Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Fjodorka píše:
No mně osobně třeba „Victorie“ přijde jako pokus o nějakou zbytečnou extravaganci, že vám normální Viktorie není dost dobrá. Osobně tyhle pohnutky nechápu, člověk pak má celý život problém se zápisem jména, všude diktovat, jak se to píše, ale budiž, je to vaše věc.
Tak, tak…
@alexsona píše:…a těm dětem taky ne.
My máme Lucase a jméno jsme tejili až do porodu, akorát jsme všem řekli, že to bude kluk, ale jméno ne. Taky s tím byl potom problém, říkali, že jsme češi, tak máme dát čeké jméno, netrap se tím, aoni se s tím smíří, ani nic jiného jim nezbývá
@hanka.br. píše:
Souhlasím. V jedné třídě se jedna holčička jmenovala Kristýna, druhá Kristína, třetí Kristina. Všechny tři maminky byly hysterické, když jsem to na nějaký sešit napsala blbě.
Mně se strašně líbí, jak se teď všichni snaží být originální a pak je na hřišti 5 Viktorek, 5 Sofinek, 7 Tadeášků… Plus nepočítaně holčiček jménem Ella, Ela, Elen, Nella, Nelly, Nela…
@hanka.br. to znám. Učila jsem ve třídě, kde byla Nikola, Nicola a Nicol. Taky super kombinace ![]()
My vybíráme taky spíše neobvyklá jména, ale česká, co se moc nedávají (pro holčičky jsme měli ve výběru Žofii, Matyldu a Dorotu). A okolí s tím má taky celkem problémy. Už u prvního jsme si zvykli na hloupé řeči a vtipy a je mi to jedno. Člověk si nikdy nemůže všem zavděčit. Když jsem si od kamarádky vyslechla, jak to můžu svému dítěti udělat, ať mu dám třeba jméno Tomášek, tak jsem jí řekla, že si má udělat svého Tomáška a od té doby mám klid ![]()
@Fjodorka píše:
No mně osobně třeba „Victorie“ přijde jako pokus o nějakou zbytečnou extravaganci, že vám normální Viktorie není dost dobrá. Osobně tyhle pohnutky nechápu, člověk pak má celý život problém se zápisem jména, všude diktovat, jak se to píše, ale budiž, je to vaše věc.
Naprosto souhlasím. ![]()
@Katrusa píše:
Líbí se vám Sophie Nela, Ella, Charlotte Elaa, Laura? Jaké?
My čekáme v létě druhou holku a bude to Ella. Tři roky zpět jsem četla s malou knížku o holčičce jménem Ella a přišlo nám to zajímavé jméno. Bude to kompromis Elišky, které bych stejně říkala Eli a Elišku teď mají všechny kamarádky kolem. Rodičům se to moc nelíbí. Hlavně to zdvojené „l“. Ale neřeším to.
@JitusO píše:
My máme pro chlapečka Maximus a pro holčičku Victorie…a v rodině je s tím obrovský problém. Prý proč takové jména když sme češi![]()
ale my si to stejně nenecháme vykecat…co vy taky vám jména někdo vymlouval?
Victorie je pěkné jméno
Mě se líbí Vanessa a Lilli
Příspěvek upraven 08.05.14 v 14:39
@Billi no vidíš, pro tebe je Ella běžné jméno, které asi v tvém okolí je také v hojném počtu a já komukoliv řeknu Ella, tak si myslí, že to bude Elena. V okolí Ellu nikdo nemá, ale já to jméno nedávám kvůli nějaké extravagantnosti, přijde mi celkem normální a na jména co dnes letí i nudné
Máme k tomu jménu vazbu od doby co jsem s dcerou četla tu knížku a tak jsme si spolu řekly, že jestli bude někdy sestřička, bude to Ella a ani už jsem o jiném nepřemýšlela.
@JitusO Taky se mi líbí Victorie, není to jméno, které má každé druhé dítě, i když je výslovnost stejné, ale psaní je jiné ![]()
@JitusO píše:
My máme pro chlapečka Maximus a pro holčičku Victorie…a v rodině je s tím obrovský problém. Prý proč takové jména když sme češi![]()
ale my si to stejně nenecháme vykecat…co vy taky vám jména někdo vymlouval?
Victorie dát nemůžete, to jméno totiž neexistuje
. V knize od Knappové je napsáno, že lze dát Viktorie nebo Victoria, ale Victorie prostě ne. Leda že by ho zapsala nějaká matrikářka, které je to fuk a neřídí se příručkami. Jinak, proč Maximus? Nebyl by lepší Maxim, Max, Maxián nebo Maxmilian?
@mroe skloňuje se úplně stejně jako třeba Maxim, Maxmilian nebo Max…navíc Maxim nebo Maxmilian je odvozenina od latinského jména Maximus, takže se dá říct že je to „originál“ těch jmen..akorát to spoustu lidí nezná a v pohodě s tím že je ti to k smíchu, každý má jiný vkus
@Fjodorka my chceme Victorii s C nee kvůli tomu že by nám ta s K nebyla dost dobrá, ale kvůli tomu, že s to jméno miluju od malinka a už jako malá sem tam psala C a víc se nám to líbí k příjmení ![]()
@JitusO Škoda, že se někteří rodiče neumějí vzdát svých dětských(dětinských) představ a nemyslí při výběru jména víc na jeho nositele.
@škoulinka daly ho nezávisle na sobě asi 4 moje kamarádky a všechny mi vysvětlovaly, že to je z důvodu, aby měly originální jméno, které jen tak někdo nemá. Jinak mi to je jedno. Je to krásné jméno, nevidím důvod, proč ho nedávat. Mě pobavil jen ten důvod, že chtějí být originální ![]()
Mimo to máme okolo ještě několik Nell a Elenek + Elišek. Takže když se na hřišti ozve Eli, tak půlka holčiček zpozorní.
@Billi jména Žofie, Matylda nebo Dorotka jsou krásná jména a fakt se moc nedávají. V okolí máme samé Terezky, Elišky, Amálky, Nelly, Nicolky, Sofinky… Ale ono to bude asi jako za nás. Jsem Lenka, na střední nás bylo pět a na základce samé Jany, Katky, Michaly… vždy je nějaká vlna častěji dávaných jmen.