Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Tak to my v okolí máme samé Matyáše ![]()
@papopy píše:
Mě se zase moc nelíbí taková ta staročeská a teď se hodně dávají Antonín, Antonie, František atd, ale to je každého věc. ale také se mi nelíbí cizí jako Salma, Melissa, Vanessa atd. Je to věc názoru nic proti nikomu
Naše dcera je Sophia Ellen a nikdo s tím problém neměl, navíc přijmení má bez -ová, to už je pro lidi docela nezvyk, ale však lidi si zvyknou.
A zase ta jména ![]()
Někomu se líbí klasické, jiný zas hledá, aby bylo trošku jiné… móda se každou chvíli mění ![]()
Já myslím, že každénu se nakonec líbí jen jeho prcek, ať se jmenuje jakkoliv…
My máme Haidi a Sáru, jméno starší vyvolává trochu vlnu podivu, ale nám to už nikomu nepřejde a časem si zvyknout všichni
a obě jména v nás vyvolávají jedinečné a krásné vzpomínky na jejich vybírání a okolnosti kolem toho ![]()
Souhlasím, ať si každý dá jméno, které se mu líbí, hlavně aby se pak líbilo dětem
. Manžel je Josef po otci a jako dítě z toho nebyl nadšený, ale co mu zbývá že?
.
Tradiční česká jména je i Matyaš s Rozálie. U mé prababičky bydlela a říkali ji Rézina. Babička byla Laura, a mého muže Barbara. Stará sousedka Valérie, Matoušů přehršel, Ludvíků, Viktorů, Borisů atd. myslím v mém dětství na dědině. Takže, vše už tady bylo. Nedělejme z toho vědu, každý to má nějak jinak a když se mu to líbí proč ne. Je to každého věc. Stejně Vám pak dítě řekne v pubertě, že se mu jeho jméno nelíbí. A určitá móda některých jmen v určité době prostě je.
Tady už několikrát padla zmínka o tradičních českých jménech.. ale to rozhodně není Honzík, Frantík ani Anička nebo Maruška. To všechno jsou jména co se u nás sice historicky používají, ale původ mají jinde, jsou to vlastně překlady z cizích jazykǔ. Na skutečně česká (nebo aspoň slovanská) jména se podívejte do Starých pověstí, nebo třeba sem: http://cs.wikipedia.org/wiki/Slovanská_jména.
My jsme skutečně staročeská jména chtěli, takže první syn je Bořivoj, druhý bude Ratibor
Pro někoho jsme magoři, ale nám se to líbí, žijeme v Čechách, proč trochu neoživit naše kořeny..Ta móda dáváni cizích jmen např. po vzoru zahraničních hvězd, nebo podle módních vln, mi připadá strašně povrchní..stejně jako se mi nelíbí ani masové pojmenováváni Matyášů, Natálek, Elišek, Sebastiánů - tedy jmen která u nás sice zdomácněla, ale v tom šíleném množství přestávají plnit rozlišovací funkci (a to je přece ten důvod proč dáváme jména, ne?
) Zkuste v jesličkách nebo ve školce zavolat „Matýsku, Natálko“ a přiběhne půlka třídy
Bořek tam natuty bude maximálně jeden
V kalendáři je tolik zajímavých jmen..myslím že netřeba půjčovat si exotiku ani se opakovat..
Tak jak je psáno: ať si každý dá jméno jaké chce, ale i pro nás je důležité, aby nebylo v jedné třídě x stejně pojmenovaných dětiček… Nemám ráda „cizí“ jména… Neteř mi říkala, že mají ve třídě Maika
Tak to už je pro mě silné kafe ![]()
@viveca píše:
Tady už několikrát padla zmínka o tradičních českých jménech.. ale to rozhodně není Honzík, Frantík ani Anička nebo Maruška. To všechno jsou jména co se u nás sice historicky používají, ale původ mají jinde, jsou to vlastně překlady z cizích jazykǔ. Na skutečně česká (nebo aspoň slovanská) jména se podívejte do Starých pověstí, nebo třeba sem: http://cs.wikipedia.org/wiki/Slovanská_jména.
My jsme skutečně staročeská jména chtěli, takže první syn je Bořivoj, druhý bude RatiborPro někoho jsme magoři, ale nám se to líbí, žijeme v Čechách, proč trochu neoživit naše kořeny..Ta móda dáváni cizích jmen např. po vzoru zahraničních hvězd, nebo podle módních vln, mi připadá strašně povrchní..stejně jako se mi nelíbí ani masové pojmenováváni Matyášů, Natálek, Elišek, Sebastiánů - tedy jmen která u nás sice zdomácněla, ale v tom šíleném množství přestávají plnit rozlišovací funkci (a to je přece ten důvod proč dáváme jména, ne?
) Zkuste v jesličkách nebo ve školce zavolat „Matýsku, Natálko“ a přiběhne půlka třídy
V kalendáři je tolik zajímavých jmen..myslím že netřeba půjčovat si exotiku ani se opakovat..
@viveca píše:
My jsme skutečně staročeská jména chtěli, takže první syn je Bořivoj, druhý bude RatiborPro někoho jsme magoři, ale nám se to líbí, žijeme v Čechách, proč trochu neoživit naše kořeny..Ta móda dáváni cizích jmen např. po vzoru zahraničních hvězd, nebo podle módních vln, mi připadá strašně povrchní..stejně jako se mi nelíbí ani masové pojmenováváni Matyášů, Natálek, Elišek, Sebastiánů - tedy jmen která u nás sice zdomácněla, ale v tom šíleném množství přestávají plnit rozlišovací funkci (a to je přece ten důvod proč dáváme jména, ne?
Hm, znám jednoho Bořivoje, co se nemohl dočkat osmnáctin, aby se mohl přejmenovat na Davida. S jménem se neztotožnil a styděl se za něj. Já se vždycky styděla za tu Bohuslavu co mi naši napařili, a tak si začínám říkat, že jmenovat se nějak jako deset dalších může být možná lepší ![]()
@boball no tak ja se presne jmenuju jako deset dalsich, jsem Katerina… ve tride nas vzdycky bylo nekolik a korunu tomu nasadila jedna byvala prace. Mala firma o ctrnacti zamestnancich a Kateriny jsme tam byli i se spolumajitelkou firmy ctyri. Jo a pak tam jeste byli ctyri Honzove - dva dalsi spolumajitele, kolega a brigadnik…
Ale nehlede na cetnost jmena jsem ho i ja v urcity dobe nemela rada, takze ono si nevyberes. Teda toho Borivoje mi je lito, ze to takhle vzal, ale to se zkrartka stane.
@boball Já myslím že to ale není jen o jménu, ale i o sebevědomí. Dovedu si představit že někdo může s hrdostí nést i Spytihněva nebo Zvonimíra
jinej se podělá z toho že je třeba René..Ale to už je na nás rodičích, pomoci potomkovi vybudovat sebeúctu. Mě se to bude ale líp dělat u Bořka kterej má jméno po panovníkovi než třeba u Kevina, kterej to má ze Sám doma
Mmch, mě se Bohuslava líbí, pro holku jsme měli vybráno Bohdana ![]()