená anonymita neslouží k tomu, aby zabránila reálné identifikaci autorů, postrádá smysl. Nic víc, nic míň. Howgh.
@Lomikára píše:
@BohunkaP No, ještěže tu máme takové, co moralizování nesnáší a tak ho dalším moralizováním náležitě potírají (a podepisují se pod své názory i s celou adresou).
Pro podstatu věci je podle mě irelevantní, jestli jsem kritizovala, pomáhala nebo řešila krizi. Stejně jako to, jestli to téma je či není (očekávatelně) kontroverzní a kolik v něm bylo vykřičníků.
Podstata věci je podle mě v tom, že jestliže volená anonymita neslouží k tomu, aby zabránila reálné identifikaci autorů, postrádá smysl. Nic víc, nic míň. Howgh.
a jak tě někdo může reálně identifikovat na základě toho, že jsi viděla nějakou maminku v krámě a jinou v autobusu? To jsi jediná ve tvém městě, kdo chodí na nákup do krámu a jezdí busem? Teda kromě těch kritizovaných maminek.
@lucenka Kritizivaná maminka v obchodě, či kdokoli, komu o tom řekla, myslím stačí.
@jane-e píše:
@ulice a jeste dodam, ze me treba tato diskuze privedla k zamysleni, ale nekdy ani pri nejlepsi vuli nervy na uzde neudrzim a pokud s tim ma nekdo problem, tak bohuzel, ja jina byt neumim, zkratka nejsem dokonala supermatka
Tak někdo je třeba hodně klidná povaha, ale to z něj nedělá supermatku…Nikdo není dokonalý ![]()
Já jsem cholerik, takže se musím hodně učit a snažit, ale stejně se můj temperament projeví
Ale snažím se, čím jsem starší, tak tím víc se umím ovládat a emoce „vypustit“ zdravě, nevybíjet si vztek na ostatních - a především na svých dětech..
Každopádně už jsem to psala, nejsem z těch, které by soudili vystresovanou maminku křičející na dítě. Stane se asi každé z nás. Ale zpětně přemýšlím proč se mi to stalo, jak tomu příště předejít atp.