Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@P4ja píše:
Holt, musíš používat repelent a nebo nosit ty náramky a třeba ještě Bčko k tomu a počítat s tím. Na mě se klíšťata chytají taky. Bohužel to mám tak. Snad i ze stromu na mě spadne.
Vidíš to, jsme na počtech několik desítek za procházku s ochranou
bez netuším co bych dělala.
@P4ja píše:
A trávník vůbec nemusí být přerostlý. Fakt kvůli tomu nepůjdu kácet a ničit trávník.
Ano, to je přesně ten problém. Já netvrdím že je potřeba kácet a ničit trávník, právě naopak! Ty „rozkvetlé“ louky ve městech jsou akorát nesourodé často křovinaté traviny. Seká se to pár krát do roka a úplně pokaždé se akorát docílí toho, že tam ta zeleň definitivně vychcípá. Protože to prostě uschne, protože to není ničím mulčované ani zahuštěné jako udržovaná zeleň. Komu to pomůže fakt netuším. Ale hlavně že „chráníme planetu“. I ve městě jsme měli zelený balkon a pak i zelenou zahradu. Na pidi prostoru jsme měli hromadu hmyzáků, ptáky pravidelně koupající se v pítku,… a všechno to přežilo i sezonu, vypadalo to hezky, nikoho to až tolik neobtěžovalo a dovolila bych si tvrdit, že přírodě to pomáhá víc než seschlé polomrtvé křoviny s nulovou různorodostí.
@Konnny píše:
Já myslím, že by se to mělo všechno zabetonovat.
To je taky názor ![]()
@větvička1 píše:
To spíš chytneš klíště od toho psa. Taky jsem jednou měla klíště a nikde jsem nebyla, ležela jsem doma s miminem. Jen jsem se pomuchlovala se psem.
A ten pes je generuje nebo jak?
Chytne je úplně stejně jako ty když s tebou jde po tom chodníku… a nebo teda fakt nesmíš ani ty ani pes ani dítě vlézt ani na ten půl metrový plácek zeleně. Pak je ale otázka k čemu že to tam v těch městech vlastně je, když se jim musíš vyhýbat obloukem a ani na tu louku si nemáš kam sednout ![]()
@pannda píše:
Neseče se hlavně kvůli zadržování vlhkosti v půdě..ono zase těch kvetoucích rostlin tam není, jetel, pampelišky, sedmikrásky…Já pamatuju louky - vysoká tráva tak 50cm, plno květin, barevnosti, travin..Chápu alergiky, nepříjemná věc, ale pyl se dostává i z velké vzdálenosti vlivem větru…
U nás na sídlišti teď kvetou i trávy, tak je to vysoké.
@Nimie píše:
To je taky názor
Pak bys měla od té hnusné trávy pokoj, ne?
@Konnny píše:
Pak bys měla od té hnusné trávy pokoj, ne?
Chtělo by to příště lépe číst ![]()
U nás se v loňských letech sekalo furt „na tři centimetry“, i když prakticky nebylo co (v létě už tu byly prakticky suchý drny)
Letos vypadá tráva líp, jak občas zaprší, aspoň zatím - a zrovna teď se seká po celým městě. Já i dcera alergičky na jarní pyly (takže cca od března do května), v létě jsme nikdy problém neměly. A letos? Chvíli byl klid po odkvětu stromů, vysadily jsme prášky a před týdnem ejhle, dcerka začala mít jednodenní záchvaty kýchání a rýmy, když se začalo sekat. Takže já bych radši vysokou trávu - a taky kvůli alergii. To si člověk nevybere…
@Nimie píše:
Tak to jsi boreckdyz mas tu travu u vchodu, na hristi a vubec prakticky u kazdeho použitelneho mista tak to kliste chytnes i na tom chodniku
Tak stačí jít prostředkem chodníku a neotirat se o tu trávu ![]()
@Nimie píše:
A ten pes je generuje nebo jak?Chytne je úplně stejně jako ty když s tebou jde po tom chodníku… a nebo teda fakt nesmíš ani ty ani pes ani dítě vlézt ani na ten půl metrový plácek zeleně. Pak je ale otázka k čemu že to tam v těch městech vlastně je, když se jim musíš vyhýbat obloukem a ani na tu louku si nemáš kam sednout
Tvůj pes chodí jen po chodníku a dělá tam i potřebu?
Nevleze vůbec do trávy? Takže akorát
@lucenka píše:
Tvůj pes chodí jen po chodníku a dělá tam i potřebu?Nevleze vůbec do trávy? Takže akorát
A víš že existuje i jiná než přerostlá metrová zeleň? ![]()
@Nimie píše:
Ano, to je přesně ten problém. Já netvrdím že je potřeba kácet a ničit trávník, právě naopak! Ty „rozkvetlé“ louky ve městech jsou akorát nesourodé často křovinaté traviny. Seká se to pár krát do roka a úplně pokaždé se akorát docílí toho, že tam ta zeleň definitivně vychcípá. Protože to prostě uschne, protože to není ničím mulčované ani zahuštěné jako udržovaná zeleň. Komu to pomůže fakt netuším. Ale hlavně že „chráníme planetu“. I ve městě jsme měli zelený balkon a pak i zelenou zahradu. Na pidi prostoru jsme měli hromadu hmyzáků, ptáky pravidelně koupající se v pítku,… a všechno to přežilo i sezonu, vypadalo to hezky, nikoho to až tolik neobtěžovalo a dovolila bych si tvrdit, že přírodě to pomáhá víc než seschlé polomrtvé křoviny s nulovou různorodostí.
No já ti jenom píšu, že jsou lidi, kteří to opravdu chytnou i na anglickém trávníku. Že to nutně nemusí být jen tím, že se trávník neudržuje. Mám jít nadávat známým, že sečou málo, když jsem u nich chytla klíště na ani ne 3cm trávníku?? Nebo psům u tchánovců, kteří toho nachytají spoustu?
Jinak jasně, pokud se o to město nestará, tak je potřeba to řešit. Byli jste s tím na MÚ, zastupitelstvu?? Tady docela funguje to, že se domy, které o to mají zájem přímo domlouvají s městem a ty plácky, které potřebují si udržují sami a sečou, jak je potřeba. Někde naopak nechávají vyšší trávu a hlavně tam mají luční směs. To je fakt o domluvě. Ono už ve spoustě měst vidí, že fakt není řešení nechat trávu přerůst. A letos ještě navíc když prší, tak to kolikrát ty firmy nestíhají. Mají dané termíny sečení a než posečou celé město, tak můžou začít znova a lidi nadávají pořád.
Ad klíšťata - já to musim někam zaklepat, ale i když jsme denně venku někde na hřišti, v trávě, tak klíště jsme neměli nikdo ani nepamatuju. Vlastně pamatuju - loni nebo předloni, když jsme se byli podívat u studánky, to jsme si přinesli klíšťat hned několik (naštěstí jen jedno zakousnutý). Tak vim, že ke studánce už ne - asi se mrchy držej u zdroje vody. A pejsek nosí celou sezonu obojek proti klíšťatům - funguje skvěle ![]()
@P4ja píše:
No já ti jenom píšu, že jsou lidi, kteří to opravdu chytnou i na anglickém trávníku. Že to nutně nemusí být jen tím, že se trávník neudržuje. Mám jít nadávat známým, že sečou málo, když jsem u nich chytla klíště na ani ne 3cm trávníku?? Nebo psům u tchánovců, kteří toho nachytají spoustu?
A bavíme se o jednom klíštěti nebo o 50ti? ![]()
@P4ja píše:
Jinak jasně, pokud se o to město nestará, tak je potřeba to řešit. Byli jste s tím na MÚ, zastupitelstvu?? Tady docela funguje to, že se domy, které o to mají zájem přímo domlouvají s městem a ty plácky, které potřebují si udržují sami a sečou, jak je potřeba. Někde naopak nechávají vyšší trávu a hlavně tam mají luční směs. To je fakt o domluvě. Ono už ve spoustě měst vidí, že fakt není řešení nechat trávu přerůst. A letos ještě navíc když prší, tak to kolikrát ty firmy nestíhají. Mají dané termíny sečení a než posečou celé město, tak můžou začít znova a lidi nadávají pořád.
A domlouvat co, když řady „aktivistů“ se přimlouvají za to, že se tráva sekat nesmí?
to je to na co si stěžuju, měli jsme krásnou udržovanou zeleň i v okolí baráku, díky grantům a ochotě jsme si tam postupně dovysázeli stromky, keříky a pak když se dostavěly ostatní domy v okolí, to bylo zhruba v období kdy poprvé začala kolovat ta stupidní nesekací výzva. Tak najednou že je potřeba na to nesahat ať je broučkům lépe… místo původně zeleného trávníku tam nalítal plevel, který věčně přerůstá, seká se opravdu jen sporadicky a když se to netrefí (jakože se to většinou netrefí), tak to hned po posekání prostě uschne. Teď u nového bydliště, paradoxně mimo město, máme nádhernou rozkvetlou ZELENOU louku, traviny tam nejsou po krk, ale po kolena, je na ní příjemně. To je to co ta příroda chce, ne vyšlapané zdevastované nebo nevhodně udržované traviny.